Το μείζον πρόβλημα της πρόσβασης των επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, στον τραπεζικό δανεισμό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας την Τετάρτη 20/10/2021 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Όταν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στις συναντήσεις που κάναμε, αναγνωρίζει ότι το 85% των επιχειρήσεων είναι εκτός κάθε δανεισμού, ουσιαστικά αποδέχεται ότι δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα τραπεζική στήριξη στις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της τοποθέτησής του.
Επικαλούμενος στοιχεία για το 2020 ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ επισήμανε ότι μόλις 40.000 επιχειρήσεις έλαβαν κάποια μορφή δανεισμού, δηλαδή το 7% του συνόλου των επιχειρήσεων, ενώ το 93% δεν έλαβε καμία μορφή δανεισμού.
Στο κλίμα αυτό, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε πως «όταν λέμε ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προχωρήσουν μέσω των Τραπεζών, είναι σαν να λέμε, εκ προοιμίου, ότι θα εξαιρεθεί το 85% των επιχειρήσεων».
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου πρότεινε την παροχή εγγυήσεων από την Πολιτεία προκειμένου να ξεπεραστούν οι σκόπελοι και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιχειρήσεις, που έχουν πλάνο βιωσιμότητας, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί μέσω στοχευμένων Προγραμμάτων, όπως η “Έγκαιρη Προειδοποίηση”.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αφελληνισμού των επιχειρήσεων, ζήτησε σχέδιο για τον περιορισμό των χρεών, ιδίως εκείνων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και σχέδιο εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, τονίζοντας ότι απαιτείται αρκετός χρόνος και μελετημένα βήματα για την υλοποίησή του.
Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν απασχολούν 2 εκατ. εργαζόμενους και αν δεν επιβιώσουν θα υπάρξει έκρηξη της ανεργίας, με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης ποια οικονομία θέλουμε στο μέλλον. Εμείς θα υπερασπίσουμε τις μικρές επιχειρήσεις γιατί το κέρδος και για την Πολιτεία θα είναι μεγαλύτερο με τη σωτηρία τους παρά με το κλείσιμο τους», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Επίσης, αναφερόμενος στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας μίλησε για δάνεια που έχουν πάρει ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, βάζοντας υποθήκη την πρώτη κατοικία τους και ζήτησε να υπάρξει πλέγμα προστασίας για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς δεν ευθύνονται οι επιχειρηματίες για την 10ετή οικονομική κρίση και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού τα τελευταία δύο χρόνια.
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση στο βίντεο που ακολουθεί: