english-flag
Search

Θεσμικές συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στην Αθήνα

Σημαντικές προγραμματισμένες θεσμικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν από μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) στην Αθήνα μεταξύ 7 και 12 Φεβρουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα:

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρων Φλουρή και την Διευθύντρια του γραφείου της Υπουργού κα Βάσια Κουτσούκου.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Δημήτρης Συξέρης, με τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ανδρέα Παντελιό, και Αθανάσιο Ζλατούδη, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, καθώς και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ευβοίας και Πρόεδρο της Θεματικής Επιτροπής για την αξιοποίηση του αιγιαλού από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννη Γεροντίτη συμμετείχαν σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρων Φλουρή και την Διευθύντρια του γραφείου της Υπουργού κα Βάσια Κουτσούκου.

Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε το νομοσχέδιο για την χρήση αιγιαλού και παραλίας με την ανάπτυξη των θεσμικών θέσεων των Επιμελητηρίων επί αυτού και τις ανησυχίες για τις αναμενόμενες δυσμενείς συνέπειες στην ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος και τουριστικής υπηρεσίας σε επίπεδο Χώρας, το οποίο ανέπτυξαν οι κ.κ. Γεροντίτης και Ζλατούδης.

Την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης των υποστηρικτών δράσεων για την επιλογή της Ελλάδος ως γαμήλιος προορισμός και την δυναμική της συγκεκριμένης θεματικής μορφής τουρισμού, ανέπτυξε ο κ. Παντελιός.

Ο Πρόεδρος κ. Συξέρης επικεντρώθηκε στην σημασία της δράσης “GR-Eco Islands” αναδεικνύοντας το παράδειγμα επιλογής του Πόρου από την Κυβέρνηση ως το τρίτο κατά σειρά «πράσινο νησί» στη Χώρα και τα οφέλη που θα φέρει στο τουριστικό προϊόν, ενώ ανέφερε και την αναγκαιότητα επέκτασης της καταληκτικής ημερομηνίας κατάταξης των μη κύριων Καταλυμάτων που έληξε στις 31/12/2023 έως τον Ιούλιο του 2024 οπότε και λήγει η προθεσμία κατάταξης και για τα ξενοδοχεία. Αναπτύχθηκαν επίσης οι λόγοι που οι νησιώτες επιχειρηματίες ζητούν εξομοίωση των κύριων και μη κύριων Καταλυμάτων στα θέματα χρήσης αιγιαλού προς αποφυγήν ύπαρξης συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ χρηστών παραλίας.

Συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, στη Βουλή, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Δημήτρης Συξέρης, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ρεϊζάκης και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ανδρέας Παντελιός και Αθανάσιος Ζλατούδης μετέφεραν τα προβλήματα των νησιωτών επιχειρηματιών όπως αναφέρθηκαν παραπάνω στους βουλευτές κ. Παύλο Χρηστίδη και κα. Ελένη Βατσινά, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και τον τομεάρχη ΜμΕ του κόμματος κ. Ζαχαρία Μαυρούκα. Οι συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα συνεχιστούν παράλληλα με την στενή συνεργασία του ΕΟΑΕΝ με την Κυβέρνηση για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των νησιωτικών επιχειρήσεων.

Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Δημήτρης Συξέρης και ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ρεϊζάκης συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την Υπουργό κα Δόμνα Μιχαηλίδου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως: η διαρκής εκπαίδευση και επιμόρφωση εργαζομένων & ανέργων, καθώς και η αναγκαιότητα να υπάρχει επιμόρφωση και των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε νέες τεχνολογίες, οι ελλείψεις σε προσωπικό για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, η πορεία υλοποίησης της Κάρτας Εργασίας και οι δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσουν πολλές κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως η εστίαση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Ρεϊζάκη στην αναγκαιότητα για θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις να ενημερώνουν εγκαίρως τους εργοδότες τους για τυχόν πρόωρη αποχώρηση από την εργασία τους, καθώς έχουν παρατηρηθεί έντονα προβλήματα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,. Η Υπουργός άκουσε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία του Υπουργείου με τον Όμιλο για τα ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές επιχειρήσεις.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες θεσμικές συναντήσεις του Δ.Σ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια-Μέλη του, για την ενημέρωση των αρμοδίων στα ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές επιχειρήσεις.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο