english-flag
Search

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ στο Thessaloniki Helexpo Forum για «Το παρόν και το μέλλον της οικονομίας»

thessaloniki_helexpo_forum1

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, συμμετείχε σε ένα πολύ ενδιαφέρον και με αξιόλογους συνομιλητές, πάνελ συζήτησης με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της οικονομίας – Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της Ελλάδος», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum», στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», παράλληλα με τη ΔΕΘ, την Πέμπτη 16/9.

Στο ίδιο πάνελ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Έφη Αχτσιόγλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του Ε.Ε.Α., ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικά κάποια από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, όπως η μη φορολόγηση των γονικών παροχών και δωρεών, η περικοπή των επιστρεπτέων προκαταβολών έως και 75%, καθώς και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας από τις ανατιμήσεις του ρεύματος, εκτίμησε ότι είναι θετικό για τα νοικοκυριά, όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους πελάτες μεσαίας και υψηλής τάσης, δηλαδή για τις επιχειρήσεις. Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ βασικών αγαθών, ώστε να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το νέο κύμα ακρίβειας.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι τα μέτρα δεν παρέχουν τη στήριξη που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, ειδικά στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 260 δισ. ευρώ, ενώ επανέλαβε το αίτημα της ΚΕΕΕ για περικοπή των οφειλών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στάθηκε, ακόμη, στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης  χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τονίζοντας ότι το 85% των επιχειρήσεων της χώρας δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ υπογράμμισε ότι είναι ακόμα εδώ και οι μεταλλάξεις της συνεχίζουν και απειλούν τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία.

Ανέφερε συγκεκριμένα, πως τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια σε σημαντικούς κλάδους της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα στην εστίαση με την απαγόρευση εισόδου των μη εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους.

Μοναδικός τρόπος να αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι η αύξηση των εμβολιασμών.

Μιλώντας, τέλος, για τον επιμελητηριακό θεσμό και την παρεμβατικότητά του κατά την πανδημία, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ υποστήριξε πως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο τα επιμελητήρια στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αποτέλεσαν πολύτιμο σύμμαχο για τις επιχειρήσεις της χώρας και εξίσου πολύτιμο σύμβουλο για την Πολιτεία.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις δράσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σημείωσε ότι το Ε.Ε.Α. ενημέρωσε τα μέλη του, άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης, φορέων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών, δημοσίευσε υγειονομικούς οδηγούς, διένειμε δωρεάν υγειονομικό υλικό για την καλύτερη προστασία επαγγελματιών, εργαζομένων αλλά και καταναλωτών, στάθηκε με πράξεις δίπλα σε όσους βρέθηκαν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ, το βασικό δίδαγμα αυτής της εμπειρίας είναι πως η επιμελητηριακή οικογένεια είναι απαραίτητη στην Πολιτεία. Η ΚΕΕΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί προς όφελος των επιχειρήσεων της χώρας, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την ανάπτυξη της οικονομίας, κατέληξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

 

Δείτε το βίντεο: 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο