english-flag
Search

Περιοδεία του Προέδρου της ΚΕΕΕ στους πυρόπληκτους Νομούς της Πελοποννήσου

keee_Epimelitiria_Peloponisos

Τα Επιμελητήρια Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας επισκέφθηκε την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στο πλαίσιο της περιοδείας που είχε προαναγγείλει στις πυρόπληκτες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνελεύσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενημέρωσε τους Προέδρους τους, τους βουλευτές των περιοχών και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την απόφαση της ΚΕΕΕ να ενισχύσει τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις με 100.000 ευρώ, καθώς και για τις προσπάθειες που θα καταβάλει προκειμένου να ανασυγκροτηθούν οι πληγείσες περιοχές. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΕE, πρέπει να υπάρξουν περισσότερα και μεγαλύτερης διάρκειας μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση, ώστε να στηριχθούν οι πληγέντες μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα και να μην αναγκαστούν να μετατραπούν σε εσωτερικούς μετανάστες, οδηγώντας σε ερημοποίηση τους τόπους τους. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τα αιτήματά τους.

Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Χατζηθεοδοσίου έγινε στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς πρέπει να κατευθυνθούν μεγαλύτεροι πόροι προς τις επιχειρήσεις, ενώ εστίασε και στην ανάγκη άμεσης κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος νέων καταστροφών το χειμώνα. «Η ΚΕΕΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πυρόπληκτους. Χρειάζεται ταχύτητα από την Πολιτεία για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης, γι’ αυτό και επισημαίνουμε την ανάγκη κατάργησης όλων των γραφειοκρατικών κωλυμάτων που συνήθως παρατηρούνται σε ανάλογες περιπτώσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ εξήρε την προσφορά δεκάδων Επιμελητηρίων της χώρας προς τους πυρόπληκτους της Εύβοιας, τονίζοντας ότι ο επιμελητηριακός θεσμός και οι επιχειρήσεις της χώρας αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ, τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε και αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Γιώργο Καββαθά, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης ενός ολιστικού σχεδιασμού ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών αλλά και την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος με σκοπό την ουσιαστική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι δύο Πρόεδροι, αναφερόμενοι ευρύτερα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, τόνισαν ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, η οποία δεν αντέχει άλλα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση που έγινε στο Επιμελητήριο Ηλείας, στον Πύργο, την Παρασκευή 27/8, ο Πρόεδρός του Κωνσταντίνος Νικολούτσος, αφού συνεχάρη τον κ. Χατζηθεοδοσίου για την ομόφωνη εκλογή του στην προεδρία της ΚΕΕΕ, εξήρε τις προσπάθειές του για τη στήριξη των πληγέντων και τόνισε την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση, με στόχο και την ενίσχυση των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση της Ηλείας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τους Βουλευτές του Ν. Ηλείας με τη ΝΔ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Κώστα Τζαβάρα, Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον Βουλευτή Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανό, τον Βουλευτή Ηλείας με το ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκο Κοροβέση, τον Δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΦΕΠΑΕ και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, καθώς και από μέλη της ΔΕ του Επιμελητηρίου Ηλείας.  

Σε ανάλογη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28/8 στο Επιμελητήριο Αρκαδίας στην Τρίπολη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Τρουπής ευχαρίστησε τον κ. Χατζηθεοδοσίου για την άμεση κινητοποίηση της ΚΕΕΕ και την παροχή οικονομικής και ηθικής στήριξης. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι καταστροφές από τις πυρκαγιές επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή όλου του νομού και απαιτούνται  άμεσα μέτρα. Παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ) Γιώργος Παπαηλιού, ο Βουλευτής Αρκαδίας (ΚΙΝΑΛ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας (ΝΔ) Μίλτος Χρυσομμάλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιμελητηριακού θεσμού.

Η επόμενη επίσκεψη την ίδια μέρα έγινε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα. Ο Πρόεδρός του Ευάγγελος Ξυγκώρος τόνισε τη σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών της ΚΕΕΕ που στοχεύουν στην έμπρακτη στήριξη των πληγέντων. Στη διευρυμένη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι Βουλευτές Μεσσηνίας με τη ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της Περιφέρειας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας.

Αμέσως μετά την Καλαμάτα ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ μετέβη στο Επιμελητήριο Λακωνίας, στο Γύθειο. Ο Πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου Γιάννης Παναρίτης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Χατζηθεοδοσίου για τη συνδρομή της ΚΕΕ, αναφέρθηκε στις συνέπειες που είχαν για τη Λακωνία και για την τοπική επιχειρηματικότητα οι καταστροφικές πυρκαγιές. Στην εκδήλωση μίλησαν οι Βουλευτές Λακωνίας με τη ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός, ο Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, καθώς και στελέχη της επιμελητηριακής κοινότητας.

Σε όλη την περιοδεία του Προέδρου της ΚΕΕΕ στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου έλαβε μέρος από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ο Οικονομικός Επόπτης, Γιάννης Βουτσινάς.

Της περιοδείας του κ. Χατζηθεοδοσίου σε Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, είχε προηγηθεί και επίσκεψη στην πυρόπληκτη Εύβοια.

Μετά το πέρας των διαδοχικών συσκέψεων στις πυρόπληκτες περιοχές ο κ. Χατζηθεοδοσίου, παραβρέθηκε σε εκδήλωση στη Σπάρτη που διοργανώθηκε από τον Δήμαρχο Πέτρο Δούκα, με αφορμή την συμπλήρωση 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και πλήθους επισήμων. 
 

Μετάβαση στο περιεχόμενο