english-flag
Search

Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΕ & ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλου, στο «Επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Ινδίας»

mixalos_250999

«Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να υποδεχόμαστε στην Ελλάδα την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας, καθώς και επίλεκτα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας. Η συνάντηση αυτή έχει στόχο, μέσα από τη δημιουργία ενός γόνιμου πεδίου γνωριμίας και επαφής των επιχειρήσεων, να συμβάλει στην διεύρυνση και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Ινδίας.

Μιας χώρας, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο, με το ΑΕΠ της να παρουσιάζει αδιάλειπτη μεγέθυνση, της τάξης του 7% ετησίως, τα τελευταία 20 χρόνια.
Σήμερα είναι η 7η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, σε απόλυτα νούμερα, ενώ οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της παραμένουν εξαιρετικά ευοίωνες.
o Κι αυτό γιατί διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό νεανικού πληθυσμού
o Συγκεντρώνει υψηλές τραπεζικές καταθέσεις
o Προσελκύει μεγάλο όγκο επενδύσεων
o Έχει έναν τομέα υπηρεσιών, που είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στον κόσμο, συμβάλλοντας τα τελευταία χρόνια στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό άνω του 50%.
o Είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγείς Υπηρεσιών Πληροφορικής, Λογισμικού και Υπηρεσιών Outsourcing.
o Διαθέτει τη μεγαλύτερη στον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανία και έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου.
o Είναι ανάμεσα στα 5 πρώτα μεγαλύτερα κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, παγκοσμίως.
o Η αξία της λιανικής αγοράς της ανέρχεται σε 600 δις δολάρια, ενώ διαθέτει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών με περιουσία μεγαλύτερη των 100 εκατ. δολαρίων.
Εφόσον οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης διατηρηθούν, η Ινδία έχει τη δυνατότητα να γίνει εντός της επόμενης δεκαετίας η 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σε απόλυτους αριθμούς.

Η Ελλάδα και η Ινδία, παρά την απόσταση που τις χωρίζει, μοιράζονται σχέσεις εγκάρδιες και φιλικές. Είναι δύο χώρες με ιστορία χιλιετιών. Με βαθιές ρίζες και πανάρχαια κληρονομιά. Με σπουδαία προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό. Πάνω σε αυτές τις βάσεις, θεωρούμε ότι μπορούν να οικοδομηθούν στενότερες, γόνιμες και αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές συνεργασίες.

Μέχρι στιγμής, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, έχοντας επηρεαστεί και από τις συνθήκες ύφεσης που γνώρισε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για τόνωση αυτών των σχέσεων είναι ισχυρό, τόσο σε διακρατικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ήδη έχουμε σταθερή παρουσία ινδικών εταιριών στην Ελλάδα, στους τομείς των υποδομών, των φαρμάκων και της χαλυβουργίας, ενώ ελληνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Ινδία, σε τομείς όπως οι κατασκευές και η πληροφορική.

Οι ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία έφθασαν το 2016 τα 62,5 εκατ. ευρώ σε αξία, με κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα το βαμβάκι, το μάρμαρο και το γρανίτη, τα φύλλα αλουμινίου κ.ά. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από την Ινδία ανήλθαν σε 298 εκατ. ευρώ, με κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα τις μηχανές και συσκευές, ψάρια και μαλακόστρακα, οχήματα, οργανικά χημικά προϊόντα, σπόρους και καρπούς κ.ά.

Ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε το 2016 σε 360 εκατ. ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι σαφώς αρνητικό για την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελεί ο τουρισμός, όπου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια εντεινόμενο ενδιαφέρον του ινδικού κοινού για την Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι η Ινδία θεωρείται μια από τις κορυφαίες αγορές εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως – τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη μετά την Κίνα – με τον αριθμό των Ινδών εξερχόμενων τουριστών να υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια το 2020. Οι ελληνικοί προορισμοί έχουν πλέον καταστεί αναγνωρίσιμοι στην Ινδία, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μέσω κινηματογραφικών παραγωγών. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των Ινδών τουριστών στη χώρα μας βαίνει συνεχώς αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια, με τις διμερείς τουριστικές ροές να έχουν αυξηθεί κατά 60%.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι στον τομέα αυτό, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, μέσω συνεργασιών και στοχευμένων προγραμμάτων προβολής. Σημαντική ώθηση δίνει βεβαίως και η πρόσφατη υπογραφή της αεροπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, για τον προγραμματισμό απευθείας πτήσεων από και προς την Ελλάδα.

Ευκαιρίες υπάρχουν και στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με δεδομένη την αύξηση της φήμης της ελληνικής κουζίνας στην Ινδία. Παρά το ότι η Ινδία διαθέτει έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα, πιστεύουμε ότι μια σειρά από ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή, μπορούν να προσεγγίσουν με επιτυχία την αγορά της.

Η Ελλάδα δίνει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη έμφαση στην ποιοτική παραγωγή τροφίμων, με υψηλή διατροφική αξία. Παράλληλα, έχει αναπτύξει τεχνογνωσία σε τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον ινδικό πρωτογενή τομέα, όπως είναι οι υδατοκαλλιέργειες και η ελαιοκαλλιέργεια. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί ακόμη τομείς οι οποίοι παρέχουν ευκαιρίες για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας:
o Η ναυτιλία, με έμφαση σε θέματα ανταλλαγής ναυτιλιακής τεχνογνωσίας, ναυτικής εκπαίδευσης, ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων σε παράκτιες περιοχές.
o Τα φαρμακευτικά, με δεδομένη την ανάπτυξη που παρουσιάζει στον τομέα αυτό η Ινδία και – αντίστοιχα – την ανερχόμενη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων.
o Η ενέργεια και ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές, όπου οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία
o Και βεβαίως ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά αξιόλογο δυναμικό νεοφυών, καινοτόμων επιχειρήσεων.
Έχουμε την πίστη ότι σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχει ένα λαμπρό πεδίο συνεργασιών, από τις οποίες μπορούν να προκύψουν σημαντικά επιχειρηματικά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Εξίσου ισχυρή είναι και η πίστη μας στην ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να αποτελέσουν αξιόπιστους και χρήσιμους εταίρους.

Η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα και η υψηλή τεχνογνωσία δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. Αντίθετα, έχουν αποτελέσει τους κύριους στρατηγικούς μοχλούς, για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων ενάντια στην εγχώρια οικονομική κρίση.

Από την πλευρά μας, ως εκπρόσωποι των Ελληνικών Επιμελητηρίων και των 900.000 επιχειρήσεων – μελών τους, στηρίζουμε ενεργά τις προοπτικές για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης, δικτύωσης και υποστήριξης της εξαγωγικής διαδικασίας.

Πιστεύουμε ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι ανοιχτός και ελπίζουμε ότι στο προσεχές μέλλον θα τον βαδίσουν δημιουργικά και προσοδοφόρα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις από τις δύο χώρες.

Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις επαφές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης».

Μετάβαση στο περιεχόμενο