english-flag
Search

Αθ.Μαλλιαράς: Σύμπραξη όλων των φορέων που πλήττονται από το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο

Η σύμπραξη όλων των φορέων που εκπροσωπούν τους κλάδους που πλήττονται από το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου αυτό να μην ψηφιστεί ως έχει, αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Σερρών την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.
Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι πρέπει πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις στο σχέδιο νόμου, καθώς η οριζόντια εφαρμογή του θα σημαίνει αυτομάτως τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων. Η τροποποίηση του νομοσχεδίου είναι αναγκαία ώστε να πετύχει πραγματικά το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στη Σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Πρόεδροι της Ένωσης Φοροτεχνικών Ν. Σερρών, Σύλβια Νησιούδη, του του 2ου Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θεολόγης Βενέτης, της ΟΕΒΕΣΣ Σωτήρης Κοτσαμπάς, του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών Κυριακή Μηλίγκα, του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου, του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελος Βάκαλος, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ/ΠΚΜ Νότης Καφεστίδης, οι οποίοι σύσσωμοι αναφέρθηκαν στα «κακώς κείμενα» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και τόνισαν πως θα είναι καταστροφικό για τους κλάδους τους.
Από την ανάλυση του νομοσχεδίου αλλά και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων διαπιστώνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
● Με την εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος με αναδρομική ισχύ αναιρείται μια σημαντική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και επιχειρηματικότητας που εφάρμοσε έως σήμερα αυτή η κυβέρνηση. Είναι σημαντικό για τον επιχειρηματία και κατ’ επέκταση την αγορά να γνωρίζει εξ αρχής τους φορολογικούς συντελεστές και το φορολογικό σύστημα χωρίς αιφνιδιασμούς.
● Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα λογίζεται ότι έχουν πάντοτε κέρδη και σε κανέναν δεν θα γίνονται δεκτές ζημιές. Αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και χρονιές που ένας επαγγελματίας έχει κάνει επένδυση στη δουλειά του (αγορά μηχανημάτων – λογισμικών – ανακαίνιση) και δεν έχει κέρδη λόγω αποσβέσεων, θα πληρώνει τεκμαρτό φόρο χωρίς να έχει λογιστικά κέρδη.
● Πέρυσι τον ίδιο καιρό στις μικρές αυτές επιχειρήσεις δινόταν απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος αν είχαν αυξήσει το προσωπικό τους για τρεις τουλάχιστον μήνες κατά το έτος 2022 και σήμερα αν διατήρησαν αυτό το προσωπικό φορολογούνται βάσει του νέου νομοσχεδίου.
● Στην ελληνική επαρχία, και ιδιαίτερα στα χωριά, υπάρχουν πολλοί μικροεπιχειρηματίες που διατηρούν επιχειρήσεις για να συμπληρώνουν το οικογενειακό τους εισόδημα. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες θα οδηγηθούν είτε στη διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας είτε στη λειτουργία τους ως εταιρείες, κάτι που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο στα μικρά χωριά. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να μην υπάρχουν καταστήματα εξυπηρέτησης των κατοίκων των χωριών.
● Δεν υπάρχουν κριτήρια γεωγραφικά. Δεν υπάρχει η ίδια φοροδιαφυγή στην Αττική με ένα χωριό του Νομού Σερρών. Υπάρχουν μειώσεις του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους μόνο γι’ αυτούς που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων.
● Καταργείται στην ουσία ο λογιστικός προσδιορισμός που εφαρμόζεται σε όλες τις ατομικές επιχειρήσεις που φορολογούνται έσοδα μείον έξοδα και αυτή η μεταβολή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα – αδικίες και θα οδηγήσει στην αύξηση της φοροδιαφυγής.
● Ενώ μέχρι σήμερα δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν τζίρο έως 10.000€ να απαλλάσσονται από το ΦΠΑ, τώρα οι ίδιες επιχειρήσεις φορολογούνται και για τεκμαιρόμενο κέρδος 10.920€ μεγαλύτερο του τζίρου τους.
Το Επιμελητήριο Σερρών έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από επαγγελματίες – μέλη του από όλους τους πληττόμενους κλάδους που ζητάνε την απόσυρση του νομοσχεδίου και ως θεσμικός εκπρόσωπος των επαγγελματιών συντάσσεται με τις απόψεις αυτών.
Δεδομένου, όμως, ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν μελέτης των σχολίων που δημοσιεύτηκαν επί των άρθρων του, το Επιμελητήριο Σερρών προτείνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες τροποποιήσεις:
1. Να μην εφαρμοστεί το τεκμαρτό εισόδημα με αναδρομική ισχύ, καθώς όλοι οι επαγγελματίες έχουν ολοκληρώσει τον προγραμματισμό τους για το έτος.
2. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
3. Να εισαχθούν γεωγραφικά κριτήρια και να τεθεί ως βάση υπολογισμού τους η απογραφή του 2021.
4. Να τεθεί ένα αφορολόγητο όριο, όπως συμβαίνει και στους μισθωτούς, καθώς η βάση φορολόγησής τους είναι πλέον η ίδια.
5. Να συνοπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμαρτού καθαρού εισοδήματος τα εισοδήματα από όλες τις πηγές (μισθωτές υπηρεσίες, αγροτική δραστηριότητα, εκμετάλλευση ακινήτων κλπ).
6. Να μην εφαρμοστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη νομικών προσώπων (ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ κλπ) και διατηρούν παράλληλα ατομική επιχείρηση.
7. Να δίνεται επιπλέον μείωση φόρου σε λήπτες αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (δικηγόρους, μηχανικούς κλπ).

Ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα είναι θετικά για τους επαγγελματίες και δηλώνουμε πάντα στη διάθεσή σας για συνεργασία και γόνιμο διάλογο.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Μαλλιαράς
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών

Μετάβαση στο περιεχόμενο