english-flag
Search

Απονεμήθηκε στο ΒΕΠ το πιστοποιητικό ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος – Για τη συμβολή των επιχειρήσεων στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μίλησε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ

For Press Release (28)

 

 

 

 

Το πρώτο «πράσινο βήμα» για μια οικονομία που θα είναι περισσότερο φιλική στο περιβάλλον έκανε θεσμικά και ουσιαστικά το ΒΕΠ, λαμβάνοντας με κάθε επισημότητα το Πιστοποιητικό Ουδετέρου Ανθρακικού Αποτυπώματος από την “Emicert Greece”. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ανδριανός Μιχάλαρος» με συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής, της αγοράς και του Πειραιά.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας επισήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι αυτή η ενέργεια σημαίνει την υψηλή ευαισθητοποίηση και την ευθύνη που αισθάνονται τόσο η διοίκηση του ΒΕΠ, όσο και η ισχυρή πλειοψηφία των μελών του Επιμελητηρίου για την υιοθέτηση προτύπων και τεχνολογιών που θα είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

«Η μεταστροφή σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, οδηγεί σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας και σ’ αυτό ο βιοτεχνικός κόσμος και ο Πειραιάς θα πρέπει να είναι και πάλι πρωτοπόροι κι αυτό φάνηκε όταν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα αυτής της μεταστροφής ανακοινώνοντας την παύση λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων που μέχρι χθες λειτουργούσαν με λιγνίτη», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι με αυτό το Πιστοποιητικό γίνεται η αρχή για μια νέα εποχή στα δεδομένα της αγοράς. Ο Πρόεδρος του ΒΕΠ προανήγγειλε μάλιστα μια σειρά δράσεων προς τα μέλη του Επιμελητηρίου ώστε να υπάρξει συνολική ενημέρωση για όσα συζητούνται και θα τεθούν σε διαβούλευση εν όψει του υπό επεξεργασία «Κλιματικού Νόμου».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς υπογράμμισε ότι το ΒΕΠ απέδειξε ότι η επιχειρηματικότητα και μάλιστα οι παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν τη βούληση, τη διάθεσή αλλά και την ισχύ να πρωτοπορήσουν σε ο,τιδήποτε καινοτόμο δημιουργεί ένα νέο οικονομικό κύκλο που προσδίδει στην ελληνική οικονομία υπεραξία, ανταγωνιστικότητα αλλά και προστιθέμενη αξία. «Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά έκανε την αρχή για το ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, το οποίο σήμερα είναι απλώς ένα προαπαιτούμενο αλλά θα μετεξελιχθεί σε συμβατό όρο για το «πράσινο βήμα». Αυτό αποτελεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία της οικονομίας όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο γι’ αυτό και ήδη επεξεργαζόμαστε ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό Κλιματικό Νόμο», επισήμανε.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρος Κόκκαλης έκανε λόγο για μια πολύ θετική εξέλιξη που δείχνει την τάση που επικρατεί στην Ευρώπη και πρέπει να ωριμάσει στηγ χώρα μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει συνολική πολιτική που να συμβαδίζει στις κατευθύνσεις που δίδονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι η προώθηση της χρήσης του υδρογόνου έναντι του φυσικού αερίου ή ο καθορισμός της ενεργειακής μετάβασης με πολιτικές δεσμεύσεις να μην υποστούν συνέπειες οι καταναλωτές. Σε όλο αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους εφ’ όσον προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι θεσμικοί εκπρόσωποί τους στην κεντρική διοίκηση, δηλαδή τα Επιμελητήρια.

Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία του ΒΕΠ αποτελεί το παράδειγμα που δείχνει το δρόμο προς το μέλλον, εκτίμησε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, ο οποίος προέβλεψε συλλογική παραμετροποίησης της παραγωγής. «Η προοπτική του ουδετέρου ανθρακικού αποτυπώματος πρέπει να γίνει προτεραιότητα για το Κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και για καθένα επαγγελματία», σχολίασε και απαντώντας στον Υφυπουργό για τον Κλιματικό Νόμο τόνισε ότι η νομοθέτησή του πρέπει να αποτελέσει τον «Οδικό Χάρτη» για την πορεία προς την ουδέτερη κλιματικά οικονομία που θα έχει νομικά δεσμευτικούς κανόνες και μηχανισμούς συντονισμού των δράσεων. 

Κατά την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ενώσεως Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια ώστε να καταδειχθεί η συμβολή των επιχειρήσεων -και ειδικά των μικρομεσαίων- στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. «Σε αυτήν την λογική το ΒΕΠ δημιουργεί ένα παράδειγμα προς μίμηση που πρέπει να ακολουθήσουν τα άλλα Επιμελητήρια, αλλά και οι επιχειρήσεις», σχολίασε και σημείωσε ότι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και στον κλάδο των υπηρεσιών αποτελεί ένα παράγοντα κλειδί για το «πρασίνισμα» της οικονομίας, ενώ η βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης από μόνη της αποτελεί μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία .

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Γιώργος Καββαθάς σημείωσε πως παρότι από το 2008 έχουν υιοθετηθεί μέτρα που προωθούν φιλοπεριβαλλοντικές δραστηριότητες όπως «Πράσινος Τουρισμός» ή «Πράσινες Επιχειρήσεις», υπάρχει αρκετός χώρος για τη βελτίωση της προώθησης καινοτόμων οίκο-αποδοτικών διεργασιών, προϊόντων και υπηρεσιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο απέδειξε το ΒΕΠ με την πρωτοβουλία του.

Εκ μέρους της “Emicert Greece”, ο Managing Partner κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης υπογράμμισε ότι η απονομή πιστοποιητικού ουδετέρου ανθρακικού αποτυπώματος σε έναν οργανισμό όπως το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς αποσκοπεί να δημιουργήσει κουλτούρα διαρκούς βελτίωσης της λειτουργίας και των περιβαλλοντικών εργασιών του.

Την τελετή απονομής παρακολούθησαν ο Βουλευτής Β’ Πειραιώς της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Πρόεδρος των ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Σταμούλης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιώς Προγραμματισμού & Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος της WIMA κ. Ηλίας Χατζηευφραιμίδης, ο Α’ Αντιπρόεδρος ΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Δαμίγος, ο Γ’ Αντιπρόεδρος ΒΕΑ κ. Γεώργιος Παύλου, η Γενική Γραμματέας του ΣΕΓΕ κ. Δήμητρα – Αλίς Κοροβέση, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΒΥ κ. Ιωάννης Παγκράτης ο πρώην Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γεώργιος Μπενέτος και δεκάδες κοινού που παρέστησαν με φυσική παρουσία ή μέσω του διαδικτύου

Μετάβαση στο περιεχόμενο