Ενημερωτική εκδήλωση στο ΒΕΑ σε συνεργασία με το ΣΕΓΕ
Η ενημέρωση και αντιμετώπιση του φαινομένου της επαγγελματικής και προσωπικής εξουθένωσης (BURN OUT), που πλήττει την πλειοψηφία των σύγχρονων γυναικών, ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου από γυναίκες επιχειρηματίες του Τομέα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου. Οι γυναίκες σήμερα, καλούνται να ανταποκριθούν σε μεγάλες προσωπικές και επαγγελματικές προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζονται πολλαπλές υποχρεώσεις και ρόλους, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινότητά τους.
Εισαγωγή στην εκδήλωση, έκανε ο κ. Γιώργος Παπατριανταφύλλου, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Συνεργάτης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκαν οι τρόποι αναγνώρισης των ενδείξεων της προσωπικής εξουθένωσης, της αποδοχής της κατάστασης που έχουν περιέλθει, αλλά και τα βήματα για να πετύχουν ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής, δίνοντας περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους.
Στην προσπάθεια που καταβάλει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας για την στήριξη των γυναικών επιχειρηματιών- μελών του Επιμελητηρίου, μέσα από τη συστηματική και παραγωγική συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, αναφέρθηκε ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Κώστας Δαμίγος. Όπως επισήμανε, υπάρχει από τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου και τον Τομέα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ουσιαστική και πρακτική βοήθεια σε κάθε γυναίκα επιχειρηματία, προσφέροντάς της «εργαλεία» και στρατηγικές, που θα την οδηγήσουν σε βελτίωση των ισορροπιών, προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. «Ο ισορροπημένος συνδυασμός επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οδηγεί σε μία πιο ανθρώπινη κοινωνία, με επαγγελματίες που ζουν καλύτερα και αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους, με θετικό αντίκτυπο στην Εθνική οικονομία και την Ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμίγος.
Την ανάγκη να συνασπιστούν οι γυναίκες επιχειρηματίες για να πετύχουν περισσότερα, επισήμανε η κα Σοφία Οικονομάκου, Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, πρώην πρόεδρος ΕΕΑ και πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια στο δρόμο μίας γυναίκας προς την επαγγελματική καταξίωση, με κυριότερο την ισορροπία της οικογενειακής ζωής και της καριέρας.
Στις παρεμβάσεις που έχει κάνει ο ΣΕΓΕ για την βελτίωση της καθημερινότητας και τη στήριξη των γυναικών επιχειρηματιών, αναφέρθηκε η Πρόεδρός του, κα Αποστολίνα Τσαλταμπάση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, την χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπαχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες. Μάλιστα, η κα Τσαλταμπάση τόνισε, ότι ο Σύνδεσμος επί σειρά ετών, με παρεμβάσεις και μελέτες, απευθύνεται στην εκάστοτε κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων στήριξης των γυναικών επιχειρηματιών, χωρίς ωστόσο ουσιαστική ανταπόκριση.
Στην αντιμετώπιση της επαγγελματικής και προσωπικής εξουθένωσης αναφέρθηκε η κα Στέλλα Ζουλινάκη, Insurance Agent – Owner “Feel Safe Insurance Agents” και “Feel Coaching” Life & Business Coach. Σύμφωνα με την κα Ζουλινάκη, τα συμπτώματα της εξουθένωσης δεν είναι τις περισσότερες φορές ορατά και μάλιστα είναι κλιμακούμενα, επισημαίνοντας ότι το 77% των εργαζομένων διεθνώς, έχουν βρεθεί σε συνθήκες «burn out».
Τις περισσότερες φορές, τα συναισθήματα που καταγράφονται στις γυναίκες είναι έντονο άγχος, σωματική εξάντληση, απομόνωση, αυτοαμφισβήτηση, εναλλαγές στη διάθεση και τελικά απελπισία για το αν τελικά θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Για την αντιμετώπιση της προσωπικής εξουθένωσης, η κα Ζουλινάκη επέμεινε στη καθημερινή αυτοφροντίδα γυναικών επιχειρηματιών, επιμένοντας ότι είναι απαραίτητο να αφιερώνουν χρόνο για τον εαυτό τους και για το τι τις ευχαριστεί.
Για την καταγραφή του φαινομένου της επαγγελματικής εξουθένωσης και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, μίλησε και η κα Μαρία Καρακλιούμη, Πολιτική Αναλύτρια- Partner της εταιρείας Συμβούλων «Netrino» και Συνιδρύτρια της «Women Act». Από σχετική έρευνα και στατιστικούς δείκτες, οι εργαζόμενοι που βιώνουν εργασιακή εξουθένωση, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, και είναι πιθανότερο να απουσιάσουν από την εργασία τους, παίρνοντας αναρρωτική άδεια, ή έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και πιθανώς να αναζητήσουν σε άλλη επιχείρηση θέση απασχόλησης. Για να διασφαλιστεί η ψυχική ισορροπία στην εργασία, θα πρέπει ο εργαζόμενος να αποκτήσει πλήρη ένταξη και ταύτιση με το ρόλο του, να έχει υποστήριξη από διευθυντές και συναδέλφους, να μπορεί να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ρόλου του και να υπάρχει ισορροπία σχετικά με τις απαιτήσεις της εργασίας και την διεκπεραίωσή τους.
Στο πάνελ ζωντανής συζήτησης, που συντόνισε η Δημοσιογράφος και συνεργάτιδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Αργυρώ Μαυρούλη, παρουσιάστηκαν καθημερινά παραδείγματα ισορροπίας, μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής και προσωπικά βιώματα, από τις τρεις γυναίκες επιχειρηματίες, μέλη του Τομέα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Συμβούλους στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, κα Έφη Παύλου, κα Ελισάβετ Φραγκουλάκη και κα Ένη Φωτέλλη. Μάλιστα, οι γυναίκες επιχειρηματίες, πρότειναν, το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, να συμπεριλάβει στις δράσεις του, επιδοτούμενο πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων σε επιχειρήσεις, για την αντικατάσταση γυναικών (επιχειρηματιών ή εργαζόμενων), που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας ή έχουν μικρά παιδιά έως πέντε ετών, που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΔΩ:
https://bit.ly/3AgDttV |