english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου κατά την απονομή των Βραβείων του Ε.Ε.Α.: “Οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν” – Βίντεο

VRAVEIA_EEA_2021_xatzitheodosiou

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ, στην εισαγωγή της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της απονομής των Βραβείων “Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας”, ένα θεσμό που έχει καθιερώσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από το 2014, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την παρουσία της στην εκδήλωση.

“Κυρία Πρόεδρε, τόσο κατά την πρόσφατη συνάντησή μας όσο και γενικότερα στις δημόσιες τοποθετήσεις σας, έχετε αναφερθεί στη σημασία του επιχειρείν για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας. Έχετε εκφράσει την πίστη σας στη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη της επόμενης μέρας: σε μια ανάπτυξη εξωστρεφή, βιώσιμη και συνεκτική. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την υποστήριξή σας και σας θεωρούμε ειλικρινή σύμμαχο της επιχειρηματικότητας”, τόνισε ο κ.Χατζηθεοδοσίου και στην συνέχεια αναφέρθηκε στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά: “Είχα την τύχη να γνωρίσω τη Φώφη Γεννηματά από τα φοιτητικά μου χρόνια και να ζήσω από κοντά, τόσο τους πολιτικούς όσο και τους προσωπικούς της αγώνες. Η απώλειά της φτώχυνε την Ελλάδα. Ας κρατήσουμε, όμως, τη φωτεινή κληρονομιά που μας άφησε με την παρουσία της και με τις αξίες που χαρακτήρισαν την πορεία της: τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, το ήθος, την ακεραιότητα, την ενσυναίσθηση”.

Μιλώντας για τη μεγάλη γιορτή της επιχειρηματικότητας, υπογράμμισε ότι “στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να δώσει ένα μήνυμα στήριξης στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις του τόπου, αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον”.

Κάνοντας αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και στην συμβολή των εμπόρων στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι για το ΕΕΑ η συμβολή αυτή αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ευρύτερη διάσταση του επιχειρείν, πέρα από την οικονομική. “Αναδεικνύει τη θεμελιώδη σύνδεση του επιχειρείν με την ελευθερία: την ελευθερία και το κίνητρο του κάθε ανθρώπου να καινοτομήσει, να δημιουργήσει, να προκόψει”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ και στην συνέχεια σημείωσε τις νέες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες σήμερα οι επιχειρήσεις και κυρίως ότι μετά από μια δύσκολη δεκαετία, που σημαδεύτηκε από την οικονομική κρίση και στη συνέχεια από την πανδημία, η ελληνική οικονομία επιχειρεί να μπει σε τροχιά επανεκκίνησης και ανάκαμψης.

Μιλώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και των ανατιμήσεων, υπογράμμισε την στήριξη που προσφέρουν οι επιχειρήσεις -κυρίως οι μικρομεσαίες- στην πορεία της οικονομίας, στην απασχόληση και στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Όπως είπε -μεταξύ άλλων- η βραδιά “είναι αφιερωμένη σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους που βάζουν τον πήχη ψηλά και δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό στη δουλειά τους. Σε ανθρώπους με ταλέντο και ψυχή. Που καταφέρνουν να ξεπερνούν δυσκολίες και να πετυχαίνουν στόχους. Είναι αφιερωμένη, όμως, και σε ανθρώπους που μας εμπνέουν με τα επιτεύγματα, με το ήθος και τις αξίες τους”, σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και αναφέρθηκε στις ειδικές βραβεύσεις της κ. Κοτανίδου η οποία στήριξε την προσπάθεια της χώρας ενάντια στην πανδημία, αλλά και σε αυτή του Δημήτρη Καρακώστα, ο οποίος συγκίνησε όλη την Ελλάδα με τη δύναμη της ψυχής του, όταν συνέχισε να αγωνίζεται και κατάφερε τελικά να αριστεύσει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, παρά το ότι η πανδημία του στέρησε και τους δύο γονείς του.

Το μήνυμα του κ. Χατζηθεοδοσίου σχετικά με την επιχειρηματικότητα, είναι ότι “είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η εξωστρέφεια, το επιχειρηματικό πνεύμα, το κοινό όραμα ήταν πάντα στη βάση των εθνικών μας επιτυχιών. Κι ότι αντίθετα, η εσωστρέφεια, ο εφησυχασμός και η διάσπαση, οδήγησαν σε εποχές παρακμής, ακόμα και σε εθνικές τραγωδίες” και τόνισε την ανάγκη να επενδύσει η χώρα σε σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες, σε νέες γνώσεις και δεξιότητες και οι επιχειρήσεις να βρεθούν στην πρωτοπορία και όχι στο περιθώριο της ψηφιακής και της πράσινης ανάπτυξης.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων απέναντι σε φλέγοντα, άμεσα προβλήματα όπως είναι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, η έλλειψη ρευστότητας και η συσσώρευση χρέους, εξαιτίας της πανδημίας. “Η στήριξη αυτή είναι το  λιγότερο που αξίζει στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ελληνικού επιχειρείν. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να είμαστε δίπλα τους ενεργά. Να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους, να τις εκπροσωπούμε με ευθύνη και αποτελεσματικότητα”, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ συμπλήρωσε ότι “η επανεκκίνηση και η αλλαγή πορείας που θέλουμε, θα έρθουν με δουλειά, με ομοψυχία και συνεργασία”.

 

Ακολουθεί βίντεο με την ομιλία του Γ. Χατζηθεοδοσίου:

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο