Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής” (11/09/2021):
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η μεγάλη συνάντηση του ελληνικού επιχειρείν, είναι και πάλι γεγονός. Η επιστροφή της δίνει το σήμα της επανεκκίνησης, μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας κορονοϊού που ανέτρεψε τα πάντα στην κοινωνική και οικονομική ζωή, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων.
Η παρουσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι- στην 85η ΔΕΘ θα είναι δυναμική, αντιπροσωπευτική του ρόλου των Επιμελητηρίων στη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Η μεγάλη, όμως, αυτή γιορτή του επιχειρείν, πραγματοποιείται φέτος σε μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον των επιχειρήσεων.
Η πανδημία προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία, μεγαλύτερη και από εκείνη σωρευτικά των τριών μνημονίων, τις πληγές των οποίων φέρουν ακόμη οι επιχειρήσεις. Πολλές, κυρίως μικρομεσαίες, βρίσκονται σε οριακό σημείο και αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
Η κρισιμότητα της κατάστασης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος έχει πλέον εκτοξευθεί στα 265 δισ. ευρώ και απαιτείται να εξευρεθεί άμεση μία λύση για τη διαχείρισή του. Στη διάρκεια της πανδημίας, με τα διαδοχικά lockdown που «πάγωσαν» κάθε οικονομική δραστηριότητα, αυξήθηκαν σημαντικά οι οφειλές. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν σύντομα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ανεστάλησαν, χωρίς αυτό να είναι εφικτό, και τότε θα αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Επιβάλλεται, επομένως, μια ουσιαστική παρέμβαση. Η διαγραφή μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» κατά την πανδημία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι η μόνη λύση για τη διάσωση πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν ευθύνονται για τη δημιουργία αυτών των χρεών και σήμερα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, αγωνιώντας για το αύριο.
Εξίσου, όμως, σημαντική είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ειδικά τώρα που προσπαθούν να «ξανασηκωθούν» και να βρουν βηματισμό. Η χρηματοδότησή τους, είτε μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω του τραπεζικού δανεισμού, στον οποίο έχει πρόσβαση μόλις το 15% των επιχειρήσεων, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει σημαντική κινητήριο δύναμη, στο δύσκολο δρόμο για την επιστροφή σε μία κανονικότητα.
Την ίδια ώρα ένα νέο εμπόδιο ορθώνεται μπροστά μας, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων σε ενεργειακά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης που έρχεται να υποσκάψει την προσπάθεια ανάκαμψης, «ψαλιδίζοντας» κι άλλο τα όποια έσοδα των επιχειρήσεων, αλλά και τις προοπτικές βιωσιμότητάς τους. Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, η εκτίναξη των τιμών είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει σημαντικά επιχειρήσεις και ευάλωτα νοικοκυριά, που δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης.
Ταυτόχρονα, μεγάλο είναι το πλήγμα σε κλάδους και επιχειρήσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας, για τη στήριξη των οποίων απαιτούνται σχέδιο ανασυγκρότησης και μέτρα στήριξης μακράς πνοής.
Για να λειτουργήσει, όμως, η επιχειρηματικότητα και η οικονομία χρειάζεται να απαλλαγούμε από τον κορονοϊό. Σε όλο αυτό το διάστημα της πρωτοφανούς περιπέτειας έχει γίνει σαφές ότι υγεία και οικονομία είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Καλούμε, λοιπόν, όλους να εμβολιαστούν, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε, πρώτιστα, την υγεία μας, αλλά και την οικονομία, αποφεύγοντας τυχόν νέα περιοριστικά μέτρα, που θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Στο χέρι μας είναι να την αποτρέψουμε.