Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η εφαρμογή των όσων ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας προκαλεί νέα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα αποτυπωθεί στους τζίρους μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, ειδικά από το χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης». Αυτό τονίζει σε δήλωσή του στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκφράζοντας τους φόβους τους για τις σοβαρές επιπτώσεις των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στη αγορά.
Η πλήρης δήλωση του Γ. Χατζηθεοδοσίου είναι η εξής:
«Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν στο να υποχρεώσουν τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Η αύξηση των εμβολιασμών είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας και ο επιχειρηματικός κόσμος το έχει τονίσει πολλές φορές.
Όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η εφαρμογή των όσων ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας προκαλεί νέα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα αποτυπωθεί στους τζίρους μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, ειδικά από το χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης. Πολλοί καταναλωτές δεν θα περάσουν καν τις εισόδους επιχειρήσεων, ενώ και το οικονομικό βάρος που θα επωμιστούν με τα επιπλέον test αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις καταναλωτικές τους προτεραιότητες. Όσο για τους αυξημένους ελέγχους και τα υψηλά πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις δεν πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι οι παραβάτες είναι ελάχιστοι. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι το ύψος των προστίμων θα καθορίσει την συμπεριφορά που θα επιδείξουν στο επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.
Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια πειθούς ώστε όσοι αρνούνται τον εμβολιασμό να αλλάξουν στάση και να κάνουν το εμβόλιο. Μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες και να βλέπουμε επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής, είναι να οικοδομήσουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ισχυρό τείχος ανοσίας. Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις, ειδικά τις πιο ευάλωτες, οι οποίες κινδυνεύουν να γίνουν τα παράπλευρα θύματα της πανδημίας».