english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”: Τα νέα μέτρα να μη σταθούν αιτία για την καταστροφή ενός κλάδου

xatzitheodosiou_keee1

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στο naftemporiki.gr (30/12/2021).


Ο νέος χρόνος μπαίνει όπως κύλησε σχεδόν όλο το 2021. Με μέτραπου από τη μία στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, από την άλλη όμως προκαλούν επιπλέον προβλήματα στις επιχειρήσεις κλάδων που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η κυβέρνηση ορθά αποφάσισε να αυξήσει τους περιορισμούς ώστε να μειώσει την κινητικότητα και τον συνωστισμό των πολιτών, με στόχο να σταματήσει τη μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον. Ως επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα είμαστε σύμφωνοι σε κάθε μέτρο που προστατεύει την υγεία όλων μας. Επειδή όμως αυτά τα μέτρα έχουν και κάποιο αντίκτυπο στη λειτουργία των επιχειρήσεων, θεωρούμε ότι μαζί με την εφαρμογή τους θα έπρεπε να εφαρμόζονται παράλληλα στοχευμένα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται.

Ειδικά οκλάδος της εστίασης και γενικότερα της διασκέδασης, είναι από αυτούς που έχουν χάσει μεγάλο μέρος του τζίρου τους καθώς για μήνες τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν κλειστά με κρατική εντολή. Υποτίθεται ότι ένα μέρος της ζημιάς που είχαν υποστεί οι επιχειρήσεις του κλάδου όλο το προηγούμενο διάστημα, θα καλυπτόταν από την αυξημένη κίνηση κατά την εορταστική περίοδο. Όχι μόνο δεν θα γίνει αυτό όμως, αλλά θα υποστούν ακόμα βαρύτερο πλήγμα. Γιατί όταν λέει η Πολιτεία πως θα λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο και χωρίς μουσική, είναι σαν να λέει ότι θα παραμείνουν κλειστά. Είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που λειτουργούν κυρίως με ορθίους και βέβαια στηρίζονται στη μουσική.

Το μείζον πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η εφαρμογή κάποιων μέτρων, αλλά ότι δεν υπήρξε μέριμνα για το πώς θα στηριχθούν αυτές οι επιχειρήσεις. Ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες, η κατανάλωση έχει μειωθεί, οι πανδημικές οφειλές τους ασκούν ασφυκτικές πιέσεις και που τα λειτουργικά κόστη έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη ενώ αναμένεται και περαιτέρω άνοδος λόγω του κύματος των ανατιμήσεων στην ενέργεια που επηρεάζει πλέον σχεδόν κάθε συναλλαγή.

Είναι απόλυτη ανάγκη λοιπόν να σχηματιστεί ένα δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν και πλήττονται μετά και τα νέα μέτρα. Ως επιμελητηριακή κοινότητα θεωρούμε αναγκαία για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, την αποπληρωμή διαφόρων οικονομικών υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο, τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα τους καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ. Και αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα. Ένα διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ισχύσουν τα νέα μέτρα, είναι αρκετό για να τινάξει στον αέρα οποιονδήποτε επιχειρηματικό προγραμματισμό και να σταθεί αιτία για την καταστροφή ενός ολόκληρου κλάδου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο