english-flag
Search

Δήλωση προέδρου KEEE, κ. Μίχαλου, στο Βloomberg για την αξιολόγηση

img-02

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, απαιτείται να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, καθώς οι καθυστερήσεις δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

«Ελπίζω ότι οι τελευταίες τοποθετήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, δείχνουν μια πραγματική αλλαγή της στάσης του και δεν αποτελούν μια νέα παγίδα στη διαπραγμάτευση.
Άλλωστε, και ο κ. Σόϊμπλε θα πρέπει να αποδεχθεί τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν και της Eurostat που δείχνουν μια σημαντική βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Υπάρχει πραγματική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί με το τρίτο πακέτο στήριξης, καθώς μας έχουν καταβληθεί μόλις 32 δισ. ευρώ από το συμφωνηθέν ανώτατο ποσό των 86 δισ. ευρώ από τα δάνεια σωτηρίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού»
τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και στο σημερινό Eurogroup μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη, αλλά σε κάθε περίπτωση στα μέσα Μαρτίου, εκτίμησε, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
«Μία τέτοια καθυστέρηση ενδεχομένως μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, βέβαια, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για ολόκληρη την Ευρωζώνη», είπε ο κ. Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε, πάντως, ότι η βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι η διαμάχη που υφίσταται εδώ και μεγάλο διάστημα μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι αυτή η διαμάχη έχει και πολιτική διάσταση, καθώς το 2017 είναι εκλογική χρονιά για πολλές χώρες της Ε.Ε. όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές πάντως έχουν προκαλέσει μια άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί πρόβλημα με την Ελλάδα.
Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, καθώς άλλωστε ως χώρα έχουμε υλοποιήσει τα περισσότερα μέτρα που μας έχουν ζητηθεί και δε βλέπω το λόγο να συνεχίζεται αυτή η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση.
Πρέπει να έχουμε άμεση λύση για να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο κ. Ντράγκι θα ανανεώσει για σημαντικό χρονικό διάστημα, ώστε ακόμη και τώρα η Ελλάδα να μπορεί να επωφεληθεί ουσιαστικά»
, κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο