english-flag
Search

ΔΕΕ – Νέο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύστημα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης»

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 3ο επιστημονικό Συνέδριο του Διοικητικού Επιμελητηρίου, υπό τον τίτλο: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύστημα της πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης». Και αυτό το Συνέδριο ήταν ενταγμένο στη γενικότερη λογική της σύγχρονης επιτελικής Διακυβέρνησης και ήρθε να συμπληρώσει τα δύο προηγούμενα, του 2020 με τίτλο : «Το σύγχρονο επιτελικό κράτος : νέες τάσεις και προοπτικές» και του 2019 με τίτλο: «Η πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης μετά τα Μνημόνια».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν τόσο διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού (18 εισηγητές), επαγγελματικά στελέχη (21 εισηγητές) διαφόρων δημόσιων οργανώσεων (Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπουργείων, αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειών, δήμων), αλλά και αιρετοί εκπρόσωποι των ΟΤΑ όπως ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτριος Παπαστεργίου, συνδυάζοντας αρμονικά τη θεωρητική έρευνα και τεκμηρίωση με τους όρους εφαρμογής επί του πεδίου.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να καταδείξει τον σημαίνοντα ρόλο και τις προόδους που έχει κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε διάφορους τομείς εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών και επιπλέον, να αναδείξει σημαντικές, εμπεριστατωμένες και αυστηρά τεκμηριωμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση επίλυσης των μειζόνων υφιστάμενων προβλημάτων. Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ.Ιωάννης Σάββας, ο Περιφερειάρχης Αττικής και αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών
Ελλάδας κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και γενικός γραμματέας της Κεντρικής ‘Ενωσης Δήμων Ελλάδας κ.Δημήτριος Καφαντάρης. Η εναρκτήρια ομιλία ήταν του Καθηγητή ειδικού επί θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Νικόλαου Χλέπα με αντικείμενο : «Από τα δεσμά του συγκεντρωτισμού στα δεσμά της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες του Συνεδρίου ήταν έξι και αφορούσαν :

Α) Στην κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων Διοίκησης, κεντρικής, αποκεντρωμένης και τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού που εξακολουθεί να είναι ζητούμενο (συντόνιζε ο Καθηγητής και π. Πρόεδρος της ομώνυμης επιτροπής κ. Ξενοφών Κοντιάδης).

Β) Στον Στρατηγικό σχεδιασμό και την αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ (συντόνιζε ο Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Ψυχάρης).

Γ) Στις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες εφαρμογές τους στους ΟΤΑ (συντόνιζε ο Καθηγητής κ. Βασίλης Κέφης, ενώ μεταξύ των εισηγητών ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ καθώς και η συνεργάτης της Ευρ.Επιτροπής Francesca VELLA, Consultant, Technology Strategy & Transformation Deloitte Consulting.

Δ) Στις μορφές ελέγχου των ΟΤΑ, είτε μέσω των δημοσιολογιστικών, είτε μέσω της εποπτείας νομιμότητας, που εξακολουθεί να συνιστά προβληματική κατάσταση (συντόνιζε η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Άννα Λιγωμένου, ενώ μεταξύ των εισηγητών ήταν ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου-Ιονίου κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου).

Ε) Στο σύστημα διακυβέρνησης, όπου τέθηκαν τα θέματα κυβερνησιμότητας και αναλογικότητας που έχουν δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς (συντόνιζε ο Καθηγητής κ. Λάμπρος Μπαμπαλιούτας).

ΣΤ) Στους συμμετοχικούς θεσμούς και στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της παρουσίας των πολιτών σε αυτούς, όπου κατατέθηκαν σημαντικές, καινοτόμες δράσεις (συντόνιζαν η κα Μαρία Ραμματά και ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου, μέλη ΔΣ ΔΕΕ).

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά οι εισηγήσεις του Συνεδρίου θα βρίσκονται σύντομα στην ιστοσελίδα του ΔΕΕ, στην ηλ. διεύθυνση:

www.dee.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο