english-flag
Search

διαΝΕΟσις: Συνάντηση Εργασίας για την ανασυγκρότηση της Π.Ε. Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία

Συνάντηση συνεργασίας που έγινε μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή της διαΝΕΟσις Διονύση Νικολάου για την προώθηση θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή της μελέτης της διαΝΕΟσις με τίτλο «Ηλεία 2030: Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Κατά τη συνάντηση αυτή ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος που λόγω εκτάκτου υπηρεσιακού κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη, ο οποίος αναφέρθηκε  στη σπουδαιότητα εφαρμογής της μελέτης και περιέγραψε τα επόμενα βήματα σχετικά με τη λειτουργία της υποεπιτροπής που έχει συσταθεί για τη στοχευμένη υποστήριξη της Ηλείας στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Ως τέτοια βήματα αναφέρθηκαν η προτεραιοποίηση των έργων μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και η ανεύρεση πηγών χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο οποίος ανέπτυξε την τουριστική στρατηγική της χώρας και τον τρόπο υποστήριξης της περιοχής, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Νικολακόπουλος, οι Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Πύργου Στάθης Καννής, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ιωάννης Λέντζας, Ανρίτσαινας-Κρέστενων Διονύσιος Μπαλιούκος, Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Νικολούτσος. Επίσης, διαδικτυακή παρέμβαση πραγματοποίησαν οι Γενικοί Γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων & Εταιρικού Σύμφωνου για το πλαίσιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Δημήτρης Σκάλκος, Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου, Δασών Ευστάθιοs Σταθόπουλος, και Ενωσιακών πόρων και Υποδομών Δημήτριος Παπαγιαννίδης.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θέματα της αρμοδιότητάς τους και ειδικότερα αυτά που συνδέονται με την εφαρμογή της μελέτης, αλλά και για τη μεταξύ τους συνεργασία στα επόμενα στάδια.

Επίσης, κατά τη διεξαγωγή των εργασιών της σημερινής συνάντησης και σε συνέχεια αυτής που είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2023 στον ίδιο χώρο με τη συμμετοχή και των απερχόμενων δημάρχων όπου είχε ληφθεί και σχετική απόφαση, οι νέοι Δήμαρχοι της Π.Ε. Ηλείας υπέγραψαν δύο πολύ σημαντικά κείμενα ως αρχικά αλλά συμβολικά βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας, τα οποία είναι:

α) Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία και αξιοποίηση συνεργειών μεταξύ Δήμων σε θέματα τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης, ώστε να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της ανάδειξης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς καθώς και της ανάπτυξης όλων των μορφών τουρισμού, κίνηση σημαντική δεδομένης της ανεπάρκειας των υποδομών των δήμων να καλύψουν μόνοι τους όλες τις ανάγκες.

 

β) Αίτημα προς το Υπουργείο Τουρισμού χαρακτηρισμού της περιοχής Ηλείας ως «Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης», χαρακτηρισμός που απονέμεται σύμφωνα με σχετικό νόμο μόνο σε περιοχές που έχουν ειδικό βάρος στη συνολική τουριστική εικόνα της χώρας και χρήζουν ειδικής διαχείρισης, διασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα ειδικών πλεονεκτημάτων στη περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική της συγκεκριμένης περιοχής, δηλαδή της Ηλείας.

 

γ) Έγινε ακόμα συζήτηση για τη δημιουργία «Αναπτυξιακού Οργανισμού Προώθησης Προορισμού» (DMMO) ως όχημα συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών και επαγγελματικών φορέων του τουρισμού, αλλά και διευκόλυνσης της διαδημοτικής συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας της Ηλείας. Θεσμός επιτυχημένος στο εξωτερικό αλλά σε αρχικό ακόμα στάδιο για την Ελλάδα μετά την μόλις προ διετίας θεσμική εισαγωγή του.

 

Ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, αναφερόμενος στις παραπάνω πρωτοβουλίες δήλωσε:

 

«Σήμερα με την υπογραφή των δύο αυτών σημαντικών κειμένων υλοποιούνται δύο στρατηγικής φύσης κινήσεις, οι οποίες αφορούν αφενός τη συνεργασία μεταξύ όλων των Δήμων της Π.Ε. Ηλείας αλλά και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Π.Ε. Ηλείας ενόψει του χαρακτηρισμού της ως Πρότυπος Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Οι σχετικές εισηγήσεις της διαΝΕΟσις είχαν γίνει απόλυτα αποδεκτές και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και αποτελεί εξαιρετική τιμή για τις νέες ότι η επίσημη υπογραφή τους αποτέλεσε θέμα πρώτης προτεραιότητας μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, αποδεικνύοντας αρχές συνέχειας και συνέπειας. Τα επόμενα βήματα είναι η προτεραιοποίηση των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν κατά την πρώτη τριετία αλλά και η διερεύνηση πηγών που θα τα χρηματοδοτήσουν. Και για τα θέματα αυτά έχει αρχίσει η σχετική διαδικασία ένταξης στα σχετικά αναπτυξιακή προγράμματα με την ελπίδα να έχουμε και εδώ αίσια αποτελέσματα.

Η μεγάλη συμμετοχή κυβερνητικών και περιφερειακών παραγόντων αλλά και η πολύ θετική τοποθέτηση τους στα θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ένα μεγάλο ταξίδι έχει ξεκινήσει.

Είναι προφανές ότι η αναπτυξιακή μας πορεία θα είναι μακρά και δύσκολη γιατί ελλείμματα δεκαετιών για να καλυφθούν απαιτούν όραμα, δουλειά από όλους, προσήλωση στο στόχο και προπάντων κοινωνική στήριξη.

Η μέχρι τώρα βούληση και στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι πολύ ισχυρή και είμαι αισιόδοξος ότι με την στενή συνεργασία όλων, η Ηλεία θα καταλάβει τη θέση που της αξίζει».

Μετάβαση στο περιεχόμενο