english-flag
Search

Διπλή η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο 25ο Forum Ανάπτυξης

 

Το Επιμελητήριο Αχαΐας, για ακόμα μια φορά είχε ενεργή παρουσία στις εκδηλώσεις του 25ου Forum Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Νοεμβρίου 2022 στο Ξενοδοχείο Αστήρ, στην Πάτρα.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας, είχε περίπτερο στο οποίο μπορούσαν οι επισκέπτες να ενημερωθούν τόσο για τις δράσεις του Επιμελητηρίου Αχαΐας όσο και για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα οποία υλοποιεί. Το Σάββατο 19/11/22 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Επιχειρείν» που συνδιοργανώθηκε με την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΔΕΠ) ,εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,κ. Νίκος Παπαθανάσης.  Η εκδήλωση, σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο και νέους,  αναπτύχθηκε σε δύο σκέλη:

Το πρώτο σκέλος, αφορούσε σε παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου MEDST@RTS το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα ENICBCMED 2014-2020 και υλοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Αχαΐας. Την παρουσίαση έκανε ο Υπεύθυνος του έργου και στέλεχος της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ., κ. Παναγιώτης Βαφείδης.  Το Συγκεκριμένο έργο ασχολήθηκε με τις μικρο-χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα του συγκεκριμένου έργου ήταν να λάβουν επιχορηγήσεις ύψους  128.992,60€ σε 14 Τοπικές επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους ή να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό ή και δράσεις δημοσιότητας τους προκειμένου να προωθηθούν. Μάλιστα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν από κοντά 7 από τις επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία που είχε η βοήθεια και η υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας και των ανθρώπων που εργάσθηκαν για αυτούς. Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκαναν και στο ότι οι πρωτοβουλίες και τα έργα του Επιμελητηρίου Αχαΐας τα οποία υλοποιούνται μέσω της Αναπτυξιακής του εταιρείας και των στελεχών αυτής, ήταν η αφορμή για να υιοθετήσουν το «επιχειρείν» και να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.  Την επιχειρηματική τους ιδέα και το πώς ωφελήθηκαν από το Medst@rts παρουσίασαν οι: κα Σοφία Παππά – Rubik’s, κ. Γιάννης Αλτανόπουλος– Mõres, κα Ελένη Γκίκα– PiVoT, κα Ελένη Φωτακέλη – Fotakeli Design, κ. Jeries Μπεσαρατ – Polikatikia.gr, κ. Παναγιώτης Πανταζόπουλος– Blocos και κα Κωνσταντίνα Καρανίκα– Aithra Premium Spirits.

Μάλιστα ο κ. Παπαθανάσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εταιρείες που παρουσιάστηκαν και τόνισε ότι «νεανική επιχειρηματικότητα χωρίς νέους δεν μπορεί να υπάρχει» ενώ έδωσε τα εύσημα προς το Επιμελητήριο Αχαΐας και τον Πρόεδρο κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα για το γεγονός ότι υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που υλοποιούν, τους νέους της Αχαΐας να επιχειρούν.  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας της ΔΕΠ και του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου Αχαΐας για ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος των δράσεων και τη φιλοσοφίας του Επιμελητηρίου είναι να εκπαιδεύσει τους νέους στο επιχειρείν, αλλά και να επιβραβεύσει τη νέα επιχειρηματικότητα.

Η δεύτερη ενότητα την οποία παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΔΕΠ) κ. Μάγδα Πετροπούλου, αφορούσε σε παρουσίαση της πορείας  υλοποίησης και τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 για τις περιφέρειες ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΔΕΠ).

 

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Εκδήλωση με τίτλο: «Παρουσίαση Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών – ΙΝΤΕCMED» (Interplay Event) του Στρατηγικού Ευρωπαϊκού έργου INTECMED που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα  ENICBCMED 2014-2020, στο πλαίσιο του 25ου Φόρουμ Ανάπτυξης, με υβριδικό τρόπο (Ξενοδοχείο Αστήρ και livestreaming).

Στην ενημερωτική εκδήλωση, παρουσιάστηκαν στο κοινό τα βασικά στοιχεία και ο στόχος του έργου καθώς και η μεθοδολογία υλοποίησής του ώστε να διαμορφωθεί και να ενισχυθεί το Μεσογειακό Οικοσύστημα Καινοτομίας. Το κύριο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε στην παρουσίαση των 3 καίριων δράσεων του έργου που αναμένεται να συμβάλλουν στην διαμόρφωση και ενίσχυση του Μεσογειακού Οικοσυστήματος Καινοτομίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτων Μαρλαφέκας ο οποίος τόνισε τη σημασία και τη συμβολή που έχουν τα Ευρωπαϊκά έργα που υλοποιεί το Επιμελητήριο Αχαΐας, για την τοπική επιχειρηματικότητα. Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρέας Ντακόλιας, Διαχειριστής της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Αχαΐας και μέλος του ΔΣ, αναφέρθηκε στους παράγοντες επιτυχίας και βιωσιμότητας μιας start-up επιχείρησης καθώς και στη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Για το Επιμελητήριο Αχαΐας, παρουσιάσεις έκαναν ο κ. Γιωτόπουλος Κωνσταντίνος, Τεχνικός Υπεύθυνος του έργου και συνεργάτης του φορέα, η κα. Κατσαντά Δανάη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του έργου, Στέλεχος της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Αχαΐας (ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ.) ενώ για το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίαση έκανε η κα Δημητρακοπούλου Δήμητρα, IT Expert, μέλος της Ομάδας έργου του Πανεπιστημίου.

Την επιχειρηματική τους ιδέα παρουσίασαν 5 από τις επιχειρηματικές ομάδες του INTECMED στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω των εκπροσώπων τους και συγκεκριμένα:  ο κ. Τσακαλίδης Δημήτρης με την  Επιχειρηματική Ιδέα: “PREDICT”, η κα. Ζαφειροπούλου Μαρία με την Επιχειρηματική Ιδέα: “CO-SOLIDARITY PLATFORM”,  ο κ. Παναγιώτου Χρήστος, Εκπρόσωπος ΠΙΚΕΙ –ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ο.Ε. με την  Επιχειρηματική Ιδέα: “TERRA+”, ο κ. Βασιλακόπουλος Γιάννης με την  Επιχειρηματική Ιδέα: “Fan4Plastic” και ο κ.Παναγιώτου Λεωνίδας με την Επιχειρηματική Ιδέα: “E-learning εφαρμογή προσανατολισμένη να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς”.

Το επόμενο ραντεβού δόθηκε στην 8η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας Patras Innovation Quest/ Patras IQ θα διεξαχθεί στις 26, 27 & 28 Μαΐου 2023 στο οποίο θα παρευρεθούν και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις 48 Καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες του ΙΝΤΕCMED και από τις 4 συμμετέχουσες χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία και Αίγυπτος.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας, είναι ο Επικεφαλής-Συντονιστής εταίρος του έργου INTECMED το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ENI CBC MED 2014-2020.

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο