Θέμα: Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων & Λαχανικών FRESKON, που θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Απριλίου 2025 στο Εκθεσιακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO Θεσσαλονίκης.
Σας ενημερώνουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προτίθενται να συμμετάσχει στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων & Λαχανικών FRESKON, που θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, από 10-12 Απριλίου 2025.
Η FRESKON αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός Φρούτων και Λαχανικών που διεξάγεται στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διεθνές σημείο συνάντησης εταιρειών, παραγωγών και εμπόρων μέσα από το οποίο επιτυγχάνεται η ανάπτυξη του εμπορίου και των εξαγωγών, η ανάδειξη εξαιρετικών προϊόντων φρούτων και λαχανικών και η διεύρυνση συνεργασιών μέσα από μια ποιοτική εκθεσιακή διοργάνωση, πρόγραμμα B2B συναντήσεων, Διεθνή Συνέδρια, παράλληλες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις καινοτόμων προϊόντων, ομιλίες, κ.λπ.
Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εξής κλάδους:
• Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
• Βιολογικά προϊόντα
• Μηχανήματα, υλικά συσκευασίας & τυποποίησης
• Εταιρείες μεταφορών και logistics
• Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος (60%) της συμμετοχής, ενώ το υπόλοιπο αυτής (40%), θα καλυφθεί από τους εκθέτες.
Ως εκ τούτου, παρακαλούνται όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής και εξαγωγών και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έκθεση μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, αποστέλλοντας συμπληρωμένη την επισυναπτόμενη αίτηση στο email: tourismos@arcadia.gr, έως και την Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο αντίστοιχο Επιμελητήριο.
Ο μέγιστος αριθμός επιχειρήσεων που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι οκτώ (8). Η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει με χρονική σειρά προτεραιότητας, αλλά και σύμφωνα με την ανάγκη εκπροσώπησης κατά το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων. Ως εκ τούτου σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σε περίπτωση ακύρωσης, το ποσό αυτό επιστρέφεται μόνο στην περίπτωση αναπλήρωσης της θέσης.
Σημειώνεται ότι το προβλεπόμενο κόστος συμμετοχής για ένα περίπτερο επιφάνειας 9-10 τμ. περίπου, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων και θα κυμανθεί από 560 € έως 650 € πλέον ΦΠΑ ανά εκθέτη (στο ανωτέρω ποσό περιλαμβάνεται το κόστος εγγραφής).
Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024, στις 15:00, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη με θέμα “Καλλιεργώντας το αύριο: Ημερίδα για τις νέες τεχνολογίες και προκλήσεις στη γεωργία ακριβείας”. Η Ημερίδα διοργανώνεται από δυο ερευνητικά έργα, τα AGRARIAN και SodaSense.
Το έργο AGRARIAN, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση της ΕΕ, προτείνει μια ευέλικτη και ασφαλή υποδομή υβριδικής επικοινωνίας που θα ενσωματώνει τεχνολογίες δορυφορικών/επίγειων επικοινωνιών (5G, LTE, κ.λπ.), υποδομή IoT, υπολογιστικό νέφος συσκευών και επεξεργασία δεδομένων μεγάλης κλίμακας με δυνατότητες AI/ML. Αυτό το περιβάλλον θα επιτρέψει την ανάπτυξη εργαλείων και εφαρμογών για τη γεωργία, δημιουργώντας ένα ολιστικό Σύστημα Υποστήριξης Αγροτικών Αποφάσεων (ADSS). Για να ενισχύσει την εκμετάλλευση της καινοτομίας, το έργο AGRARIAN θα παρέχει οικονομική υποστήριξη σε τρίτους, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και επικύρωση εφαρμογών και εργαλείων και προωθώντας ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα.
Το έργο SodaSense, το οποίο υλοποιείται σε συγχρηματοδότηση της ΕΕ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφορά στη διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου που συλλέγονται από αισθητήρες στις καλλιέργειες και στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ευφυούς πλατφόρμας με ερευνητικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό προσανατολισμό. Οι υπηρεσίες της πλατφόρμας συνδυάζουν τη συλλογή, την αποθήκευση, την ανάλυση, την οπτικοποίηση και την εξόρυξη δεδομένων, για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, ειδικά των μικρομεσαίων παραγωγών που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού κορμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το έργο SodaSense συνεργάζεται στενά με παραγωγούς (αμπελιών, μήλων, πράσινων φυλλωδών λαχανικών, ελιάς, κ.λπ.) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στις καλλιέργειες των οποίων έχει τοποθετήσει εξειδικευμένους αγρο-μετεωρολογικούς σταθμούς.
Τα δυο έργα υλοποιούνται από έμπειρες ερευνητικές ομάδες, μέλη των οποίων ανήκουν στο έμψυχο δυναμικό του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Στη διάρκεια της Ημερίδας, θα πραγματοποιηθούν επίδειξη εξοπλισμού, ανίχνευση κοπαδιού προβάτων με drone, επίδειξη εφαρμογών, εκπαίδευση παραγωγών στην πλατφόρμα καταγραφής των δεδομένων, ανοικτή συζήτηση, κ.α.
«Το Τριετές Πλάνο Δημοσίων Έργων (PTO) του Δήμου Μιλάνου) του Δήμου Μιλάνου για το 2025 αποτελεί μία φιλόδοξη προσπάθεια με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 2 δισ ευρώ, στοχεύοντας στην εκτέλεση 304 έργων.
Παρά την κλίμακα της επένδυσης, τα περισσότερα έργα αποτελούν «κληρονομιές» του παρελθόντος, ενώ μόνο 50 νέα έργα εντάσσονται στον σχεδιασμό. Το PTO, που παραδοσιακά αποκαλείται το «βιβλίο των ονείρων», καθορίζει τις προτεραιότητες με βάση τους διαθέσιμους πόρους, μετατρέποντας τις προσδοκίες σε ρεαλιστικές παρεμβάσεις.
1. Κατανομή Πόρων και Τομείς Παρέμβασης:
Ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στη συντήρηση του οδικού δικτύου και του δημόσιου οικιστικού αποθέματος, όπως επιβεβαιώθηκε από τον Σύμβουλο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Emmanuel Conte, και τον Διευθυντή του τομέα. Η κατανομή των επενδύσεων ανά τομέα έχει ως εξής:
• 9% στη σε Κτηριακά Έργα,
• 31,5% στην Κινητικότητα,
• 34,6% στην Τεχνική και Αστική Υποδομή,
• Το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται σε Πράσινο, Περιβάλλον και Αστική Ανάπλαση.
2. Ενδεικτικά Έργα και Προτεραιότητες:
Τα έργα του PTO έχουν κατηγοριοποιηθεί σε επίπεδα προτεραιότητας: χαμηλό, μεσαίο ή υψηλό.
• Μεσαίας προτεραιότητας θεωρείται η απομάκρυνση λιθόστρωτων (3 εκατ. ευρώ) για τη βελτίωση των δρόμων, μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται ένθερμα από τον Δήμαρχο Τζουζέπε Σάλα.
• Άλλα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου στη Martesana (750 χιλ. ευρώ) και την ανάπλαση της άνω διάβασης Busa.
• Χαμηλής προτεραιότητας έργα περιλαμβάνουν τη δημιουργία δημόσιου χώρου στάθμευσης στη Via Manin και χώρου ανταλλαγής στάθμευσης στη Rho Fiera.
Στο PTO παραμένουν και «έργα-ονειρικά», όπως το άνοιγμα μέρους του υπόγειου Navigli1, ένα σχέδιο ιδιαίτερα αγαπητό στον Δήμαρχο Μιλάνου. Ωστόσο, οι πραγματικές προτεραιότητες του Δήμου φαίνεται να διαμορφώνονται από τη διαθεσιμότητα πόρων και την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, όπως η βελτίωση των υποδομών και η στήριξη του δημόσιου οικιστικού αποθέματος.
Το PTO 2025 αποτελεί μία ισορροπημένη προσπάθεια ανάμεσα στο όραμα και τη ρεαλιστική διαχείριση, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.»
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΛΙΕΙΑ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΠΑΛΥΘ) ΕΝΩΣΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 1 Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΕΤΘΑΥ
ΔΡΑΣΗ 1.6.2 ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη»
Ενημερωτικό σημείωμα για τα πορίσματα της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τις έως τώρα επιπτώσεις του πολέμου στην λιβανική οικονομία
Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας -η οποία σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη που δημοσιεύτηκε στις 14 τ.μ., μετά από πολλούς μήνες απουσίας γνωστοποίησης ευρημάτων για τον Λίβανο από πλευράς διεθνών οικονομικών οργανισμών, ελλείψει αξιόπιστων συνολικών στοιχείων σύμφωνα με τους τελευταίους- παρουσιάζει τα πορίσματα μίας ενδιάμεσης εκτίμησης ζημιών και απωλειών (Lebanon Interim Damage and Loss Assessment report, DaLA), που διεξήγαγε η Τράπεζα για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της σύγκρουσης, που επηρεάζει τον Λίβανο. Συνεπώς:
✓ Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2024, η σύγκρουση φέρεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3.102 άτομα στο Λίβανο, να έχει τραυματίσει 13.819 και να έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό πάνω από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους.
✓ Η Π.Τ. εκτιμά τις τομεακές ζημιές, που σημειώθηκαν μεταξύ 8 Οκτωβρίου 2023 και 27 Οκτωβρίου 2024 για το εμπόριο, την υγεία, τη στέγαση, τον τουρισμό και τη φιλοξενία και μεταξύ 8 Οκτωβρίου 2023 και 27 Σεπτεμβρίου 2024 για τη γεωργία και το περιβάλλον.
✓ Εκτός από την εκτίμηση των ζημιών και των απωλειών, η έκθεση παρουσιάζει μια συμπληρωματική ανάλυση του αντίκτυπου της σύγκρουσης στην οικονομική ανάπτυξη του Λιβάνου, όπως μετράται μέσω του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Καλύπτει επίσης μια ανάλυση των βασικών προτύπων εκτοπισμού. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ζημίες μόνο σε φυσικές δομές ανέρχονται σε τουλάχιστον 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και εκτιμά ότι η σύγκρουση έχει προκαλέσει οικονομικές απώλειες ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κατά τις ημερομηνίες λήξης της αξιολόγησης .μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2024.
✓ Οι τελικές ζημίες και απώλειες λόγω της σύγκρουσης αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται και επηρεάζονται όλο και περισσότεροι τομείς. Ο πόλεμος εκτιμάται ότι θα μειώσει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ του Λιβάνου για το 2024 κατά τουλάχιστον 6,6%, ενώ πριν από τη σύγκρουση είχε προβλεφθεί μέτρια ανάπτυξη. Αυτό επιτείνει την πενταετή συνεχή απότομη οικονομική συρρίκνωση του Λιβάνου που ξεπέρασε το 34% του πραγματικού ΑΕΠ, χάνοντας το ισοδύναμο 15 ετών οικονομικής ανάπτυξης. Η έκθεση είναι χωρικά στοχευμένη και καλύπτει τουλάχιστον το 80% των περιοχών του Λιβάνου, που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση το εξεταζόμενο διάστημα, οι οποίες κατανέμονται σε έξι από τις εννέα επαρχίες της χώρας (BaalbekHermel, Βηρυτός, Bekaa, Όρος Λίβανος, Nabatiyeh και Νότος).
✓ Οι ζημιές στη γεωργία, που αποτελεί από τους λίγους εξαγωγικούς τομείς τη; Λιβανικής οικονομίας, εκτιμώνται σε 124 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, με απώλειες άνω του 1,1 δις δολαρίων ΗΠΑ, λόγω της απώλειας της συγκομιδής, που προκλήθηκε από την καταστροφή των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου και τον εκτοπισμό των γεωργών. Στο εμπόριο οι ζημιές ανέρχονται σε 178 εκατ. δολάρια ΗΠΑ με απώλειες που εκτιμώνται σε 1,7 δις δολάρια ΗΠΑ, κυρίως λόγω της μετακίνησης εργαζομένων και ιδιοκτητών επιχειρήσεων, των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και των μετατοπίσεων της κατανάλωσης προς τα βασικά αγαθά. Στον τομέα της εκπαίδευσης, οι απώλειες εκτιμώνται σε 215 εκατ. δολάρια ΗΠΑ με βάση τις απώλειες πληρωμών για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και το κόστος της προσωρινής φοίτησης. Το περιβάλλον, μέσω της υποβάθμισης των φυσικών πόρων και των επιπτώσεων στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, έχει υποστεί ζημίες ύψους 221 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ με απώλειες που εκτιμώνται σε 214 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Ο τομέας της υγείας έχει υποστεί ζημιές ύψους 74 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, με απώλειες που εκτιμώνται σε 338 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Η στέγαση είναι ο τομέας με τις μεγαλύτερες ζημιές, οι οποίες εκτιμώνται σε 2,8 δις δολάρια ΗΠΑ, με πάνω από 99.000 κατοικίες να έχουν υποστεί μερική ή πλήρη ζημιά και με απώλειες του τομέα που εκτιμώνται σε 389 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Ο τουρισμός και η φιλοξενία αντιστοιχούν σε ζημιές ύψους 18 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, αλλά έχουν απώλειες που εκτιμώνται σε 1,1 δις δολάρια ΗΠΑ, λόγω της μείωσης των αφίξεων τουριστών και των εισερχόμενων ταξιδιών, που επηρεάζουν τα έσοδα των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τις τουριστικές δαπάνες.
Σε κάθε περίπτωση, το τελικό κόστος των ζημιών και των απωλειών για τον Λίβανο, που συνδέονται με τη σύγκρουση, αναμένεται να υπερβεί σημαντικά εκείνων, που παρουσιάζονται στην παρούσα αξιολόγηση.