english-flag
Search

ΕΒΕΑ: O υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, στο Δ.Σ.

 

 

Με την παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη, πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου του ΕΒΕΑ. Ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τα Μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του, και ειδικότερα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την κυβέρνηση.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, αφού καλωσόρισε τον κ. Θεοχάρη, αναφέρθηκε στις πρόσφατες αντιδράσεις όσον αφορά τα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τονίζοντας ότι το ΕΒΕΑ διαχρονικά υπηρετεί τον υγιή ανταγωνισμό, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η θέση του ΕΒΕΑ ήταν και παραμένει ξεκάθαρη και συνεπής, στις αξίες που το Επιμελητήριό μας διαχρονικά υπηρετεί: τον υγιή ανταγωνισμό, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη. Η φοροδιαφυγή είναι μια μόνιμη πηγή κοινωνικής αδικίας σε βάρος όσων δεν φοροδιαφεύγουν, αλλά και εκείνων που επιλέγουν το δρόμο της ευθύνης και της συμμόρφωσης και αγωνίζονται για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σε αυτό το μέτωπο, αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Η πρόοδος που έχει καταγραφεί είναι σημαντική, όπως φαίνεται από τη μείωση του κενού συμμόρφωσης στο ΦΠΑ. Αναγνωρίζουμε, επίσης, τα θετικά βήματα που γίνονται με το νέο νομοσχέδιο: όπως είναι  η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η καθολική επέκταση του myData, η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι διατάξεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων και ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές», τόνισε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

«Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι κοντά στα ξερά δεν θα καούν και τα χλωρά», συνέχισε στην ομιλία της η κα Εφραίμογλου. «Είναι πολλοί οι επαγγελματίες  – στο εμπόριο και σε άλλους κλάδους – των οποίων το πραγματικό εισόδημα όντως υπολείπεται του κατώτατου μισθού. Είναι άδικο να “τιμωρηθούν’’ φορολογικά. Χρειάζονται ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία. Είναι σημαντικό να υπάρξει ορθολογική διάχυση του δημοσιονομικού οφέλους, που θα προκύψει από αυτή την παρέμβαση. Να αξιοποιηθεί για τη μείωση και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για την ενίσχυση των μισθών στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στους εκπαιδευτικούς, στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά. Ως ΕΒΕΑ είμαστε και θα παραμείνουμε υπέρ του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Ωστόσο δεν μπορεί η φοροδιαφυγή να αποτελεί το άλλοθι για την επιβολή οριζόντιων μέτρων που πλήττουν ακόμη και τους μη φοροδιαφεύγοντες. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης – αλλά και αποτελεσματικότητας της φορολογικής πολιτικής.

Η προσπάθεια για ένα αποτελεσματικό, δίκαιο και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα είναι διαρκής και απαιτητική. Είναι όμως απαραίτητη, προκειμένου η χώρα να πετύχει το άλμα ανάπτυξης που χρειάζεται. Είναι προς τιμή της κυβέρνησης αυτής και του Υπουργείου Οικονομικών ότι κατάφερε να συνδυάσει τη δημοσιονομική εξυγίανση με μείωση του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τα οφέλη αυτής της επιλογής έχουν ήδη αποτυπωθεί στον ρυθμό ανάπτυξης, στην αύξηση των επενδύσεων, στη μείωση της ανεργίας. Στην ίδια κατεύθυνση ελπίζουμε ότι θα κινηθεί η πολιτική της κυβέρνησης και στο επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Κάθε συζήτηση γύρω από τους φόρους, κάθε δημόσια ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, είναι κατ’ ουσίαν μια συζήτηση γύρω από τη φορολογική δικαιοσύνη. Φυσικά, μπορούμε να αναλύουμε επ’ άπειρον το τι είδους φορολογικό σύστημα θέλουμε στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε, όμως, παρά να συμφωνήσουμε ότι η φορολογική  δικαιοσύνη, η οποία εμπεδώνεται μεταξύ άλλων και μέσω του φορολογικού συστήματος, δεν μπορεί παρά να είναι μία και μόνη. Αυτή είναι η πάγια πεποίθησή μου προσωπικά και αυτό είναι το αξιακό υπόβαθρο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, όπως το έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με τις νέες ρυθμίσεις, στοχεύουμε σε μεγαλύτερη αναλογικότητα, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, στον περιορισμό των διαφυγόντων εσόδων για το δημόσιο. Έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την Παιδεία, για την Υγεία, για την ενίσχυση των πιο αδύναμων, για τη δημιουργία υποδομών, εν τέλει για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη».

Μετάβαση στο περιεχόμενο