english-flag
Search

ΕΒΕΘ:Εκδήλωση ΣΕΒΕ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB για τα υφιστάμενα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB

Τα υφιστάμενα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB  παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης-ΕΒΕΘ και η ΗDB χθες 20.12.2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ. Σκοπός της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τα καινοτόμα και ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα της HDB, τα οποία καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή τόσο της ίδιας της HDB όσο και των συνεργαζόμενων με αυτή τραπεζών.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ύπαρξη ενός ισχυρού και ευέλικτου τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της εξωστρεφούς δραστηριότητας. Στη συνέχεια, ο κ. Διαμαντίδης επισήμανε το μείζον πρόβλημα της αύξησης του κόστους χρήματος που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις την τρέχουσα περίοδο. Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία υποστηρίζεται τόσο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε ό,τι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο και από τον ΣΕΒΕ σε ό,τι αφορά στα θέματα που αφορούν στην εξαγωγική δραστηριότητα.

 

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης υπογράμμισε στο χαιρετισμό του τη σημασία της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης των ελληνικών επιχειρήσεων για τις δυνατότητες χρηματοδότησης εκ μέρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος επισημαίνοντας, παράλληλα, το χρόνιο πρόβλημα ρευστότητας που κυριαρχεί στην αγορά. Καλωσόρισε ιδιαίτερα τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την ανάπτυξη εργαλείων υποστήριξης στην παροχή χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας.

 

Τους χαιρετισμούς της εκδήλωσης ολοκλήρωσε η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της HDB, η οποία τόνισε πως η συνεισφορά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική. «Συνολικά, μέσω των προγραμμάτων της HDB, έχουν υποστηριχθεί με €1,7 δις περίπου 10.000 επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ποσοστό που αγγίζει το 24% του συνόλου των 41.000 επιχειρήσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί. Από τον Ιανουάριο, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η καινοτόμα πλατφόρμα “Know Your Customer” (ΚYC) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα συμβάλλει στη διεύρυνση του κύκλου των Bankable επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση, όπου και αν βρίσκεται, θα μπορεί να κάνει μία μόνο αίτηση στο τραπεζικό σύστημα. Η αίτηση, μέσω της πλατφόρμας KYC, θα παρουσιάζεται στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί η αίτηση από κάποια τράπεζα και θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρει μια επιχείρηση καλύτερη προσφορά στην ταχύτητα και στο ύψος της χρηματοδότησης». Σχετικό βίντεο εδώ.

 

Το λόγο πήραν στη συνέχεια στελέχη της HDB παρουσιάζοντας αναλυτικά τα σύγχρονα, ευέλικτα, χαμηλού κόστους, υψηλής αποτελεσματικότητας και μεγάλης εμβέλειας χρηματοδοτικά εργαλεία της, ενώ μέσω των εκπροσώπων τους τοποθετήθηκαν οι συνεργαζόμενες τράπεζες ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, EUROBANK και OPTIMA bank. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο