english-flag
Search

Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων: Αντίδραση για φορολογικό νομοσχέδιο

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αντιμετωπίζουμε μια πρόταση για έναν άδικο φορολογικό νόμο που επηρεάζει άμεσα τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες. Είναι καιρός να ενωθούμε και να καταφέρουμε να ακουστεί η φωνή μας.

Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία κυρίως 10 χρόνια έχει δεχθεί πλήγματα που την έχουν οδηγήσει σε οικονομικά αδιέξοδα. Προφανώς και δεν  είναι όλες οι μικρές επιχειρήσεις φοροκλέφτες όπως τους χαρακτηρίζει το εν λόγω ν/σ και από την άλλη πλευρά ούτε και όλες  οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Το γενικό τσουβάλιασμα  και οι αδικίες του νέου νόμου ενέχουν τον κίνδυνο κοινωνικής αδικίας, στοχοποίησης, αντιπαλότητας και ανατρέπει την κοινωνική ειρήνη.

Αγαπητά μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με αφορμή το νέο φορολογικό, σας καλούμε  όλους να συμμετάσχετε ενεργά στη διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, στις 10:30 π.μ., έξω από το μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου με κύριο σύνθημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η παρουσία όλων μας  είναι σημαντική. Ας σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε αυτήν την πρόταση που απειλεί την οικονομική μας ελευθερία.

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Ευθύμιος Χρυσοστόμου

 

        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Φορο-τεχνικών-Λογιστών, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων και ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών, κατόπιν συνάντησής μας το Σάββατο, 18.11.2023, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων:

1) ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΡΗΤΗ  ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΉ ΑΝΤΙ-ΘΕΣΗ ΜΑΣ  στο άδικο και ισοπεδωτικό φορολογικό νομοσχέδιο, διότι:

– χαρακτηρίζει συλλήβδην φοροφυγάδες και στοχοποιεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους.

-πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων ατομικών επιχειρήσεων των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστη-μόνων και των αυτοαπασχολούμενων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας.

– δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή, αλλά αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρείες και τα μεγάλα εισοδήματα.

-παραγνωρίζει το γεγονός ότι, μετά από δεκαετή οικονομική κρίση με τα μνημόνια, την υγειονομική κρίση, λόγω covid, την ενεργειακή κρίση και την καλπάζουσα ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής, μεγάλο τμήμα των επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, είτε αδυνατεί να εκπληρώσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, είτε βρίσκεται σε ρυθμίσεις.

– εισάγει οριζόντιες ρυθμίσεις με φορολόγηση τεκμαρτών εισοδημάτων, δηλ. εισοδημάτων που δεν έχουν αποκτηθεί, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες του ΤΕΕ ή άλλα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να υπολογίζεται το ακριβές εισόδημα του κάθε επαγγελματία, ξεκινώντας με τη βάση των 10.920 ευρώ, που προσαυξάνεται ανά τριετία κατά 10% ανάλογα με τα έτη άσκησης της ατομικής δραστηριότητας και επιπλέον με την υπέρβαση του μέσου ετήσιου τζίρου του κάθε ΚΑΔ κατά ποσοστό 35%, 70% και 100%.

-βάζει λουκέτο στις μικρές και μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις δείχνοντας την πόρτα εξόδου στους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους από την ατομική τους δραστηριότητα και οδηγώντας τους έτσι σε καθεστώς «υπαλλη-λοποίησησης» σε εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις.

2) ΖΗΤΑΜΕ

-την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του άδικου και ισοπεδωτικού φορολογικού ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

– τη ΣΤΗΡΙΞΗ των επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

– τη ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΣ ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.

3) ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023, και ώρα 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που οδηγεί στον αφανισμό μας.

4) ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Να συμμετέχουν μαζικά στην ως άνω συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να γιγαντώσουμε το κοινό μας μέτωπο.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο