Στόχος της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.. Προτεραιότητα, στην περίπτωση επιχορήγησης δίνεται σε επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.
Επιλέξιμοι Τομείς
Στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-73-2.3:
ενισχύονται αιτήσεις στήριξης από δικαιούχους οι οποίοι μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη προϊόντα (γεωργικά προϊόντα) του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή τελικών προϊόντων που ανήκουν επίσης στο εν λόγω Παράρτημα Ι (γεωργικά προϊόντα)
δεν ενισχύονται αιτήσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα
Οι δράσεις αφορούν κυρίως σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις, συγχωνεύσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, όπως θα εξειδικευθούν στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο, ανάλογα με τον τομέα
Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι:
οι μετεγκαταστάσεις και οι συγχωνεύσεις μονάδων συνοδεύονται απαραίτητα από εκσυγχρονισμό αυτών
οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων δεν ενισχύονται
οι ιδρύσεις σφαγείων αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοιρινών δεν ενισχύονται με εξαίρεση τις νησιωτικές περιοχές στις οποίες δύναται να ενισχυθούν με ετήσια δυναμικότητας μέχρι 400 τόνους κρέατος
οι ιδρύσεις σφαγείων πουλερικών και κονίκλων δεν ενισχύονται με εξαίρεση τις ορεινές και τις νησιωτικές περιοχές χωρίς περιορισμό ετήσιας δυναμικότητας.
Το Σάββατο, 1 Μαρτίου στο sparta.komvos με εισηγητές την κα Δάφνη Γώγου και τον κ. Γιώργο Κορκόβελο, Πρόεδρο και Μέλος ΔΣ αντίστοιχα της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης (ΕΕνΟΕ) θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα:«Quo Vadis Europa? Μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας» . Aμφότεροι είναι πρώην ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μεγάλη εμπειρία, η κα Γώγου στις πολιτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετανάστευσης και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ο κ. Κορκόβελος σε θέματα οικονομίας, μεταφορών, ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης (δείτε ηλεκτρονικούς συνδέσμους με σχετικό ενημερωτικό υλικό στο τέλος της πρόσκλησης).*
Η εκδήλωση αυτή έχει τίτλο: «Quo Vadis Europa? Μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας» και εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων: «Επισκέπτες ομιλητές@sparta.komvos».
Όπως πάντα, η εκδήλωση μας είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του sparta.komvos, στην οδό Όθωνος – Αμαλίας 114 στη Σπάρτη. Για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν, θα γίνει προσπάθεια να μεταδοθεί η συζήτηση ζωντανά από τη σελίδα του sparta.komvos στο Facebook, εφόσον ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες που δεν επέτρεψαν τη ζωντανή μετάδοση την τελευταία φορά. Σε κάθε περίπτωση, θα ανεβάσουμε το βίντεο της εκδήλωσης μερικές ημέρες αργότερα.
Η εταιρεία Orpheus wines, οινική εταιρεία της RECO Exports LTD, αναζητά οινοποιεία που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την αντιπροσώπευση τους μέσω οργανωμένων γευσιγνωσιών που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2025 και του 2026.
Η Orpheus Wines έχει αναλάβει την εκπροσώπηση 26 Βρετανών διανομέων οίνου που δραστηριοποιούνται τόσο στην on-trade, όσο και στην off-trade αγορά και οι οποίοι αναζητούν να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιο τους ελληνικά κρασιά, είτε για πρώτη φορά ή συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες ελληνικές ετικέτες τους.
Οι σημαντικές προϋποθέσεις για την διερεύνηση ένταξης των κρασιών στο χαρτοφυλάκιο των διανομέων είναι οι εξής:
Παραγωγή κρασιών απο γηγενείς ποικιλίες (μονοποικιλιακά ή blend)
Ετικέτες στα αγγλικά
Κόστος κρασιών από 3€ – 7€ ανά φιάλη EXW
Τα ενδιαφερόμενα οινοποιεία, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.
Έρευνα αγοράς για τον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σερβία
Διαβιβάζουμε συνημμένα, έρευνα του Γραφείου μας για τον τομέα Γαλακτοκομικών Προϊόντων της Σερβίας, η οποία έχει αναρτηθεί και στην διαδικτυακή πύλη AGORA, στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Σας ανακοινώνουμε ότι το Super Food Festival, σε συνεργασία με το Athens Foodorama, θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 6 Απριλίου 2025, στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου. Το πιο δυνατό φεστιβάλ της πόλης παρεα με το Athens Foodorama που θα αναδείξει παραδοσιακά προϊόντα υγιεινής διατροφής, επιστρέφει ανανεωμένο και σας προσκαλεί να συμμετάσχετε σε ένα μοναδικό φεστιβάλ αφιερωμένο στον κόσμο της διατροφής, της υγείας και της ευεξίας.
Το φεστιβάλ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τοπικούς παραγωγούς να παρουσιάσουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε ένα στοχευμένο κοινό που ενδιαφέρεται για την υγιεινή διατροφή, τις υπερτροφές, τα βιολογικά και vegan προϊόντα. Μέσω της συμμετοχής, οι εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, να πραγματοποιήσουν άμεσες πωλήσεις και να δικτυωθούν με επαγγελματίες του κλάδου.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την πραγματοποίηση του 10ου Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς, που διοργανώνεται στις 30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2025 στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Καλαμάτας το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .
Η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το Ελαιόλαδο & την Επιτραπέζια Ελιά διοργανώνεται για δέκατη φορά. Αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό της Ελαιοκομίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ελαιόλαδου & Ελιάς θα πραγματοποιηθεί το 10ο Συνέδριο για το Ελαιόλαδο και την Επιτραπέζια Ελιάς, ο 7ος Διαγωνισμός Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιόλαδων και ο 5ος Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς.
Το Φεστιβάλ έχει καταστεί ο σημαντικότερος θεσμός στον ελαιοκομικό τομέα, ενώ η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τους 150.000 επισκέπτες στις εννέα προηγούμενες διοργανώσεις. Ο εκθεσιακός χώρος καλύπτει 8.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ πάνω από 700 εκθέτες έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα.
Παράλληλα με το Φεστιβάλ, πραγματοποιείται η MEDITERRANEAN LOCAL AGENTA, το OLIVE OIL FORUM, παρουσιάζοντας Ελληνικές ποικιλιών Ελαιολάδου και το OLIVE OIL GASTRONOMY FORUM – Γαστρονομία Ελαιολάδου. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται η ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ για το Ελαιόλαδο και την Ελιά όπου θα την επισκεφθούν χιλιάδες παραγωγοί από την Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Έκθεση συμμετέχουν εταιρίες μηχανολογικού εξοπλισμού (ελαιουργικών μηχανημάτων) από 10 χώρες και θα το επισκεφθούν χιλιάδες ελαιοτριβείς και παραγωγοί από όλη την Ελλάδα αλλά και επιχειρηματικές αποστολές από Ελλάδα και εξωτερικό για εμπορικές συμφωνίες.
Για περισσότερες πληροφορίες και τη συμμετοχή σας στο φεστιβάλ, οι συνεργάτες σας μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 2103610265, 2103622205 και 6981313209 ή μέσω email στο info@oliveoilfestival.eu.