english-flag
Search

Επιμελητήριο Λακωνίας – Σύστημα Nutri Score και οι επιπτώσεις στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα και κυρίως στο ελαιόλαδο και τις ελιές

download

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 η τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας στο πλαίσιο της δράσης «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία» με θέμα:

 

«Σύστημα Nutri Score και οι επιπτώσεις στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα και κυρίως στο ελαιόλαδο και τις ελιές»

 

 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από το Επιμελητήριο Λακωνίας ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παναρίτης, οι ευρωβουλευτές κα Μαρία Σπυράκη και κ. Πέτρος Κόκκαλης, οι βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κ. Νεοκλής Κρητικός και κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Απόστολος Πάνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θοδωρής Βερούτης, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα κ. Αντώνης Ζαμπέλας και το μέλος της Επιτροπής κα Εμμανουέλα Μαγριπλή Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο κ. Γεώργιος Μπόσκου Αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Εγκυλοπαιδιστών Ελαιοκομίας, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Γεν. Γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Μάνου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, το μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτ. Ελλάδας και Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου κ. Μανώλης Γιαννούλης και η Δ/ντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) κα Κύμη Ζαζή. Το Δήμο Ευρώτα εκπροσώπησε ο κ. Ζάχος Μπούτσαλης Αντιδήμαρχος.

 

Σημειώνεται ότι προσκαλέστηκαν και άλλοι ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι φορέων που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν.

 

Ιδιαίτερης σημασίας συμμετοχή ήταν αυτή του κ. Claudio Cappellini Συμβούλου Πολιτικών Υποθέσεων ΕΕ της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνιών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με στόχο το συντονισμό των ενεργειών όλων των φορέων των χωρών της ΕΕ που τα προϊόντα τους θίγονται από τη λειτουργία της πλατφόρμας.

 

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν τόσο η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τη λειτουργία του συστήματος όσο και η δραστηριοποίηση όλων ώστε να τροποποιηθούν κάποιες στρεβλώσεις στον τρόπο αξιολόγησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων με συνέπεια αυτά να επηρεάζουν αρνητικά τα προϊόντα μας όπως ελαιόλαδο, ελίες, φέτα, μέλι, κλπ.

 

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ευρωβουλευτών και του Προέδρου της Επιτροπής του Υπουργείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση για ένα νέο σύστημα εμπρόσθιας διατροφικής επισήμανσης τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ στα τέλη του 2022. Μέσω αυτού, θα εξετάζονται οι διατροφικές πτυχές των προϊόντων για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας. Η πλατφόρμα Nutri-Score λειτουργεί για την ώρα εθελοντικά με σκοπό την προετοιμασία του νέου αυτού συστήματος που τελικά θα τεθεί ως προαπαιτούμενο για την διακίνηση των προϊόντων διατροφής. Ο τρόπος που λειτουργεί όμως το σύστημα Nutri-Score παρουσιάζει στρεβλώσεις όσον αφορά στη διατροφική αξία ορισμένων προϊόντων, όπως για παράδειγμα της ελιάς και του ελαιόλαδου και μάλιστα του έξτρα παρθένου που κατατάσσεται στα λιπαρά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη α) η αναγκαιότητα των λιπαρών σε μια ισορροπημένη διατροφή, β) ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λιπαρά της διατροφής και γ) χωρίς φυσικά να τονίζονται οι υπόλοιπες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του. Με το σύστημα αυτό προτάσσονται προϊόντα που πρέπει να έχουν χαμηλότερη θέση στη διατροφή με μόνο κριτήριο την έλλειψη λιπαρών ή σακχάρων. Οι στρεβλώσεις εντοπίζονται στον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται στη λειτουργία του συστήματος. Η απόκρυψη διατροφικών ιδιοτήτων, ευεργετικών για τον οργανισμό, οδηγεί στην παραπληροφόρηση του καταναλωτή και στη δημιουργία κινδύνων για τους ευρωπαίους παραγωγούς που θα δουν τα προϊόντα τους να απαξιώνονται – ιδιαίτερα για τους παραγωγούς προϊόντων μικρής κλίμακας και τους παραγωγούς παραδοσιακών  προϊόντων. Παρόλο που το σύστημα λειτουργεί εθελοντικά έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μεγάλες εταιρίες. Παράλληλα λειτουργεί και το εναλλακτικό ιταλικό σύστημα Nutrinform.

 

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης συνόψισε τα αποτελέσματά της ως εξής:

  • Τη συστράτευση όλων Επιμελητηρίων υπό τη σκέπη της ΚΕΕΕ και των λοιπών επαγγελματικών οργανώσεων και τη συνεργασία τους με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οργανώσεις,
  • Την έγκαιρη ολοκλήρωση επεξεργασίας της θέσης της Ελλάδας για το θέμα της πλατφόρμας που θα προταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα για τα προϊόντα διατροφής αλλά και για ειδικές κατηγορίες προϊόντων όπως τα ΠΟΠ και ΠΓΕ,
  • Τη στήριξη του έργου της Επιτροπής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της κοινής προσπάθεια όλων των Ευρωβουλευτών ώστε το σύστημα που θα καθιερωθεί να είναι ολοκληρωμένο, χωρίς στρεβλώσεις και να προτάσσει όλα τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων, γεγονός που δίνει προβάδισμα σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και η ελιά.

 

Η τηλεδιάσκεψη μεταδόθηκε μέσω live streaming από τη σελίδα του Επιμελητηρίου στο Facebook και εξακολουθεί να είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο