english-flag
Search

Επιμελητήριο Μαγνησίας:Τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Νέα ρύθμιση οφειλών σε 240 και 420 δόσεις προς δημόσιο και τράπεζες».

kourmousis2_cleanup

Με την συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων της Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 24 Νοεμβρίου 2021 ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Νέα ρύθμιση οφειλών σε 240 δόσεις προς το δημόσιο και 420 δόσεις προς τράπεζες».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Μαγνησίας και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Νομού Μαγνησίας με κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών κ. Φώτη Κουρμούση.

Στελέχη της Ειδικής Γραμματείας παρουσίασαν αναλυτικά το πρόγραμμα, ενώ ακολούθησε αναλυτική συζήτηση, αναφορικά στο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση και την απαλλαγή οφειλών – παροχή 2ης ευκαιρίας, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπου προβλέπεται και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 240 δόσεις.

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Κουρμούσης και οι συνεργάτες του αναφορικά στη ρύθμιση οφειλών μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης επιχειρήσεων, ενώ επισημάνθηκε και η δυσκολία που παρουσιάζεται ως προς την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα.

Όπως υπογράμμισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, νοικοκυριό ή επιχείρηση που έχει χρέη είτε προς τράπεζες, είτε προς το Δημόσιο για ποσά μεγαλύτερα των 10.000 Ευρώ μπορεί να εισέλθει στο Μηχανισμό για τη ρύθμιση των οφειλών και τη δεύτερη ευκαιρία, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από 1η Ιουνίου».

Ακόμη, αυτά που υπογραμμίστηκαν στην τηλε-ημερίδα είναι:

  • Για χρέη προς το Δημόσιο προβλέπονται ως και 240 δόσεις με εξόφληση ως 20 χρόνια
  • Για χρέη προς τράπεζες προβλέπεται εξόφληση ως και σε 35 χρόνια με ανώτατο όριο δόσεων τις 420
  • οι αιτήσεις αξιολογούνται στην πλατφόρμα μέσω αυτόματου αλγόριθμου
  • το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50 Ευρώ
  • για κάθε ρύθμιση το τυπικό επιτόκιο του Δημοσίου είναι 5% τον χρόνο και προς τράπεζες 3,75% περίπου τον χρόνο.
  • Με τη ρύθμιση σταματούν όλα τα μέτρα των πιστωτών εναντίον του οφειλέτη (κατασχετήρια και πλειστηριασμοί)

Αν κάποιος δεν ρυθμίσει τα χρέη ή δεν πληρώσει για δόση ρύθμισης υπάρχει η διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας, διευκρίνισε ο κ. Κουρμούσης επισημαίνοντας ότι μέσω πτώχευσης διαγράφονται όλα τα χρέη, αλλά παράλληλα γίνεται απώλεια περιουσίας.

Το χρονικό διάστημα αποπληρωμής το ορίζει η πλατφόρμα με οικονομικά κριτήρια ( έσοδα- έσοδα) οφειλέτη.

Η έγκριση που παράγεται αυτόματα από την πλατφόρμα εξετάζεται από τους πιστωτές για τελική συμφωνία.

Η ένσταση είναι δικαίωμα του πολίτη ωστόσο “η αιτιολογία της πλατφόρμας, σε περίπτωση απόρριψης, είναι σαφής”.

Στην τηλε-ημερίδα συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, που από την θέση του πρώην Γεν. Γραμματέα Οικονομικών, είχε συνεργαστεί στενά με το κ. Κουρμούση για το θέμα.

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο