english-flag
Search

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Ενημέρωση των μελών του μέσω NEWSLETTER (No 15)

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σας εύχονται Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση – Υγεία και Ευτυχία σε όλους!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του:

Ξεκινάει το Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, μια δίμηνη έρευνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής – Η συμμετοχή σας αν και είναι προαιρετική, είναι για εμάς απαραίτητη

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται κοντά στον επαγγελματία και καταγράφει τα προβλήματα και τις απόψεις των μελών του, με το νέο εργαλείο που εγκαινιάζει, το Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής.  Πρόκειται για μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, που αν και η συμμετοχή είναι προαιρετική, η παράκληση είναι να συμμετέχουν όλα τα μέλη μας, ώστε να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας στην περιοχή μας.

Μέσω του link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου, αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση, θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν στην επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.  Η συμμετοχή στην έρευνα διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.

Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epichal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων τύπου.

Αν επιθυμείτε, μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς!

Κάνετε κλικ στο link της έρευνας που ακολουθεί για να συμμετέχετε και εσείς: https://ee.kobotoolbox.org/single/d06f00b2fe173dcd67c42d62fe574bb4

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας δρόμου, Δήμος Κασσάνδρας Χαλκιδικής, 15-17/4/2022

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στηρίζει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και συνδιοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου μαζί με την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης  “ΘΕΡΜΑΛΙΑ”, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας (ΚΕΔΗΚ), την Περιφερειακή Ενότητα  Χαλκιδικής, τον Α.Σ. ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και  την εταιρεία Διοργάνωσης Αθλητικών εκδηλώσεων Racesystem.  Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.) και περιλαμβάνει  αγώνες των κατηγοριών Νέων Ανδρών, Εφήβων, Νέων Γυναικών  και Νεανίδων και θα διεξαχθεί στον Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στις 15 – 17 Απριλίου 2022.

 Το πρόγραμμα έχει ως εξής :

Την Παρασκευή 15 Απρίλιου 2022, θα γίνουν οι αγώνες Ατομικής Χρονομέτρησης όλων των κατηγοριών με εκκίνηση στις 15:00, στην Καλλιθέα (περιοχή κόμβος  Lidl) με κατεύθυνση, από την κεντρική εθνική οδό προς Νέα Ποτίδαια. Οι εκκινήσεις θα δίνονται ανά λεπτό και  οι αθλητές-τριες θα διαγωνιστούν κόντρα στο χρόνο.

Θα ακολουθήσει η απονομή μεταλλίων στις 18.00-19.00 στην Καλλιθέα.

Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου 2022, θα διεξαχθούν αγώνες Δρόμου Αντοχής με εκκίνηση στις 10.00 στην Καλλιθέα, καλύπτοντας 74 χλμ. κυκλικής διαδρομής σε όλη τη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Οι αθλητές θα κινηθούν από Καλλιθέα προς Άθυτο – Νέα Φώκαια (μέσα από τις κεντρικές πλατείες των χωριών) με προορισμό τη γέφυρα της  Σάνης και επιστροφή από τον παράδρομο στην Καλλιθέα.

Οι απονομές μεταλλίων  θα γίνουν στην Καλλιθέα, το Σάββατο 17.00-18.00 & την Κυριακή 14.00-15.00.

Μαζί με τους αγώνες έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις για τους κατοίκους της περιοχής, με στόχο τη διασκέδαση και την ευεξία τους.

Υποστήριξη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στη συμμετοχή  επιχειρήσεων στην έκθεση fitness FIBO στην Κολωνία

Η καρδιά του global fitness χτυπά στην έκθεση FIBO της Κολωνίας και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής είναι εκεί στηρίζοντας την εξωστρέφεια των μελών του. Με μια επιχειρηματική αποστολή που αποτελείται από την NmaK fitness Sports Academy – Health Club από τη Νέα Καλλικράτεια, το @Studio A από τη Νέα Τρίγλια και το Kinesispro fitness hall από τα Νέα Μουδανιά έδωσαν το παρών στη μεγάλη αυτή έκθεση της Γερμανίας και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του fitness, γνώρισαν ανθρώπους και σύναψαν συμφωνίες, που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να εξελίξουν τη δουλειά τους!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής παραμένει κοντά στον επιχειρηματία και την ανάπτυξη!

Παράταση του Ευρωπαϊκού προγράμματος EU4Business: Connecting Companies όπου συμμετέχει και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Σας ενημερώνουμε ότι το Πρόγραμμα  EU4Business: Connecting Companies, με τίτλο Filoxenia – Supporting Tourism SMEs’ Cooperation between Greece and Belarus  (Φιλοξενία – Υποστήριξη της Συνεργασίας Τουριστικών ΜμΕ μεταξύ Ελλάδας και Λευκορωσίας) , όπου συμμετέχει το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής, αποφάσισε να αναστείλει την υλοποίηση των ενταγμένων έργων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των χωρών της συμφωνίας EaP, μέχρι τα μέσα Μαΐου 2022.

Το Έργο περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ του «Επιμελητηρίου Χαλκιδικής» από τη μεριά της Ελλάδας και του Συνεταιρισμού Αγροτουρισμού και Οικοτουρισμού “Country Escape” από τη μεριά της Λευκορωσίας.

Σκοπός του Έργου είναι η υλοποίηση δράσεων σύνδεσης των Τουριστικών ΜμΕ μεταξύ των δύο χωρών και η επιπλέον ανάπτυξη του αγροτουρισμού στις περιοχές αυτές. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου, ελληνικές και λευκορωσικές  ΜμΕ από τον κλάδο του τουρισμού θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις έτσι ώστε να εξετάσουν τη δυνατότητα συνεργασίας, την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών και τη συλλογή πληροφοριών για εναλλακτικές αγορές.

Στόχος του Έργου είναι η συμμετοχή 30 ΜμΕ συνολικά, εκ των οποίων οι 15 ΜμΕ από την Ελλάδα που θα ταξιδέψουν στην Λευκορωσία για την υλοποίηση των συναντήσεων και αντίστοιχα 15 ΜμΕ από την Λευκορωσία οι οποίες θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια παραμονής των εκπροσώπων των επιχειρήσεων στην ξένη χώρα θα υλοποιηθούν δράσεις όπως επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β matching), επισκέψεις σε σχετικές κλαδικές εκθέσεις, δικτύωση των ΜμΕ.

Χρυσοί Σκούφοι 2022 : Βραβεύτηκαν οχτώ εστιατόρια της Χαλκιδικής

Σε μια τελετή, γιορτή για τη γαστρονομία, που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι 2022, όπου ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας βρέθηκαν και 8 εστιατόρια της Χαλκιδικής. Η γαστρονομία της Χαλκιδικής βρίσκεται στο επίκεντρο και αποτελεί πόλο έλξης για τον τουρισμό από το εξωτερικό, αλλά και τον εγχώριο.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στηρίζει τη γαστρονομία και αναγνωρίζει τη δυναμική της στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Με Χρυσό Σκούφο 2022 βραβεύτηκαν τα εξής εστιατόρια:

Fresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort»

Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»

Squirrel, Ξεν. «Danai Beach Resort»

Tomata, Ξεν. «Sani Marina- Sani Resort»

Με τη διάκριση Top Notch 2022 βραβεύτηκαν οι εξής:

Bubo, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»

Kamares by Spondi, Ξεν. «Eagle’sPalace»

Μαρίνα, Νέα Ποτίδαια

Θερμά συγχαρητήρια από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στους δημιουργικούς σεφ και τους επιχειρηματίες που τιμούν τον τόπο μας

Χρηματοδοτικές δράσεις

 

Έναρξη υποβολής αιτήσεων στη Δράση «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού»

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis με την ένδειξη: «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστηρίου και σχολής χορού». Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων από την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 και ώρα 12:00 έως την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 και ώρα 15:00

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων των κλάδων παροχής υπηρεσιών οργάνωσης συνεδρίων/εμπορικών εκθέσεων, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, εστίασης/διασκέδασης/ψυχαγωγίας, γυμναστηρίων και σχολών χορού, οι οποίες αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ρευστότητα, αλλά υφίστανται επίσης σημαντική οικονομική ζημία, λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19. Η Δράση παρέχει στοχευμένη δημόσια στήριξη για τη διατήρηση της συνέχειας της οικονομικής τους δραστηριότητας.

React EU – Η Δράση χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της απόκρισης της Ένωσης στην πανδημία COVID-19. Η πρόσκληση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/prosklhsh_plhttomenes.pdf

1η τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού»

Δημοσιεύθηκε η πρώτη (1η) τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ  «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού». Η τροποποίηση αφορά, μεταξύ άλλων, στην εξαίρεση των αναγνωρισμένων από το Κράτος σχολών χορού από την υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ, καθώς οι σχολές αυτές δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ. Το χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων αυτών πρέπει να προκύπτει από την Αδεια/Βεβαίωση Ίδρυσης και Λειτουργίας τους ή άλλο νόμιμο και ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας έγγραφο».

Παράλληλα προτίθενται οι ακόλουθοι ΚΑΔ:

 • 10.85: Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών,
 • 56.10.11.06: Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα,
 • 90.02.12.00: Υπηρεσίες προβολής και διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων,
 • 90.02.12.01: Υπηρεσίες εκμετάλλευσης προγραμμάτων θεαμάτων,
 • 93.21: Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων και
 • 93.29.11.06: Υπηρεσίες πάρκου αναψυχής.

Διευκρινίζεται ότι ο ΚΑΔ 93.13.10.03 «Υπηρεσίες καθηγητή φυσικής αγωγής ή γυμναστή», ως μη επιλέξιμος στην παρούσα Δράση προστίθεται στην τελευταία παράγραφο της ενότητας 6.1 υπό την ένδειξη «Εξαιρουμένων των ΚΑΔ».

Παράλληλα περιλαμβάνονται αλλαγές σχετικά με τη διαδικασία παρακολούθησης πράξεων, τα δικαιολογητικά συμμετοχής κ.ά.

Δείτε την 1η τροποποίηση της Πρόσκλησης στο link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/1h_trop_prosklhshs_plhttomenes.pdf

Βοηθητικό Εγχειρίδιο και Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού»

Δύο χρήσιμα υποστηρικτικά εργαλεία βρίσκονται πλέον στη διάθεση των ενδιαφερομένων για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού», τα οποία είναι τα εξής:

 • Βοηθητικό Εγχειρίδιο για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει οδηγίες σχετικά με την εγγραφή νέου χρήστη στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), την επιλογή νέας Δράσης στην περίπτωση υφιστάμενων χρηστών και την προσθήκη νέας υπηρεσίας (κατηγορίας Δράσεων). Το εγχειρίδιο αποτελεί επίσης ένα αναλυτικό εργαλείο για την υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης στο ΠΣΚΕ, χάρη στο οποίο μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει αναλυτικά  τον ορθό τρόπο συμπλήρωσης του κάθε πεδίου της αίτησης χρηματοδότησης στη Δράση.
 • Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεωνσε επεξεργάσιμη μορφή, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία των αιτήσεων χρηματοδότησης των ενδιαφερομένων.

Δείτε το Βοηθητικό Εγχειρίδιο για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο ΠΣΚΕ στο link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/egxeiridio_ypovolhs_plhttomenes.pdf

Δείτε τα Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων σε επεξεργάσιμη μορφή για τις αιτήσεις στη Δράση στο link : http://www.antagonistikotita.gr/epanek/prokirixeis.asp?id=86&cs=

Νέα Δράση ΕΠΑνΕΚ: «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών»

Η νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών» αφορά στην ενίσχυση Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών – Φοροτεχνικών, καθώς και Νομικών Προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, ώστε να προσαρμόσουν την λειτουργία τους με την αναβάθμιση/απόκτηση της απαραίτητης ψηφιακής υποδομής, να συνεχίσουν να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους και να υποστηρίξουν την επιχειρηματική κοινότητα, τη δημόσια Διοίκηση, αλλά και τους πολίτες, για  να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που η πανδημία (COVID 19) δημιούργησε.

Επιδοτούνται αιτήσεις με επιχορήγηση από 1500 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τα έσοδα του 2020, για δαπάνες ψηφιακού εκσυγχρονισμού.

Οι ωφελούμενοι οι οποίοι έκαναν έναρξη εντός του 2021 δύναται να αιτηθούν και να λάβουν ως ανώτερο όριο επιχορήγησης ποσό 1.500 ευρώ.               

Ο προϋπολογισμός της Δράσης είναι 30.000.000 ευρώ.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Ωφελούμενοι της Δράσης είναι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καταχωριστεί στα οικεία Μητρώα που τηρούνται στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ως εξής:

 • Αυτοαπασχολούμενοι λογιστές – φοροτεχνικοί κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή – φοροτεχνικού κατά τάξεις και
 • Νομικά Πρόσωπα παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Τετάρτη 9/3/2022 και ώρα 12:00. 

Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Δευτέρα 18/4/22 και ώρα 15:00.

Ηλεκτρονική Υποβολή

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr  με την ένδειξη: «Επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών».

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη Δράση μπορείτε να απευθυνθείτε στο:

Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. (κατόπιν ραντεβού)

Τηλεφωνική ενημέρωση: στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ έως τις 4.30 μ.μ.

Εmail: infoepan@mou.gr

Ιστοσελίδεςwww.antagonistikotita.grwww.espa.gr

Σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & των Περιφερειακών Μονάδων τουςwww.efepae.gr

Βοηθητικά εγχειρίδια για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών»

Δύο νέα χρήσιμα υποστηρικτικά εργαλεία βρίσκονται πλέον στη διάθεση των ενδιαφερομένων για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών». Συγκεκριμένα συντάχθηκε ένα αναλυτικό Εγχειρίδιο, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες σχετικά με την εγγραφή νέου χρήστη στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), την επιλογή νέας Δράσης στην περίπτωση υφιστάμενων χρηστών και την προσθήκη νέας υπηρεσίας (κατηγορίας Δράσεων). Παράλληλα δημιουργήθηκε και ένα αναλυτικό Εγχειρίδιο για την υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης στο ΠΣΚΕ, χάρη στο οποίο μπορεί να δει αναλυτικά ο ενδιαφερόμενος τον ορθό τρόπο συμπλήρωσης του κάθε πεδίου της αίτησης χρηματοδότησης για τη Δράση.

Δείτε το Εγχειρίδιο Εγγραφής Νέου Χρήστη – Επιλογής Νέας Δράσης για Υφιστάμενους Χρήστες http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/egxeiridio_eggrafhs_pske_logistes.pdf

Δείτε το Εγχειρίδιο Υποβολής Πρότασης στο ΠΣΚΕ http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/egxeiridio_ypobolhs_aithshs_pske.pdf

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ταξί.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1714Β_08.04.2022 η Απόφαση Αριθμ. 45053 ΕΞ 2022 «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ταξί».

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι επιχειρήσεις με κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 49.32 «Εκμετάλλευση ταξί» και 52.21.29.01«Υπηρεσίες οδηγού ταξί (μη εκμεταλλευτή)», όπως αυτοί ισχύουν κατά τη 17η Μαρτίου 2022.

Το ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται στα διακόσια ευρώ (200 €) ανά δικαιούχο για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, κατά το μήνα Απρίλιο 2022.

Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και 15η Απριλίου 2022, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport).

Προϋποθέσεις είσπραξης της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού , σωρευτικά , είναι :

 1. Να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, εφόσον  υποχρεούνται,
 2. Να έχουν υποβάλει, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός
 3. Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής,
 4. Δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ τους

Περισσότερες λεπτομέρειες για την αποζημίωση του ειδικού σκοπού στο link : https://www.e-nomothesia.gr/law-news/koine-upourgike-apophase-45053-eks-2022.html

Δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας

 

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων-Ιδιαίτερα αυξημένα κίνητρα-Ενίσχυση των κινήτρων & στο «Πρώτο Ένσημο»

Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον
Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά μηνών ίση για κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό για τους ωφελούμενους
εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» του Υπουργείου Εργασίας –που «τρέχει» από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία- ώστε η επιδότηση που προβλέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές στο «Πρώτο Ένσημο» θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενδυνάμωση των κινήτρων που δίνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει επιδότηση 1200 ευρώ για έξι μήνες – που κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη- για
κάθε νέα θέση με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το «Πρώτο Ένσημο» θα
ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στο link: https://www.oaed.gr/neo-proghramma-toy-oaed-ghia-tin-apaskholisi-10000-neon-anerghon-idiaitera-auksimena-kinitra-eniskhisi-ton-kinitron-sto-prwto-ensimo

ΟΑΕΔ: «Άνοιξε» για όσους διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους πριν το 2022 το ενισχυμένο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία με επιδότηση έως 36.000 €

Από  Τετάρτη 9 Μαρτίου, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις όσοι άνεργοι διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα πριν το 2022 για το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία σε πρώην επιχειρηματίες ώστε να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας. Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 € (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 € (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 € έως 36.000 €, κατόπιν αίτησης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει γίνει πιο ευέλικτο, στοχευμένο και ελκυστικό:

 • Τουλάχιστον 40% των θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες
 • ΑμεΑ και γυναίκες θύματα έμφυλης βίας λαμβάνουν 60% επιπλέον μόρια
 • Επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας λαμβάνουν 40% επιπλέον μόρια
 • Επιτρέπεται η συστέγαση σε θερμοκοιτίδες (businessincubators), χώρους συνεργασίας (coworkingspaces) και άλλες δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και η λειτουργία εντός οικίας για ψηφιακές επιχειρήσεις.

Δικαιούχοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • έχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο διάστημα 1/1/2012 – 31/12/2021
 • δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α’ ή β’ βαθμού συγγένειας,
 • δεν έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα από 01/01/2022 έως τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, και
 • έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά 10 € για τουλάχιστον 1 έτος ή την έχουν ρυθμίσει και είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

Στο πρόγραμμα επίσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άνεργοι πρώην επιχειρηματίες που δεν έχουν προχωρήσει σε νέα έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι μετά την κοινοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) του επιχειρηματικού τους σχεδίου από τον ΟΑΕΔ θα προχωρήσουν στην έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ εντός δύο μηνών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 48.000.000 €.

Τουρισμός

Έναρξη της υποβολής αιτημάτων παρόχων για  vouchers Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021

Άνοιξε η διαδικασία υποβολής αιτημάτων πληρωμής για τους παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» (καταλύματα και τουριστικά γραφεία), για voucher που εξαργυρώθηκαν κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021.

Συγκεκριμένα:

– Τα vouchers που εξαργυρώθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021 υποβάλλονται από 5/4/2022 έως 12/4/2022

– Τα vouchers που εξαργυρώθηκαν κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 υποβάλλονται από 11/4/2022 έως 20/4/2022

– Τα vouchers που εξαργυρώθηκαν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021 υποβάλλονται από 11/4/2022 έως 30/4/2022

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 58 του ν. 4875/2021, τα ποσά πλέον  καταβάλλονται στους παρόχους ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με οφειλές προς φορολογική διοίκηση και Δημόσιο, ενώ δεν υποβάλλεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Η υποβολή γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Τουρισμού στο tourism4all.gov.gr.

ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΕΕ_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TOURCOOP (COSME)

Στο πλαίσιο του έργου COSME «Ενίσχυση της ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού και της ικανότητας των τουριστικών ΜΜΕ μέσω της διακρατικής συνεργασίας και της μεταφοράς γνώσης», δύο από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καλούν ΜΜΕ του τουρισμού να συμμετάσχουν στα καθεστώτα στήριξής τους και να λάβουν άμεση στήριξη σε διάφορα κράτη μέλη.

Πρόκειται για τα έργα SUSTOUR με προθεσμία υποβολής αίτησης από τις ΜΜΕ τις 10 Μαΐου, η οποία απευθύνεται σε όλα τα Κράτη Μέλη ή τρίτη χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα COSME [1] και ECO-TANDEM με προθεσμία υποβολής αίτησης τις 15 Μαΐου (απευθύνεται σε Ιταλία, Γερμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Αυστρία, αλλά είναι επίσης ανοιχτό στα υπόλοιπα Κράτη Μέλη).

Ακολουθούν επιμέρους πληροφορίες για τα δύο προγράμματα:

 SUSTOUR

Πλήρης τίτλος του έργου: Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και της Ικανότητας των ΜΜΕ στον Τουρισμό μέσω της Διακρατικής Συνεργασίας και τις Μεταβίβασης Γνώσης Boosting Sustainable Tourism Development and Capacity of Tourism SMEs through Transnational Cooperation and Knowledge Transfer

 Στόχος του SUSTOUR είναι να συνδράμει περισσότερους από 175 τουριστικούς πράκτορες που ανήκουν στην κατηγορία των ΜΜΕ να ενσωματώσουν στις επιχειρήσεις τους και στις εφοδιαστικές αλυσίδες τις αρχές της βιωσιμότητας.

Το SUSTOUR θα παράσχει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες που θα επιλεγούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της βιωσιμότητας. Η ΜΜΕ μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά σχήματα  υποστήριξης: είτε την υποστήριξη προς την πιστοποίηση βιωσιμότητας (διαθέσιμα διαφορετικά επίπεδα) και/ή υποστήριξη για τη βελτίωση ορισμένων τμημάτων της επιχειρηματικής της λειτουργίας, όπως η διαχείριση πλαστικού/ άνθρακα/ εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη διαδρομή προς τη βιωσιμότητα ή που επιθυμούν να βελτιώσουν τις βιώσιμες πρακτικές τους μπορούν να επωφεληθούν από ένα μίγμα καινοτόμων διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολυήμερης εκπαίδευσης με φυσική παρουσία, εντατικής καθοδήγησης (coaching) ομαδικής και ατομικής, καθώς και εκπαίδευσης από ομότιμους −όλα με την επίβλεψη επιλεγμένων εμπειρογνωμόνων της βιωσιμότητας. Η υποστήριξη για την πιστοποίηση θα παρέχεται, όπου υπάρχει η δυνατότητα στα αγγλικά, ελληνικά, κροατικά, γαλλικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, γερμανικά και φιλανδικά. Η υποστήριξη που παρέχεται για τα υπόλοιπα σχήματα θα είναι διαθέσιμη μόνο στα αγγλικά.

 Οδηγίες για την αίτηση, καθώς και τη φόρμα που πρέπει να συμπληρώσετε, θα βρείτε στον σύνδεσμό: https://www.travelife.info/sustour/?menu=call-for-smes.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 10 Μαΐου 2022, 17:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

 Προϋποθέσεις αίτησης : 

Μια επιχείρηση πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια για να μπορεί να κάνει αίτηση:

 • Να διαθέτει οικονομική δραστηριότητα ταξιδιωτικού πράκτορα (NACE 79)
 • Να είναι μικρή η μεσαία επιχείρηση[1]
 • Να έχει την έδρα της σε κράτος μέλος της ΕΕ ή τρίτη χώρα που συμμετέχει στα προγράμματα COSME[2]
 • Να μην έχει λάβει εναλλακτική χρηματοδότηση για υποστήριξη σε κάποιο από τα υπόλοιπα έργα COSME TOURCOOP[3]
 • Να μην διώκεται για παραβίαση θεμάτων υγείας, βιωσιμότητας, ανθρώπινων πόρων και φορολόγησης.

Το πρόγραμμα στήριξης αναμένεται να διαρκέσει από τον Ιούνιο 2022 ως τις 30 Ιουνίου 2023.

Σύνολο διαθέσιμης χρηματοδότησης: 595.000€

ECO-TANDEM

Το πρόγραμμα EU ECO-TANDEM είναι διασυνοριακό πρόγραμμα για την ταυτοποίηση και αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων στην αλυσίδα αξίας του Ευρωπαϊκού Τουρισμού, με ειδικότερο ενδιαφέρον για την οικο-βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση. Το πρόγραμμα φέρνει σε επαφή ευρωπαϊκές ΜΜΕ του τουρισμού και επιχειρήσεις καινοτομίας (νεοφυείς, καινοτόμες ΜΜΕ) για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις  ECO-TANDEM μέσω της αποκαλούμενης συνεργασίας «TANDEM».

 Στόχος της πρόσκλησης συμμετοχής είναι να επιλεγούν οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ του τουρισμού και οι καινοτόμες επιχειρήσεις (τουριστικές ή και όχι),  που θα δημιουργήσουν τα «TANDEM», ζεύγη επιχειρήσεων που ενώνονται και μοιράζονται μια επιχειρηματική συμφωνία, ταυτοποιώντας από κοινού μια πρόκληση (EU ECO-CHALLENGE) που θα αντιμετωπίσουν και συμφωνώντας σε ένα κοινό Σχέδιο Δράσης. Από τα ζεύγη που θα δημιουργηθούν, θα επιλεγούν τα καλύτερα, στα  οποία θα παρασχεθεί τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη που θα διευκολύνουν την πράσινη μετάβασή τους. Η διαδικασία επιλογής παρέχεται χωρίς χρέωση των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν.

Θα επιλεγούν εξήντα δύο (62) ΜΜΕ του τουριστικού τομέα για χρηματοδότηση και θα συγχρηματοδοτηθούν από εταίρους της Κοινοπραξίας EU ECOTANDEM. Δεκαέξι (16) από αυτές από τον οργανισμό X23 (Ιταλία), δεκατέσσερις (14) θα συγχρηματοδοτηθούν από τον οργανισμό SocialFare (Ιταλία); Δεκαέξι (16) θα συγχρηματοδοτηθούν από τον οργανισμό ITKAM (Γερμανία), και δεκαέξι (16) από την SBA (Σλοβακία). Το πρόγραμμα θα επιβραβεύσει μέχρι 31 ζεύγη επιχειρήσεων ( 62 επιχειρήσεις συνολικά).

 Η συμμετοχή στο πρόγραμμα περιορίζεται στις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

EU παραδοσιακές τουριστικές ΜΜΕ (κατηγορίες NACE 55.* , 79.*) (a) {α}

EU Τουριστικές μικροεπιχειρήσεις (κατηγορίες NACE 55.*, 79.*) {β}

EU Τουριστικές νεοφυείς επιχειρήσεις (b) {γ}

EU Μη τουριστικές νεοφυείς επιχειρήσεις (b) {δ}

EU Τουριστικές καινοτόμες ΜΜΕ (a) {ε}

EU Μη τουριστικές καινοτόμες ΜΜΕ (a) {ζ}

 Ειδικότερα, οι περιπτώσεις {α}, {β} και {γ} πρέπει να προέρχονται από τις κατηγορίες:

 • Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (NACE 55.10)
 • Καταλύματα διακοπών και άλλοι τύποι καταλύματος σύντομης διάρκειας (NACE 55.20)
 • Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα (NACE 55.30)
 • Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων (NACE 79.*)

Γεωγραφική επιλεξιμότητα

Μόνο οι οργανισμοί που έχουν την έδρα σε κράτη Μέλη της ΕΕ είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή στην πρόσκληση, ενώ το πρόγραμμα θα εστιάσει γεωγραφικά σε οργανισμούς που προέρχονται από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβακία.

 Επιλέξιμες δραστηριότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι μεταξύ άλλων:

 • εκπαίδευση για πράσινη πιστοποίηση και τυποποίηση
 • συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε επίπεδο ΕΕ
 • επενδύσεις για την υιοθέτηση πράσινων λύσεων
 • συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάλυση της αγοράς
 • τεχνική υποστήριξη στη ΜΜΕ για εκτίμηση της εφαρμογής καινοτόμων λύσεων
 • βελτίωση δεξιοτήτων (εξειδικευμένη κατάρτιση προσωπικού για χρήση καινοτόμων πράσινων λύσεων, για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους, για τη διαχείριση των διαδικασιών με τρόπο περισσότερο φιλικό στο περιβάλλον

 Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Μαΐου 2022, ώρα 17:00 Κεντρικής Ευρώπης.

 Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:  https://www.eu-ecotandem.eu/.

Περισσότερες πληροφορίες για τις αιτήσεις μπορείτε να ζητήσετε με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@eu-ecotandem.eu.

 Για επικοινωνία με τους εταίρους της Κοινοπραξίας μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ακόλουθα στοιχεία:

X23 Srl (Italy): Marika Mazzi Boèm (@: marika.mazzi.boem@x-23.org) Anastasiia Yakush (@: anastasiia.yakush@x-23.org)

Social Fare (Italy) Quynh Nhu Nguyen (@quynhnhu.nguyen@socialfare.org)

Italian Chamber of Commerce in Germany Sonia Barani (@: sbarani@itkam.org)

Slovakia Business Agency Gavalcová Katarína (@: gavalcova@sbagency.sk)

Πληροφορίες για χρηματοδοτικές ευκαιρίες μπορείτε να βρίσκετε στον σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-search.

Εκπαίδευση & επιμόρφωση εργαζομένων

 

  Έναρξη επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης για εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων» – Π.Ο.Τ.Γ. στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος φορέας την υλοποίηση της Πράξης: «Κατάρτιση Στελεχών Τουριστικών Γραφείων» με Κωδικό ΟΠΣ 5035194, βάσει της υπ’ αρ. πρωτ. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ Α.Π.: 4979/1092/Α3/16.09.2020 (ΑΔΑ: ΨΧΜ746ΜΤΛΡ-ΛΘΔ) Απόφασης Ένταξης της Πράξης στο ΕΠ “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την απόφαση με αρ. πρωτ. 981/23.02.2022 (ΑΔΑ:6ΘΓ746ΜΤΛΡ-ΙΝ9).

Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων (βάσει του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 17024) σε εργαζόμενους αποκλειστικά του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης που απασχολούνται (αποκλείονται οι άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και δημόσιοι υπάλληλοι).

Το έργο απευθύνεται σε 1.273 συνολικά εργαζόμενους του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας, σε όλες τις περιφέρειες (13) της Ελλάδας, που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, να καταρτιστούν και να πιστοποιηθούν σε εξειδικευμένα αντικείμενα, με σκοπό την βελτίωση των δεξιοτήτων τους καθώς και την ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -ΕΚΤ) και την Ελλάδα.

Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα έχουν συνολική διάρκεια 80 ώρες, θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένο φορέα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και θα αφορούν τα εξής αντικείμενα: «Τουριστικός Αντιπρόσωπος», «Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου», «Χειριστής Εφαρμογών Αυτοματοποιημένου Γραφείου».

Οι ωφελούμενοι εφόσον ολοκληρώσουν την παρακολούθηση του προγράμματος κατάρτισης και συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εξετάσεις πιστοποίησης, θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400,00 €.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φορέα www.potour.gr, βρείτε την πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος όπου αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα καθώς και την  φόρμα Υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής.

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και ανάρτησης των δικαιολογητικών των ωφελούμενων αρχίζει στις 11/04/2022 και λήγει στις 11/05/2022 και ώρα 23:59:59. Πληροφορίες: Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων, Κουμουνδούρου 1 – Λάρισα, τηλέφωνο επικοινωνίας 2410253186,  Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 10:00 – 13:00

Επιχειρηματική & οικονομική επικαιρότητα

 

Δημοσιεύτηκαν τα νέα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις & τα camping στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID – 19

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1223Β_17.03.2022 η απόφαση Αριθμ. 4634  «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 6632/16.04.2021 κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο “Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19” (Β’ 1632) και τη διόρθωση σφάλματος που δημοσιεύθηκε στο τ.Β’ 1996/2021» . Η απόφαση ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως και τις 31.05.2023.

Υποχρεωτική παραμένει και απαιτείται για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που ήδη λειτούργησαν το 2021 η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης καθώς και η εκ νέου εκπαίδευση του συντονιστή καταλύματος για τις επιχειρήσεις καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2022.

Τα νέα πρωτόκολλα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK1223V_17_F27340.03.2022EIDIKAVGEIONOMIKAPROTOKOLLAGIATOURISTIKESEPICHEIRISEIsEOS31.05.2023.pdf

Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από Δευτέρα 11 Απριλίου έως Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 1724Β_09.04.2022 η απόφαση  Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20354 με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας από  Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00 Με τη νέα ΚΥΑ, ισχύουν ότι ακριβώς και στην προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης το Υπουργείου Τουρισμού δημοσίευσε Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα έκτακτα μέτρα στην ιστοσελίδα του https://drive.google.com/file/d/1D45SYnr58eY4C0vyRYqv65r0ztCJcn8f/view

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει για πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ

Ο υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας τον οδικό χάρτη για την άρση μέτρων που θα γίνει σε δύο φάσεις, από την 1η Μαΐου και από την 1η Ιουνίου, ανέφερε ότι ουσιαστικά μετά το Πάσχα η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass.

Από την 1η Μαΐου, και για την ακρίβεια από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test. Από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους. Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Έως τις 31 Μαΐου παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, το μέτρο θα αρθεί από την 1η Ιουνίου. Όσον αφορά το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι εφέτος όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκε ότι αίρονται θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου.

Στις 20 Απριλίου το έκτακτο επίδομα ακρίβειας των 200 ευρώ προς τις ευάλωτες ομάδες πολιτών

Τις ημερομηνίες στις οποίες έχει αποφασιστεί να γίνει η πληρωμή του επιδόματος ακρίβειας των 200 ευρώ αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως είπε ο κ. Οικονόμου η πληρωμή του επιδόματος των 200 ευρώ στους δικαιούχους θα γίνει το διήμερο 20-21 Απριλίου. Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση θα σταθεί αμείλικτη σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δικαιούχοι είναι συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών , όπως χαμηλοσυνταξιούχοι,  Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Άτομα με αναπηρία, Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

ΤτΕ : Προειδοποίηση για νέο κύμα κόκκινων δανείων

«Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η ραγδαία επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν δυσμενώς τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών», επισημαίνει στην Ετήσια Έκθεση για την Οικονομία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και στέλνει προειδοποίηση για τα δάνεια που μπαίνουν σε ρύθμιση αλλά γρήγορα γίνονται μη εξυπηρετούμενα.

Παρά το γεγονός ότι τα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών στις εμπλεκόμενες χώρες είναι αμελητέα, η ραγδαία επιδείνωση της ρωσοουκρανικής κρίσης συνέβαλε μεταξύ άλλων σε περαιτέρω αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό, με αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθίσταται σαφές ότι «οι προκλήσεις αυτές απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και εντατικότερη δράση εκ μέρους των τραπεζών, με στόχο την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και την αξιοποίηση της αυξημένης ρευστότητας που διαθέτουν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας».

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των δανείων στα οποία έχουν εφαρμοστεί ρυθμίσεις (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξυπηρετούνται κανονικά) ανέρχεται σε 15,3 δισ. ευρώ.

Επιδότηση πετρελαίου κίνησης- Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1540Β/01.04.2022 η ΚΥΑ 44010 ΕΞ 2022 για την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και με την εφαρμογή της  η  τιμή του πετρελαίου κίνησης στην αντλία θα πέσει κάθετα κατά 0,15 ευρώ (0,12 ευρώ προ ΦΠΑ). Στην ΚΥΑ μεταξύ άλλων  περιγράφεται ο καθορισμός του μηχανισμού της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης, το ύψος και η διάρκεια χορήγησης της επιδότησης, ο τρόπος υπολογισμού αυτής καθώς και ο καθορισμός του μηχανισμού εκκαθάρισης βάσει των ποσοτήτων πετρελαίου κίνησης που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες εμπορίας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της ανωτέρω επιδότησης. Αναλυτικότερα η ΚΥΑ στο link : https://www.e-nomothesia.gr/kat-aytokinita/prateria-ugron-kausimon-kausima/koine-upourgike-apophase-44010-eks-2022.html

Ρεύμα: «Ηλεκτροπληξία» από την τιμή του

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους Έλληνες, ωστόσο, να καλούνται να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη συγκριτικά με τους πολίτες άλλων χωρών της Ευρώπης.  Ειδικότερα, την Τρίτη (12/4) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με το ακριβότερο ρεύμα και συγκεκριμένα βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης, σε απόσταση αναπνοής από τη δεύτερη Μάλτα. Στον χάρτη της ΡΑΕ αποτυπώνεται, για την τρέχουσα ημέρα, η μέση ημερήσια τιμή (€/MWh) της χονδρεμπορικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας για κάθε ευρωπαϊκό κράτος. Στην 1η θέση στις χώρες με το ακριβότερο ρεύμα βρίσκεται η Ιταλία, στη 2η η Μάλτα, στην 3η η Ελλάδα, στην 4η η Γαλλία και στην 5η η Ελβετία. Στον αντίποδα, οι  χώρες με το φθηνότερο ρεύμα είναι η Πολωνία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Για την ιστορία, η Τουρκία που βρίσκεται εδώ και καιρό στη δίνη του πληθωρισμού διαθέτει φθηνότερο ρεύμα κι από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στην ηλεκτρική ενέργεια.

Διπλασιάζεται η επιδότηση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενημέρωσε με επιστολή τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου ότι η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, που ανέρχονται σε 540.000, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων, εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, συνεχίζεται και τον Απρίλιο η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε 30 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για τη βιομηχανία και τα νοσοκομεία που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση. Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών φυσικού αερίου για τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα ανέλθει σε 88,74 εκατ. ευρώ, από 63 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Το μέτρο θα αξιολογείται σε μηνιαία βάση, και η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα προσαρμόζεται ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

Τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα και μη εμπορική δραστηριότητα, την εγγραφή και τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των φυσικών προσώπων που εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ. βάσει Κ.Α.Δ

Στις 29 Μαρτίου 2022, δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β’ 1469) η υπ’ αριθμ.31512 Υπουργική Απόφαση, με την οποία επέρχεται στοχευμένη τροποποίηση στο άρθρο 7 («έναρξη ισχύος») της ισχύουσας υπ’ αριθμ. 90043/10-08-2021 Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα και μη εμπορική δραστηριότητα. Εγγραφή και υποχρεώσεις δημοσιότητας των φυσικών προσώπων που εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ. βάσει Κ.Α.Δ.» (ΦΕΚ Β’ 4066). Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις των άρθρων 3 («Φυσικά πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα και υποχρεώσεις αυτών») και 4 («Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε μη εμπορική δραστηριότητα») τίθενται σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2022. Σχετικά ΦΕΚ Β’ 1469/29.3.2022. ΦΕΚ Β’ 4066/6.9.2021.

e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών» – Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους μη μισθωτούς έως τις 31/5/2022 – Θέμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για οφειλέτες

Σε λειτουργία τέθηκε από τον ΕΦΚΑ η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που για οποιονδήποτε λόγο δεν λαμβάνουν εγκαίρως ασφαλιστική ικανότητα, να μπορούν να υποβάλουν αίτημα και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Η ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και η είσοδος σε αυτήν πραγματοποιείται με χρήση κωδικών TAXISNET και καταχώριση του ΑΜΚΑ. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, με νομοθετική διάταξη, που ψηφίστηκε στη Βουλή, παρατάθηκε αυτόματα από την 1η Μαρτίου έως και την 31η Μαΐου 2022 η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών, καθώς και των έμμεσων μελών τους, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους. Τονίζεται πως η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τους μη μισθωτούς. Οι μισθωτοί που δεν συμπλήρωσαν τουλάχιστον 50 ένσημα κατά το προηγούμενο έτος, απώλεσαν την ασφαλιστική τουςικανότητα, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία. Τι ισχύει από την 1η Ιουνίου Στην ίδια νομοθετική διάταξη προβλέπεται μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση προς τους μη μισθωτούς που αφορά στην αποπληρωμή του ελάχιστου ποσού από τις οφειλές τους, που απαιτείται, για να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου, οι μη μισθωτοί που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. «Μπορούν δηλαδή μόνο για εφέτος να λάβουν ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, αποπληρώνοντας το ελάχιστο ποσό που απαιτείται και που καλύπτει τις παροχές σε είδος και χρήμα». Για όσους μη μισθωτούς δεν έχουν καταβάλει ή δεν καταβάλουν, μέχρι το τέλος Μαΐου, το ανωτέρω ποσό, δεν θα ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα, διευκρινίζει ο e-ΕΦΚΑ.

Επίσης, εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα βρεθούν περίπου 1,1 εκατ. μη μισθωτοί από την 1η Ιουνίου που δεν έχουν ρυθμίσει τις ασφαλιστικές οφειλές τους στον ΕΦΚΑ. Όπως προβλέπει νομοθετική ρύθμιση, από την 1η Ιουνίου οι μη μισθωτοί που δεν έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές τους εισφορές για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίας υγείας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί στην
ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και χρήμα. Οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες καλούνται είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε 12 δόσεις, είτε να πληρώσουν τις εισφορές υγείας τους για να έχουν παροχές υγείας πέραν των νοσοκομείων.

ΕΛΓΑ: Διευρύνεται ο χρόνος αποπληρωμής οφειλών της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς

Διευρύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ, από δύο έτη σε τέσσερα, κατόπιν απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, η οποία ελήφθη ύστερα από  εισήγηση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση αυτή (επαναδιατύπωση της ΥΑ 136/14062 ΦΕΚ Β΄290/2013, περί Κανονισμού Οικονομικής Ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, άρθρο 5, παρ. 9),  επιτρέπει την εξόφληση των οφειλών μέσω των Τραπεζών, ενώ δεν αποστέλλονται οι οφειλές στις ΔΟΥ που θα είχε ως αποτέλεσμα να απωλέσουν οι αγρότες την φορολογική τους ενημερότητα μέχρι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η απόφαση αφορά 64.000 ΑΦΜ και τα συνολικά οφειλόμενα ποσά ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, σύμφωνα με το υπουργείο, για μέτρο στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών σε εποχή οικονομικής δοκιμασίας.

Αλλαγές στην πληρωμή του τέλους ακίνητης περιουσίας

Τροποποιήσεις στη ρύθμιση σχετικά με την πληρωμή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτων επέρχονται με νέα τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά». Στους οικείους δήμους και όχι στους συμβολαιογράφους θα καταθέτουν το πόσο της εγγύησης όσοι θέλουν να λάβουν Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.). Επίσης η υποχρέωση υποβολής ανήκει στον μεταβιβάζοντα και όχι στον συμβολαιογράφο. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι:

–   η εναλλακτική δυνατότητα του μεταβιβάζοντος ή του αποκτώντος για καταβολή εγγύησης μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής από Τ.Α.Π., εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν υφίσταται αδυναμία έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης,

–   οι υπόχρεοι καταβάλλουν το ποσό (εγγύηση) στον οικείο δήμο (και όχι στον συμβολαιογράφο),

–   το καταβαλλόμενο ποσό, σε περίπτωση πώλησης ακινήτου, αντιστοιχεί σε ποσοστό τρία τοις χιλίοις (3%ο) επί του τιμήματος,

–   η υποχρέωση υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του οικείου δήμου ανήκει στον μεταβιβάζοντα (και όχι στον συμβολαιογράφο),

–   καταργείται η δυνατότητα παρακράτησης του οφειλόμενου ποσού που προκύπτει κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου.

 

Διεθνής οικονομική επικαιρότητα

Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,6 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, προς τη χώρα μας επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, την Παρασκευή 08 Απριλίου. «Ξεκινούν μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια της χώρας με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε επίσης ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης κατέχουμε την πρώτη θέση αναλογικά στους πόρους ως προς τον πληθυσμό και το ΑΕΠ μας, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έργα που προωθούν την ανάπτυξη για όλους. Από την πλευρά του ο κ. Ντομπρόβσκις εξέφρασε τα συγχαρητήριά προς την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του σχεδίου και της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία και να περάσει σε μια πιο πράσινη, πιο καινοτόμο οικονομία. Το πακέτο που θα δοθεί στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα που δίνονται σε κράτη μέλη της Ε.Ε.» είπε, σημειώνοντας πως συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή ανεξαρτησία. «Έτσι θα μειωθούν οι λογαριασμοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θα υποστηριχθούν μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε.

Επίσης στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η Ελλάδα να λάβει τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά από σχετικό αίτημα που θα υποβάλλει η Αθήνα το καλοκαίρι. Στο μεταξύ η κυβέρνηση προχωρά σε μαζικές προκηρύξεις προγραμμάτων και έργων με στόχο τη διασφάλιση του στόχου δαπανών ύψους 4,7 δισ. ευρώ για φέτος, όπως είχε καθοριστεί πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Σοκ» στην παγκόσμια αγορά τροφίμων – Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφθασαν σε«ιστορικά υψηλά επίπεδα» τον Μάρτιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος «προκαλεί σοκ» στις αγορές σιτηρών και φυτικών ελαίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει όλεθρο στις αλυσίδες εφοδιασμού στην κρίσιμη περιοχή του σιτοβολώνα της Μαύρης Θάλασσας, ανατρέποντας τις παγκόσμιες εμπορικές ροές και πυροδοτώντας τον πανικό σχετικά με τις ελλείψεις βασικών βασικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το μαγειρικό λάδι. Αυτό οδήγησε τις τιμές των τροφίμων – οι οποίες ήδη αυξάνονταν πριν από την έναρξη της σύγκρουσης – σε ρεκόρ, με τον δείκτη των Ηνωμένων Εθνών για το παγκόσμιο κόστος να εκτινάσσεται κατά 13% τον περασμένο μήνα. Η άνοδος αποδόθηκε κυρίως στον Δείκτη Τιμών των Δημητριακών του FAO, ο οποίος «σημείωσε άνοδο 17,1% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, λόγω των ισχυρών αυξήσεων στις τιμές του σιταριού και όλων των χονδροειδών σιτηρών, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επίσης από τα φυτικά έλαια, των οποίων ο δείκτης FAO «εκτινάχθηκε κατά 23,2%, λόγω της αύξησης της τιμής του ηλιελαίου, του οποίου ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο είναι η Ουκρανία». Ταυτόχρονα, οι τιμές του φοινικέλαιου, του σογιέλαιου και του κραμβέλαιου αυξάνονται επίσης κατακόρυφα, «λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών λόγω διαταραχών στην προσφορά ηλιέλαιου». Τα λιμάνια της Ουκρανίας είναι κλειστά και πολλά πλοία αποφεύγουν την περιοχή, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του εμπορίου σιτηρών. Οι αγρότες στην Ουκρανία, ο κορυφαίος εξαγωγέας ηλιελαίου, αναμένεται να μειώσουν δραστικά τις φυτεύσεις και το έθνος αγωνίζεται να εξάγει προμήθειες που έχουν ήδη συγκομιστεί. Αλλού στον κόσμο, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων αυξάνουν το κόστος παραγωγής τροφίμων, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερους λογαριασμούς στα παντοπωλεία ή απειλεί την παραγωγή.

Κομισιόν: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις απώλειες εσόδων από ΦΠΑ το 2021

Πρώτη στην Ευρωζώνη και δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην «κλοπή» του ΦΠΑ, με τεράστιες απώλειες εσόδων άνω των 5 δισ. ευρώ τον χρόνο, κατατάσσεται η Ελλάδα. Με βάση την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το 2021 (δημοσιεύθηκε στις 07/04/2022) η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει συνολικά 134 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ. Στην Ελλάδα το 25,8% του ΦΠΑ (δηλαδή 1 στα 4 ευρώ) «χάνει το δρόμο» από τον καταναλωτή προς τα κρατικά ταμεία. Και αυτό συνιστά για τη χώρα μας, τεράστια βελτίωση στη φορολογική συμμόρφωση!

Λόγω της διάδοσης των ηλεκτρονικών πληρωμών – ιδίως μετά τα capital controls του 2015- η κλοπή του ΦΠΑ μειώθηκε κάτω από 31,5%  ή 1 στα 3 ευρώ) που ήταν το 2017. Μόνο η Ρουμανία ξεπερνά την Ελλάδα σε τέτοιες επιδόσεις: στη χώρα εκείνη χάνεται το 35% των εσόδων ΦΠΑ.

ΕΕ: «Κλείδωσε» το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας-Τι περιλαμβάνει

Η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και η απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για ρωσικά πλοία είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο οριστικοποιήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών στην ΕΕ (COREPER). Ειδικότερα, η γαλλική προεδρία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι το 5ο «ουσιαστικό» πακέτο κυρώσεων επεκτείνεται σε νέους τομείς, στο πλαίσιο της αντίδρασης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περιλαμβάνει τα εξής:

– Κυρώσεις κατά ολιγαρχών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού και κυρώσεις κατά οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

 • Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών.
 • Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.
 • Εμπάργκο όπλων στη Ρωσία.
 • Απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αξίας 10 δισ. ευρώ
 • Απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, αξίας 5,5 δισ. ευρώ: πρώτες ύλες και κρίσιμα υλικά.
 • Απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για πλοία που φέρουν ρωσική σημαία.
 • Απαγόρευση των οδικών μεταφορών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Αυτή η δέσμη μέτρων αναμένεται να εγκριθεί σήμερα (8/4) από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία ενόψει της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Ξεπέρασαν τις 19.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Συνολικά 19.065 Ουκρανοί πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 5.553 ανήλικοι, έχουν αφιχθεί στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το περασμένο 24ωρο (11/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 229 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 34 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

 • Από τον Προμαχώνα εισήλθαν 98.
 • Από Ευζώνους: 13.
 • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 18.
 • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 74, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 26.
Διακηρύξεις

Διακήρυξη για την ανάθεση μεταφοράς μαθητών Α’ Βάθμιας & Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Χαλκιδικής για τα σχολικά έτη 2022-2025

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό άνω των ορίων για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, χωρικής αρμοδιότητας Π. Ε. Χαλκιδικής, που αφορά τμήματα δρομολογίων για το σχολικά έτη 2022-2023 , 2023-2024 και 2024-2025 (CPV 60130000 Υπηρεσίες Ειδικών Οδικών Μεταφορών Επιβατών).

Η ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, που αποτελεί αντικείμενο του διαγωνισμού, υποδιαιρείται σε τμήματα και οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να υποβάλλουν προσφορά, επί ποινή αποκλεισμού, τουλάχιστον για ένα τμήμα. Μπορούν επίσης να υποβάλλουν προσφορά για περισσότερα του ενός ή για το σύνολο των τμημάτων.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 10.408.524,64 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13 % (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ και χωρίς δικαίωμα προαίρεσης: 6.140.722,50 € ,δικαίωμα προαίρεσης: 3.070361,25€, σύνολο προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένου δικαιωμάτων προαίρεσης: 9.211.083,75 € ΦΠΑ :1.197.440,89 €). Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 36 μήνες ( 525 ημέρες μεταφοράς).

Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών ορίζεται η 06/04/2022 και ώρα 11:00 .

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 02/05/2022 και ώρα 23:59 .

Η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) Προμήθειες και Υπηρεσίες του ΟΠΣ ΕΣΗΔΗΣ (Διαδικτυακή Πύλη www.promitheus.gov.gr).

Περισσότερες πληροφορίες στο Διοικητήριο στον Πολύγυρο , υπεύθυνος κος Ροκανάς Σπύρος, τηλ. 23713 51302, e mail : https://halkidiki.pkm.gov.gr/.

Διακήρυξη για την προμήθεια νωπών κρεάτων και κατεψυγμένων πουλερικών για κάλυψη των αναγκών του συσσιτίου των Μονάδων- Ανεξ. Υπομονάδων και Υπηρεσιών της ΠΕ της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ

Η 16η ΜHXANOKINHTH ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ (XVI Μ/Κ ΜΠ) προκηρύσσει  δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό (ΑΔ: 04/2022), με προσφυγή σε ανοιχτή διαδικασία του άρθρου 27 του Ν.4412/16 και κριτήριο ανάθεσης, την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά που προσδιορίζεται αποκλειστικά βάσει της τιμής (χαμηλότερη τιμή), για την ανάδειξη προμηθευτη/ών Νωπών Κρεάτων και Κατεψυγμένων Πουλερικών, για κάλυψη των αναγκών του συσσιτίου των Μονάδων Περιοχής Ευθύνης (ΠΕ) της ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ και της 50 Μ/Κ  ΤΑΞ.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΙΛΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ (CPV) ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ :

(1) 15111000-9, Βόειο Κρέας: 24.000 κιλά για ένα έτος και 36.000 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.
(2) 15113000-3, Χοιρινό Κρέας: 18.000 κιλά για ένα έτος και 27.000 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.

(3) 15112130-6, Κοτόπουλα: 27.900 κιλά για ένα έτος και 41.850 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.
(4) 15115000-7, Αρνίσιο και Πρόβειο Κρέας: 1.000 κιλά για ένα έτος και 1.500 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ : Διακόσιες ογδόντα χιλιάδες ευρώ (280.000,00€) για 12 μήνες μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σε περίπτωση 6μηνης παράτασης, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των τετρακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (420.000,00€), μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ : Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 12 μήνες, με δικαίωμα παράτασης της σύμβασης για
έξι (6) [από ένα (1) έως έξι (6)] μήνες] μονομερώς από τη Μεραρχία, με ανάλογο δικαίωμα προαίρεσης 50%. Η Μεραρχία διατηρεί το δικαίωμα για επιπλέον παράταση με τη σύμφωνη γνώμη του προμηθευτή, από ένα (1) έως έξι (6) μήνες, με την προϋπόθεση ότι οι τελικά αγορασθείσες ποσότητες δεν θα υπερβούν τις αξίες που περιγράφονται στην διακήρυξη.

ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ : Η Διαδικτυακή Πύλη του ΕΣΗΔΗΣ  www.promitheus.qov.gr

ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΣΗΔΗΣ : 158734

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΣΗΔΗΣ: Δευτέρα 09 Μαΐου 2022 ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ: 23:59:59

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΕ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΡΦΗ (όσων εγγράφων απαιτούνται) : Έως Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, ώρα 09:00

ΧΡΟΝΟΣ & ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ : Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ: 10:00 – Έδρα ΧVI  M/K MΠ (Για την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού) Έδρες Εταιρειών (Για τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς)

Χειριστής θέματος : Αντισυνταγματάρχης (ΕΜ) Στέργιος Μελιδονιώτης, Τμηματάρχης XVI Μ/Κ ΜΠ/4ο ΕΓ/2, Τηλέφωνο 2553056420, email: 16mkmp@army.gr.

Ανταποδοτικές υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς τα μέλη του

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες:

 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (ebooking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη.
 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (eshop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr .
 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.
 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις.

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, email: press@epihal.gr.

Χρήσιμες πληροφορίες

 Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.

Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη –epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.

Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής.

 • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ΟΕ – ΕΕ – ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr
 • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr
 • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr
 • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr
 • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr
 • Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr

Μείνετε συνδεδεμένοι με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και στα social networks: facebook | linkedin| instagram

Η λειτουργία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι, η εξυπηρέτηση κοινού στο Επιμελητήριο γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά ΚΥΑ , απαραίτητα με:

Ι. Πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή ΙΙ. Πιστοποιητικού νόσησης,  ή ΙΙΙ.  Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και, κατόπιν συνεννόησης, να αποστείλουν με e-mail τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών μας.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο