english-flag
Search

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Ενημερωτικό Δελτίο

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του:

 

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ & στη FOOD EXPO

 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, προτίθεται να λάβει μέρος με επιχειρήσεις μέλη του σε δύο εκθέσεις.

 • Στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ 3-5/2/2024 στο MEC Παιανίας στην Αθήνα.
 • Στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Food Expo 9-11/03/2024 στο Metropolitan Expo στην Αθήνα

Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις ανωτέρω Εκθέσεις πρέπει να αποστείλουν υπογεγραμμένη την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην έκθεση που τους ενδιαφέρει, αυστηρά το αργότερο μέχρι την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023  στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο e-mail: pr@epihal.gr

Οι αιτήσεις συμμετοχής είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο link : https://epihal.gr/category/draseis/ektheseis/

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 εσωτ. 5, κα Τζηρίτη Γεωργία.

 

Σε εξέλιξη το 10ο δίμηνο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προχωρά στην εκπόνηση του 10ου Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Οκτωβρίου  –  Νοεμβρίου  2023, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις σας για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, αλλά και θεμάτων που αφορούν στην πορεία των επιχειρήσεων σας.

Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, αποτελεί μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε.

Μέσω ενός link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.

Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epihal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων Τύπου.

Αν επιθυμείτε μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς!

Ακολουθεί το link της έρευνας, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε : https://ee.kobotoolbox.org/single/762ec457eb6d8a60d7d2f69ca8415331

 

Διοργάνωση νέου κύκλου ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτικών e – σεμιναρίων για τα μέλη του

 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής,  στα  πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και το Hellenic Design Centre, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του ΚΕΠΑ, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στα διαδικτυακά θεματικά e -εργαστήρια (online workshops) με θέμα:

 • «Πώς να αναπτύσσετε νέες Επιχειρηματικές & επαγγελματικές δραστηριότητες αξιοποιώντας τη μεθοδολογία Design Thinking», τη Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 18:00 – 20:00
  Εισηγητές: Οικονόμου Πόπη (Σύμβουλος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού / Σχεδιασμός & Υλοποίηση Ευρωπαϊκών έργων στο ΚΕΠΑ) &  Ροβάτσος Νικόλαος (Service Designer στο Hellenic Design Centre).                                                [ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ]
 • «Business Food αγροτικών προϊόντων», τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 18:00 – 20:00

Εισηγητής: Ρεμούνδος Πάνος (Project Manager AgroDeisgn Cluster / Πολιτικός Επιστήμονας)              [ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ]

 • «Ταξιδιωτική εμπειρία πελατών και παροχή εξατομικευμένων μοναδικών εμπειριών, προτάσεις. Personalized Guest Experience», τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 18:00 – 20:00

         Εισηγητές: Οικονόμου Πόπη &  Ροβάτσος Νικόλαος

 • «Διαχείριση επιχειρηματικών κινδύνων και τρόποι αντιμετώπισής τους », τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 18:00 – 20:00

                Εισηγητής: Αγγέλου Γιάννης (Φωτογράφος,  Κινηματογραφιστής, Εκπαιδευτής Ελεύθερος Επαγγελματίας)

 • «Γαστρονομικός τουρισμός και τοπικά προϊόντα», τη Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023 και ώρες 18:00 – 20:00

               Εισηγητής: Παπαδημητρίου Γιάννης (Σύμβουλος Στρατηγικής &  Δημοσιογράφος στην Καθημερινή)

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά σεμινάρια ΔΩΡΕΑΝ, μέσω της εφαρμογής της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης zoom. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν το e-mail τους, στο οποίο θα τους αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος (link) μέσω του οποίου θα συνδεθούν για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο που τους ενδιαφέρει, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην ειδική φόρμα.  Για τη συμμετοχή σας στα workshops, παρακαλούμε να μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο : https://forms.gle/TdDpCCJEnHcgkcPx9

 

Χορηγία τοπικών προϊόντων για φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης

 

Ένα νέο αίτημα έφτασε στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής από τη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία πέρα από τον φιλανθρωπικό της χαρακτήρα πιστεύουμε ότι, αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για προβολή των προϊόντων και των επιχειρήσεων του τόπου μας στην καρδιά της Ευρώπης.

Η δράση αφορά σε ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι που θα διοργανωθεί την 1η Δεκεμβρίου 2023 στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου κάθε χώρα-μέλος (σύνολο 46 χώρες) θα παρουσιάσει και θα διαθέσει προς πώληση [σε συμβολική τιμή] παραδοσιακά προϊόντα πάσης φύσεως, κυρίως είδη διατροφής και ποτά, αλλά και οτιδήποτε άλλο προϊόν  προβάλλει τον πολιτισμό και την εθνική εικόνα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τα παιδιά της Ουκρανίας, χώρας-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε όλοι μαζί να εκφράσουμε με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη μας στα ανήλικα θύματα του συνεχιζόμενου πολέμου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής απευθύνεται στις τοπικές επιχειρήσεις – μέλη του, που παράγουν, τυποποιούν και εμπορεύονται τα πλέον αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα του νομού μας – (όπως ελιά, λάδι, κρασί, ούζο, μέλι, αρωματικά φυτά, αρτοσκευάσματα, παστέλια, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, καλλυντικά από φυσικά υλικά, κλπ), ή ασχολούνται με εικαστικές δημιουργίες, ή με την παραγωγή έντυπων και ψηφιακών εκδόσεων, που προάγουν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας, προκειμένου να διαθέσουν σε μικρές εμπορεύσιμες συσκευασίες, την ποσότητα που επιθυμούν, για τους σκοπούς της δράσης. Τα προϊόντα καλό είναι για μεγιστοποίηση της προβολής της επιχείρησης, να συνοδεύονται και από έντυπο διαφημιστικό υλικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, το παζάρι αναμένεται να επισκεφτούν διπλωματικές Αντιπροσωπείες, οι υπάλληλοι του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών που εδρεύουν στο Στρασβούργο, οι τοπικές Αρχές της πόλης και της περιφέρειας της Αλσατίας, κάτοικοι του Στρασβούργου και επισκέπτες κυρίως από τη γειτονική Γερμανία.

Πιστεύουμε ότι η δράση αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εξωστρέφεια με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Τα προϊόντα θα συγκεντρωθούν στο χώρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο και θα αποσταλούν κατόπιν στην αντιπροσωπεία μας στο Στρασβούργο.

Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τη συμμετοχή σας. Η συγκέντρωση των προϊόντων στον χώρο του Επιμελητηρίου πρέπει να γίνει  έως 15/11/2023 (Υπεύθυνος Δημήτρης Μήντος, simvoulos@epihal.gr, 23710 24200 εσ. 4).

 

 

 

Χρηματοδοτικές δράσεις

 

 

 

ΕΣΠΑ : Προδημοσίευση δύο νέων δράσεων για νέες επιχειρήσεις

 

Προδημοσιεύθηκε η Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», η οποία αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων ΚΑΔ του τουρισμού καθώς και η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», η οποία αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε επιλεγμένους ΚΑΔ όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις δράσεις στο link : https://21-27.antagonistikotita.gr/prodimosiefsi-tis-drasis-enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-mikromesaion-epicheiriseon/  καθώς και στο Link : https://21-27.antagonistikotita.gr/prodimosiefsi-tis-drasis-enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-mikromesaion-touristikon-epicheiriseon/

 

ΥΠΑΝ: Παράταση αιτήσεων για «Μεταποίηση-Εφοδιαστική αλυσίδα» και «Ενισχύσεις Τουριστικών Επενδύσεων» των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου  4887/2022

 

Έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 παρατείνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη 2η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» (ΦΕΚ 3292/Β/18.5.2023) που έληγε στις 29/9/2023.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, ίδια παράταση δίνεται και στη 2η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (ΦΕΚ 3291/Β/18.5.2023) του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 που έληγε στις 13/10/2023.

Οι σχετικές αποφάσεις για τις παρατάσεις δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 5776/Β/04.10.2023.

 

Ανακοινώθηκαν οι πρώτες Εγκρίσεις Χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021-2027)

 

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των πρώτων αξιολογήσεων των Αιτήσεων Χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η Πρώτη (1η) Απόφαση Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης αιτήσεων χρηματοδότησης που υποβλήθηκαν στη Δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» της Δέσμης Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ».

Σύμφωνα με την Απόφαση αξιολογήθηκαν 101 αιτήσεις εκ των οποίων 73 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχορηγούμενης ΔΔ 1.062.280,28€ κρίνονται επιλέξιμες.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση είναι άμεση και οι Δικαιούχοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ για την πορεία της Αίτησης Χρηματοδότησής τους και το αναλυτικό αποτέλεσμα αξιολόγησής της.

Η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και σύντομα αναμένεται να αναγγελθούν και άλλες Αποφάσεις Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης Αιτήσεων Χρηματοδότησης στις Δράσεις του Προγράμματος. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link : https://21-27.antagonistikotita.gr/anakoinonontai-oi-protes-egkriseis-chrimatodotisis-gia-to-programma-antagonistikotita-espa-2021-2027/

 

Αιτήσεις από ΜμΕ στο Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB

 

Ξεκίνησε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για το Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFI ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα Know your Customer (KYC) της HDB. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 50.000 ευρώ μέχρι 10 εκατ. ευρώ και είναι συνάρτηση του χρηματοδοτικού σχήματος της ενταγμένης επένδυσης στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Το Ταμείο παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη δανείων τόσο μεσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας έως 10 ετών όσο και βραχυπρόθεσμης διάρκειας έως 5 ετών (έναντι της επιχορήγησης χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις), ώστε να ολοκληρωθούν με ταχύτητα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη λάβει απόφαση υπαγωγής.

Το DeLFI παρέχει εγγύηση 80% ανά δάνειο, ενώ διευκολύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας το ύψος των τυχόν πρόσθετων εμπράγματων εξασφαλίσεων που θα απαιτηθούν από πλευράς των επιχειρήσεων για τα μεσο-μακροπρόθεσμα δάνεια με εγγύηση έως 40% του δανείου. Τέλος, το DeLFI έχει τη δυνατότητα παροχής εγγύησης σε νέα δάνεια ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του εφόσον εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι. Περισσότερες πληροφορίες https://kyc.hdb.gr/.

 

Παράταση της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «E-λιανικό» (Α’ κύκλος & Β’ κύκλος) με ημερομηνία λήξης μέχρι 31-12-2023.

 

Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης Ωφελούμενων στο πλαίσιο της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «E-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος» (Α’ κύκλος & Β’ κύκλος), σχετικά με την παράταση της ημερομηνίας λήξης της Δράσης μέχρι 31-12-2023, προκειμένου να επιτευχθεί η ορθή ολοκλήρωση, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην Αναλυτική Πρόσκληση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. . Δείτε τη σχετική Απόφαση https://21-27.antagonistikotita.gr/2i-tropopoiisi-tis-apofasis-entaxis-ofeloumenon-sto-plaisio-tis-drasis-e-lianiko-a-v-kyklos/

 

16η τροποποίηση – παράταση χρόνου υλοποίησης για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

 

Δημοσιεύθηκε η δέκατη έκτη (16η) τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επιχειρηματικών Σχεδίων στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», σύμφωνα με την οποία η προθεσμία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη Δράση έως και την 10.4.2019, ορίζεται η 30.11.2023. Για τις λοιπές χρηματοδοτούμενες επενδύσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη Δράση σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 10.4.2019, η αντίστοιχη προθεσμία ολοκλήρωσης αυτών ορίζεται η 31.12.2023.

Επισημαίνεται ότι οι απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου (π.χ. άδεια δόμησης) απαιτείται να έχουν εκδοθεί μέχρι και την πρώτη (1η) εκταμίευση δημόσιας επιχορήγησης (εξαιρούμενης της προκαταβολής). Δείτε την 16η τροποποίηση της Πρόσκλησης στο https://21-27.antagonistikotita.gr/16i-tropopoiisi-tis-prosklisis-ypovolis-aitiseon-chrimatodotisis-epicheirimatikon-schedion-sti-drasi-enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-touristikon-mikromesaion-epicheiriseon/

 

 «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Παρατείνονται προθεσμίες του προγράμματος

 

Αν και οι προθεσμίες για αιτήσεις στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», έχουν ολοκληρωθεί, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως παρατείνονται τρεις σημαντικές προθεσμίες που αφορούν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, οι παρατάσεις αφορούν στη λήξη εξαργύρωσης δεσμευμένων επιταγών, στην παράδοση παλαιών συσκευών από ωφελούμενους και στη δυνατότητα επιστροφών – ακυρώσεων συναλλαγών.

Οι νέες προθεσμίες του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»:

1.Λήξη εξαργύρωσης δεσμευμένων επιταγών:

Οι επιταγές, οι οποίες είναι σε κατάσταση «δέσμευσης σε έμπορο» μπορούν, πλέον, να εξαργυρωθούν μέχρι και τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 (από 8 Νοεμβρίου 2023, που ήταν η προηγούμενη προθεσμία).

 1. Παράδοση παλαιών συσκευών από ωφελούμενους:

Παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση, από τους ωφελούμενος στους εμπόρους, μπορούν να γίνονται έως και τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου (από 8 Νοεμβρίου 2023, που ίσχυε μέχρι πρότινος). Ειδικά για τις εξαργυρώσεις των επιταγών, οι οποίες είναι σε κατάσταση «δέσμευσης σε έμπορο», οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενους μπορούν να γίνονται έως και την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου (από 23 Νοεμβρίου, που προβλεπόταν).

 1. Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών:

Με τα νέα δεδομένα, μπορούν να πραγματοποιούνται επιστροφές και ακυρώσεις συναλλαγών μέχρι την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου (από 23 Νοεμβρίου, που ίσχυε). Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία αγορών που προβλέπει το πρόγραμμα, δηλαδή μετά τις 24 Οκτωβρίου 2023.

 

Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων)

 

Δημοσιεύθηκε η νέα απόφαση 4111.08-01/2194_ΦΕΚ 5816/Β/05.10.2023 για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το έτος 2023 «Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2023.»

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων) συνιστά μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους Καυσίμων (Α.ΝΗ.ΚΟ. Καυσίμων), προκειμένου να εξισωθεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς υγρών καυσίμων στα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο στην ξηρά, για επιλέξιμα καύσιμα που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, πλωτά μέσα, μηχανήματα, κατοικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Για τα μισθωμένα μέσα θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχα μισθωτήρια.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εφαρμόζεται πιλοτικά στα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αγκίστρι, Αλόννησο, Αμμουλιανή, Αμοργό, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αντίπαρο, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδο, Δονούσα, Ελαφόνησος, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κύθηρα, Κύθνο, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Μεγανήσι, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Οθωνοί, Οινούσσες, Παξοί, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά και Ψέριμο, αναδρομικά από 1-01-2023 έως 31-12-2023.

Η διαδικασία της πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα για την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. του άρθρου 20 του ν. 4832/2021 είναι ηλεκτρονική και απαιτεί τη συμπλήρωση και υποβολή αίτησης στο διαδικτυακό τόπο http://metaforikoisodynamo.gr/ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το πρόσωπο που είναι υπόχρεο προς υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση, η παραπάνω αίτηση πιστοποίησης υποβάλλεται από καθέναν/καθεμία χωριστά και για τα τυχόν εξαρτώμενα μέλη του/της. Σε κάθε περίπτωση κάθε δικαιούχος μπορεί να είναι μέλος μόνο σε μία ωφελούμενη μονάδα.

Η πιστοποίηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. καυσίμων, γίνεται στο διαδικτυακό τόπο http://metaforikoisodynamo.gr/ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ηλεκτρονικά και απαιτείται η συμπλήρωση και υποβολή αίτησης. Περισσότερες πληροφορίες στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205816

 

 

Οδηγός Πρόσβασης σε Χρηματοδοτικά Εργαλεία της ΕΕ

 

Σας αποστέλλεται, συνημμένως, συνοπτικός «Οδηγός Πρόσβασης σε Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ο οποίος καλύπτει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω των κοινοτικών Μέσων και Ταμείων ανά τομέα δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη, Μεταφορές, Τουρισμός, Αλιεία, Απασχόληση, Πολιτική Προστασία, Περιβάλλον, Έρευνα και Καινοτομία και ICT, Ενέργεια, Υγεία.

Εκτενέστερη πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στην ευρύτερη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “GUIDE TO EU FUNDING 2023 EDITION” https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2023/747110/EPRS_STU(2023)747110_EN.pdf  , με αναφορά στην ιστοσελίδα κάθε χρηματοδοτικού Μέσου. Ο αναλυτικός οδηγός είναι αναρτημένος και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο link : https://epihal.gr/odigos-prosvasis-se-xrimatodotisi-apo-ee/

Επιπλέον επισυνάπτουμε ανοιχτές προσκλήσεις για θέματα τουρισμού :

 1. Χώρος δεδομένων για τον τουρισμό (Data Space for Tourism) με προθεσμία 23 Ιανουαρίου 2024 στις 17.00: Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και ασφαλούς κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για τον τουρισμό, ο οποίος θα παρέχει στο οικοσύστημα πρόσβαση σε πληροφορίες, με αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα, τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων.
 2. Συστημικές κυκλικές λύσεις για το βιώσιμο τουρισμό (Systemic circular solutions for sustainable tourism ) με προθεσμία 22 Φεβρουαρίου 2024: Οι προτάσεις αναμένεται να εφαρμόζουν και να επιδεικνύουν κυκλικές συστημικές λύσεις σε επίπεδο πόλεων και περιφερειών και να περιλαμβάνουν διάφορους τομείς που παρέχουν υπηρεσίες για τους επισκέπτες και τους κατοίκους, όπως φιλοξενία, μεταφορές, πολιτισμός, αξιοθέατα, δραστηριότητες στη φύση.

     Οδηγίες καθώς και άλλα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home

https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/tourism/eu-funding-and-businesses/funding-guide_en

 

Δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας

 

 

 

 

 

ΔΥΠΑ: 5.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ ετών

 

Το επιτυχημένο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω επεκτείνεται με 5.000 νέες προσφερόμενες θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Μετά την κάλυψη των 15.000 θέσεων που είχαν διατεθεί αρχικά, το πρόγραμμα επεκτείνεται και βελτιώνεται με τις εξής ρυθμίσεις:

 • Δυνητικοί ωφελούμενοι πλέον ορίζονται όλοι οι άνεργοι ηλικίας 55 ετών και άνω και απαλείφεται η προϋπόθεση της μακροχρόνιας εγγεγραμμένης ανεργίας (12+ μήνες) που ίσχυε έως τώρα.
 • Μπορούν να συμμετάσχουν ωφελούμενοι που έχουν ξεπεράσει το ηλικιακό όριο των 67 ετών και δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.
 • Εντάσσονται στο πρόγραμμα ως δικαιούχοι και οι 7 ενιαίες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Το πρόγραμμα έχει ενισχυθεί και βελτιωθεί ήδη δύο φορές και πλέον με την αύξηση των 5.000 θέσεων, θα έχει προσφέρει συνολικά 20.000 θέσεις εργασίας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι έχει ενταχθεί πλήθος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, κ.λπ.) στο σύνολο της επικράτειας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.dypa.gov.gr

 

ΔΥΠΑ : Ξεκινάει ο νέος κύκλος κατάρτισης «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα» για 30.000 ανέργους σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

 

Μετά την συμμετοχή 110.000 ανέργων στα προγράμματα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ, «ανοίγει» νέος κύκλος αιτήσεων για επιπλέον 30.000 ανέργους.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 14:00, έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.

Τα προγράμματα έχουν ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω gov.gr στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-gia-ten-katartise-meso-ton-kedibim-ton-aei-kai-ton-adeiodotemenon-kdbm

Όσοι υποβάλουν αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελούμενων και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:

https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis και  https://www.voucher.gov.gr/

Με συνολικό προϋπολογισμό 301,5 εκατ. ευρώ, η δράση κατάρτισης ανέργων αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

 

ΔΥΠΑ : Προκήρυξη της δράσης «Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30 έως 55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

 

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6000/Β/16.10.2023 η Απόφαση Αριθμ. 89590 του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Προκήρυξη της δράσης «Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30 έως 55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία». Η Δράση αφορά σε 1.900 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών από 1.1.2022 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία. Οι ΚΑΔ που ανήκουν στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας . Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.dypa.gov.gr), στην ιστοσελίδα (www.ependyseis.gr ), στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) και στην ιστοσελίδα του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020. (www.antagonistikotita.gr). Η ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται σε 12 μήνες από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης. Το κατ’ αποκοπή ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/ωφελούμενων της Δράσης ανέρχεται σε 14.800€ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στη διεύθυνση www.ependyseis.gr . Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης ορίζεται η 23-10-2023 και ώρα 13:00 και ως ημερομηνία λήξης υποβολής ορίζεται η 1-12-2023 και ώρα 15:00. Περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις ένταξης, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τους ΚΑΔ που εντάσσονται στην δράση, στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206000

 

ΔΥΠΑ : Νέο πρόγραμμα κατάρτισης και επιδότησης απασχόλησης 15.000 νέων ανέργων 25-45 ετών

 

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5363/Β/07.09.2023 η απόφαση Αριθμ. 79435 «Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης 15.000 ανέργων, ηλικίας 25 έως 45 ετών.» όπου η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα συνεργαστεί με τα Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Ελληνικών Δημοσίων ΑΕΙ, καθώς και με τα αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ. που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, τα οποία εξειδικεύονται στην πρόσκληση, για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, σε τομείς υψηλής ζήτησης, κυρίως για την ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού (upskilling) και την επανακατάρτιση του (reskilling).

Αντικείμενο της νέα δράσης της ΔΥΠΑ αποτελεί η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α., η οποία οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του νέου έργου περιλαμβάνει:

α) Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης ανέργων εγγεγραμμένων στη Δ.ΥΠ.Α. διάρκειας 80 ωρών που οδηγεί σε απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως περιγράφονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση.

β) Πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (TrainingVouchers) προς τους υποψήφιους ωφελούμενους, οι οποίοι επιλέγονται μέσω της Δημόσιας Πρόσκλησης της Δ.ΥΠ.Α.

Η λήξη του φυσικού αντικειμένου της δράσης κατάρτισης και πιστοποίησης για έως 15.000 άνεργους ηλικίας 25-45 ετών ορίζεται για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2024. Η λήξη του οικονομικού αντικειμένου του έργου ορίζεται για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2025.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της κατάρτισης και της πιστοποίησης δεν υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (12.600.000,00 €).

Το κόστος ανά ώρα κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο για τους παρόχους κατάρτισης ορίζεται σε 4,5 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των καταρτιζόμενων, ενώ για τους καταρτιζόμενους ορίζεται σε 5 ευρώ.

Το κόστος πιστοποίησης ορίζεται σε 80 ευρώ ανά καταρτιζόμενο και παρέχεται μέσω Επιταγής Πιστοποίησης (Certification Voucher) μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο προϋπολογισμός του έργου αποτελεί 100% δημόσια δαπάνη και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205363

 

 

 

Τουρισμός

 

 

 

 

 

 

Εκδήλωση για την ενίσχυση των τουριστικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου στο ΕΒΕΘ

 

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων/ΟΕΥ Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Εξωτερικών διοργανώνει, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 17:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ (Τσιμισκή  29, 2ος όροφος), εκδήλωση με θέμα: «Δυνατότητες ενίσχυσης των τουριστικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα».

Στην εκδήλωση θα εξετασθούν οι τρόποι ενίσχυσης και εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η περιοχή μας. Η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, διαθέτουν το δυναμικό προσέλκυσης περισσότερων και καλύτερων τουριστών, τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Με τη νέα πραγματικότητα, μετά το άνοιγμα των τουριστικών αγορών που ακολούθησε το τέλος της πρόσφατης πανδημίας του κορωνοϊού, είναι εφικτό να επιτευχθεί ενίσχυση των τουριστικών ρευμάτων προς την περιοχή μας, ώστε να λάβει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Το θέμα θα εξετάσουν διεξοδικά ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και ο κ. Αλέξανδρος Αλεξιάδης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄, Προϊστάμενος Γραφείου ΟΕΥ Βορείου Ελλάδος. Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ ή επισκεφτείτε τον σύνδεσμο : https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=lmEIccq4REC6H7zH57mqt_SZILFWnSFBt1qBYuxIpH5UMVMyTlhYNUxUWDEyMjVHS1VZNlJCWURVSCQlQCN0PWcu

Η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί Δράση στο πλαίσιο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2023 του Υπουργείου Εξωτερικών (Άξονας 3, στόχος 3.4) και αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα. Για επικοινωνία: Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τύπου και Εκδόσεων ΕΒΕΘ, τηλ. 2310-370132, Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων/ΟΕΥ Βορείου Ελλάδος, τηλ.2310-379494.

 

Τουρισμός για Όλους: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας

 

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» αναμένεται να υλοποιηθεί με περισσότερους πόρους με την πλατφόρμα να ανοίγει μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από την υπουργό μάλιστα επισημάνθηκε ότι ο νέος κύκλος του προγράμματος θα απλώνεται στις δύο χειμερινές περιόδους που έπονται, ώστε η ζήτηση από Έλληνες πολίτες να απλωθεί σε εξαιρετικά μέρη της χώρας μας που ελκύουν τουρισμό σε περιόδους με χαμηλότερη έως σήμερα επισκεψιμότητα.

Τα αδιάθετα κονδύλια θα προστεθούν στο νέο πρόγραμμα, όπως προβλέφθηκε στον νέο τουριστικό νόμο, με περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους – και έτσι διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια – αλλά και νέες, ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, που θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος, όπως είναι οι πολύτεκνοι.

Η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους 2023-2024» αναμένεται να ανοίξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση για πιο οικονομικές διακοπές. Τα vouchers θα δοθούν με κλήρωση, που γίνεται περίπου 7 με 10 μέρες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να συμμετέχουν στην κλήρωση, εφόσον έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους στο tourism4all.

 

Έναρξη υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδύσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες

 

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες», σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το Υπουργείο Τουρισμού.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 17.136.800 €, υλοποιείται στο πλαίσιο του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες.

Για το σκοπό αυτό, χρηματοδοτεί την ανάπτυξη παρεμβάσεων ημι-μόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε Δήμους, επιχειρήσεις και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 70.000 € ανά παραλία.

Χρηματοδοτούνται ενδεικτικά οι ακόλουθες δαπάνες:

 • Κατασκευή μη μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία,
 • Κτιριακές εγκαταστάσεις για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης
 • Προμήθεια μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως: λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση την χειμερινή περίοδο
 • Χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων
 • Προμήθεια πακέτου τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού
 • Ειδική σήμανση στις προσβάσιμες παραλίες κ.ά.

Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στο  διαδικτυακό σύνδεσμο https://tourism.development.mintour.gov.gr/, έως και 25/1/2024.

Δείτε τη σχετική πρόσκληση στον σύνδεσμο : https://greece20.gov.gr/?calls=veltiosi-kai-tropopoiisi-tis-prosvasimotitas-stis-ellinikes-paralies

 

ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας συνεργατικών σχηματισμών  – CLUSTERS (ECCP)

 

Σας γνωρίζουμε ότι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργεί η διαδικτυακή Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Συνεργασίας των Συνεργατικών Σχηματισμών (Εuropean Cluster Collaboration Platform), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://clustercollaboration.eu/.

Αποστολή της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Συνεργασίας των Συνεργατικών Σχηματισμών (ECCP) είναι να αποτελέσει τον ευρωπαϊκό διαδικτυακό κόμβο για τους ενδιαφερόμενους φορείς των συνεργατικών σχηματισμών και το σημείο αναφοράς για τους ενδιαφερόμενους φορείς σε τρίτες χώρες που στοχεύουν στη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Η πλατφόρμα διαθέτει πλήθος στοιχείων και υπηρεσιών:

Ø  δυναμική χαρτογράφηση περισσότερων από 1.200 οργανισμών συνεργατικών σχηματισμών σε όλο τον κόσμο,

Ø  ο μεγαλύτερος κόμβος πληροφοριών για τους συνεργατικούς σχηματισμούς που προσφέρει τα τελευταία νέα και τις ανοικτές προσκλήσεις σε μια ευρεία κοινότητα μέσω του τριμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου «ECCP»,

Ø  ποικίλες εκδηλώσεις (διαδικτυακά σεμινάρια, σεμινάρια ανάπτυξης ικανοτήτων, συνέδρια) που διοργανώνονται από το «ECCP», τις ευρωπαϊκές συμπράξεις συνεργατικών σχηματισμών και την κοινότητα τους για την προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων και των συζητήσεων μεταξύ ομοτίμων,

Ø  εκδηλώσεις γνωριμίας που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των σχηματισμών στην Ευρώπη και πέραν αυτής,

Ø  εκτεταμένη βάση δεδομένων γνώσεων με χαρτογράφηση περιφερειακών, εθνικών, διεθνών και τομεακών δικτύων συνεργατικών σχηματισμών, εργαλείων και δημοσιεύσεις που έχουν αναπτυχθεί από το «ECCP», την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ευρύτερη κοινότητα, καθώς και τη βάση δεδομένων γνώσεων «EREK» με τις βέλτιστες πρακτικές των τεχνολογιών περιβαλλοντικής και αποδοτικής χρήσης των πόρων,

Ø  αναλυτικές πληροφορίες για τέσσερις ευρωπαϊκές συμπράξεις συνεργατικών σχηματισμών και ένα ειδικό φόρουμ συμπράξεων για τα μέλη,

Ø  φόρουμ για τις ενώσεις και τα δίκτυα συνεργατικών σχηματισμών για την προώθηση της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής δραστηριοτήτων και ευκαιριών χρηματοδότησης,

Ø  δυνατότητα αναζήτησης συνεργατών, όπου οι οργανισμοί μπορούν να βρουν δυνητικούς συνεργάτες και μια δυνατότητα «ClusterXchange» για να ανταλλάσσουν προσφορές και ζήτηση απευθείας μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων,

Ø  ειδικές σελίδες που υποστηρίζουν τη διεθνή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων προφίλ επιλεγμένων χωρών στρατηγικού ενδιαφέροντος και διευκόλυνσης τεχνικής βοήθειας (SMEs Go International)

Ø  οι πιο ενημερωμένες πληροφορίες για τους βασικούς τομείς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: πράσινη και ψηφιακή πολιτική, κοινωνική οικονομία, ανθεκτικότητα της οικονομίας και βιομηχανικά οικοσυστήματα (ενδεικτικά, η σχετική ιστοσελίδα για τον τουρισμό βρίσκεται στη διεύθυνση: https://clustercollaboration.eu/).

 

ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ Ηλεκτρονικό Ευρετήριο ψηφιακών Εργαλείων & Εφαρμογών για ΜΜΕ

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Διαδρομής Μετάβασης για τον τουρισμό (Transition Pathway), η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δημοσιεύσει ευρετήριο με ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές που έχουν αναπτύξει επιχειρήσεις και προορισμοί στην ΕΕ σε συνάφεια με την ψηφιακή μετάβαση του τουριστικού οικοσυστήματος.

Το ευρετήριο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/tourism/eu-funding-and-businesses/tools-and-practices_en

Το ευρετήριο δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης με πολλαπλά φίλτρα των υφιστάμενων μεταβιβάσιμων ψηφιακών εργαλείων και πρακτικών για την υποστήριξη των τουριστικών ΜΜΕ και προορισμών στην ψηφιοποίηση. Θα επικαιροποιείται με βάση τα νέα στοιχεία που θα υποβάλλουν οι ΜΜΕ, οι προορισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του τουρισμού έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το ευρετήριο για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν παρόμοια ψηφιακά εργαλεία ή πρακτικές.

 

 

Επιχειρηματική & οικονομική επικαιρότητα

 

 

 

 

 

 ΚΙΝΕΖΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ «έδωσαν» την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

 

Ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας, ο Lianhe Credit αναβάθμισε από την 3η Νοεμβρίου 2023 τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από BBB- σε επενδυτική βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές. Η αναβάθμιση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από έναν άλλον μεγάλο κινεζικό οίκο αξιολόγησης. Ο China Chengxin Credit Rating Group αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Β- σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική.  Η αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους δύο από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας αντανακλά την εμπιστοσύνη της κινεζικής πλευράς στη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τους μειωμένους τραπεζικούς κινδύνους, τις προοπτικές μακροοικονομικής ανάπτυξης και τη μεταρρυθμιστική δυναμική της.  Τέλος, εκφράζεται η πεποίθηση ότι η ανάκτηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα θα προσελκύσει ισχυρά περισσότερους Κινέζους επενδυτές στην ελληνική αγορά και θα απελευθερώσει περαιτέρω τις δυνατότητες της σινοελληνικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

 

Σε διαβούλευση από 14/11 έως 27/11 το νέο ν/σ για τη φοροδιαφυγή

 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έθεσε από 14/11 σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» που θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

–  Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.

– Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

– Το νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

– Την αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

– Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

– Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:

–    Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.

– Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.

– Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

– Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ

Το προς διαβούλευση ν/σ είναι αναρτημένο στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/minfin/?p=12178

 

Οι νέες ρυθμίσεις για το νέο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών

 

Με το νέο σύστημα, η εφορία θα θεωρεί ως ελάχιστο εισόδημα αυτό που αντιστοιχεί στον εκάστοτε ετήσιο κατώτατο μισθό, που σήμερα βρίσκεται στις 10.920 ευρώ. Αυτή η βάση υπολογισμού θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας, με τους εργαζόμενους στην ατομική επιχείρηση- αν υπάρχουν- και με το αν ο τζίρος είναι πολύ υψηλότερος του μέσου όρου της δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, αυτή η ελάχιστη αμοιβή, δηλαδή το τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών, δεν θα μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερου μεταξύ:

α) του ελάχιστου (βασικού) μισθού προσαυξημένου κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος, μετά τα 3 πρώτα έτη. Έτσι επαγγελματίας με 14 χρόνια εργασίας θα θεωρείται ότι έχει ως ελάχιστη αμοιβή 14.196 ευρώ

β) του ανώτερου ετήσιου μισθού (έως 30.000 ευρώ) που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει στο προσωπικό του. Έτσι, αν ο παραπάνω επιτηδευματίας απασχολεί εργαζόμενο με ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για το τεκμαρτό του εισόδημα θα ληφθούν οι 20.000 ευρώ και όχι οι 14.196 ευρώ

Η παραπάνω ελάχιστη αμοιβή, προσαυξάνεται σωρευτικά:

– με 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που ο αυτοαπασχολούμενος απασχολεί στην επιχείρησή του, με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ. Στο παραπάνω παράδειγμα, η προσαύξηση επί των 20.000 ευρώ των αποδοχών του εργαζομένου, είναι 2.000 ευρώ

–  με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ:

–  35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου

– 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου

– 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μείωση σε αυτό το τεκμαρτό εισόδημα και συγκεκριμένα 100 % για τα τρία πρώτα χρόνια, 67 % για τον 4ο χρόνο και 33 % για τον 5ο χρόνο.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις του 2024, θα είναι μαχητό όπως όλα τα τεκμήρια και θα συνδυαστεί με τη μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος, η οποία ξεκινά ένα χρόνο νωρίτερα. Για όσους θα δηλώσουν πραγματικά εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα εφαρμοστεί μείωση του Τέλους κατά  50%, ενώ για τους υπόλοιπους η μείωση θα είναι 25%.

 

ΑΑΔΕ και ΥΠΕΘΟ: Μετάθεση προθεσμιών στο myDATA, στο Μητρώο POS και στην απόσυρση ΕΑΦΔΣΣ

 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και κατόπιν αιτημάτων αυτών, μεταθέτουν τις καταληκτικές ημερομηνίες της διαβίβασης δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, της δήλωσης των επιχειρήσεων για την επιβεβαίωση των POS που διαθέτουν και της απόσυρσης των ΕΑΦΔΣΣ. Επιπλέον εισάγονται βελτιώσεις στη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ειδικότερα, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή οι παρακάτω καταληκτικές ημερομηνίες μετατίθενται ως εξής:

Για το έτος 2022

 • Έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης: Έως 31.12.2023
 • Παράλειψη – Απόκλιση διαβίβασης δεδομένων: Έως 31.1.2024
 • Εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων: Έως 31.1.2024
 • Έσοδα λιανικής ΦΗΜ μέσω ERP ή Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης: Έως 31.3.2024

Επιπλέον εισάγονται σχετικές βελτιώσεις στη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και προβλέπονται τα ακόλουθα:

 • Εισάγονται νέοι Τύποι Παραστατικών για τη διασύνδεση των POS και συγκεκριμένα η Απόδειξη Είσπραξης POS και η Απόδειξη Επιστροφής POS και για την εστίαση το Δελτίο Παραγγελίας
 • Παρέχεται δυνατότητα διαβίβασης παράλειψης και απόκλισης εντός μηνός για τους τηρούντες διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και εντός τριμήνου για τους τηρούντες απλογραφικό
 • Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση QR code από την 1.1.2024 για τα παραστατικά που εκδίδονται με ERP
 • Χρόνος διαβίβασης δεδομένων απώλειας διασύνδεσης εντός μίας ημέρας από την ημερομηνία έκδοσης
 • Παρέχεται η δυνατότητα διαβίβασης δεδομένων εξόδων 2022 και 2023 με Τύπο Παραστατικού 14.30 για τα οποία ο Λήπτης έχει αντικειμενική δυσκολία διαβίβασης

Ταυτόχρονα, με σειρά Αποφάσεων του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή:

 • Δίνεται παράταση στις επιχειρήσεις έως 17.11.2023 για την επιβεβαίωση των POS που διαθέτουν.
 • Ορίζεται η διαδικασία συγκατάθεσης των επιχειρήσεων προς την ΑΑΔΕ για την χορήγηση στοιχείων ΦΗΜ που διαθέτουν για την ενημέρωση των Παρόχων POS.
 • Δίνεται παράταση στις επιχειρήσεις έως 29.2.2024 για την απόσυρση ΕΑΦΔΣΣ

 

ΑΑΔΕ : Διασύνδεση POS – ΦΗΜ, δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις με τις λεπτομέρειες

 

Δημοσιεύθηκαν όλες οι αποφάσεις της ΑΑΔΕ και του υπ.Οικονομικών σχετικά με τη διασύνδεση των pos με τα ταμειακά συστήματα αλλά και την ΑΑΔΕ.

Με την απόφαση Α.1155/2023 (ΦΕΚ 5992/Β/13.10.2023) καθορίζεται ο τρόπος, ο χρόνος, η έκταση εφαρμογής, η διαδικασία, οι υπόχρεοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις διασύνδεσης των Μέσων Πληρωμών με τα Ταμειακά Συστήματα, τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών και την ΑΑΔΕ, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Β του ν. 4987/2022 (ΚΦΔ). Περισσότερες λεπτομέρειες στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205992

Η απόφαση Α.1156/2023 (ΦΕΚ 5993/Β/13.10.2023) αφορά τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της διαδικασίας και του χρόνου υποβολής της Δήλωσης Συμμόρφωσης, αναφορικά με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης με την Α.Α.Δ.Ε., των Μέσων Πληρωμών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων στο σημείο πώλησης (Electronic Funds Transfer at the point of sale, EFT/POS), Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών και Παρόχων Μέσων Πληρωμών ημεδαπής ή αλλοδαπής. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205993

Η απόφαση Α.1157/2023 (ΦΕΚ 5994/Β/13.10.2023) αφορά τον καθορισμό  του χρόνου και της διαδικασίας αναβάθμισης των Μέσων Πληρωμών από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης αυτών με τα Ταμειακά Συστήματα. Περισσότερες λεπτομέρειες στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205994

Με την απόφαση Α.1158/2023 (ΦΕΚ 5996/Β/13.10.2023) τροποποιείται η Α.1035/2020 η οποία αφορά τις «Υποχρεώσεις Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων και διαδικασίες ελέγχου παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων» . Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link :  https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205996

 

ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο το Μητρώο POS για τις επιχειρήσεις

 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τις επιχειρήσεις ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα διορθώσεων και συμπληρώσεων στο Μητρώο POS. Υπενθυμίζεται ότι το Μητρώο POS έχει δημιουργηθεί με βάση τις πληροφορίες που η ΑΑΔΕ λαμβάνει από τους παρόχους POS. Μέχρι σήμερα, το Μητρώο έχει επεξεργαστεί 2,5 εκατομμύρια εγγραφές, που αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο POS.

Από 20/10 και έως τις 31/10/2023, οι επιχειρήσεις, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE → Μητρώο & Επικοινωνία → Στοιχεία Επιχείρησης, μπορούν, όπου απαιτείται, να διορθώσουν και να επικαιροποιήσουν την εικόνα των ενεργών POS, που διέθεταν κατά την 30/9/2023, δηλώνοντας τα POS, που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία, τα οποία έχουν αποσταλεί από τους παρόχους.

Διευκρινίζεται ότι ως ενεργό νοείται το POS, που δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση συναλλαγών με κάρτα, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ή διατίθεται ως εφεδρικό, για την περίπτωση λειτουργικής βλάβης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα, στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα για τη Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων, από την οποία επιχειρήσεις και λοιποί εμπλεκόμενοι (Λογιστές, Πάροχοι κλπ.) μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με:

– τις επιμέρους υποχρεώσεις κάθε εμπλεκομένου

– τις διαθέσιμες επιλογές ταμειακών συστημάτων και POS

– το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη του έργου

 

ΑΑΔΕ : Ηλεκτρονική καταχώριση υποκαταστημάτων αλλοδαπής εταιρείας στο ΓΕΜΗ

 

Με την κοινή υπουργική απόφαση 86726/_ΦΕΚ 5811/Β/04.10.2023, καθορίζονται οι κανόνες και οι διαδικασίες για την online διαδικασία καταχώρισης των υποκαταστημάτων αλλοδαπής εταιρείας που έχουν την έδρα τους σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ΓΕΜΗ. Όπως αναφέρει το άρθρο 9 της απόφασης, η οποία ισχύει από τη 1η Ιανουαρίου 2024, η διαδικασία της επιγραμμικής καταχώρισης υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας έως την 30η Απριλίου 2024 είναι προαιρετική και από την 1η Μαΐου 2024 καθίσταται υποχρεωτική. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205811

 

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας και σε περίπτωση χρεών

 

Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή, που διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών, εξοικονομώντας τους σημαντικό χρόνο στην καθημερινότητά τους, εισάγει από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς αποφεύγονται περί τις 200.000 επισκέψεις στις ΔΟΥ τον χρόνο.

Πλέον, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Aριθμ. A.1162_ΦΕΚ 6129/Β/23.10.2023) οι φορολογούμενοι μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά το απαραίτητο για τις συναλλαγές τους αποδεικτικό, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την ΔΟΥ, όταν:

 • Για την έκδοσή του απαιτείται να παρακρατηθεί από το προς είσπραξη ποσό μέρος των ρυθμισμένων οφειλών τους.
 • Εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση και υφίστανται οφειλές σε αναστολή είσπραξης.
 • Εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων με υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή είσπραξης και παρακρατείται το σύνολο του εισπραττόμενου ποσού, έως το ύψος των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών του αιτούντος.
 • Εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, με παρακράτηση ποσού επί των ρυθμισμένων οφειλών.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι, πλέον, διευκολύνεται σημαντικά η έκδοση ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτων όταν υπάρχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς πέρα από το ύψος των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η χορήγηση της ενημερότητας συνδέεται και με το ύψος των φόρων που καταβάλλει κάθε χρόνο ο φορολογούμενος. Έτσι, ακόμα κι αν οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα όρια που προβλέπονται, η ενημερότητα χορηγείται, εάν ο φορολογούμενος καταβάλει ετησίως μέχρι 120% των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αποτέλεσμα να υπάρχει η βεβαιότητα ότι πρόκειται για συνεπή φορολογούμενο. Επιπλέον, για την ασφάλεια, την εγκυρότητα και την ταυτοποίηση των συναλλαγών, αλλάζει το περιεχόμενο της αίτησης στην ψηφιακή εφαρμογή και ο τύπος του Αποδεικτικού Ενημερότητας, με την προσθήκη πεδίων, όπως:

 • Το QR Code, για τον έλεγχο γνησιότητας του αποδεικτικού ενημερότητας.
 • Ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρισης (ΜΑΡΚ) στο myDATA του παραστατικού, του οποίου επιδιώκεται η είσπραξη.
 • Το ΑΤΑΚ του ακινήτου, για τη μεταβίβαση του οποίου εκδίδεται το αποδεικτικό ενημερότητας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206129

 

 

 

Τίτλοι τέλους σε δηλώσεις ΦΠΑ – φόρου εισοδήματος

 

Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα είναι το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2025 όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η προσυμπλήρωση θα γίνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης και τροποποίησης των προσυμπληρωμένων δεδομένων. Δηλαδή τα προσυμπληρωμένα στοιχεία θα είναι «κλειδωμένα».

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που έχει συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το επόμενο έτος η προσυμπλήρωση και το «κλείδωμα» των δεδομένων -που δεν θα επιτρέπει καμία παρέμβαση και τροποποίησή τους από τους φορολογούμενους- θα ισχύσει για όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ από το 2025 θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Με την ολοκλήρωση αυτών των αυτοματισμών, θα είναι αδύνατο για τους φορολογούμενους να δηλώνουν ποσά ακαθαρίστων εσόδων λιγότερα και ποσά εκπιπτόμενων δαπανών περισσότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα δεδομένα της πλατφόρμας myDATA.

 

ΑΑΔΕ : Νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών»

 

Πρόκειται για την πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

 1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
 2. Φορολογικές παραβάσεις
 3. Τελωνειακές παραβάσεις

Οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της. Η πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, λαθρεμπορίας και φαινομένων διαφθοράς, διευκολύνοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Περισσότερα στο link : https://www.aade.gr/anakoinoseis/deltio-typoy-30102023  & στο  https://www.aade.gr/sites/default/files/kataggelies/index.html

 

ΑΑΔΕ : Αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε πάνω από 350.000 ανηλίκους άνω των 12 ετών

 

Στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα, άνω των 12 ετών, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η σχετική απόφαση Αριθμ. Α. 1177 του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κου Πιτσιλή,  δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6447/Β/10.11.2023 με θέμα «Οίκοθεν απόδοση ΑΦΜ στα ανήλικα άγαμα τέκνα που αναγράφονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.»

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023, θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών. Η ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Και όλα αυτά, χωρίς καμία ενέργεια των γονέων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

 • ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας
 • ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Εκτιμάται ότι με τη διαδικασία αυτή θα λάβουν ΑΦΜ πάνω από 350.000 ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, σήμερα υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις ετησίως για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, σε δεύτερη φάση, να χορηγήσει, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία.

Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων.

Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων. Περισσότερα στο Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206447

 

Υποχρέωση αποδοχής άμεσων πληρωμών (IRIS) από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

 

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ελληνική βουλή,  επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).  Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις που εισάγονται:

– οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει

– Τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

– Οι επιχειρήσεις στις οποίες είναι σήμερα υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών με κάρτες, στο εξής θα υποχρεούνται να δέχονται και τα συστήματα άμεσης πληρωμής. Η υποχρέωση θα ισχύσει από 1.12.2024 προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή.

 

Υπουργείο Ανάπτυξης: Αυτά είναι τα τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά

 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 161/Α/29.09.2023, ο ν. 5055/2023 με τίτλο “Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών και επείγουσες διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.”, όπου στο άρθρο 15 «Υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων προϊόντων», στο άρθρο 16 «Επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής –Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής», και στο άρθρο 17 «Ανακοίνωση ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων», περιγράφονται τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και άλλων δύο μέτρων, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στην αγορά.

Η πρωτοβουλία για την «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου του 2024 και οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να το δηλώσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023. Σχετικές διευκρινιστικές ανακοινώσεις στο ΦΕΚ 5927/Β/11.10.2023  https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205927 καθώς και στο ΦΕΚ 5928/Β/11.10.2023 https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205928

Την υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιμήσεων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, την επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής» καθώς και την δημοσιοποίηση των τιμών φρούτων και λαχανικών.

Συγκεκριμένα στο νόμο προβλέπεται ότι τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οποιαδήποτε αύξηση τιμής από προμηθευτή καταναλωτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή εκείνων που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και στόχος του μέτρου είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων για τον έγκαιρο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών αντιμετώπισης των ατελειών της αγοράς.

Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, το πρόστιμο θα είναι 50.000 ευρώ για κάθε απόκρυψη στοιχείων.

Επίσης τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ενημερώνουν για τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων και το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις ενδεικτικές τιμές στους καταναλωτές, μέσω των ιστοτόπων του υπουργείου Ανάπτυξης και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, καθώς και του «e-katanalotis». Για τους παραβάτες το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ, εκτός αν η παράλειψη της ανακοίνωσης τιμών οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ή αντικειμενικούς λόγους τεχνικής αδυναμίας.

Επιπλέον, θεσμοθετείται η σήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες και οι χονδρέμποροι καταναλωτικών προϊόντων θα μπορούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» εφόσον μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023, στείλουν έγγραφη δέσμευση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για μείωση τιμών, τουλάχιστον 5% – εξαιρουμένων των προωθητικών ενεργειών – για τους επόμενους έξι μήνες.

Η δέσμευση των επιχειρήσεων για την «Μόνιμη Μείωση Τιμής» περιλαμβάνει: τον μοναδικό κωδικό («barcode»), την επωνυμία, το είδος και το περιεχόμενο του προϊόντος, ανά μονάδα μέτρησης, την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση και τη δέσμευση για τη μείωση της τιμής πώλησης.

Τα προϊόντα που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, θα φέρουν ετικέτα με ευκρινές ειδικό σήμα στο ράφι ενώ οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν πλήρως τις μειωμένες τιμές πώλησης των προμηθευτών τους στον τελικό καταναλωτή. Σε περίπτωση μη τήρησης της έγγραφης δέσμευσης το πρόστιμο θα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Η χρήση του ειδικού σήματος, από σούπερ μάρκετ σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα τιμωρείται με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά κατάστημα και ανά κωδικό προϊόντος.

 

Τους 740 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής»

 

Ξεπέρασαν τους 740 οι κωδικοί προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής». Αφορούν 50 κατηγορίες προϊόντων και συμμετέχουν περίπου 63 εταιρείες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, και ταυτόχρονα καταδεικνύεται ότι ο αρχικός στόχος του υπουργείου για 500 κωδικούς στα ράφια των σούπερ μάρκετ με μείωση κατά 5% ή και παραπάνω για τουλάχιστον έξι μήνες, ξεπεράστηκε πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία που σκοπό έχει τη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται από την εισαγόμενη κρίση πληθωρισμού και κυρίως των ευάλωτων, ενώ, στο πλαίσιο της δημιουργικής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις του χώρου, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση της λίστας των σχετικών προϊόντων.

 

Στην ΤτΕ θα υποβάλλονται οι ισολογισμοί των «ξεχασιάρηδων» του ΓΕΜΗ

 

Την αδιαφάνεια που επικρατεί στη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων, οι οποίες βάσει της νομοθεσίας είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τους ισολογισμούς τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) αναγνωρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με νέα νομοθετική ρύθμιση, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, υποχρεώνει τις εταιρείες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν τις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσουν συστημικό κίνδυνο για τα εγχώρια Πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, οι ΑΕ, οι ΕΠΕ, οι ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρείες και οι ΙΚΕ (περ. α της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014) που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και λαμβάνουν χρηματοδότηση από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα, με τη σύναψη κάθε μορφής δανείων, περιλαμβανομένων των κοινοπρακτικών, καθώς και μέσω της εκδόσεως ομολογιακών δανείων, υποχρεούνται να υποβάλλουν στο Κεντρικό Γραφείο Ισολογισμών της Τράπεζας της Ελλάδος τα οικονομικά τους στοιχεία, εντός 20 ημερών από την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών τους καταστάσεων από την αρμόδια Γενική Συνέλευση.

Επίσης οι εταιρείες, οι κινητές αξίες των οποίων έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, υποχρεούνται να υποβάλλουν τα οικονομικά τους στοιχεία ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής τους έκθεσης του το αργότερο τέσσερις μήνες μετά τη λήξη κάθε οικονομικής χρήσης. Ως αφετηρία της προθεσμίας θεωρείται η τελευταία ημέρα της οικονομικής χρήσης. (άρθρο 4 του ν. 3556/2007 (Α’ 91).

Η υποβολή των στοιχείων γίνεται βάσει των υποδειγμάτων που προβλέπονται στην πράξη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (υπ’ αρ. 2682/3.6.2019 Β ́ 2453), ενώ για τη συλλογή των στοιχείων από τις υπόχρεες εταιρείες εφαρμόζονται οι κανόνες για την προστασία και τη χρήση εμπιστευτικών στατιστικών πληροφοριών του άρθρου 8 του Κανονισμού (ΕΚ) 2533/98 του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 1998 σχετικά με τη συλλογή στατιστικών πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (L 318).

Σε περίπτωση παράλειψης ή ελλιπούς, εσφαλμένης ή εκπρόθεσμης υποβολής των στοιχείων εκ μέρους των υπόχρεων, υπάρχουν κυρώσεις και πρόστιμα.

 

Απλουστεύεται η διαδικασία ρύθμισης δανείων

 

Με τη δημοσίευση της ΚΥΑ 145947/2023 (ΦΕΚ 5909/Β΄/10-10-2023) των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τίθεται από 16/10/2023 σε εφαρμογή η νέα ηλεκτρονική διαδικασία διμερών ρυθμίσεων δανείων σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών του ν. 4224/2013. Η νέα διαδικασία, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες (Φυσικά και Νομικά πρόσωπα – πολύ μικρές επιχειρήσεις), να ρυθμίσουν τα δάνειά τους απευθείας με το εκάστοτε Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, σε διμερές επίπεδο αποκλειστικά, μέσω αίτησής τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Κώδικα Δεοντολογίας», η οποία υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Με την ηλεκτρονική υποβολή:

-Διευκολύνεται και επιταχύνεται η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, προς όφελος των πολιτών καθώς το σύνολο των απαιτούμενων περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων θα ανακτάται άνευ κόστους για τον πολίτη από τις βάσεις δεδομένων.

-Εξασφαλίζεται η δομημένη διεξαγωγή των προβλεπόμενων διαδικασιών και προθεσμιών και για τα δύο μέρη, ώστε να παρέχεται η καταλληλότερη λύση (προσωρινή ή οριστική διευθέτηση των δανείων), κατόπιν αξιολόγησης.

-Ενισχύεται η διαφάνεια της διαδικασίας σε όλα τα στάδια της αίτησης με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr στην ενότητα «Περιουσία και Φορολογία» και την υποενότητα «Διαχείριση Οφειλών», στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/kodikas-deontologias

Για την άμεση εξυπηρέτηση και ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εντάσσει από σήμερα την υπηρεσία με τίτλο «Κώδικας Δεοντολογίας» στο σύστημα κράτησης myEGDIXlive.

Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, που θα προγραμματίσουν κράτηση (με τηλεφωνική εξυπηρέτηση στο 213.212.5730 ή με τηλεδιάσκεψη στην ψηφιακή πύλη myEGDIX.live.gov.gr), μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από τους εκπροσώπους Γενικής Γραμματείας, για θέματα που αφορούν τη δημιουργία και υποβολή της αίτησής τους στην εν λόγω πλατφόρμα. Περισσότερες λεπτομέρειες στοπ Link : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230205909

 

Παράταση υποβολής εντύπου Ε4 (πίνακας προσωπικού)

 

Με την απόφαση 92278/20-10-2023 (ΦΕΚ Β’ 6145/25-10-2023) του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρατείνεται για το έτος 2023, η προθεσμία της παρ. 5.16 του άρθρου 5 για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος/Ετήσιος Συμπληρωματικός) της υπό στοιχεία οικ. 40331/Δ1.13521/13.9.2019 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)», όπως ισχύει, έως και την 30η Νοεμβρίου 2023.

 

ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία παρακολούθησης του αιτήματος συνταξιοδότησης

 

«Παράθυρο» σε προσωποποιημένη πληροφόρηση για τους συνταξιούχους του Δημοσίου «ανοίγει» ο e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ). Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία στον ιστότοπο του φορέα (www.efka.gov.gr) και, πλέον, παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να παρακολουθεί την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησής του σε κύριο φορέα του δημοσίου τομέα.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι, αφού προηγουμένως έχουν προβεί σε αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών taxis, μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Ηλ. Υπηρεσίες -> Θεματική ενότητα: Δημόσιοι Υπάλληλοι & ΝΠΔΔ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> «Παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης κύριου φορέα

 

ΕΦΚΑ :Έρχονται αυξήσεις στις εισφορές για τους επαγγελματίες

 

Περίπου κατά 10 ευρώ το μήνα και 120 ευρώ το χρόνο θα αυξηθούν από την αρχή του έτους οι εισφορές για 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που, έχουν επιλέξει να ασφαλιστούν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ. Οι αυξήσεις, προβλέπονται από το νόμο του 2020, που θέλει τις εισφορές των μη μισθωτών να αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου κάθε φορά έτους.

Έτσι, ενώ το 2023 αυξήθηκαν κατά 9,6%, επιβαρύνοντας σημαντικά τους πάνω από 1,3 εκατομμύρια μη μισθωτούς, για το 2024, οι εκτιμήσεις θέλουν τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια τις αυξήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 4% και 4,3%.

Αυτό, στην πράξη σημαίνει πως η πρώτη, κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ που επιλέγουν οι 9 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες, θα ανέλθει στα 240,15, από 230,25 ευρώ το μήνα, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν 10 ευρώ που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί υπέρ ανεργίας. Δηλαδή, η ετήσια επιβάρυνση των μη μισθωτών θα είναι, μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία, 120 ευρώ.

Εάν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούριση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον, 44,59 ευρώ το μήνα για επικούριση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,83 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) στα 29,7 ευρώ (+1,2 ευρώ).

Τέλος οι αγρότες από 137,6 ευρώ το μήνα (για κύρια σύνταξη, υγεία και Αγροτική Εστία) στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση του πρώην ΟΓΑ, θα κληθούν να καταβάλλουν 143 ευρώ το μήνα, ή συν 77 ευρώ το χρόνο.

 

ΕΛΣΤΑΤ : «Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού το δημογραφικό

 

Βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 κατεγράφησαν οι λιγότερες γεννήσεις των τελευταίων 90 ετών, από όταν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Οι γεννήσεις την περασμένη χρονιά ήταν κατά 10,3% μειωμένες σε σύγκριση με το 2021, ενώ ήταν περίπου οι μισές σε σχέση με το 1980.

Με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα παρουσιάσει σημαντική μείωση έως το 2050.

Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού, δεδομένου ότι όλο και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων πρέπει να καλύπτει τις συνταξιοδοτικές ανάγκες όλο και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων.

Βάσει στοιχείων έκθεσης του ΟΟΣΑ, το 1990 αντιστοιχούσαν 23 συνταξιούχοι σε 100 εργαζόμενους και το 2020 αντιστοιχούσαν 38 συνταξιούχοι σε 100 εργαζόμενους. Με βάσει τις εκτιμήσεις, το 2050 θα αντιστοιχούν 75 συνταξιούχοι σε 100 εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το ανταποδοτικό σύστημα, οι εισφορές των νυν εργαζομένων τροφοδοτούν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Βάσει των προβλέψεων του ΟΟΣΑ, για να παραμείνει βιώσιμο το ασφαλιστικό, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των ορίων για τη συνταξιοδότηση, κατά 1,5 χρόνο το 2035 και κατά 2,8 χρόνια το 2050.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το  2022, οι θάνατοι ξεπέρασαν κατά 64.260 τις γεννήσεις, «χάθηκε» δηλαδή μία πόλη στο μέγεθος περίπου της Λαμίας. Βάσει των στοιχείων, οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2022 ανήλθαν σε 76.541 (39.558 αγόρια και 36.983 κορίτσια), ενώ το 2021 ήταν 85.346 (43.998 αγόρια και 41.348 κορίτσια). Παρουσίασαν, δηλαδή, μείωση κατά 10,3% σε μία χρονιά. Από την άλλη πλευρά, οι θάνατοι το 2022 ανήλθαν σε 140.801 (70.802 άνδρες και 69.999 γυναίκες), καταγράφοντας μείωση 2,2% σε σχέση με το 2021 που ήταν 143.923 (73.420 άνδρες και 70.503 γυναίκες).

 

ΡΑΑΕΥ: Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος από 1ης Ιανουαρίου

 

Νέο καθεστώς για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, διαδέχεται από την 1η Ιανουαρίου 2024, το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προκρίνει τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχη χρωματική επισήμανση για να τις ξεχωρίζουν οι καταναλωτές προκρίνει από 1ης Ιανουαρίου 2024, οπότε λήγει το έκτακτο πλαίσιο που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων προβλέπει συγκεκριμένα τις εξής κατηγορίες τιμολογίων:

 •  Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
 •  Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
 • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, είτε κατά τη διάρκειά τους. Η Αρχή αναφέρει ότι οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή:

 •  της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023 και φέρουν το βάρος απόδειξης
 •  της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσής τους.

Αναφέρει ακόμη ότι η προγνωστοποίηση υποκαθιστά την απαίτηση του Κώδικα Προμήθειας για ρητή συναίνεση του καταναλωτή εφόσον ο τελευταίος δεν εναντιωθεί.

 

Προ των πυλών νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, εφόσον διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις της αγοράς, οδηγούν σε αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, όπως εκτιμούν στελέχη της ελληνικής αγοράς προμήθειας ρεύματος. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι αυξήσεις θα πάρουν σάρκα και οστά τον Ιανουάριο, ως αποτέλεσμα της πορείας των τιμών του φυσικού αερίου, των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, αλλά και ενδεχόμενης νέας αύξησης στα ήδη υψηλά επιτόκια δανεισμού. Εάν οι παράμετροι του κόστους διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, τότε τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα κάνουν την εμφάνισή τους από το νέο έτος εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα σε ποσοστό της τάξης του 15%, με τις εταιρείες ενδεχομένως να απορροφούν ένα μικρό μέρος της τάξης του 3% έως 4%.

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα «myΘέρμανση» για αιτήσεις

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΘέρμανση» για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν αιτήσεις έως και τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, που εφέτος κυμαίνεται από 100 έως και 1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περυσινή περίοδο. Όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Από 100€ έως 800€ η επιδότηση θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε την Τρίτη (31/10) στο Υπουργικό Συμβούλιο τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προβλέψει κοινωνικά μέτρα που περιλαμβάνουν τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 σε άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση. Αυτό το μέτρο ισχύει για όσους πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, παρόμοια με τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για άλλες μορφές ενέργειας.

Κάθε δικαιούχος λαμβάνει ένα επίδομα για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση, το οποίο ανέρχεται σε 350 ευρώ, πολλαπλασιασμένο με έναν συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό. Επίσης, προστίθεται 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το ποσό που λαμβάνει ένας δικαιούχος δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 100 ευρώ ή περισσότερο από 800 ευρώ. Τα μέτρα θα εξειδικευθούν την Πέμπτη (2/11).

 

 

 

 

Παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2023 η συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα

 

Η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας που προχώρησαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων – η Αυτοδιαχείριση, από τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, παρατείνεται έως το τέλος του έτους.

Η συμφωνία αυτή έρχεται να ρυθμίσει το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων για το διάστημα 2018-2022 και αφορά στην έκδοση της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής την οποία προμηθεύονται οι επιχειρήσεις.

Η συμφωνία αυτή, χαρακτηρίζεται καίριας σημασίας από την επιμελητηριακή κοινότητα και ήταν πολλές και συστηματικές οι προσπάθειες που έγιναν για την επίτευξή της.  Με την συμφωνία αυτή, όλες οι επιχειρήσεις, στις οποίες είχαν επιβληθεί εξοντωτικά πρόστιμα και βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με το φορέα, θα μπορέσουν να κλείσουν τις υποθέσεις τους και μάλιστα ρυθμίζοντας εξωδικαστικά και με ευνοϊκούς όρους παλιότερα χρέη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε ενεργά και συστηματικά και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη, καθώς έτυχε ευρείας αποδοχής το πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων για μια εταιρεία και έναν κατάλογο χρέωσης. Λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link : https://epihal.gr/simfonia-autodiaxeirisi-keee-pneumatika-dikaiomata/

 

Έναρξη Ψηφιακού Μητρώου των λειτουργούντων συνεργείων και των υπεύθυνων τεχνιτών αυτών, των σταθμών οχημάτων, των πλυντηρίων, των λιπαντηρίων και των λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων δημοσίας ή και ιδιωτικής χρήσης

 

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6458/Β/13.11.2023 η Απόφαση Αριθμ. 329369 της Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση Ψηφιακού Μητρώου λειτουργούντων συνεργείων και υπευθύνων τεχνιτών αυτών, σταθμών οχημάτων, λιπαντηρίων, πλυντηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας.»

Σκοπός της δημιουργίας του Ψηφιακού Μητρώου των λειτουργούντων συνεργείων και των υπεύθυνων τεχνιτών αυτών, των σταθμών οχημάτων, των πλυντηρίων, των λιπαντηρίων και των λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η εποπτεία και ο έλεγχος των λειτουργούντων συνεργείων και υπεύθυνων τεχνιτών αυτών, των λειτουργούντων σταθμών οχημάτων, πλυντηρίων, λιπαντηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων, καθώς και η συγκέντρωση, επεξεργασία και αποστολή αρμοδίως των στοιχείων των σχετικών δεδομένων των ελέγχων.  Η καταχώρηση των στοιχείων των λειτουργούντων εγκαταστάσεων από τους εκμεταλλευτές ολοκληρώνεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του μητρώου.  Η γνωστοποίηση μεταβολής των στοιχείων της εγκατάστασης, συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη σχετική «Βεβαίωση Καταχώρησης στο Ψηφιακό Μητρώο»

Το Ψηφιακό Μητρώο αποτελείται από το υποσύστημα ηλεκτρονικής αποθήκευσης δεδομένων και τη διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας ο κάθε χρήστης εκτελεί τις συγκεκριμένες λειτουργίες. Η διαδικτυακή πύλη φιλοξενείται στο cloud της Γ.Γ.Π.Σ και είναι προσβάσιμη μέσω του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ, με χρήση φυλλομετρητών ιστού (web browser) και διαπιστευτηρίων [αναγνωριστικό χρήστη (user-name) και κωδικό πρόσβασης (password)]. Το Ψηφιακό Μητρώο χρησιμοποιεί την υπηρεσία αυθεντικοποίησης χρηστών με χρήση διαπιστευτηρίων TAXISnet, με ενσωματωμένη την λειτουργικότητα του πρωτοκόλλου αυθεντικοποίησης oAuth 2.0 στην πληροφοριακό σύστημά του, χρησιμοποιώντας τις προδιαγραφές που δίνονται από την Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο :  https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206458

 

Ξεκινά ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος κτιρίων

 

Ξεκινά το πρόγραμμα υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ( ΤΕΕ). Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 ο ΟΑΣΠ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του την «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ», όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα καταχωρήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους, εντός δύο μηνών. Διευκρινίζεται ότι, αρμόδιος φορέας για την καταχώρηση των στοιχείων ταυτότητας των κτιρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων του ΟΑΣΠ, είναι ο φορέας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων, ενώ ειδικά για τα δημόσια σχολικά κτίρια είναι οι Δήμοι. Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ», καθώς και τη διαδικασία κατάρτισης των μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια. Σημειώνεται ότι, είναι η πρώτη φορά όπου θεσπίζεται σαφές πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου.

 

 Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR

 

Με την υποστήριξη του IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών) και της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας), η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR (ηλεκτρονικά δελτία αποστολής). Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της για τη μεταφορά εμπορευμάτων χωρίς χαρτιά (paperless), η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που προσχώρησε στην ψηφιακή έκδοση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή, οδική μεταφορά εμπορευμάτων (CMR).

Σημειώνεται, πως η πιλοτική χρήση της ψηφιακής φορτωτικής στη χώρα μας, είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017 από τη Θεσσαλονίκη. Το επίσημο ντεμπούτο του e-CMR είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2017, με την πρώτη συνοριακή διέλευση με ηλεκτρονικά δελτία αποστολής, να λαμβάνει χώρα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

 

 

 

Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (EOAN) : Διευκρινήσεις σχετικά με τον ορισμό του «υπόχρεου παραγωγού» του ν. 4819/2021, με τις συσκευασίες που προορίζονται να γεμίζονται στο σημείο πώλησης, σχετικά με τον ισχυρισμό “plastic free” σε συσκευασίες

Διευκρινήσεις δόθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης κατόπιν ερωτημάτων που τέθηκαν από πολλές επιχειρήσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 4819/2021 που αφορούν θέματα περί αποβλήτων, περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, καθώς και διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος . Οι εν λόγω διευκρινιστικές είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου μας  https://epihal.gr/category/enimerwsh/epixeirhmatika-nea/

 

Συνδυασμένη Ονοματολογία (Σ.Ο.) του έτους 2024

 

Σας γνωρίζουμε ότι η Συνδυασμένη Ονοματολογία (Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε.) που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2024 και θα εφαρμόζεται έως και 31/12/2024 [Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2023/2364 της Επιτροπής, της 26ης Σεπτεμβρίου 2022], δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., σειρά L, 31 Οκτωβρίου 2023). Με δεδομένο ότι η Σ.Ο. αποτελεί το βασικό κείμενο αναφοράς ως προς τη δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων, καλούνται όλες οι Υπηρεσίες και οι οικονομικοί φορείς όπως αναζητήσουν τον προαναφερόμενο Κανονισμό στην ιστοσελίδα της νομοθεσίας της Ε. Ένωσης., σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

1) Πληκτρολόγηση της διεύθυνσης της ιστοσελίδας της Επίσημης Εφημερίδας της Ε. Ένωσης: htts://eurlex.eurota.eu/hometage.html?locale=el

2) Αναγραφή του σχετικού Κανονισμού (2023/2364) στο πεδίο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ», στην αρχική σελίδα.

3) «Κατέβασμα» του Κανονισμού και αποθήκευσή του σε μορφή tdf.

Επισημαίνεται ότι ο Κανονισμός αναρτάται και στο Livelink. Τονίζεται επίσης ότι ο παρών Κανονισμός έχει ενσωματώσει όλες τις νέες δασμολογικές διακρίσεις της Συνδυασμένης Ονοματολογίας που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ονοματολογίας (επισημαίνονται με το σύμβολο στο κείμενο του Κανονισμού), και συγκεκριμένα για τις εξής κλάσεις: 0803 (μπανάνες), 2002 (ντομάτες παρασκευασμένες), 3915 (απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα, από πλαστικές ύλες), 5007 (υφάσματα από μετάξι ή από απορρίμματα από μετάξι), 5603 (υφάσματα μη υφασμένα, έστω και εμποτισμένα, επιχρισμένα, επικαλυμμένα ή με απανωτές στρώσεις), 7019 (ίνες και τεχνουργήματα από γυαλί), 9013 [λέιζερ (lasers), άλλες από τις διόδους (laser) και άλλες συσκευές και όργανα οπτικής] και 9401 (καθίσματα).

 

Διοργάνωση Ημερίδας για Global Gateway Strategy (Αθήνα, 30/11/2023)

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνουν, στις 30/11/2023, Ημερίδα με θέμα την Ευρωπαϊκή Στρατηγική “Παγκόσμιας Πύλης” -Global Gateway.

Πρόκειται για στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση έξυπνων, καθαρών και ασφαλών συνδέσεων στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της ενέργειας, των μεταφορών καθώς και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway αναμένεται να κινητοποιηθούν επενδύσεις, για έργα υποδομών, έως και € 300 δισ.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενημέρωση για τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Οι βασικοί τομείς που καλύπτει η στρατηγική είναι: κλίμα και ενέργεια, μεταφορές, υγεία, ψηφιακός τομέας, εκπαίδευση και έρευνα. Οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες κατανέμονται τα έργα είναι: Αφρική, Δ. Βαλκάνια και γειτονικές με ΕΕ χώρες, Ασία, Λατινική Αμερική.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στην εκδήλωση (30.11.2023, ώρα 10:00, Ακαδημίας 1, 3ος όροφος) μέσω του εξής υπερσυνδέσμου: https://forms.gle/RFGtsgqqQYnmzqfK8, έως την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

 

Διοργάνωση χειμερινής «Ημέρας Πληροφόρησης Επιχειρηματιών» για τις αγορές της Αυστρίας, Γαλλίας και Ιταλίας (Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2023, ώρα 11:00)

 

Στο πλαίσιο των καθιερωμένων «Ημερών Πληροφόρησης Επιχειρηματιών», που στοχεύουν στην ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας για τις διεθνείς αγορές, διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου τ.έ., στις 11:00, στο κτήριο του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος, 106 71 Αθήνα), «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών για τις αγορές της Αυστρίας, Γαλλίας και Ιταλίας».Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν, από τα στελέχη των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων-ΟΕΥ, οι αγορές των περιοχών αρμοδιότητάς τους και οι κλάδοι που εμφανίζουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ στο δεύτερο μέρος, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με την μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων (Q&A). Μετά το πέρας της συζήτησης προβλέπεται χρόνος για δικτύωση (networking) των στελεχών των Γραφείων ΟΕΥ με τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες.  Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, όπως συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το Δελτίο Συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTNQEnbTrTxu90D37addRMjRX1LGt87OUUx8sf6JCZ50DFWg/viewform

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 3382342, 210 3382252, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΕΒΕΑ.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 86/2023 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ

 

Η Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, βάσει της υπ’ αρ. πρωτ. 48140/23.10.2023 (ΑΔΑ:ΨΞ27ΟΡ1Ο-3ΑΞ) Απόφασης διενέργειας,

                                                                                               Προκηρύσσει

Ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό κάτω των ορίων, για την «Προμήθεια φορητών επιτραπέζιων μικροϋπολογιστών για τις ανάγκες της Κεντρικής Υπηρεσίας, αρμοδιότητας της 4ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας και Θράκης» (cpv: 30213100-6, Φορητοί επιτραπέζιοι μικροϋπολογιστές), προϋπολογισθείσας δαπάνης ογδόντα πέντε χιλιάδων ευρώ (85.000€) χωρίς Φ.Π.Α. και εκατόν πέντε χιλιάδων τετρακοσίων ευρώ (105.400€) με Φ.Π.Α. 24%, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.

Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Τετάρτη, 25/10/2023

Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: Τρίτη 14/11/2023 και ώρα 18:00 μ.μ.

Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής έντυπων προσφορών: Παρασκευή, 17/11/2023 και ώρα 14:00 μ.μ.

Ημερομηνία αποσφράγισης: Δευτέρα, 20/11/2023 και ώρα 11:00π.μ. στα γραφεία της Υπηρεσίας ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.

Ο συστημικός αριθμός της διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ είναι : 241154.

Πληροφορίες από το Τμήμα Προμηθειών της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, Δ/νση: Ιουστινιανού 1 & Εθν. Αντιστάσεως, Τ.Κ. 55134, Καλαμαριά – Θεσσαλονίκη, αρμόδια υπάλληλος: Χατζηγεωργίου Αναστασία, Τηλ.2313/327824, e-mail: promithies@4ype.gr.

Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή και από την ιστοσελίδα της Αναθέτουσας Αρχής (www.4ype.gr).

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 64/23 ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Η ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ/5α προκηρύσσει με το (β) σχετικό, 1ο επαναληπτικό, ηλεκτρονικό, ανοικτό, δημόσιο διαγωνισμό για τη σύναψη Συμφωνίας – Πλαίσιο (Σ-Π) 4ετούς διάρκειας για παροχή υπηρεσιών τραπεζοκομίας – πλύσης σκευών εστιατορίων – μαγειρείων στρατιωτικών σχολών Ν. Αττικής (ΣΝΔ, ΣΜΥΝ), με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει της τιμής (χαμηλότερη τιμή), συνολικού προϋπολογισμού ύψους δύο εκατομμυρίων επτακοσίων εξήντα επτά χιλιάδων ογδόντα έξι ευρώ και ενενήντα επτά λεπτών (2.767.086,97 €), μη συμπεριλαμβανομένου των εκάστοτε νόμιμων κρατήσεων και ΦΠΑ 24%.

Αριθμός Διαγωνισμού: 64/23 και αριθμός διακήρυξης: 64.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) και οι προσφορές θα υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς, ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr  με Συστημικό Αύξοντα Αριθμό: 248164.

Έναρξη υποβολής προσφορών η 27 Οκτ 23, ημέρα Σάββατο και ώρα 08:00.

Καταληκτική ημερομηνία και ώρα κατάθεσης των προσφορών η 27 Νοε 23, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00.

Αποσφράγιση των προσφορών η 01 Δεκ 23, ημέρα Παρασκευή και ώρα 08:15.

Διευκρινήσεις και πληροφορίες παρέχονται καθημερινά (από 08:00 έως 14:00 εκτός Σαββάτου, Κυριακής και επισήμων αργιών) στο τηλέφωνο: 210-3483138. Υπεύθυνος επικοινωνίας, Λοχαγός (ΥΟ) Νικόλαος Νικηφόρος (email: str-asdys-dpm5@army.gr).

Η αποστολή της προκήρυξης στον ιστότοπο του ΚΗΜΔΗΣ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Οκτ 23.

Η κατακύρωση των Διαγωνισμών τελεί υπό την έγκριση της Υπηρεσίας.

 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ_ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ αριθμ.  58η / 2023

 

Tο  Γενικό  Νοσοκομείο Χαλκιδικής, βάσει της υπ΄αριθμ. 17ης/27-10-2023  (θέμα 20ο)  ΑΔΑ: 6ΥΧΒ46907Υ-ΖΦΛ  Απόφασης  του Διοικητικού  Συμβουλίου  του Γ.Ν. Χαλκιδικής.

 

Προκηρύσσει

Ηλεκτρονικό  Δημόσιο   Ανοικτό  Διαγωνισμό, για την Προμήθεια «Αντιδραστηρίων και Αναλωσίμων για Αυτόματους Αιματολογικούς Αναλυτές, Αναλυτές Αιμόστασης και Τ.Κ.Ε.»,  για την κάλυψη των αναγκών  του  Γενικού  Νοσοκομείου  Χαλκιδικής, συνολικού προϋπολογισμού  160.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του  Φ.Π.Α. 6%, για ένα (1) έτος, με δικαίωμα προαίρεσης για  ακόμη ένα (1) έτος με τους ίδιους όρους και το ίδιο ποσό και κριτήριο αξιολόγησης  την πλέον συμφέρουσα  από οικονομική  άποψη  προσφορά  μόνο βάσει  τιμής.

Ο Διαγωνισμός  θα διενεργηθεί την Παρασκευή 8-12-2023  και ώρα 11:00 π.μ. στο γραφείο Προμηθειών του Νοσοκομείου  ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής.

Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί  με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού  Συστήματος Ηλεκτρονικών  Δημοσίων Συμβάσεων  (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης WWW.promitheus.gov.gr  του συστήματος ύστερα από προθεσμία τουλάχιστον τριάντα  δύο (32)  ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της  διακήρυξης  στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο συστημικός αριθμός του ηλεκτρονικού διαγωνισμού  της διακήρυξης στο  ΕΣΗΔΗΣ  είναι  231144

Ημερομηνία  έναρξης  υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: Δευτέρα   6-11-2023 στις 15:00 μ.μ.

Καταληκτική   Ημερομηνία υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: Τρίτη 5-12-2023  στις  15:00 μ.μ.

Ο διαγωνισμός εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.4412/2016 ( Α΄147) «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Δικαίωμα συμμετοχής  στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή  νομικά πρόσωπα ή   ενώσεις /κοινοπραξίες αυτών  ή  συνεταιρισμοί  που  δραστηριοποιούνται  στο  αντικείμενο  του  υπό  ανάθεση  έργου.

Οι προσφέροντες οφείλουν με ποινή αποκλεισμού, να καταθέσουν  Εγγύηση Συμμετοχής  στο διαγωνισμό, της οποίας το ποσό θα πρέπει να καλύπτει το 2% της προϋπολογιζόμενης  δαπάνης, χωρίς Φ.Π.Α.

Ο χρόνος ισχύος των προσφορών ανέρχεται σε  διακόσιες   σαράντα (240)  ημέρες (άρθρο 97, παρ. 4 του Ν. 4412/2016), προθεσμία που αρχίζει από την επόμενη της  διενέργειας του διαγωνισμού.

Πληροφορίες από το γραφείο  Προμηθειών του Γ.Ν. Χαλκιδικής, αρμόδιος  υπάλληλος  Παναγιωτίδου  Δέσποινα  τηλ.23713-50207.

To  πλήρες κείμενο της Διακήρυξης διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής (www.hospitalchalkidiki.gr).

 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ _ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ αριθμ.67/2023

 

Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, βάσει της υπ΄αριθμ.17ης/27-10-2023 (Θέμα:47ο) ΑΔΑ:Ψ0ΧΞ46907Υ-ΛΛ7  Απόφασης του  Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Χαλκιδικής

Προκηρύσσει

Ηλεκτρονικό Δημόσιο Ανοικτό Διαγωνισμό, κάτω των ορίων για την προμήθεια « Καθετήρων (CPV:33141200-2) », προϋπολογιστικής δαπάνης  120.000 €  με Φ.Π.Α 13% & 24%, για ένα (1) έτος με δικαίωμα δίμηνης παράτασης, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη  προσφορά βάσει τιμής  για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής.

Ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί την  27η-11-2023  ημέρα Δευτέρα  και ώρα 11:00 π.μ. στο γραφείο Προμηθειών του Νοσοκομείου  ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής.

Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος ύστερα από προθεσμία τουλάχιστον είκοσι δύο (22) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).

Ο Συστημικός Αριθμός του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού της Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ είναι :230186

Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα:3-11-2023  στις 15:00 μ.μ.

Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα:  22-11-2023 στις 16:00 μ.μ.

Ο διαγωνισμός εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.4412/2016 ( Α΄147) «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις /κοινοπραξίες αυτών ή συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο της υπό ανάθεση προμήθειας . Οι προσφέροντες οφείλουν με ποινή αποκλεισμού, να καταθέσουν Εγγύηση Συμμετοχής στο διαγωνισμό, της οποίας το ποσό θα πρέπει να καλύπτει το 2% της προϋπολογιζόμενης δαπάνης για το είδος για το οποίο κατατίθεται η προσφορά, χωρίς Φ.Π.Α. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών ανέρχεται σε εκατόν ογδόντα  (180) ημέρες (άρθρο 97, παρ. 4 του Ν. 4412/2016), προθεσμία που αρχίζει από την επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας προσφορών

Πληροφορίες από το γραφείο Προμηθειών του Γ.Ν. Χαλκιδικής, αρμόδιος υπάλληλος :Καμήλαλη Κωνσταντινιά    Tηλ.23713-50207, E-mail: kamilalik@1157.syzefxis.gov.gr . To πλήρες κείμενο της Διακήρυξης διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής ( www.hospitalchalkidiki.gr ).

 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ _ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ αριθμ. 69ης/2023

 

Το  Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, βάσει της υπ΄αριθμ. 17η/27-10-2023 ( Θέμα 35ο ) ΑΔΑ: 907846907Υ-6ΞΙ  Απόφασης του  Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Χαλκιδικής

Επαναπροκηρύσσει

Ηλεκτρονικό Δημόσιο Ανοικτό Διαγωνισμό, κάτω των ορίων για την προμήθεια « Αναλώσιμων Υλικών Τεχνητού Νεφρού (CPV:33181500-7) », προϋπολογιστικής δαπάνης 52.189,00 €  με Φ.Π.Α, για ένα (1) έτος με δικαίωμα δίμηνης παράτασης, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη  προσφορά βάσει τιμής  για τις ανάγκες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής

Ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί την 04-12-2023 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00 π.μ. στο γραφείο Προμηθειών του Νοσοκομείου  ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής.

Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος ύστερα από προθεσμία τουλάχιστον είκοσι δύο (22) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).

Ο Συστημικός Αριθμός του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού της Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ είναι :261158

Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: 13-11-2023 στις 15:00 μ.μ.

Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: 30-11-2023 στις 16:00 μ.μ.

Ο διαγωνισμός εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.4412/2016 ( Α΄147) «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις /κοινοπραξίες αυτών ή συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του υπό ανάθεση έργου. Οι προσφέροντες οφείλουν με ποινή αποκλεισμού, να καταθέσουν Εγγύηση Συμμετοχής στο διαγωνισμό, της οποίας το ποσό θα πρέπει να καλύπτει το 2% της προϋπολογιζόμενης δαπάνης για το είδος για το οποίο κατατίθεται η προσφορά, χωρίς Φ.Π.Α. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών ανέρχεται σε διακόσιες σαράντα (240) ημέρες (άρθρο 97, παρ. 4 του Ν. 4412/2016), προθεσμία που αρχίζει από την επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας προσφορών

Πληροφορίες από το γραφείο Προμηθειών του Γ.Ν. Χαλκιδικής, αρμόδιος υπάλληλος : Αυγέρος Αναστάσιος  Tηλ.23713-50363, E-mail: augeros@1157.syzefxis.gov.gr . To πλήρες κείμενο της Διακήρυξης διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής ( www.hospitalchalkidiki.gr ).

 

Διεθνής οικονομική επικαιρότητα

 

 

 

 

Κομισιόν : Μειώθηκε αισθητά το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα που όμως παραμένει στην 3η χειρότερη θέση στην ΕΕ

 

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 3,231 δισ. ευρώ, από 3,426 δισ. ευρώ που ήταν το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε μείωση στο «κενό ΦΠΑ» κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 17,8% έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ με τη Ρουμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 36,7% και τη Μάλτα στη δεύτερη θέση με 25,7%. Τα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι η ψηφιοποίηση των φορολογικών συστημάτων, η αναφορά συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και η ηλεκτρονική τιμολόγηση βοήθησαν για να μειωθεί το κενό ΦΠΑ κατά 38 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Από τα 99,3 δισ. ευρώ του 2020 περιορίστηκε στα 60,6 δισ. ευρώ το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2022 και διαμορφώνεται στο 15%, ενώ στόχος είναι το 2026 να περιοριστεί στο 9%, κάτι που θα αποφέρει 2,5 δις ευρώ επιπλέον έσοδα, από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.

 

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα το 2023, πληθωρισμός 4,1%

 

Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει φέτος για την Ελλάδα το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι το 2024 η οικονομία θα τρέξει με 2%.
Στην έκθεση World Economic Outlook εκτιμά παράλληλα ότι θα περιοριστεί ο πληθωρισμός στο 4,1% τη φετινή χρονιά και θα υπάρξει νέα αποκλιμάκωση την επόμενη στο 2,8%.

Σε πτωτική τροχιά θα βρεθεί και η ανεργία, η οποία αναμένεται από το 10,8% φέτος να περιοριστεί το 2024 στο 9,3%.

Η έκθεση του Ταμείου προβλέπει πάντως χαμηλές αναπτυξιακές πτήσεις για τη χώρα σε βάθος χρόνου καθώς υποστηρίζει ότι το 2028 ο ρυθμός επέκτασης θα είναι 1,1%. Ενθαρρυντικό ότι το ίδιο περιμένει και για τον πληθωρισμό, ο οποίος τη συγκεκριμένη χρονιά αναμένεται να είναι μόλις 1,9%.

Αδύναμη ανάπτυξη αναμένεται στην ευρωζώνη, της τάξεως του 0,7% φέτος και στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024, με τη Γερμανία να αναδεικνύεται σε μεγάλο ασθενή, με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος και άνοδο μόλις 0,9% το 2024.

Στις ΗΠΑ αναμένεται ανάπτυξη 2,1% φέτος και 1,5% του χρόνου, με την παγκόσμια ανάπτυξη να εκτιμάται στο 3% το 2023 από 3,5% πέρυσι, ενώ το 2024 αναμένεται να κινηθεί στο 2,9%.

 

ΟΟΣΑ: Προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και το 2024

 Μετά από ένα ισχυρότερο ξεκίνημα το 2023, με τη βοήθεια της μείωσης των τιμών ενέργειας και της κατάργησης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί ξανά φέτος και το 2024, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Interim Economic Outlook).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ να περιοριστεί από 3,3% πέρυσι στο 3% φέτος και στο 2,7% το 2024 καθώς η μακροοικονομική πολιτική γίνεται πολύ σφιχτή για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Για την Ευρωζώνη προβλέπεται μεγαλύτερη επιβράδυνση από 3,4% στο 0,6% φέτος και μία οριακή ανάκαμψη 1,1% το 2024, με τη Γερμανία να είναι η μόνη από τις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες που αναμένεται να μειωθεί το ΑΕΠ φέτος (-0,2%).

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη είναι ανθεκτική φέτος καθώς το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2,2% έναντι 2,1% πέρυσι, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2024 καθώς τα υψηλά επιτόκια θα περιορίζουν τη ζήτηση και εξαντλούνται οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των Αμερικανών πολιτών από τα μεγάλα πακέτα στήριξης στην περίοδο της πανδημίας.

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να συγκρατηθεί – μετά την εντυπωσιακή επανεκκίνηση στην αρχή του έτους – από την υποτονική εγχώρια ζήτηση και τα διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές ακινήτων, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 5,1% φέτος και στο 4,6% το 2024.

Ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνεται, αλλά ο δομικός παραμένει επίμονος σε πολλές οικονομίες λόγω των πιέσεων από την πλευρά του κόστους και των υψηλών περιθωρίων κέρδους σε κάποιους τομείς.

Σημειώνει, επίσης, ο ΟΟΣΑ τον κίνδυνο για τον πληθωρισμό από ενδεχόμενα νέα σοκ στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τροφίμων.

 

 

Ανταποδοτικές υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς τα μέλη του

 

 

 

Δωρεάν διάθεση της ψηφιακής υπογραφής εξασφαλίζει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τα μέλη του!

 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, διευρύνει τις υπηρεσίες του και διαθέτει δωρεάν για τα μέλη του την ψηφιακή υπογραφή, μια σύγχρονη υπηρεσία, που επικυρώνει την αυθεντικότητα του αποστολέα και την εγκυρότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπογραφής μεταξύ άλλων είναι, η νομική της ισχύ, που είναι ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή, η μείωση του κόστους, η εξοικονόμηση χρόνου, η κατάργηση της “φυσικής αρχειοθέτησης”, η διασυνοριακή της ισχύ για επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου και πολλά άλλα.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής των επιχειρήσεων – μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι:

 • Να είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.
 • Να είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή η νομική της μορφή να είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)  και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ).

Η ψηφιακή υπογραφή που παρέχεται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και άλλα Επιμελητήρια της χώρας, είναι  Remote Signing (απομακρυσμένης διαχείρισης – άυλη) και η απόκτησή της γίνεται απλά με αίτηση μέσω του κεντρικού ιστοτόπου του Γ.Ε.ΜΗ.

Μετά την ταυτοποίηση του χρήστη, (ψηφιακά ή απομακρυσμένα), η ολοκλήρωση της έκδοσης είναι άμεση.

Διάθεση Ψηφιακής Υπογραφής Εγγράφου εδώ: services.businessportal.gr

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ήταν από τα πρώτα της χώρας που ολοκλήρωσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για την νέα αυτή υπηρεσία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης δήλωσε :”Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την προσήλωσή του στην πρόοδο και την υιοθέτηση πρακτικών και εργαλείων που διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις επιτρέπουν να αναπτύσσονται απερίσπαστες από πρακτικά εμπόδια.  Χτίζουμε μαζί και με όραμα το μέλλον όλων των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής.”

 

Σε λειτουργία η πλατφόρμα e-Επιμελητήριο (Επιμελητήριο Χαλκιδικής)

 

Κάπως έτσι ξεκινάει το δικό μας e-chamber και οι ψηφιακές υπηρεσίες μας γίνονται προσβάσιμες στα μέλη μας από την οθόνη του υπολογιστή τους! Εξοικονόμηση σε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες και μπορούν να ζητήσουν τα μέλη μας με σύνδεση με κωδικούς ΓΕΜΗ είναι:

– Πιστοποιητικό Εγγραφής

– Πιστοποιητικό Διαγραφής

– Έκδοση Πιστοποιητικού Καταγωγής

– Θεώρηση εξαγωγικών εγγράφων

– Μπορούν επίσης να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή του Επιμελητηρίου

Επίσης με σύνδεση με προσωπικούς κωδικούς TAXIS μπορούν να ζητήσουν:

Πιστοποιητικό ιστορικού μέλους

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης “Το e-Επιμελητήριο είναι μια σύγχρονη διαδικτυακή υπηρεσία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να πραγματοποιούν σε ελάχιστο χρόνο όλες τις απαραίτητες διαδικασίες από το χώρο εργασίας τους. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι έχει μειωθεί κατά 90% η προσέλευση στο Επιμελητήριο”

Συνδεθείτε για τις υπηρεσίες του e-chamber εδώ: https://epihal.echamber.gr/welcome/index

 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

 

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

https://epihal.gr/%ce%95%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%a0%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7/

 

Ψηφιακές υπηρεσίες

 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες:

 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (ebooking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη.
 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (eshop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr .
 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.
 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις.

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, email: press@epihal.gr.

 

Νέα ψηφιακή υπηρεσία : Ζήτηση & προσφορά εργασίας

 

To Επιμελητήριο Χαλκιδικής αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας, αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη και αδυναμία των επαγγελματιών στην εξεύρεση προσωπικού. Εγκαινιάζει λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του την προσφορά και ζήτηση εργασίας.

Σε ένα περιβάλλον απλό στη χρήση, όσοι αναζητούν ή προσφέρουν εργασία μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να αναρτήσουν την αγγελία τους.

Μπορείτε να κάνετε τις καταχωρήσεις σας εδώ: https://career.epihal.gr/job-listing

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν εργασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς προσφοράς εργασίας.

 

Ενημέρωση μελών για την επεξεργασία των στοιχείων επικοινωνίας, την ανάρτηση αυτών στην ιστοσελίδα και την τυχόν διαβίβαση προς τρίτους

 

Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι ενόψει της νέας ψηφιακής αναβάθμισης για τον εκσυγχρονισμό του Επιμελητηρίου μας, πραγματοποιούνται αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν στις παροχές προς τα μέλη μας και στην επικοινωνία μας με αυτά, όπως επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, στο Μητρώο Μελών του Επιμελητηρίου μας, καθώς και ανασχεδιασμός του «Επιχειρηματικού Οδηγού» και του «Taste Halkidiki»  του Επιμελητηρίου μας. Στα πλαίσια αυτά επεξεργαζόμαστε στοιχεία της επιχείρησής σας και δεδομένα επικοινωνίας με αυτή. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας κατά το νόμο (Γενικός Κανονισμός ΕΕ 2016/679, Ν. 4624/2019) και έχει την έδρα του στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οδός Πολυτεχνείου 58, ΤΚ 63100, τηλ. 2371024200, 24300.

Τα δεδομένα σας χρησιμοποιούνται για την καταχώρηση στο μητρώο μελών και για τη γενικότερη διάρθρωση και λειτουργία του Μητρώου του Επιμελητηρίου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σκοπούς αρχειοθέτησης και εκπλήρωσης νομίμων καθηκόντων.

Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια αυτά, στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας αναρτώνται στην Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου μας, https://epihal.gr (στον Επιχειρηματικό Οδηγό) και στην Ιστοσελίδα μας https://tastehalkidiki.gr/ (Taste Halkidiki)  προκειμένου να διαφημιστείτε και προβάλετε την επιχείρησή σας μέσω των on line υπηρεσιών μας αλλά και για την επικοινωνία τρίτων ενδιαφερομένων με εσάς για σκοπούς εμπορικής συνεργασίας.

Επίσης, στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας ή αντίγραφα καταστάσεων από το Μητρώο, μπορεί να διαβιβαστούν σε τρίτους που δικαιολογούν τεκμηριωμένο εύλογο ενδιαφέρον κατόπιν αίτησής τους, όπως σε άλλες επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου ή σε μη μέλη αυτού, σε άλλα Επιμελητήρια, σε τρίτους ιδιώτες για σκοπούς προώθησης της επιχειρηματικότητας και σύναψης συνεργασιών ή σε δημόσιους φορείς για σκοπούς ελέγχου ή έρευνας και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων για βελτίωση της επιχειρηματικότητας (σχετικά υπ’ αρ. 337/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

Ακόμη, σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία του Επιμελητηρίου μας με τα μέλη του μέσω e-mail ή δωρεάν SMS.

Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία της επιχείρησης, ο διακριτικός τίτλος, το αντικείμενο δραστηριότητας, η διεύθυνσή της, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, η διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) και η ιστοσελίδα.

Σας ενημερώνουμε ότι έχετε το δικαίωμα εάν δεν συμφωνείτε με τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων της επιχείρησής σας για τους ανωτέρω σκοπούς προβολής και επικοινωνίας, να μας δηλώσετε την άρνησή σας και εμείς θα προχωρήσουμε στην αφαίρεση των στοιχείων σας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου στο Link : https://epihal.gr/enhmerwtiko-shmeiwma/

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

 

Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.

 

Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη –epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.

 

Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής.

 • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ΟΕ – ΕΕ – ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr
 • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr
 • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr
 • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr
 • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr
 • Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr

 

Μείνετε συνδεδεμένοι με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και στα social networks: facebook | linkedin| instagram

 

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για διαγραφή από την λίστα ενημέρωσης μας ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ή στείλτε απαντητικό e-mail στο gdpr@epihal.gr με το παραπάνω κείμενο ως θέμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο