Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του:
Ξεκίνησε το 11ο δίμηνο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προχωρά στην εκπόνηση του 11ου Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Δεκεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις σας για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, αλλά και θεμάτων που αφορούν στην πορεία των επιχειρήσεων σας.
Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, αποτελεί μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε.
Μέσω ενός link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.
Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epihal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων Τύπου.
Αν επιθυμείτε μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας
αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.
Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς!
Ακολουθεί το link της έρευνας, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε : https://ee.kobotoolbox.org/single/0f869dd1ef81595057d91844668b5b39
|
Δημοσιεύτηκε νέο πρόγραμμα για υφιστάμενες επιχειρήσεις με τίτλο «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Η δράση «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση» στοχεύει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τομέων προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτοί εξειδικεύονται για κάθε Περιφέρεια (Περιφερειακές Απολήξεις), μέσω της στήριξης υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €60.000 έως και €400.000.
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.
Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή/και δάνειο.
Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η 22/01/2024 και ώρα 12:00.
Ως ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η 22/05/2024 και ώρα 14:00.
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) (https://app.opske.gr/) κάνοντας χρήση του τυποποιημένου Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης και συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία κατά περίπτωση δικαιολογητικά που προβλέπονται
Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλέξιμες δαπάνες, τις προϋποθέσεις ένταξης, του επιλέξιμους ΚΑΔ, στην Δημοσίευση της Δράσης στο link: https://kepa-anem.gr/ καθώς και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο Link: https://epihal.gr/dimosiefsi-programmatos-pkm-gia-ifistamenes-epixeiriseis23/
ΕΣΠΑ : Δημοσίευση δύο νέων δράσεων για νέες επιχειρήσεις
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18/12/2023 την προκήρυξη δύο νέων δράσεων που αφορούν νέες επιχειρήσεις. Πρόκειται :
(α) για τη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η οποία αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΜμΕ (πλην των ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού), οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στην δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Δικαιούχοι είναι υπό ίδρυση και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η αναλυτική πρόσκληση. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 30.000 έως 400.000 ευρώ. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή σεισμόπληκτη περιοχή ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά. Και επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον μια ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.
(β) για τη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», η οποία αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τουρισμού, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που εκτός από την συμβολή τους στην αύξηση της δυναμικότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, θα προσφέρουν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες και θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης. Δικαιούχοι είναι υπό ίδρυση και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η αναλυτική πρόσκληση. Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 80.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται έως 45% του προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή σεισμόπληκτη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και με επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη συγκριτική αξιολόγηση
Η αίτηση χρηματοδότησης και στις δύο δράσεις υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) (https://app.opske.gr/)
Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων είναι είκοσι τέσσερεις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης.
Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Δευτέρα 18.12.2023 και ώρα 15:00
Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Πέμπτη 29.02.2024 και ώρα 15:00.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τον οδηγό της δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης & Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στον σύνδεσμο https://21-27.antagonistikotita.gr/enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-mikromesaion-epicheiriseon-2/ , και για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» στον σύνδεσμο https://21-27.antagonistikotita.gr/enischysi-tis-idrysis-kai-leitourgias-neon-mikromesaion-touristikon-epicheiriseon-2/ καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον σύνδεσμο https://epihal.gr/category/enimerwsh/enimerwsh-epidotoumenwn-programmatwn/
Έρχονται τέσσερα νέα «Εξοικονομώ»
Τέσσερα νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να προκηρυχθούν εντός Ιανουαρίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις Πρόκειται για το «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις και το «Εξοικονομώ» για κατοικίες. Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτείται το 40% των δαπανών έως 10.000 ευρώ για την αναβάθμιση κατοικιών που έχουν δηλωθεί κενές τα τελευταία 3 χρόνια, με τους ωφελούμενους να είναι υποχρεωμένοι μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.
Οδηγός Πρόσβασης σε Χρηματοδοτικά Εργαλεία της ΕΕ
Σας αποστέλλεται, συνημμένως, συνοπτικός «Οδηγός Πρόσβασης σε Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ο οποίος καλύπτει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω των κοινοτικών Μέσων και Ταμείων ανά τομέα δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη, Μεταφορές, Τουρισμός, Αλιεία, Απασχόληση, Πολιτική Προστασία, Περιβάλλον, Έρευνα και Καινοτομία και ICT, Ενέργεια, Υγεία.
Εκτενέστερη πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στην ευρύτερη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “GUIDE TO EU FUNDING 2023 EDITION” https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2023/747110/EPRS_STU(2023)747110_EN.pdf , με αναφορά στην ιστοσελίδα κάθε χρηματοδοτικού Μέσου. Ο αναλυτικός οδηγός είναι αναρτημένος και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο link : https://epihal.gr/odigos-prosvasis-se-xrimatodotisi-apo-ee/
Επιπλέον επισυνάπτουμε ανοιχτές προσκλήσεις για θέματα τουρισμού :
- Χώρος δεδομένων για τον τουρισμό (Data Space for Tourism) με προθεσμία 23 Ιανουαρίου 2024 στις 17.00: Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και ασφαλούς κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για τον τουρισμό, ο οποίος θα παρέχει στο οικοσύστημα πρόσβαση σε πληροφορίες, με αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα, τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων.
- Συστημικές κυκλικές λύσεις για το βιώσιμο τουρισμό (Systemic circular solutions for sustainable tourism ) με προθεσμία 22 Φεβρουαρίου 2024: Οι προτάσεις αναμένεται να εφαρμόζουν και να επιδεικνύουν κυκλικές συστημικές λύσεις σε επίπεδο πόλεων και περιφερειών και να περιλαμβάνουν διάφορους τομείς που παρέχουν υπηρεσίες για τους επισκέπτες και τους κατοίκους, όπως φιλοξενία, μεταφορές, πολιτισμός, αξιοθέατα, δραστηριότητες στη φύση.
Οδηγίες καθώς και άλλα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home
|
ΔΥΠΑ : Δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και τον Ιανουάριο
Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα e-εργαστήρια (workshops) ομαδικής συμβουλευτικής από εξειδικευμένα στελέχη της ΔΥΠΑ, η δράση θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο 2024 με 18 εργαστήρια.
Όλοι όσοι αναζητούν εργασία και επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους στη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους, μπορούν να παρακολουθήσουν e- εργαστήρια στις εξής θεματικές ενότητες:
- Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό;
- Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη;
- Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα;
- Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο;
- Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από τις 5 Ιανουαρίου, στη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/workshops
Το πρόγραμμα των e-Εργαστηρίων του Ιανουαρίου διαμορφώνεται ως εξής:
1η Θεματική: | Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό; |
8:30-10:30 | 16/01, 23/01, 25/01, 30/01 |
2η Θεματική: | Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη; |
11:00-13:00 | 16/01, 23/01, 30/01 |
13:00-15:00 | 11/01, 18/01, 25/01 |
3η Θεματική: | Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα; |
13:00-15:00 | 16/01, 23/01, 30/01 |
4η Θεματική: | Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο; |
11:00-13:00 | 11/01, 18/01, 25/01 |
5η Θεματική: | Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας |
08:30-10:30 | 11/01, 18/01 |
Στο κάθε εργαστήριο διάρκειας 2 ωρών υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων συμμετοχής (έως 50 άτομα) και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της συμμετοχής.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων ανά εργαστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε παραπάνω από ένα εργαστήρια, εφόσον το επιθυμούν.
Στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν στην αναζήτηση κατάλληλης θέσης εργασίας ή/και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους μέσω ενός αποτελεσματικού βιογραφικού, της προετοιμασίας για συνεντεύξεις με επιχειρήσεις και της κατάλληλης χρήσης των μέσων επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης. Για περισσότερες πληροφορίες www.dypa.gov.gr
ΔΥΠΑ : Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους 30-55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία
Από την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ τα αποτελέσματα αξιολόγησης αιτήσεων χρηματοδότησης για το «Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30 έως 55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».
Η δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου.
Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται ως εξής:
- 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης
- 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για υπαγωγή
- 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για υπαγωγή
Ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στη διεύθυνση www.ependyseis.gr εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα πέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και συγκεκριμένα από Τετάρτη 27.12.2023 και ώρα 13:00 έως Τετάρτη 10.01.2024 και ώρα 15:00.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 28.120.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) και του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ 2021-2027).
Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση:
https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-kleista-11
ΔΥΠΑ : Οριστικά αποτελέσματα για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης ΔΥΠΑ – Amazon
Αναρτήθηκαν από την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων του νέου διαδικτυακού προγράμματος κατάρτισης με τίτλο «Cloud Practitioner Essentials AWS» στη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/nea-anakoinwseis.
Η κατάρτιση των πινάκων πραγματοποιήθηκε κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια. Σε κάθε ωφελούμενο, θα σταλεί άμεσα από τη ΔΥΠΑ ενημερωτικό email για τα επόμενα βήματα σχετικά με την εγγραφή στην εκπαιδευτική πλατφόρμα και την παρακολούθηση των διαδικτυακών μαθημάτων.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας ΔΥΠΑ – Amazon Web Services (AWS) με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. Το πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 8 εκπαιδευτικών ωρών, απευθύνεται σε 1.000 ανέργους και προσφέρεται δωρεάν από την AWS, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ η υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί μέσω του επίσημου εκπαιδευτικού φορέα για την Ελλάδα OTE Academy (Amazon Training Partner).
Το περιεχόμενο αφορά στις έννοιες του AWS Cloud, τις υπηρεσίες AWS, την ασφάλεια, την αρχιτεκτονική, την τιμολόγηση και την υποστήριξη για να οικοδομηθούν οι απαιτούμενες γνώσεις για την πιστοποίηση και τη σταδιοδρομία στον τομέα του υπολογιστικού νέφους (cloud computing). Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθεί βεβαίωση παρακολούθησης έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η ΔΥΠΑ συνεχίζει τις επιτυχημένες συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας για την αναβάθμιση των απαραίτητων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες μεγάλης ζήτησης στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την απασχολησιμότητά τους.
ΔΥΠΑ : Έναρξη επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης Β’ κύκλου σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα»
Από Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, θα μπορούν οι 50.000 άνεργοι που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Ωφελούμενων του Β’ κύκλου της δράσης «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα», να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των εγκεκριμένων προγραμμάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://voucher.gov.gr/ (αρχική σελίδα voucher.gov.gr) -> Ενότητα «Ενεργές Προσκλήσεις» -> Δ.ΥΠ.Α – Προγράμματα Κατάρτισης για το Ταμείο Ανάκαμψης (πρόσκληση) -> Επιλογή προγραμμάτων κατάρτισης από τους Άνεργους Ωφελούμενους – Β΄ Κύκλος
Τα προγράμματα θα εμφανίζονται σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.λπ.), καθώς και με τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχουν δηλώσει.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας.
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε ψηφιακές ή πράσινες δεξιότητες, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες. Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:
https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis
https://www.voucher.gov.gr/
ΔΥΠΑ : Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα αναζήτησης θέσεων εργασίας της
Σε πλήρη λειτουργία είναι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα αναζήτησης θέσεων εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) (www.dypa.gov.gr/hotjobs) που αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Με τη νέα πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται σε ένα σύνολο ενεργητικών πολιτικών και δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως οι Ημέρες Καριέρας και τα εργαστήρια συμβουλευτικής, η ΔΥΠΑ επιχειρεί να ισχυροποιήσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην αγορά εργασίας και να «χτίσει» μία αμφίδρομη και ουσιαστική σχέση με τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, προκειμένου να επιτύχει την αποτελεσματική σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΔΥΠΑ, στόχος είναι η πλήρης μετεξέλιξή της από επιδοματικό, γραφειοκρατικό οργανισμό, σε ισχυρό σύμμαχο των πολιτών που αναζητούν εργασία και των επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους με γνώσεις, ταλέντα και δεξιότητες.
ΔΥΠΑ: 5.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το επιτυχημένο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω επεκτείνεται με 5.000 νέες προσφερόμενες θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Μετά την κάλυψη των 15.000 θέσεων που είχαν διατεθεί αρχικά, το πρόγραμμα επεκτείνεται και βελτιώνεται με τις εξής ρυθμίσεις:
- Δυνητικοί ωφελούμενοι πλέον ορίζονται όλοι οι άνεργοι ηλικίας 55 ετών και άνω και απαλείφεται η προϋπόθεση της μακροχρόνιας εγγεγραμμένης ανεργίας (12+ μήνες) που ίσχυε έως τώρα.
- Μπορούν να συμμετάσχουν ωφελούμενοι που έχουν ξεπεράσει το ηλικιακό όριο των 67 ετών και δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.
- Εντάσσονται στο πρόγραμμα ως δικαιούχοι και οι 7 ενιαίες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Το πρόγραμμα έχει ενισχυθεί και βελτιωθεί ήδη δύο φορές και πλέον με την αύξηση των 5.000 θέσεων, θα έχει προσφέρει συνολικά 20.000 θέσεις εργασίας.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ μηνιαία.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι έχει ενταχθεί πλήθος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, κ.λπ.) στο σύνολο της επικράτειας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.dypa.gov.gr
|
Τουρισμός για Όλους 2024
Το Υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει ότι σε εκτέλεση της Προγραμματικής Συμφωνίας, που υπεγράφη από την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη στις 30/11/2023 για την υλοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024», υπεγράφη στις 5/1/2024 η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 79/Β/08.01.2024_Απόφαση Αριθμ. 297) από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριο Παπαστεργίου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιο Πετραλιά και την Υφυπουργό Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από το Υπουργείο Τουρισμού και στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού για το 2024, με συνολικό προϋπολογισμό 25.694.539,89 ευρώ και λήξη μέχρι 31.12.2024, έχει καινούργια χαρακτηριστικά και ενισχυμένα κοινωνικά κριτήρια. Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να ανακοινώσει τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240200079
Έναρξη υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδύσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες», σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το Υπουργείο Τουρισμού.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 17.136.800 €, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.
Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες.
Για το σκοπό αυτό, χρηματοδοτεί την ανάπτυξη παρεμβάσεων ημι-μόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε Δήμους, επιχειρήσεις και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 70.000 € ανά παραλία.
Χρηματοδοτούνται ενδεικτικά οι ακόλουθες δαπάνες:
- Κατασκευή μη μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία,
- Κτιριακές εγκαταστάσεις για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης
- Προμήθεια μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως: λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση την χειμερινή περίοδο
- Χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων
- Προμήθεια πακέτου τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού
- Ειδική σήμανση στις προσβάσιμες παραλίες κ.ά.
Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό σύνδεσμο https://tourism.development.mintour.gov.gr/, έως και 25/1/2024.
Δείτε τη σχετική πρόσκληση στον σύνδεσμο : https://greece20.gov.gr/?calls=veltiosi-kai-tropopoiisi-tis-prosvasimotitas-stis-ellinikes-paralies
|
ΓΕΜΗ: Δημιουργήθηκαν 57.272 νέες επιχειρήσεις το 2023
Θετικό είναι το ισοζύγιο ενάρξεων-κλεισίματος επιχειρήσεων μέσα στο 2023. Παράλληλα, μέσα στο 2023 ιδρύθηκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε άλλη χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). Κατά μέσο όρο, πέρυσι ιδρύονταν 156 επιχειρήσεις κάθε ημερολογιακή ημέρα ή 220 επιχειρήσεις κάθε εργάσιμη. Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2023 δημιουργήθηκαν 57.272 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 20.268. Τα ανοίγματα πέρυσι ήταν περισσότερα κατά 14,7% από το αντίστοιχο μέγεθος του 2022 και τα κλεισίματα ήταν λιγότερα κατά 6,3%. Έτσι, το ισοζύγιο ενάρξεων-κλεισίματος επιχειρήσεων βελτιώθηκε κατά 30,9% μέσα στο 2023. Με άλλα λόγια, πέρυσι προστέθηκαν επιπλέον 37.004 νέες επιχειρηματικές οντότητες.
Ανά είδος οι επιχειρήσεις που δημιουργούνται είναι κυρίως οι ατομικές και οι ΙΚΕ. Αν σε αυτές προστεθούν οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις, τότε διαμορφώνεται το 95% των ενάρξεων νέων επιχειρήσεων και το 99% των προσθηκών νέων επιχειρήσεων. Πάντως, η μόνη σημαντική κατηγορία επιχειρήσεων ο αριθμός των οποίων μειώθηκε πέρυσι είναι οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ).
Η καλύτερη επίδοση στο ισοζύγιο ανοίγματος-κλεισίματος επιχειρήσεων σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο (+235,0%), στη Δυτική Ελλάδα (+107,3%), στα Ιόνια Νησιά (+75,4%) και ακολούθησαν η Ήπειρος (+37,3%) και το Νότιο Αιγαίο (+34,4%). Τη χειρότερη επίδοση είχε η Δυτική Μακεδονία, με το ισοζύγιο έναρξης-κλεισίματος επιχειρήσεων να επιδεινώνεται κατά 9,8%. Είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας που εμφάνισε αρνητικό πρόσημο στην εξέλιξη του ισοζυγίου έναρξης-κλεισίματος επιχειρήσεων.
Τέλος, ανά μήνα, ο καλύτερος για το 2023 ήταν ο Μάρτιος, με 6.707 ανοίγματα επιχειρήσεων ή περίπου 290 ανοίγματα ανά εργάσιμη ημέρα. Ο μήνας με τα περισσότερα κλεισίματα επιχειρήσεων είναι (παραδοσιακά) ο Δεκέμβριος, όταν σημειώθηκαν 2.386 κλεισίματα επιχειρήσεων, με περίπου 103 κλεισίματα επιχειρήσεων ανά εργάσιμη ημέρα.
ΓΕΜΗ : Αναβάθμιση και εμπλουτισμός της ιστοσελίδας του
Όπως ενημερώνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (Διεύθυνση Εταιρειών, Τμήμα ΓΕΜΗ-ΥΜΣ), η ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ (www.businessportal.gr) ανασχεδιάσθηκε και διασυνδέθηκε με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης (https://gge.mindev.gov.gr/tomeas-emporiou/).
Το www.businessportal.gr επικαιροποιείται και αναβαθμίζεται συνεχώς, με σκοπό να αποτελέσει έναν κόμβο πλήρους ενημέρωσης τόσο για τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ, όσο και για τους υπόχρεους. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για το θεσμικό πλαίσιο και οποιαδήποτε αλλαγή του από τον ανωτέρω σύνδεσμο που θα βρίσκεται στις ιστοσελίδες όλων των Επιμελητηρίων.
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας
Εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ 7421/Β/28.12.2023) η υπουργική απόφαση Αριθμ. 113169 του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, από την 1η Ιανουαρίου 2024, εντάσσονται υποχρεωτικά στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο του λιανεμπορίου.
Αναλυτικά οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024 είναι οι εξής:
Βιομηχανία τροφίμων
Ποτοποιία
Παραγωγή προϊόντων καπνού
Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
Κατασκευή ειδών ένδυσης
Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών
Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων
Παραγωγή βασικών μετάλλων
Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού
Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
Κατασκευή επίπλων
Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού
Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών
Οι εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται αντίστοιχα από τις ως άνω ημερομηνίες να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στον χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις, μέσω δανεισμού. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230207421
ΥΠΟΙΚ : Επεκτείνεται η χρήση POS σε 35 δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 7115/Β/18.12.2023 η Απόφαση Αριθμ. 119899 των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα και άλλα μέσα πληρωμών – Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 45231/20-04-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών «Ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, (Α’ 240)» (Β’ 1445).», όπου επεκτείνεται η υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα (χρεωστικές ή πιστωτικές) σε επιπλέον 35 (ΚΑΔ) κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230207115
Επίσης, οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, από 1.1.2024 και εφεξής θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.
Η ΚΥΑ είναι άμεσης εφαρμογής για την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στο σύνολο της αγοράς. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.
Σημειώνεται, τέλος ότι από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται α) τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και β) τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31.12.2024.
Η νέα δήλωση για το τέλος ανθεκτικότητας – Οι υπόχρεοι και ο τρόπος έκδοσης του στοιχείου
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 7535/B/31.12.2023 η απόφαση Α.1217/2023 με την οποία καθορίζεται ο τύπος και του περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, ο τρόπος προσδιορισμού των προσώπων που είναι υπόχρεα στην απόδοση του τέλους, του χρόνου και της διαδικασίας επιβολής και απόδοσής του, του περιεχομένου, η διαδικασία και ο τρόπος έκδοσης του ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης του, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη επιβάλλεται, υπέρ του Δημοσίου, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230207535
ΑΑΔΕ : Ενεργοποιεί δύο νέα ψηφιακά εργαλεία από αρχές του 2024
Δύο νέα ψηφιακά εργαλεία ετοιμάζει να θέσει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του 2024. Πρόκειται για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστόλης που θα παρακολουθεί την διακίνηση των προϊόντων, ούτως ώστε η εφορία να εντοπίζει διαδρομές «μαύρου χρήματος» και τα «Ψηφιακά Βιβλία Κίνησης» που θα «καταγράφουν» πελάτες που μπαίνουν και βγαίνουν σε ιατρεία δικηγορικά γραφεία κι άλλους επαγγελματικούς χώρους, ώστε να μπορεί να γίνει το διασταυρώσεις για την έκδοση αποδείξεων και υποβολή Φ.Π.Α.
Ειδικότερα, το ψηφιακό δελτίο αποστολής ενεργοποιείται πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός ελεγκτικού πλαισίου για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση με τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών, τις διαδικασίες διαχείρισης των εγγράφων μεταφοράς, το σύστημα παρακολούθηση των διακινήσεων.
Το ψηφιακό πελατολόγιο που μπαίνει σε εφαρμογή αρχές του 2024 αποτελεί μια σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 οι εν λόγω επαγγελματικές κατηγορίες. Τα πρόσθετα βιβλία σε χειρόγραφη μορφή ήταν υποχρεωτικά αρκετές δεκαετίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, δηλαδή από γιατρούς, οδοντιάτρους, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας μέχρι εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λπ. Σε αυτά καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη γινόταν εμμέσως πιεστική και η έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών.
Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2/Β/3.01.2024 η απόφαση 109 ΕΞ 2024 σχετικά με την Λειτουργία πλατφόρμας από 01.01.2024 «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» για την διενέργεια εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτων -Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 1617/9-3-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικρατείας και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Πιλοτική Λειτουργία πλατφόρμας “Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου” για την διενέργεια εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτων». Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240200002
ΕΦΚΑ :Έρχονται αυξήσεις στις εισφορές για τους επαγγελματίες
Περίπου κατά 10 ευρώ το μήνα και 120 ευρώ το χρόνο θα αυξηθούν από την αρχή του έτους οι εισφορές για 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που, έχουν επιλέξει να ασφαλιστούν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ. Οι αυξήσεις, προβλέπονται από το νόμο του 2020, που θέλει τις εισφορές των μη μισθωτών να αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου κάθε φορά έτους.
Έτσι, ενώ το 2023 αυξήθηκαν κατά 9,6%, επιβαρύνοντας σημαντικά τους πάνω από 1,3 εκατομμύρια μη μισθωτούς, για το 2024, οι εκτιμήσεις θέλουν τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια τις αυξήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 4% και 4,3%.
Αυτό, στην πράξη σημαίνει πως η πρώτη, κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ που επιλέγουν οι 9 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες, θα ανέλθει στα 240,15, από 230,25 ευρώ το μήνα, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν 10 ευρώ που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί υπέρ ανεργίας. Δηλαδή, η ετήσια επιβάρυνση των μη μισθωτών θα είναι, μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία, 120 ευρώ.
Εάν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούριση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον, 44,59 ευρώ το μήνα για επικούριση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,83 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) στα 29,7 ευρώ (+1,2 ευρώ).
Τέλος οι αγρότες από 137,6 ευρώ το μήνα (για κύρια σύνταξη, υγεία και Αγροτική Εστία) στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση του πρώην ΟΓΑ, θα κληθούν να καταβάλλουν 143 ευρώ το μήνα, ή συν 77 ευρώ το χρόνο.
Μεταφορικό Ισοδύναμο 2023 επιχειρήσεων: Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 7574/Β/31.12.2023 η Απόφαση Αριθμ. 4113.80-02/1501 των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Πρόσκληση επιχειρήσεων για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) για το έτος 2023». Η Δράση χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των σαράντα εκατομμυρίων ευρώ (40.000.000€) για το έτος 2023. Η ενέργεια εγγραφής μέσω της αίτησης συμμετοχής και η ενέργεια αίτησης χρηματοδότησης των δικαιούχων διενεργείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (http://metaforikoisodynamo.gr/) της Δράσης, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ). Η παρούσα αφορά σε δαπάνες από 1/1/2023 έως 31/12/2023. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230207574
ΚΕΦίΜ: Επτά ημέρες λιγότερες, σε σχέση με το 2022, εργασθήκαμε πέρυσι για φόρους και εισφορές
Για 177 από τις 365 ημέρες του χρόνου εργασθήκαμε το 2023, προκειμένου να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος. Ως εκ τούτου, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε την 28η Ιουνίου, δηλαδή επτά ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με το 2022. Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών παρουσιάζει στην Ελλάδα τη μελέτη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, που είναι η ημέρα κατά την οποίαν που οι Έλληνες φορολογούμενοι απελευθερώνονται από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κερδίζουν από την εργασία τους, έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Βασική αιτία για το γεγονός ότι πέρυσι εργασθήκαμε λιγότερες ημέρες για το κράτος σε σχέση με πρόπερσι, είναι η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023.
Έναρξη Ψηφιακού Μητρώου των λειτουργούντων συνεργείων και των υπεύθυνων τεχνιτών αυτών, των σταθμών οχημάτων, των πλυντηρίων, των λιπαντηρίων και των λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων δημοσίας ή και ιδιωτικής χρήσης
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6458/Β/13.11.2023 η Απόφαση Αριθμ. 329369 της Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση Ψηφιακού Μητρώου λειτουργούντων συνεργείων και υπευθύνων τεχνιτών αυτών, σταθμών οχημάτων, λιπαντηρίων, πλυντηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας.» καθώς και η Απόφαση Αριθμ. 329718 (ΦΕΚ 6491/Β/15.11.2023) με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση Ψηφιακού Μητρώου των λειτουργούντων «Πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων, των στεγασμένων σταθμών αυτοκινήτων με αντλίες καυσίμων, καθώς και των παντός είδους πρατηρίων παροχής καυσίμων δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης» και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Σκοπός της δημιουργίας του Ψηφιακού Μητρώου των λειτουργούντων συνεργείων και των υπεύθυνων τεχνιτών αυτών, των σταθμών οχημάτων, των πλυντηρίων, των λιπαντηρίων και των λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η εποπτεία και ο έλεγχος των λειτουργούντων συνεργείων και υπεύθυνων τεχνιτών αυτών, των λειτουργούντων σταθμών οχημάτων, πλυντηρίων, λιπαντηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων, καθώς και η συγκέντρωση, επεξεργασία και αποστολή αρμοδίως των στοιχείων των σχετικών δεδομένων των ελέγχων. Η καταχώρηση των στοιχείων των λειτουργούντων εγκαταστάσεων από τους εκμεταλλευτές ολοκληρώνεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του μητρώου. Η γνωστοποίηση μεταβολής των στοιχείων της εγκατάστασης, συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη σχετική «Βεβαίωση Καταχώρησης στο Ψηφιακό Μητρώο».
Σκοπός της δημιουργίας του Ψηφιακού Μητρώου πρατηρίων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η εποπτεία και ο έλεγχος των λειτουργούντων πρατηρίων, καθώς και η συγκέντρωση, επεξεργασία και αποστολή αρμοδίως των στοιχείων των σχετικών δεδομένων των ελέγχων.
Το Ψηφιακό Μητρώο αποτελείται από το υποσύστημα ηλεκτρονικής αποθήκευσης δεδομένων και τη διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας ο κάθε χρήστης εκτελεί τις συγκεκριμένες λειτουργίες. Η διαδικτυακή πύλη φιλοξενείται στο cloud της Γ.Γ.Π.Σ και είναι προσβάσιμη μέσω του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ, με χρήση φυλλομετρητών ιστού (web browser) και διαπιστευτηρίων [αναγνωριστικό χρήστη (user-name) και κωδικό πρόσβασης (password)]. Το Ψηφιακό Μητρώο χρησιμοποιεί την υπηρεσία αυθεντικοποίησης χρηστών με χρήση διαπιστευτηρίων TAXISnet, με ενσωματωμένη την λειτουργικότητα του πρωτοκόλλου αυθεντικοποίησης oAuth 2.0 στην πληροφοριακό σύστημά του, χρησιμοποιώντας τις προδιαγραφές που δίνονται από την Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο : https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206458 και στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230206491
Έρχονται τα επισκέψιμα τυροκομεία
Με κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 7470/Β/29.12.2023) καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων, η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.), η διάρκεια ισχύος του και οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας. Τη σχετική απόφαση Αριθμ. 24283 υπογράφουν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, η υφυπουργός Τουρισμού Ελένη Ράπτη και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θανάσης Πετραλιάς.
Επισκέψιμο τυροκομείο είναι κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση τυροκομείου, η οποία πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας ή και εστίασης καθώς και των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών της σχετικής απόφασης. Εντός των εκτάσεων των τυροκομείων δύνανται να λειτουργούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης, επιτρέπεται η λειτουργία μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα και αυτοξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες). Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου και η σχετική βεβαίωση ισχύουν για πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους. Κάθε τυροκομείο το οποίο λαμβάνει σήμα επισκεψιμότητας μεριμνά ώστε να διαθέτει έναν τουλάχιστο χώρο ή αίθουσα προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κινητικά προβλήματα και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων μειωμένης κινητικότητας καθώς και ατόμων με αισθητηριακή αναπηρία και ατόμων με δυσκολία στην αντίληψη και την επικοινωνία. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις απαιτούμενες προδιαγραφές στον σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230207470
Πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις και για το 2024
Δημοσιεύτηκε ο νόμος 5079 «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», ΦΕΚ 215/Α/22.12.2023, όπου στο άρθρο 57, παραγρ. 5 προβλέπεται η διάταξη με την οποία παρατείνεται και για το έτος 2024 η διάταξη για το ανώτατο ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) αναπροσαρμογής του μισθώματος των εμπορικών μισθώσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον νόμο στο σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230100215
Επίδομα ρεύματος: Πότε κάνουμε αίτηση
Στο ΦΕΚ 7253/Β/21.12.2023 δημοσιεύτηκε η Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΥφΠΕΝ/135405/1603 των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο «Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στον ηλεκτρισμό για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού.»
Από Παρασκευή 22/12 και μέχρι τις 19 Ιανουαρίου οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης για θέρμανση με ρεύμα, μετά και τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ το τρίμηνο, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, την περιοχή όπου βρίσκεται το νοικοκυριό (συντελεστής βαθμοημέρας, κ.α.). Η ενίσχυση θα καλύψει καταναλώσεις από την 1η Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2024. Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το κλιματιστικό, την αντλία θερμότητας ή θερμαντικό σώμα για να ζεσταθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία είναι ίδια με το επίδομα θέρμανσης για τα υπόλοιπα καύσιμα όπως πχ. το πετρέλαιο θέρμανσης.
Πρέπει να επισημανθεί πως από το επίδομα ρεύματος για θέρμανση εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ, στην οποία θα υποβάλλονται αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο της έκτακτης ενίσχυσης. Επισημαίνεται ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σύνδεσμο https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230207253
Παράταση των τελών κυκλοφορίας
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 7264/Β/21.12.2023 η Αριθμ. Α.1207 του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με τίτλο «Παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2024 και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία.» . Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2024, που λήγει την 31-12-2023, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία, παρατείνεται έως και 29/02/2024.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ αριθμ. 77/2023
Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, βάσει της υπ΄αριθμ. 22/20-12-2023 (Θέμα14ο) ΑΔΑ:Ψ92346907Y-2A3 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Χαλκιδικής
Προκηρύσσει
Ηλεκτρονικό Δημόσιο Ανοικτό Διαγωνισμό, κάτω των ορίων για την προμήθεια « Εξοπλισμού Χειρουργείου (CPV:33162100-4) », προϋπολογιστικής δαπάνης 148.406,75€ πλέον ΦΠΑ 6%,13%,24% ή 180.000 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 6%, 13% & 24%, για ένα (1) έτος με δικαίωμα δίμηνης παράτασης, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής.
Ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί την 23-1-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 π.μ. στο γραφείο Προμηθειών του Νοσοκομείου ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής.
Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος ύστερα από προθεσμία τουλάχιστον είκοσι δύο (22) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).
Ο Συστημικός Αριθμός του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού της Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ είναι :238139
Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: στις 29-12-2023 ώρα 15:00 μ.μ.
Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: στις 18-1-2024 ώρα 15:00 μ.μ.
Ο διαγωνισμός εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.4412/2016 ( Α΄147) «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις /κοινοπραξίες αυτών ή συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο της υπό ανάθεση προμήθειας .
Οι προσφέροντες οφείλουν με ποινή αποκλεισμού, να καταθέσουν Εγγύηση Συμμετοχής στο διαγωνισμό, της οποίας το ποσό θα πρέπει να καλύπτει το 2% της προϋπολογιζόμενης δαπάνης για το είδος για το οποίο κατατίθεται η προσφορά, χωρίς Φ.Π.Α.
Ο χρόνος ισχύος των προσφορών ανέρχεται σε εκατόν ογδόντα (180) ημέρες (άρθρο 97, παρ. 4 του Ν. 4412/2016), προθεσμία που αρχίζει από την επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας προσφορών
Πληροφορίες από το γραφείο Προμηθειών του Γ.Ν. Χαλκιδικής, αρμόδιος υπάλληλος :Καμήλαλη Κωνσταντινιά Tηλ.23713-50207, E-mail: kamilalik@1157.syzefxis.gov.gr
To πλήρες κείμενο της Διακήρυξης διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής ( www.hospitalchalkidiki.gr ).
4η Υγειονομική Υπηρεσία ΜΚΘ : ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 101/2023 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Η Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, βάσει της υπ’ αριθμ. πρωτ.: 47611/19-10-2023 Απόφασης διενέργειας, με ΑΔΑ: 9ΒΣΜΟΡ1Ο-8ΘΒ
Προκηρύσσει
Ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό κάτω των ορίων, για την προμήθεια «Προϊόντων Καθαριότητας» (cpv: 39830000-9, Προϊόντα καθαρισμού) για τις ανάγκες της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Κέντρων Υγείας αρμοδιότητας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, προϋπολογισθείσας δαπάνης εκατόν πενήντα εννέα χιλιάδων οκτακοσίων δεκαπέντε ευρώ και ογδόντα τεσσάρων λεπτών (159.815,84€) μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24% και εκατόν ενενήντα οκτώ χιλιάδων εκατόν εβδομήντα ένα ευρώ και εξήντα πέντε λεπτών (198.171,65€) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής.
Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Τετάρτη, 27-12-2024.
Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: Δευτέρα, 05-02-2024. και ώρα 18:00 μ.μ.
Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής έντυπων προσφορών: Πέμπτη, 08-02-2024. και ώρα 14:00 μ.μ.
Ημερομηνία αποσφράγισης Παρασκευή, 09-02-2024. και ώρα 11:00 π.μ. στα γραφεία της Υπηρεσίας ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.
Ο συστημικός αριθμός της διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ είναι: 284295.
Ο διαγωνισμός εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.4412/2016 (ΦΕΚ 147/Α/2016), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις/κοινοπραξίες αυτών ή συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του υπό ανάθεση έργου.
Οι Προσφέροντες οφείλουν με ποινή αποκλεισμού, να καταθέσουν Εγγύηση Συμμετοχής στο διαγωνισμό, της οποίας το ποσό θα πρέπει να καλύπτει το 2% της εκτιμώμενης αξίας των προσφερόμενων ειδών, εκτός ΦΠΑ.
Ο χρόνος ισχύος των προσφορών ανέρχεται σε τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες, προθεσμία που αρχίζει από την επόμενη της λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών.
Πληροφορίες από το Τμήμα Προμηθειών της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, Δ/νση: Ιουστινιανού 1 & Εθν. Αντιστάσεως, Τ.Κ. 55134, Καλαμαριά – Θεσσαλονίκη, αρμόδια υπάλληλος: Β. Χατζηκυριάκου, Τηλ.2313 327.821, e-mail: promithies@4ype.gr.
Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή και από την ιστοσελίδα της Αναθέτουσας Αρχής (www.4ype.gr).
4η Υγειονομική Υπηρεσία ΜΚΘ : ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 102/2023 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Η Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, βάσει της υπ’ αρ. πρωτ. 59064/20.12.2023 (ΑΔΑ: ΡΛΕ8ΟΡ1Ο-ΛΦΨ) Απόφασης διενέργειας,
Προκηρύσσει
Ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό άνω των ορίων, για την παροχή υπηρεσιών «Σίτισης του εφημερεύοντος ιατρικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας αρμοδιότητας της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης» (cpv: 55320000-9, Υπηρεσίες παροχής γευμάτων), προϋπολογισθείσας δαπάνης οκτακοσίων μίας χιλιάδων τετρακοσίων τριάντα οκτώ ευρώ και εξήντα έξι λεπτών (801.438,66€) μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 13% και εννιακοσίων χιλιάδων επτακοσίων ογδόντα οκτώ ευρώ και εξήντα τριών λεπτών (900.788,63) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής, για ένα (1) έτος και με δικαίωμα προαίρεσης μονομερούς παράτασης για ένα (1) επιπλέον έτος έως του ποσού των 900.788,63€ με ΦΠΑ.
Ημερομηνία αποστολής της δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 21/12/2023.
Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Πέμπτη, 28/12/2024
Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: Δευτέρα, 12/2/2024 και ώρα 18:00 μ.μ.
Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής έντυπων προσφορών: Πέμπτη, 15/02/2023 και ώρα 14:00 μ.μ.
Ημερομηνία αποσφράγισης: Παρασκευή, 16/02/2023 και ώρα 11:00π.μ. στα γραφεία της Υπηρεσίας ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.
Ο συστημικός αριθμός της διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ είναι : 284328.
Ο διαγωνισμός εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.4412/ 2016 (ΦΕΚ 147/Α/2016), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις/κοινοπραξίες αυτών ή συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του υπό ανάθεση έργου.
Οι οικονομικοί φορείς (προσφέροντες) οφείλουν με ποινή αποκλεισμού, να καταθέσουν Εγγύηση Συμμετοχής στο διαγωνισμό, της οποίας το ποσό θα είναι ίσο με το 2% της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης εκτός ΦΠΑ.
Εφόσον ο υποψήφιος καταθέτει προσφορά για ορισμένες Υγειονομικές Μονάδες (υποχρεωτικά στο σύνολο της προκηρυχθείσας ποσότητας αυτών) η εγγυητική επιστολή θα πρέπει να καλύπτει το ποσοστό που αναλογεί στην προϋπολογιζόμενη αξία αυτών, όπως αναφέρεται στον πίνακα του Παραρτήματος I της διακήρυξης.
Ο χρόνος ισχύος των προσφορών ανέρχεται σε τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες, προθεσμία που αρχίζει από την επόμενη της λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών.
Πληροφορίες από το Τμήμα Προμηθειών της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, Δ/νση: Ιουστινιανού 1 & Εθν. Αντιστάσεως, Τ.Κ. 55134, Καλαμαριά – Θεσσαλονίκη, αρμόδια υπάλληλος: Χατζηγεωργίου Αναστασία, Τηλ.2313/327824, e-mail: promithies@4ype.gr.
Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή και από την ιστοσελίδα της Αναθέτουσας Αρχής (www.4ype.gr).
|
ΕΕ-Κομισιόν: Στήριξη 43,1 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές
Χρηματοδότηση 43,1 εκατ. ευρώ για στήριξη των Ελλήνων αγροτών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της για μέτρο στήριξης ύψους 51,7 εκατ. ευρώ για την άμεση στήριξη Ελλήνων και Σλοβένων αγροτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Προερχόμενα από το αγροτικό αποθεματικό 2024, 43,1 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα και 8,6 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία. Τα ποσά που παρουσιάστηκαν λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις των γεωργικών ζημιών από τη Σλοβενία και την Ελλάδα, μαζί με την αντίστοιχη βαρύτητα αυτών των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα τής ΕΕ, με βάση τα μερίδιά τους στις άμεσες πληρωμές της ΚAΠ. Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη διατήρησης επαρκών πόρων στο γεωργικό αποθεματικό για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2023 και το 2024. Το σχέδιο της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των αρχών και της μεθοδολογίας για τη χορήγηση στήριξης, θα συζητηθεί με διαφανή τρόπο με τα κράτη μέλη, τα οποία θα ψηφίσουν για τον εκτελεστικό κανονισμό σε συνεδρίαση της Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Γεωργικών Αγορών στις 30 Νοεμβρίου. Οι εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Σλοβενίας θα διανείμουν απευθείας τη βοήθεια στους αγρότες για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές απώλειες, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.
Eurostat : Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα- Πρωταθλήτρια στην υποκειμενική φτώχεια
Ένας στους τρεις Ευρωπαίους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρείται υποκειμενικά φτωχός, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στις 20/11 στη δημοσιότητα. Τέσσερις στους πέντε Έλληνες, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Το 2022, το 29,5% του πληθυσμού της ΕΕ με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (με απολυτήριο γυμνασίου και όχι λυκείου), θεωρείται υποκειμενικά φτωχό. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από τρεις φορές χαμηλότερο (9,2%) για τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση (τριτοβάθμια εκπαίδευση) ενώ για τα άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο λυκείου χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση) ήταν 18%.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (81,6%) που θεωρούνταν φτωχά. Ακολουθούν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%). Τα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10,0%) και στη Σουηδία (11,3%).
Επίσης, στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, ατόμων με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχά, με ποσοστά 70% και 49% αντιστοίχως. Τα περισσότερα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων πληθυσμού με υψηλή και χαμηλή εκπαίδευση. Η διαφορά ήταν τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε 12 χώρες. Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές ήταν στη Βουλγαρία (47,7 π.μ.), την Ουγγαρία (41,5 π.μ.) και τη Σλοβακία (39,5 π.μ.) και οι χαμηλότερες στη Φινλανδία (4,5 π.μ.), τη Δανία (5,9 π.μ.) και τη Σουηδία (7,1 π.μ.).
Σημειώνεται ότι «υποκειμενική φτώχεια» είναι η αντίληψη του ατόμου για την οικονομική και υλική του κατάσταση. Είναι μια αντίληψη που βασίζεται σε αποτελέσματα από τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) και σε συλλογή δεδομένων από όλα τα μέλη της ΕΕ, καθώς και από τις περισσότερες χώρες της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών) και τις υποψήφιες χώρες. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί την αντίληψη των ερωτηθέντων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό του να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, των δαπανών, του χρέους και του πλούτου.
Η ΕΕ παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδηγείται τελικά η Ελλάδα για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Μετά την πειθαρχία που επέβαλαν τα μνημόνια και η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, οδηγώντας σε μείωση του συνολικού ποσού των οφειλών και εξαφάνιση σχεδόν της καθυστέρησης απονομής συντάξεων, η πρόοδος ανακόπηκε και σημειώθηκε μάλιστα και αύξηση των μεγεθών.
Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 2,099 δισ. ευρώ, έναντι 1,712 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, 1,302 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και 4,696 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015.
Ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής εδώ είναι τα νοσοκομεία, όπως προκύπτει και από την προσφυγή της Κομισιόν, η οποία σημειώνει ότι η παραπομπή για μη ορθή εφαρμογή της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών γίνεται «λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους». Από τα 2,099 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τον Ιούλιο, το 1,114 δισ. ευρώ αφορά τα νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την παράβαση είχε κινηθεί από το 2019, με κατάληξη την πρόσφατη προσφυγή. Εκτός από την Ελλάδα, για μη ορθή εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας παρέπεμψε η Κομισιόν και το Βέλγιο και την Ιταλία.
ΟΟΣΑ : Προτελευταία η χώρας μας στo βδομαδιάτικο για πολλές ώρες εργασίας
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση, μεταξύ 35 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δηλαδή είναι προτελευταία, στη σύγκριση του μέσου όρου μισθών που χορηγούνται στη χώρα, σε εβδομαδιαία βάση, συνδυαστικά με τις ώρες εργασίας. Ουσιαστικά οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ και αμείβονται πολύ λιγότερο από όσο θα μπορούσαν. Μόνο το Μεξικό βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει η εργασία στην Ευρώπη, είναι ότι από την 30η θέση και κάτω, εκτός από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όλες οι υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο (Πορτογαλία, Ουγγαρία και Σλοβακία). Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην κατάταξη του ΟΟΣΑ με μισθό κατά μέσο όρο 499,60 δολάρια την εβδομάδα, 36,27 ώρες εργασία και 13,77 δολάρια ωρομίσθιο. Το Μεξικό, η μοναδική χώρα που υπολείπεται της Ελλάδας, προσφέρει 320,87 δολάρια μισθό την εβδομάδα, 42,81 ώρες εργασία εβδομαδιαίως και μόλις 7,49 δολάρια ωρομίσθιο. Η πρωτιά ανήκει στην Ισλανδία, που για μόλις 27,87 ώρες εργασία την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι εκεί αμείβονται κατά μέσο όρο με 1.528,33 δολάρια, δηλαδή για 54,84 δολάρια ωρομίσθιο! Ακολουθούν το Λουξεμβούργο με 1.505,96 δολάρια βδομαδιάτικο, 53,15 δολάρια ωρομίσθιο και 28,33 ευρώ εβδομαδιαία εργασία. Η τρίτη θέση ανήκει στις ΗΠΑ με 1.489,68 δολάρια την εβδομάδα, 42,78 δολάρια την ώρα, αλλά και εργασία 34,83 ώρες σε εβδομαδιαία βάση. Τέταρτη στη λίστα είναι η Ελβετία με 1.403,71 δολάρια βδομαδιάτικο, 47,75 δολάρια ωρομίσθιο για 29,40 ώρες εβδομαδιαίως και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Βέλγιο με 1.247,07 δολάρια την εβδομάδα, 42,50 δολάρια ωρομίσθιο και εβδομαδιαία εργασία 29,35 ωρών. Γίνεται αντιληπτό ότι οι τέσσερις από τις πέντε χώρες με τις υψηλότερες αμοιβές σε εβδομαδιαία βάση (Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Βέλγιο) προέρχονται από την Ευρώπη, άρα φαίνονται ολοκάθαρα οι πολλές «μισθολογικές ταχύτητες» που υπάρχουν.
|
Δωρεάν διάθεση της ψηφιακής υπογραφής εξασφαλίζει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τα μέλη του!
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, διευρύνει τις υπηρεσίες του και διαθέτει δωρεάν για τα μέλη του την ψηφιακή υπογραφή, μια σύγχρονη υπηρεσία, που επικυρώνει την αυθεντικότητα του αποστολέα και την εγκυρότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου.
Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπογραφής μεταξύ άλλων είναι, η νομική της ισχύ, που είναι ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή, η μείωση του κόστους, η εξοικονόμηση χρόνου, η κατάργηση της “φυσικής αρχειοθέτησης”, η διασυνοριακή της ισχύ για επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου και πολλά άλλα.
Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής των επιχειρήσεων – μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι:
- Να είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.
- Να είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή η νομική της μορφή να είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ).
Η ψηφιακή υπογραφή που παρέχεται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και άλλα Επιμελητήρια της χώρας, είναι Remote Signing (απομακρυσμένης διαχείρισης – άυλη) και η απόκτησή της γίνεται απλά με αίτηση μέσω του κεντρικού ιστοτόπου του Γ.Ε.ΜΗ.
Μετά την ταυτοποίηση του χρήστη, (ψηφιακά ή απομακρυσμένα), η ολοκλήρωση της έκδοσης είναι άμεση.
Διάθεση Ψηφιακής Υπογραφής Εγγράφου εδώ: services.businessportal.gr
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ήταν από τα πρώτα της χώρας που ολοκλήρωσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για την νέα αυτή υπηρεσία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης δήλωσε :”Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την προσήλωσή του στην πρόοδο και την υιοθέτηση πρακτικών και εργαλείων που διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις επιτρέπουν να αναπτύσσονται απερίσπαστες από πρακτικά εμπόδια. Χτίζουμε μαζί και με όραμα το μέλλον όλων των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής.”
Σε λειτουργία η πλατφόρμα e-Επιμελητήριο (Επιμελητήριο Χαλκιδικής)
Κάπως έτσι ξεκινάει το δικό μας e-chamber και οι ψηφιακές υπηρεσίες μας γίνονται προσβάσιμες στα μέλη μας από την οθόνη του υπολογιστή τους! Εξοικονόμηση σε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες και μπορούν να ζητήσουν τα μέλη μας με σύνδεση με κωδικούς ΓΕΜΗ είναι:
– Πιστοποιητικό Εγγραφής
– Πιστοποιητικό Διαγραφής
– Έκδοση Πιστοποιητικού Καταγωγής
– Θεώρηση εξαγωγικών εγγράφων
– Μπορούν επίσης να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή του Επιμελητηρίου
Επίσης με σύνδεση με προσωπικούς κωδικούς TAXIS μπορούν να ζητήσουν:
Πιστοποιητικό ιστορικού μέλους
Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης “Το e-Επιμελητήριο είναι μια σύγχρονη διαδικτυακή υπηρεσία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να πραγματοποιούν σε ελάχιστο χρόνο όλες τις απαραίτητες διαδικασίες από το χώρο εργασίας τους. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι έχει μειωθεί κατά 90% η προσέλευση στο Επιμελητήριο”
Συνδεθείτε για τις υπηρεσίες του e-chamber εδώ: https://epihal.echamber.gr/welcome/index
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του
Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.
Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :
Ψηφιακές υπηρεσίες
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.
Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες:
- Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e–booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη.
- Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e–shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr .
- Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.
- Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά.
Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις.
Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e–mail: press@epihal.gr.
Νέα ψηφιακή υπηρεσία : Ζήτηση & προσφορά εργασίας
To Επιμελητήριο Χαλκιδικής αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας, αναγνωρίζει τη μεγάλη ανάγκη και αδυναμία των επαγγελματιών στην εξεύρεση προσωπικού. Εγκαινιάζει λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του την προσφορά και ζήτηση εργασίας.
Σε ένα περιβάλλον απλό στη χρήση, όσοι αναζητούν ή προσφέρουν εργασία μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να αναρτήσουν την αγγελία τους.
Μπορείτε να κάνετε τις καταχωρήσεις σας εδώ: https://career.epihal.gr/job-listing
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν εργασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς προσφοράς εργασίας.
Ενημέρωση μελών για την επεξεργασία των στοιχείων επικοινωνίας, την ανάρτηση αυτών στην ιστοσελίδα και την τυχόν διαβίβαση προς τρίτους
Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι ενόψει της νέας ψηφιακής αναβάθμισης για τον εκσυγχρονισμό του Επιμελητηρίου μας, πραγματοποιούνται αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν στις παροχές προς τα μέλη μας και στην επικοινωνία μας με αυτά, όπως επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, στο Μητρώο Μελών του Επιμελητηρίου μας, καθώς και ανασχεδιασμός του «Επιχειρηματικού Οδηγού» και του «Taste Halkidiki» του Επιμελητηρίου μας. Στα πλαίσια αυτά επεξεργαζόμαστε στοιχεία της επιχείρησής σας και δεδομένα επικοινωνίας με αυτή. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας κατά το νόμο (Γενικός Κανονισμός ΕΕ 2016/679, Ν. 4624/2019) και έχει την έδρα του στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οδός Πολυτεχνείου 58, ΤΚ 63100, τηλ. 2371024200, 24300.
Τα δεδομένα σας χρησιμοποιούνται για την καταχώρηση στο μητρώο μελών και για τη γενικότερη διάρθρωση και λειτουργία του Μητρώου του Επιμελητηρίου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σκοπούς αρχειοθέτησης και εκπλήρωσης νομίμων καθηκόντων.
Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια αυτά, στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας αναρτώνται στην Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου μας, https://epihal.gr (στον Επιχειρηματικό Οδηγό) και στην Ιστοσελίδα μας https://tastehalkidiki.gr/ (Taste Halkidiki) προκειμένου να διαφημιστείτε και προβάλετε την επιχείρησή σας μέσω των on line υπηρεσιών μας αλλά και για την επικοινωνία τρίτων ενδιαφερομένων με εσάς για σκοπούς εμπορικής συνεργασίας.
Επίσης, στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας ή αντίγραφα καταστάσεων από το Μητρώο, μπορεί να διαβιβαστούν σε τρίτους που δικαιολογούν τεκμηριωμένο εύλογο ενδιαφέρον κατόπιν αίτησής τους, όπως σε άλλες επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου ή σε μη μέλη αυτού, σε άλλα Επιμελητήρια, σε τρίτους ιδιώτες για σκοπούς προώθησης της επιχειρηματικότητας και σύναψης συνεργασιών ή σε δημόσιους φορείς για σκοπούς ελέγχου ή έρευνας και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων για βελτίωση της επιχειρηματικότητας (σχετικά υπ’ αρ. 337/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).
Ακόμη, σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία του Επιμελητηρίου μας με τα μέλη του μέσω e-mail ή δωρεάν SMS.
Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία της επιχείρησης, ο διακριτικός τίτλος, το αντικείμενο δραστηριότητας, η διεύθυνσή της, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, η διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) και η ιστοσελίδα.
Σας ενημερώνουμε ότι έχετε το δικαίωμα εάν δεν συμφωνείτε με τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων της επιχείρησής σας για τους ανωτέρω σκοπούς προβολής και επικοινωνίας, να μας δηλώσετε την άρνησή σας και εμείς θα προχωρήσουμε στην αφαίρεση των στοιχείων σας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου στο Link : https://epihal.gr/enhmerwtiko-shmeiwma/
|
Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.
Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη –epihal.gr.
Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.
Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής.
- Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr
- Συναλλαγές για ΟΕ – ΕΕ – ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr
- Συναλλαγές για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr
- Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr
- Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr
- Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr
- Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr
- Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr
- Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr
Μείνετε συνδεδεμένοι με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και στα social networks: facebook | linkedin| instagram
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για διαγραφή από την λίστα ενημέρωσης μας ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ή στείλτε απαντητικό e-mail στο gdpr@epihal.gr με το παραπάνω κείμενο ως θέμα.