english-flag
Search

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: NEWSLETTER No19 – Ενημέρωση μελών

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του:

Στήριξη των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής & λεβάντας κατόπιν παρεμβάσεων της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση μετά την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών της εδώ και ενάμιση χρόνο, μέσω συνεχών παρεμβάσεων και οχλήσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία, για την ενίσχυση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων του Νομού μας, που επλήγησαν οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας COVID – 19.

Μέσω κοινών και στοχευμένων παρεμβάσεων μαζί με αγροτικούς φορείς, επιτεύχθηκε η ενίσχυση των παραγωγών της Χαλκιδικής για τις βρώσιμες ελιές (επιστολή μας 07/10/2020 «Ένταξη της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής στα ειδικότερα μέτρα ενίσχυσης επί μέρους προϊόντων») καθώς και για τη λεβάντα (επιστολή μας 28/01/2021 «Ένταξη σε μέτρο ενίσχυσης COVID – 19 για έκτακτη στήριξη των γεωργών του τομέα της καλλιέργειας της λεβάντας , που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID – 19»).

Έτσι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από μεταφορά πίστωσης ύψους 11 και πλέον εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, δρομολογεί οικονομική ενίσχυση των ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς, πλην της Καλαμών, που δεν είχαν ενισχυθεί μέχρι σήμερα, μέσω των εγκεκριμένων μέτρων.

Με τη δημοσίευση της απόφασης Αριθμ. 416/71435 (ΦΕΚ 1333Β_23.03.2022) «Χορήγηση  κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς: α) της καλλιέργειας Λεβάντας, β) της παραγωγής Ξηρών Σύκων, γ) της επιτραπέζιας Ελιάς πλην Καλαμών και του κωδικού 2008190 του ΟΣΔΕ, δ) της καλλιέργειας καπνού και λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο)» καθορίστηκε το ποσό στήριξης που θα δοθεί ανά στρέμμα σε κάθε παραγωγό και το οποίο ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά στρέμμα για τους παραγωγούς της Επιτραπέζιας Ελιάς. 

Η στήριξη καλύπτει 278.139 επιλέξιμα στρέμματα  που αντιστοιχούν σε 14.273 παραγωγούς. H δε ενίσχυση που θα δοθεί θα αφορά την Κονσερβολιά (Αμφίσσης), καθώς επίσης και την βρώσιμη (επιτραπέζια) ελιά Χαλκιδικής, που έως σήμερα δεν έχει πάρει ενισχύσεις λόγω covid.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1333Β, οικονομικές ενισχύσεις θα δοθούν και για (α) τους παραγωγούς Λεβάντας 57 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας, (β) τους παραγωγούς Σύκων προς αποξήρανση 67 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας, (γ) τους παραγωγούς καπνού 90 ευρώ ανά στρέμμα.

Η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί για πρώτη φορά στους παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς και τους καλλιεργητές λεβάντας της Χαλκιδικής, αποδεικνύει περίτρανα την αμέριστη υποστήριξη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς κάθε  κλάδο οικονομικής δραστηριότητας του Νομού μας.

Έτσι, από 5 Μαΐου,  τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλλει αίτηση για τη λήψη αποζημίωσης για την επιτραπέζια ελιά πλην των Καλαμών, την λεβάντα, τα ξηρά σύκα και τα καπνά λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που υπέστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid.

Ξεκινάει το Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, μια δίμηνη έρευνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής – Η συμμετοχή σας αν και είναι προαιρετική, είναι για εμάς απαραίτητη

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται κοντά στον επαγγελματία και καταγράφει τα προβλήματα και τις απόψεις των μελών του, με το νέο εργαλείο που εγκαινιάζει, το Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής.  Πρόκειται για μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, που αν και η συμμετοχή είναι προαιρετική, η παράκληση είναι να συμμετέχουν όλα τα μέλη μας, ώστε να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας στην περιοχή μας.

Μέσω του link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου, αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση, θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν στην επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.  Η συμμετοχή στην έρευνα διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.

Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epichal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων τύπου.

Αν επιθυμείτε, μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς!

Κάνετε κλικ στο link της έρευνας που ακολουθεί για να συμμετέχετε και εσείς: https://ee.kobotoolbox.org/single/d06f00b2fe173dcd67c42d62fe574bb4

Χρηματοδοτικές δράσεις

E-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (Β κύκλος)

Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων στους 12 μήνες, από τους 6 μήνες που ίσχυε, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, σύμφωνα με τη 2η τροποποίηση της Πρόσκλησης  της Δράσης «e-λιανικό» – Β’ ΚΥΚΛΟΣ.  Το αίτημα επαλήθευσης – πιστοποίησης θα πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο εντός μηνός από την ημερομηνία λήξης της δωδεκάμηνης διάρκειας του έργου. Δείτε την τροποποίηση στο link : https://www.efepae.gr/files4users/files/e-%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%92%CE%84%CE%9A%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%82/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%97_%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A3_%CE%92_%CE%9A%CE%A5%CE%9A%CE%9B%CE%9F%CE%A3_2%CE%B7%20%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%97%CE%A3%CE%97_e-%CE%9B%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C.pdf%20(2).pdf

Παράταση ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης στη Δράση «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού»

Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού», σύμφωνα με την οποία η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 και ώρα 15:00, από την Παρασκευή 15 Απριλίου και ώρα 15:00 όπως ίσχυε.

Με την τροποποίηση της Πρόσκλησης προστίθενται και οι ΚΑΔ:

 • 77.39.19.03 «Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων»
 • 90.02.19 «Αλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες των τεχνών του θεάματος»
 • 90.04 «Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες»

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων των κλάδων παροχής υπηρεσιών οργάνωσης συνεδρίων/εμπορικών εκθέσεων, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, εστίασης/διασκέδασης/ψυχαγωγίας, γυμναστηρίων και σχολών χορού, οι οποίες αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ρευστότητα, αλλά υφίστανται επίσης σημαντική οικονομική ζημία, λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19.

React EU – Η Δράση χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της απόκρισης της Ένωσης στην πανδημία COVID-19.

Η 2η τροποποίηση της πρότασης είναι αναρτημένη στο Link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/2h_trop_prosklhshs_plhttomenes.pdf 

Παράταση ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων στη Δράση «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών»

Δημοσιεύθηκε η Απόφαση  παράτασης ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών», σύμφωνα με την οποία η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 13/05/22 και ώρα 15:00, από 18/04/22 και ώρα 15:00, όπως ίσχυε.

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών – Φοροτεχνικών, καθώς και Νομικών Προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα σε ανάγκες ψηφιακού εκσυγχρονισμού τους, λόγω των διευρυμένων και διαρκών αναγκών χρήσης ψηφιακών εφαρμογών για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Η σχετική απόφαση στο link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/1h_tropopoihsh_prosklhshs_logistes.pdf

 

Ελλάδα 2.0: Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών σχεδίων

Σε λειτουργία τίθεται από την Τρίτη 10/5 η πλατφόρμα που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η νέα πλατφόρμα επιτρέπει, πλέον, στις υποβολές επενδυτικών σχεδίων να γίνονται και ηλεκτρονικά και αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα αξιολογηθούν για να λάβουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή χρηματοδότηση, χάρη στους δανειακούς πόρους του «Ελλάδα 2.0».

Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ώστε να παρέχει ταχύτητα και επαρκή ενημέρωση των επενδυτών – χωρίς άλλες παρεμβάσεις – και να δίνει δυνατότητα γρήγορων εκταμιεύσεων. Επιπρόσθετα, είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και πληροφόρηση των επενδυτών. Μέσω της πλατφόρμας γίνεται έλεγχος και για τα ζητήματα σώρευσης. Οι επενδυτές μπορούν, πλέον, να ανεβάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και μέσω της πλατφόρμας, ενώ από 1η.6.2022 καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της για την κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων. Επισημαίνεται ότι το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα στα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας τη διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν για την επένδυσή τους έως το 50% του κόστους από πόρους του «Ελλάδα 2.0», με σταθερό επιτόκιο που σήμερα είναι 0,35%, όπως ορίζεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση. Οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρώνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους θα αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το τελικό ύψος της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπολογίζεται σύμφωνα με την ύπαρξη προϋπολογισμού επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στους πέντε πυλώνες του δανειακού σκέλους του «Ελλάδα 2.0», καθώς και με την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων ανά πυλώνα (Κριτήρια Αξιολόγησης της Επιλεξιμότητας).

H πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών σχεδίων είναι διαθέσιμη προς τις επιχειρήσεις στον παρακάτω ιστότοπο: https://rrf-gobeyond.gr/welcome.

Υπενθυμίζεται πως, προς το παρόν, στο Πρόγραμμα συμμετέχουν επτά εγχώριες Τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank, Παγκρήτια Τράπεζα και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) και δύο διεθνείς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» : Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Κυριακή (8/5) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Το πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα. Οι παλιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου. «Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση», εξήγησε ο κ. Σκρέκας. Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 25.000 ανέργων: Νέοι προσωρινοί πίνακες αναρτήθηκαν μετά από μηχανογραφικό σφάλμα

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναφέρεται ότι :

«Οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης που είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) www.oaed.gr τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 περιείχαν, εξαιτίας μηχανογραφικού σφάλματος της αναδόχου εταιρίας, ωφελούμενους προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης (2017-2020) που υπέβαλαν αίτηση ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση Νο2/2022 και την με αριθμ. 1.5613/14.12.2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5895/Β/16-12-2021), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου 2022, αναρτήθηκαν νέοι, διορθωμένοι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων για τη δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» με 25.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η Διοίκηση της ΔΥΠΑ ζητάει συγγνώμη για την αναστάτωση και ταλαιπωρία που προκάλεσε το μηχανογραφικό λάθος.

Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων περιλαμβάνει τους ωφελούμενους που θα εργαστούν για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους Επιβλέποντες Φορείς ή/και στις Υπηρεσίες Τοποθέτησης, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης. Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση:

https://www.oaed.gr/proghramma-koinofelous-xaraktira-ghia-25000-atoma-se-dimoys-perifereies-kentra-koinonikis-pronoias-perifereiwn-kkppsinafis-foris-ypiresies-ypoyrghion-kai-allon-foreon

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα στο Link : https://www.oaed.gr/anartithikan-neoi-prosorini-pinakes-ghia-to-proghramma-koinofelous-apaskholisis-25000-anerghon-eksaitias-mikhanoghrafikou-sfalmatos

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων-Ιδιαίτερα αυξημένα κίνητρα-Ενίσχυση των κινήτρων & στο «Πρώτο Ένσημο»

Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον
Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά μηνών ίση για κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό για τους ωφελούμενους
εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» του Υπουργείου Εργασίας –που «τρέχει» από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία- ώστε η επιδότηση που προβλέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές στο «Πρώτο Ένσημο» θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενδυνάμωση των κινήτρων που δίνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει επιδότηση 1200 ευρώ για έξι μήνες – που κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη- για
κάθε νέα θέση με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το «Πρώτο Ένσημο» θα
ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στο link: https://www.oaed.gr/neo-proghramma-toy-oaed-ghia-tin-apaskholisi-10000-neon-anerghon-idiaitera-auksimena-kinitra-eniskhisi-ton-kinitron-sto-prwto-ensimo

ΟΑΕΔ: «Άνοιξε» για όσους διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους πριν το 2022 το ενισχυμένο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία με επιδότηση έως 36.000 €

Από  Τετάρτη 9 Μαρτίου, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις όσοι άνεργοι διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα πριν το 2022 για το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία σε πρώην επιχειρηματίες ώστε να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας. Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 € (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 € (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 € έως 36.000 €, κατόπιν αίτησης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει γίνει πιο ευέλικτο, στοχευμένο και ελκυστικό:

 • Τουλάχιστον 40% των θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες
 • ΑμεΑ και γυναίκες θύματα έμφυλης βίας λαμβάνουν 60% επιπλέον μόρια
 • Επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας λαμβάνουν 40% επιπλέον μόρια
 • Επιτρέπεται η συστέγαση σε θερμοκοιτίδες (businessincubators), χώρους συνεργασίας (coworkingspaces) και άλλες δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και η λειτουργία εντός οικίας για ψηφιακές επιχειρήσεις.

Δικαιούχοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • έχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο διάστημα 1/1/2012 – 31/12/2021
 • δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α’ ή β’ βαθμού συγγένειας,
 • δεν έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα από 01/01/2022 έως τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, και
 • έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά 10 € για τουλάχιστον 1 έτος ή την έχουν ρυθμίσει και είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

Στο πρόγραμμα επίσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άνεργοι πρώην επιχειρηματίες που δεν έχουν προχωρήσει σε νέα έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι μετά την κοινοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) του επιχειρηματικού τους σχεδίου από τον ΟΑΕΔ θα προχωρήσουν στην έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ εντός δύο μηνών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 48.000.000 €.

Τουρισμός

 

Τροποποίηση της απόφασης για τα νέα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις & τα camping στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID – 19

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2134Β_30.04.2022 η απόφαση Αριθμ. 8646 «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 6632/16.04.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 κοινής υπουργικής απόφασης ’’Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού
περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19’’ (Β΄ 2084), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ΄ αρ. 8958/15.06.2020 (Β΄ 2370), 9418/23.06.2020
(Β΄ 2498) και 16192/2020 (Β΄ 4687) όμοιες αποφάσεις» (Β’ 1632 και διόρθωση σφάλματος Β’ 1996)». Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο Link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK2134V_30_F28973.04.2022TROP.YGEION.PROT.LEITOURGIASTOURIS.EPICHEIRISEON.pdf

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τις προϋποθέσεις , τους όρους και τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού , παραλίας , όχθης κλπ που θα ισχύει για το 2022

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1952Β_19.04.2022 η απόφαση «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 47458 ΕΞ 2020/15-05-2020 (Β΄ 1864) κοινής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία 56468ΕΞ2020/05-06-2020 (Β΄ 2198), 66404ΕΞ2020/29-06-2020 (Β΄ 2697), 77616 ΕΞ2020/16-07-2020 (Β΄ 3072), 51872 ΕΞ 2021/28-04-2021 (Β’ 1798) και 78157 ΕΞ 2021/30-06-2021 (Β’ 2872),όμοιες». Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Οι Δήμοι στη χωρική τους αρμοδιότητα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τόσο τις απευθείας μισθώσεις έκτασης αιγιαλού και παραλίας, όσο και τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών έως την 29/07/2022. Από 01/08/2022 έως 31/08/2022 οι μισθώσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα διενεργούνται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης μέχρι 29/07/2022 από αυτούς, στις αρμόδιες κατά χώρο Κτηματικές Υπηρεσίες έως τις 05/08/2022».  Επιπλέον για το έτος 2022 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του υπολογισθέντος ανταλλάγματος».

Ζαχαράκη: Ανά 15 μέρες πληρωμές για το «Τουρισμός για όλους»

Την επανέναρξη των πληρωμών για το περσινό πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» ανακοίνωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Συγκεκριμένα, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα πληρωθεί η πρώτη δόση των 11.000.000 που υπολείπονται από πέρσι και μετά θα γίνονται οι πληρωμές ανά 15 μέρες. Τέλος, η υφυπουργός τόνισε ότι αναζητούνται οι πόροι για να «τρέξει» ανάλογο πρόγραμμα και φέτος.

ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΕΕ_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TOURCOOP (COSME)

Στο πλαίσιο του έργου COSME «Ενίσχυση της ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού και της ικανότητας των τουριστικών ΜΜΕ μέσω της διακρατικής συνεργασίας και της μεταφοράς γνώσης», δύο από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καλούν ΜΜΕ του τουρισμού να συμμετάσχουν στα καθεστώτα στήριξής τους και να λάβουν άμεση στήριξη σε διάφορα κράτη μέλη.

Πρόκειται για τα έργα SUSTOUR με προθεσμία υποβολής αίτησης από τις ΜΜΕ τις 10 Μαΐου, η οποία απευθύνεται σε όλα τα Κράτη Μέλη ή τρίτη χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα COSME [1] και ECO-TANDEM με προθεσμία υποβολής αίτησης τις 15 Μαΐου (απευθύνεται σε Ιταλία, Γερμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Αυστρία, αλλά είναι επίσης ανοιχτό στα υπόλοιπα Κράτη Μέλη).

Ακολουθούν επιμέρους πληροφορίες για το πρόγραμμα ECO – TANDEM :

ECO-TANDEM

Το πρόγραμμα EU ECO-TANDEM είναι διασυνοριακό πρόγραμμα για την ταυτοποίηση και αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων στην αλυσίδα αξίας του Ευρωπαϊκού Τουρισμού, με ειδικότερο ενδιαφέρον για την οικο-βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση. Το πρόγραμμα φέρνει σε επαφή ευρωπαϊκές ΜΜΕ του τουρισμού και επιχειρήσεις καινοτομίας (νεοφυείς, καινοτόμες ΜΜΕ) για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις  ECO-TANDEM μέσω της αποκαλούμενης συνεργασίας «TANDEM».

 Στόχος της πρόσκλησης συμμετοχής είναι να επιλεγούν οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ του τουρισμού και οι καινοτόμες επιχειρήσεις (τουριστικές ή και όχι),  που θα δημιουργήσουν τα «TANDEM», ζεύγη επιχειρήσεων που ενώνονται και μοιράζονται μια επιχειρηματική συμφωνία, ταυτοποιώντας από κοινού μια πρόκληση (EU ECO-CHALLENGE) που θα αντιμετωπίσουν και συμφωνώντας σε ένα κοινό Σχέδιο Δράσης. Από τα ζεύγη που θα δημιουργηθούν, θα επιλεγούν τα καλύτερα, στα  οποία θα παρασχεθεί τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη που θα διευκολύνουν την πράσινη μετάβασή τους. Η διαδικασία επιλογής παρέχεται χωρίς χρέωση των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν.

Θα επιλεγούν εξήντα δύο (62) ΜΜΕ του τουριστικού τομέα για χρηματοδότηση και θα συγχρηματοδοτηθούν από εταίρους της Κοινοπραξίας EU ECOTANDEM. Δεκαέξι (16) από αυτές από τον οργανισμό X23 (Ιταλία), δεκατέσσερις (14) θα συγχρηματοδοτηθούν από τον οργανισμό SocialFare (Ιταλία); Δεκαέξι (16) θα συγχρηματοδοτηθούν από τον οργανισμό ITKAM (Γερμανία), και δεκαέξι (16) από την SBA (Σλοβακία). Το πρόγραμμα θα επιβραβεύσει μέχρι 31 ζεύγη επιχειρήσεων ( 62 επιχειρήσεις συνολικά).

 Η συμμετοχή στο πρόγραμμα περιορίζεται στις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

EU παραδοσιακές τουριστικές ΜΜΕ (κατηγορίες NACE 55.* , 79.*) (a) {α}

EU Τουριστικές μικροεπιχειρήσεις (κατηγορίες NACE 55.*, 79.*) {β}

EU Τουριστικές νεοφυείς επιχειρήσεις (b) {γ}

EU Μη τουριστικές νεοφυείς επιχειρήσεις (b) {δ}

EU Τουριστικές καινοτόμες ΜΜΕ (a) {ε}

EU Μη τουριστικές καινοτόμες ΜΜΕ (a) {ζ}

 Ειδικότερα, οι περιπτώσεις {α}, {β} και {γ} πρέπει να προέρχονται από τις κατηγορίες:

 • Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (NACE 55.10)
 • Καταλύματα διακοπών και άλλοι τύποι καταλύματος σύντομης διάρκειας (NACE 55.20)
 • Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα (NACE 55.30)
 • Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων (NACE 79.*)

Γεωγραφική επιλεξιμότητα

Μόνο οι οργανισμοί που έχουν την έδρα σε κράτη Μέλη της ΕΕ είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή στην πρόσκληση, ενώ το πρόγραμμα θα εστιάσει γεωγραφικά σε οργανισμούς που προέρχονται από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβακία.

 Επιλέξιμες δραστηριότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι μεταξύ άλλων:

 • εκπαίδευση για πράσινη πιστοποίηση και τυποποίηση
 • συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε επίπεδο ΕΕ
 • επενδύσεις για την υιοθέτηση πράσινων λύσεων
 • συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάλυση της αγοράς
 • τεχνική υποστήριξη στη ΜΜΕ για εκτίμηση της εφαρμογής καινοτόμων λύσεων
 • βελτίωση δεξιοτήτων (εξειδικευμένη κατάρτιση προσωπικού για χρήση καινοτόμων πράσινων λύσεων, για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους, για τη διαχείριση των διαδικασιών με τρόπο περισσότερο φιλικό στο περιβάλλον

 Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Μαΐου 2022, ώρα 17:00 Κεντρικής Ευρώπης.

 Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:  https://www.eu-ecotandem.eu/.

Περισσότερες πληροφορίες για τις αιτήσεις μπορείτε να ζητήσετε με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@eu-ecotandem.eu.

 Για επικοινωνία με τους εταίρους της Κοινοπραξίας μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ακόλουθα στοιχεία:

X23 Srl (Italy): Marika Mazzi Boèm (@: marika.mazzi.boem@x-23.org) Anastasiia Yakush (@: anastasiia.yakush@x-23.org)

Social Fare (Italy) Quynh Nhu Nguyen (@quynhnhu.nguyen@socialfare.org)

Italian Chamber of Commerce in Germany Sonia Barani (@: sbarani@itkam.org)

Slovakia Business Agency Gavalcová Katarína (@: gavalcova@sbagency.sk)

 

Πληροφορίες για χρηματοδοτικές ευκαιρίες μπορείτε να βρίσκετε στον σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-search.

Εκπαίδευση & επιμόρφωση εργαζομένων

 

 

  Έναρξη επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης για εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων» – Π.Ο.Τ.Γ. στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος φορέας την υλοποίηση της Πράξης: «Κατάρτιση Στελεχών Τουριστικών Γραφείων» με Κωδικό ΟΠΣ 5035194, βάσει της υπ’ αρ. πρωτ. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ Α.Π.: 4979/1092/Α3/16.09.2020 (ΑΔΑ: ΨΧΜ746ΜΤΛΡ-ΛΘΔ) Απόφασης Ένταξης της Πράξης στο ΕΠ “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την απόφαση με αρ. πρωτ. 981/23.02.2022 (ΑΔΑ:6ΘΓ746ΜΤΛΡ-ΙΝ9).

Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων (βάσει του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 17024) σε εργαζόμενους αποκλειστικά του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης που απασχολούνται (αποκλείονται οι άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και δημόσιοι υπάλληλοι).

Το έργο απευθύνεται σε 1.273 συνολικά εργαζόμενους του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας, σε όλες τις περιφέρειες (13) της Ελλάδας, που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, να καταρτιστούν και να πιστοποιηθούν σε εξειδικευμένα αντικείμενα, με σκοπό την βελτίωση των δεξιοτήτων τους καθώς και την ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -ΕΚΤ) και την Ελλάδα.

Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα έχουν συνολική διάρκεια 80 ώρες, θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένο φορέα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και θα αφορούν τα εξής αντικείμενα: «Τουριστικός Αντιπρόσωπος», «Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου», «Χειριστής Εφαρμογών Αυτοματοποιημένου Γραφείου».

Οι ωφελούμενοι εφόσον ολοκληρώσουν την παρακολούθηση του προγράμματος κατάρτισης και συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εξετάσεις πιστοποίησης, θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400,00 €.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φορέα www.potour.gr, βρείτε την πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος όπου αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα καθώς και την  φόρμα Υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής.

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και ανάρτησης των δικαιολογητικών των ωφελούμενων αρχίζει στις 11/04/2022 και λήγει στις 11/05/2022 και ώρα 23:59:59. Πληροφορίες: Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων, Κουμουνδούρου 1 – Λάρισα, τηλέφωνο επικοινωνίας 2410253186,  Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 10:00 – 13:00

Επιχειρηματική & οικονομική επικαιρότητα

Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από Κυριακή 1η έως και τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 2137Β_30.04.2022 η απόφαση  Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.23983 με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας από την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00. Με τη νέα ΚΥΑ, αίρονται όλες οι απαγορεύσεις που ίσχυαν πλην της  χρήσης της μάσκας. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η αναστολή της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, η επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%, η αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Ενώ, ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και
τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK2137V_30_F25907.04.2022EKTAKTAMETRAAPO01EOS16.05.2022.pdf

Πόρισμα ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. τα υπερέσοδα των παρόχων

Περί τα 600 εκατ. ευρώ τοποθετεί τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που παραδόθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει καθοριστεί το τελικό ποσό που θα φορολογηθεί με 90% για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ. «Μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση θα επανέλθει κεντρικά με τα συμπεράσματά της, καθώς της έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της ΡΑΕ και τι ακριβώς έχει συμβεί με τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος», δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Ανέφερε επίσης ότι τρεις πηγές θα συμβάλουν στη στήριξη των καταναλωτών: ο κρατικός προϋπολογισμός, τα έσοδα από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τα έσοδα από το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας.

Πληθωρισμός: Προς νέο ρεκόρ τον Απρίλιο

Στο 10,2% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, από το 8,9% τον Μάρτιο καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ από το 1994, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν γίνει αισθητές εδώ και καιρό στην ελληνική οικονομία και τις τσέπες των καταναλωτών. Η ενέργεια για ακόμη μία φορά εκτόξευσε τις τιμές. Στο 122% η αύξηση στο φυσικό αέριο και 88,8% στον ηλεκτρισμό. Άνω του 10% οι αυξήσεις και σε ψωμί, κρέας, γαλακτοκομικά και έλαια. Αξιοσημείωτες αυξήσεις και στις μεταφορές.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 10,2% τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

 • 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
 • 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση
 • 35,2% στην ομάδα Στέγαση
 • 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
 • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές
 • 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες
 • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση
 • 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια
 • 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

Αύξηση 7,9% για τη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Αύξηση 7,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Μάρτιο, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών κινήθηκε ανοδικά κατά 4,3%. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 7,9% τον Μάρτιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι αύξησης 5,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020.

ΙΕΛΚΑ: Το 60% των ελληνικών νοικοκυριών κάνει οικονομία στο ρεύμα

Στις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών αναφέρεται νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οκτώ στους 10 κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις. Εξάλλου, η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σούπερ μάρκετ, σταθερά ξεπερνά το 13%. Την ίδια στιγμή, ποσοστό 74% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερες ή φθηνότερες επιλογές προϊόντων, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία πλησιάζει το 10%. Ποσοστό 61% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

Αντίστοιχη είναι και η συμπεριφορά σε σχέση με την εξοικονόμηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, το 60% του κοινού δηλώνει ότι έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την κατανάλωση ρεύματος. Πρόκειται άλλωστε και για τη δαπάνη με τη μεγαλύτερη ανατίμηση το τελευταία διάστημα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, μόλις το 16% του κοινού έχει αποταμιεύσει χρήματα τον τελευταίο χρόνο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 5-10 Απριλίου 2022 και αφορούσε ανάμεσα σε άλλα θέματα και την αντιλαμβανόμενη επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Πληροφορική: Προτελευταία σε στελέχη η Ελλάδα στην ΕΕ

Προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Ελλάδα όσον αφορά το ποσοστό εξειδικευμένων στελεχών στην τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT). Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των «πληροφορικάριων» στην Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 2,8% του συνολικού εργατικού δυναμικού της έναντι 4,5% στο σύνολο της ΕΕ, ενώ χαμηλότερο ποσοστό είχε μόνο η Ρουμανία (2,6%).
Ωστόσο, πέρυσι αυξήθηκαν σημαντικά τα στελέχη πληροφορικής στη χώρα μας μετά από μία σχεδόν δεκαετία που το ποσοστό τους παρέμενε καθηλωμένο. Συγκεκριμένα, από 1,9% που ήταν το σχετικό ποσοστό το 2012 είχε αυξηθεί μόλις στο 2,1% το 2020 για να κάνει πέρυσι το άλμα στο 2,8%. Στην ΕΕ, το ποσοστό αυξήθηκε από 3,2% το 2012 σε 4,5% πέρυσι. Τα υψηλότερα ποσοστά είχαν η Σουηδία (8%) και η Φινλανδία (7,4%). πληροφορικάριοι, Eurostat Μόνο 20% των πληροφορικάριων είναι γυναίκες Ο αριθμός των πληροφορικάριων στην ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 9 εκατομμύρια και αυξήθηκε κατά 50,5% από το 2012 έως το 2021, σχεδόν 8 φορές περισσότερο από την αύξηση της συνολικής απασχόλησης (6,3%). Η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών του κλάδου ICT είναι άντρες, με τις γυναίκες να ανέρχονται το 2021 σε λιγότερο από 20% (για την ακρίβεια 19,1%) του συνόλου. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν λίγο πάνω από 20% πέρυσι, ενώ υψηλότερη ήταν η συμμετοχή των γυναικών στη Βουλγαρία (28,2%), τη Ρουμανία (26%) και τη Μάλτα (25,6%).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ : Οι Κ.Α.Δ. που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα, για την εγγραφή των φυσικών προσώπων στο Γ.Ε.ΜΗ.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2226Β_06.05.2022  η με Αριθμ. 44070/6-5-2022 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τον καθορισμό των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που αντιστοιχούν σε άσκηση εμπορικής δραστηριότητας, προκειμένου τα φυσικά πρόσωπα που κάνουν έναρξη εργασιών στη Δ.Ο.Υ. να εγγράφονται αυτόματα στο Γ.Ε.ΜΗ.

ΕΝΦΙΑ 2022: Αναρτήθηκαν στο Taxis τα εκκαθαριστικά – Τέλη Μαΐου η πληρωμή της α’ δόσης

Αναρτήθηκαν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση τα ποσά του ΕΝΦΙΑ 2022. Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο σύνολό τους. Με 380 εκατ. ευρώ λιγότερα ξεκινά στα τέλη Μαΐου η πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου αναρτήθηκαν σήμερα στο Taxis. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Μαΐου 2022  και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας πληρωμής του φόρου.  Η τροπολογία καθορίζει τις τελικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, που χορηγείται ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Έτσι,  

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ: έκπτωση 30%

β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ: έκπτωση 25%

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ: έκπτωση 20%

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ: έκπτωση 15%

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ: έκπτωση 10%.

Όπως επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας  η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αυξήθηκε στα 577 δισ. ευρώ σημειώνοντας άλμα κατά 94 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021.   Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο ενώ σε σχέση με το 2018 ο ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλότερος κατά 35%.

Παράταση της προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε4 έως 31.7.2022 λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2294/Β/10.5.2022 η απόφαση 42792/2022 του υπουργείου εργασίας για την παράταση της προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένου μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά :

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), όπως ορίζεται στην παρ. 5.19 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/13-9-2019 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β’ 3520)», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για κάθε μεταβολή αποδοχών που προκύπτει από την υπ’ αρ. 38866/21.4.2022 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Καθορισμός κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας» (Β’ 2030), έως 31/7/2022.

ΑΑΔΕ: Προσυμπληρωμένες οι δηλώσεις ΦΠΑ από τον Νοέμβριο

Μια σημαντική αλλαγή για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει από τον Νοέμβριο καθώς τότε θα αρχίσει η ΑΑΔΕ να στέλνει τις πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ. Τα δεδομένα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή MyData καθιστούν εφικτό τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη αλλά τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν καθώς αυτά έχουν την ευθύνη για την υποβολή της.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως πολύ σημαντική αφενός γιατί μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις και αφετέρου γιατί επιτρέπει στην εφορία να γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα ενώ παράλληλα θα περιορισθούν σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις από την αποπληρωμή των τιμολογίων πολλών επιχειρήσεων.

Με τον ίδιο τρόπο, δε, το Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.

e-ΕΦΚΑ : Προσωρινά εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες για 4 ημέρες

Προσωρινά μη διαθέσιμες θα είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του φορέα. Από την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, στις 15:00, έως τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, στις 7:00, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα είναι προσωρινά μη διαθέσιμες, προκειμένου να διεξαχθούν εργασίες μετάπτωσης εφαρμογών και δεδομένων στις υποδομές του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης .

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος συμμετοχής στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τροφίμων & Ποτών «ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», Μαρίνα Αλίμου, Καλαμάκι, Cine Alimos, 25 έως και 29 Μαΐου 2022

Ο στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, εκτός από την προβολή του ελληνικού τροφίμου και ποτού και την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού ενόψει και της τουριστικής περιόδου της νέας χρονιάς, έγκειται και να προτείνουμε στο  καταναλωτικό κοινό της ευρύτερης περιοχής της Πρωτεύουσας  ποιοτικά εγχώρια προϊόντα μικρών παραγωγών σε προσιτές τιμές, μέσα από μία γιορτή της γαστρονομίας.

Παράλληλα με καθημερινά events, δίνουμε έναν τόνο εορταστικής ζωντάνιας σε μια από τις ιστορικότερες και ομορφότερες μαρίνες της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Στο Φεστιβάλ στο οποίο θα προβλέπεται και η άμεση πώληση η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις.

Στα πλαίσια της προβολής του «Παράδοσης Γεύσεις» σχεδιάζουμε την διεξαγωγή προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων στις οποίες εντάσσονται συνεντεύξεις μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Τύπου,  αλλά και γευσιγνωσία προϊόντων , όπως: ζυθογνωσία και οινογνωσία με στόχο την προβολή μέσω του Ελληνικού ποιοτικού τροφίμου και ποτού.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΕΛΙΕΣ- ΛΑΔΙ- ΠΑΡΑΓΩΓΑ                              ΟΣΠΡΙΑ- ΡΥΖΙ

ΜΕΛΙ- ΠΑΡΑΓΩΓΑ                                          ΖΥΜΑΡΙΚΑ-  ΣΑΛΤΣΕΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ                          ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ-ΨΑΡΙ

ΚΡΑΣΙ- ΜΠΥΡΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΑ                          ΒΟΤΑΝΑ- ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

ΛΙΚΕΡ- ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ                       ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ- ΧΥΜΟΙ- ΝΕΡΟ                     ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ

ΑΥΓΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ                             ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ- ΓΛΥΚΑ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ                                                   ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ

ΤΥΡΙ- ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ                                        STREETFOOD ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ

ΟΣΠΡΙΑ- ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ                     ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Το Φεστιβάλ, θα στεγαστεί σε καλαίσθητα υπαίθρια περίπτερα, τύπου Παγόδας, ενώ θα υπάρχουν καθημερινές προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα, κληρώσεις με δώρα για τους επισκέπτες (δράσεις που θα προβάλλονται μέσω των Μ.Μ.Ε.).

Με βάση τα παραπάνω σας προτείνουμε να στηρίξετε την προσπάθεια μας συμμετέχοντας ως εκθέτης προβάλλοντας το προϊόν σας, τοπικής παραγωγής, σε μία δράση γαστρονομικού τουρισμού.

Ευελπιστούμε θα αγκαλιάσετε την προσπάθεια μας στην οποία σας καλούμε να δώσετε δυναμικά το παρόν με την συμμετοχή σας.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση: τιμοκατάλογο, καταληκτικές ημερομηνίες συμμετοχής, κράτηση θέσεων, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κο Χρόνη Ινιωτάκη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ

Ξενοφώντος 5, Πειραιάς 18543

2155056075, 6946280679

iniotaki@yahoo.grelladosgevseis@gmail.com

Διεθνής οικονομική επικαιρότητα

Κομισιόν : Αποσύρει την πρόταση για απαγόρευση στα τάνκερ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες

Ύστερα από μία εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων και αντιπαραθέσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βάλει νερό στο κρασί του πακέτου της για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Κομισιόν θα αποσύρει την πρόταση για απαγόρευση στα δεξαμενόπλοια της Ε.Ε. να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες. Παρόλα αυτά θα διατηρήσει το σχέδιο για απαγόρευση ασφάλισης των τάνκερ αυτών. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κρατών – μελών που είχαν αντιδράσει στην πρόταση αυτή της Κομισιόν, επικαλούμενη απουσία συμφωνίας να πράξουν το ίδιο και οι χώρες του G7. Ακόμη και η απαγόρευση για την παροχή ασφάλισης στα τάνκερ είναι αρκετά σοβαρή. Οι ναυτιλιακές που θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο θα αναλαμβάνουν το ρίσκο για ατυχήματα, πετρελαιοκηλίδες κτλ. Το 95% της κάλυψης των τάνκερ κανονίζεται μέσω ενός οργανισμού με έδρα το Λονδίνο, που ακολουθεί το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Χωρίς τέτοιου είδους ασφάλιση η Ρωσία και οι πελάτες της θα έπρεπε να βρουν εναλλακτικές για την κάλυψη κινδύνων, όπως ατυχημάτων, πετρελαιοκηλίδων στη θάλασσα κτλ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αγωγές πολλές δισεκατομμυρίων.

Να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες για την τελική μορφή του έκτου πακέτου κυρώσεων στους κόλπους της ΕΕ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι διπλωμάτες προσπαθούν να υπερβούν τις επίμονες αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, αλλά και να βρουν χρυσή τομή επί αιτημάτων και άλλων χωρών όπως η Σλοβακία και η Τσεχία να τους δοθεί περισσότερο χρόνος να εφαρμόσουν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Κομισιόν : Έκτακτο σχέδιο της για ενδεχόμενο ενεργειακού μπλακάουτ

Ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ φέρνει το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν που έχει στόχο να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια των νοικοκυριών και κομβικών δημοσίων υπηρεσιών. Το έκτακτο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις 18 Μαΐου με στόχο την αντιμετώπιση μιας πιθανής απότομης διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- (α) μείωση στη χρήση των ΙΧ & κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους , (β) τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα με σκοπό τον περιορισμό των μετακινήσεων, (γ) Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα , (δ) Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις ακόμα και περιορισμούς στα ταξίδια.

Ευρωζώνη: Στο χαμηλότερο επίπεδο απ’ το 2020 ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης

Συνεχίζει να κατρακυλά η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, καθώς, σύμφωνα με τη Sentix που καταρτίζει τον σχετικό δείκτη, τον Μάιο διαμορφώθηκε στις -22,6 μονάδες, από -18 τον Απρίλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -20,8 μονάδες. Πρόκειται για το 3ο συνεχόμενο μήνα πτώσης του δείκτη, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο χειρότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, καταδεικνύοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών της Sentix για την οικονομία της ευρωζώνης έπεσε στις -10,5 μονάδες τον Μάιο από τις -5,5 μονάδες του Απριλίου, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις -34 μονάδες έναντι των -29,8 μονάδων του Απριλίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ανταποδοτικές υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς τα μέλη του

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες:

 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (ebooking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη.
 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (eshop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr .
 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.
 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις.

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, email: press@epihal.gr.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.

Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη –epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.

 

Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής.

 • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ΟΕ – ΕΕ – ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr
 • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr
 • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr
 • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr
 • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr
 • Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr

Μείνετε συνδεδεμένοι με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και στα social networks: facebook | linkedin| instagram

Η λειτουργία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι, η εξυπηρέτηση κοινού στο Επιμελητήριο γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά ΚΥΑ , απαραίτητα με:

Ι. Πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή ΙΙ. Πιστοποιητικού νόσησης,  ή ΙΙΙ.  Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και, κατόπιν συνεννόησης, να αποστείλουν με e-mail τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο