english-flag
Search

Επιμελητήριο Χανίων:Πρόταση Παγκρήτιας Παρέμβασης για την Επιβίωση των Ελαιουργείων από την Ενεργειακή Απειλή

Πρόταση Παγκρήτιας Παρέμβασης για την Επιβίωση των Ελαιουργείων από την Ενεργειακή Απειλή

 

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,

 

Το Επιμελητήριο Χανίων από κοινού και μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή μετά από την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων (Τετάρτη, 12/10/2022), σύμφωνα με την οποία το σύνολο των επιχειρηματιών μελών μας πρόταξαν με αγωνία τις οριακές συνθήκες λειτουργίας και επιβίωσης του κλάδου, εξαιτίας του απαγορευτικού ενεργειακού κόστους.

 

Ο Ελαιουργικός τομέας της Κρήτης, συνεχίζοντας την προαιώνια παράδοσή του, αποτελεί και σήμερα στρατηγικό θεμέλιο της Αγροτικής Οικονομίας και των πρόσφατων εξαγωγικών επιτευγμάτων του νησιού μας, με αποτέλεσμα να συνεισφέρει δυναμικά στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην ευημερία της Κοινωνίας, μέσω των 95.000 αγροτικών οικογενειών και των εκατοντάδων μεταποιητικών της επιχειρήσεων και εργαζομένων τους.

 

Μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις του τελευταίου χρόνου, το ενεργειακό κόστος σε κάθε ελαιοτριβείο ανά τόνο παραγόμενου ελαιόκαρπου, έχει εκτιναχθεί από 10 ευρώ που ήταν το 2019 σε 60 έως 80 ευρώ σήμερα, ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Η λειτουργία κάθε ελαιοτριβείου απαιτεί υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος Αναπόφευκτα, οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες για το σύνολο των εμπλεκόμενων στην παραγωγική αλυσίδα του ελαιολάδου. Την ίδια στιγμή που το σύνολο των νοικοκυριών στη χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με τις εκτεταμένες συνέπειες ανατιμήσεων στον τομέα των Τροφίμων, δυστυχώς και τα ελαιοτριβεία είναι αναγκασμένα για την επιβίωσή τους να μετακυλήσουν το δυσβάσταχτο λειτουργικό κόστος στην εμπορική αλυσίδα με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα καταναλωτή.

 

Τον περασμένο χρόνο νομοθετήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία ειδική στήριξη για τους αγρότες, μέσω της οποίας παρέχεται πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου έως και Δεκεμβρίου, η οποία προβλέπει κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, με αφαίρεση των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έχουν ήδη προσφερθεί. Παρότι η δράση αυτή απευθύνεται αποκλειστικά σε αγρότες, έχουν επίσης συμπεριληφθεί και τα ξηραντήρια καπνού, προφανώς λόγω της μεγάλης και σημαντικής συμμετοχής τους στην παραγωγική διαδικασία καπνικών πρώτων υλών.

 

Σε αντίστοιχες πολιτικές ενισχύσεων, όπως με αυτή που ίσχυσε για τα ξηραντήρια καπνού, θα έπρεπε να εντάσσονται και τα ελαιουργία, τα οποία αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας που ακολουθείται κατά την παραγωγή ελαιολάδου. Τα ελαιοτριβεία έχουν σχεδόν αποκλειστικά εποχιακή λειτουργία, η οποία συνδέεται άμεσα με τους μήνες της ελαιοκομικής περιόδου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, αφού σε αυτά παράγεται το προϊόν πριν την εμπορία ή τη τυποποίησή του.

 

Αξίζει να τονιστεί ότι παραδοσιακά τα περισσότερα ελαιοτριβεία «πληρώνονται» σε είδος (δηλ. ελαιόλαδο), προκειμένου να διευκολύνουν τους παραγωγούς που συνήθως δεν διαθέτουν χρήματα για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Το γεγονός αυτό όμως αφενός καθιστά πολλά ελαιοτριβεία ιδιαίτερα ευάλωτα στις διακυμάνσεις της τιμής του ελαιολάδου, αφετέρου διαταράσσει τις ταμειακές ροές τους και τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων κεφαλαίων για τη λειτουργία τους, τα οποία πλήττονται ακόμα περισσότερο λόγω της ακρίβειας.

 

Συνεπώς, το Επιμελητήριο Χανίων και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων προτείνουμε την παγκρήτια ένωση δυνάμεων και κοινή παρέμβαση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου της Κρήτης και όλων των Συλλόγων Ιδιοκτητών Ελαιουργείων του νησιού μας, διεκδικώντας από την Ελληνική Πολιτεία για τη χρονική περίοδο του πεντάμηνου της συγκομιδής (Οκτώβριος – Φεβρουάριος), για τις επιχειρήσεις που έχουν στη δραστηριότητά τους, είτε ως κύριο, είτε ως δευτερεύοντα τον ΚΑΔ του ελαιοτριβείου, (10412302 Υπηρεσίες έκθλιψης ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούχων σπόρων), η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για ελαιοτριβεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, να ανέλθει για την ελαιοκομική περίοδο τουλάχιστον σε 0,604 €/KWh, ίσης αξίας δηλαδή με την ήδη εγκεκριμένη επιδότηση ρεύματος που παρέχεται δίκαια για τα αρτοποιεία – βιομηχανίες άρτου κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

 

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων                                   Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών

Ελαιουργίων Ν. Χανίων

 

       Αντώνης Ροκάκης                                                                      Μιχάλης Χαιρετάκης

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο