english-flag
Search

Επιμελητήριο Χανίων: Σύσκεψη εργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.

Στο Επιμελητήριο Χανίων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας της Διοίκησης του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικής κοινότητας με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη. Τον Υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευσαν στο Επιμελητήριο η κ. Σέβη Βολουδάκη, Βουλευτής Χανίων, ο κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Διευθυντής του πολιτικού γραφείου της τ. Υπουργού, κ. Ντόρας Μπακογιάννη και ο κ. Κωσταντίνος Βερναδάκης Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή κ. Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υφυπουργός ενημέρωσε διεξοδικά για την οικονομική διπλωματία και τις δράσεις της κυβέρνησης με σκοπό την ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση των συμφερόντων τους στο εξωτερικό. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, ενημέρωσε τον κ. Φραγκογιάννη για τις εξελισσόμενες πρωτοβουλίες του φορέα της Επιχειρηματικότητας, οι οποίες προάγουν την ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας» και της «τουριστικής αειφορίας», στο πλαίσιο και του νέου «Αναπτυξιακού Δικτύου Επιστημονικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας των Χανίων».

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι εξωστρεφείς Χανιώτες επιχειρηματίες του Αγροδιατροφικού κλάδου και οι πολύπειροι παραγωγοί με σχέδιο και σκληρή δουλειά, κατορθώνουν να υπερβαίνουν τα τεράστια εμπόδια των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων, κατακτώντας διαρκώς νέες διεθνείς αγορές και ανοδικούς εξαγωγικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι εξαγωγές του νησιού το 2023 κατέκτησαν ένα ακόμα ρεκόρ, επιτυγχάνοντας οικονομική αξία 885,60 εκατομμυρίων ευρώ και ποσότητα 471.143 τόνων, δηλαδή αύξηση 28,7% σε αξία και 11,6% σε ποσότητα από την περσινή χρονιά.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εργασίας, ο κος Αντώνης Ροκάκης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε σήμερα την τιμή να συνεργαστούμε στην έδρα της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων, τον κ. Φραγκογιάννη, δυναμικό επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας και της Εξωστρέφειας της πατρίδας μας. Συζητήσαμε αναλυτικά για τις νέες ευκαιρίες δημιουργικής προώθησης των Χανιώτικων προϊόντων στις διεθνείς Αγορές, την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στο νησί και την ενδυνάμωση της Ανάπτυξης των επιχειρήσεών μας στην πράξη, σε μια πιεστική περίοδο για τις παραγωγικές δυνάμεις των Χανίων, κυρίως εξαιτίας της εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους.

Υπογράμμισα στον κ. υφυπουργό ότι η Κρήτη, κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά και ακριτικό φυλάκιό του στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να παίξει και πάλι τον κρίσιμο γεωπολιτικό και αναπτυξιακό στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή της ταραγμένης από συγκρούσεις Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας προϋποθέσεις σταθερότητας και ανάκαμψης. Με την ιδιότητά μου ως προέδρου του Ελληνοκυπριακού Δικτύου Επιμελητηρίων, πρότεινα στον κ. Φραγκογιάννη να αναλάβουμε κοινή πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, για τη συνδιοργάνωση το προσεχές φθινόπωρο διεθνούς forum στα Χανιά. Προσκεκλημένοι μας το σύνολο των εθνικών θεσμικών φορέων της Επιχειρηματικότητας και της Οικονομίας όλων των χωρών της Μεσογείου, με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, ως Γέφυρας Ειρήνης & Ευημερίας. Η κατ΄αρχήν ανταπόκριση του κ. Φραγκογιάννη ήταν θετική και το επόμενο διάστημα θα διερευνήσει τις δυνατότητες επιτυχίας της στρατηγικής πρωτοβουλίας.

Τέλος, ως διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων ζητήσαμε από τον κ. υφυπουργό τη συνεργασία με την πολυδιάστατη «Ακαδημία Ανάπτυξης Εξαγωγών», την οποία έχει δημιουργήσει η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου» (Enterprise Greece) για την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των εξαγωγικών δεξιοτήτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη διεθνή ενημέρωση και δικτύωση και την ολοκληρωμένη συμβουλευτική υποστήριξη. Προτείναμε τον κοινό σχεδιασμό και την άμεση συνδιοργάνωση στα Χανιά ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για την ενδυνάμωση των επιχειρηματιών της Κρήτης, οι οποίοι ενδιαφέρονται να διεισδύσουν σε ξένες αγορές και να εδραιωθούν σε αυτές. Ο κ. Υφυπουργός δεσμεύτηκε με ικανοποίηση στην πραγματοποίηση της σημαντικής εκπαίδευσης και μάλιστα αποκάλυψε ότι ήδη το Υπουργείο επεξεργάζεται την ιδέα για ίδρυση περιφερειακών γραφείων (helpdesk) υποστήριξης εξαγωγικών επιχειρήσεων από το “EnterpriseGreece”. Προσκάλεσα με ενθουσιασμό τον κ. Φραγκογιάννη να ιδρύσει στο Επιμελητήριο Χανίων και σε ειδικό χώρο που θα του παραχωρήσουμε το πρώτο περιφερειακό γραφείο του σημαντικού οργανισμού».

Μετάβαση στο περιεχόμενο