english-flag
Search

Επιστολή του προέδρου της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για υπερεπίδοση εσόδων

epistolh-KEE-20161222

Επιστολή στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ζητώντας την άμεση αποπληρωμή μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από την υπεραπόδοση που έχει προκύψει στα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ ζητά παράλληλα να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για τη μείωση της φορολογίας που βαρύνει σήμερα την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Επισυνάπτεται η επιστολή:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στο κεφάλαιο 2.2 του Μνημονίου Συνεννόησης που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους – δανειστές της τον Αύγουστο του 2015, γίνεται σαφής αναφορά στον τρόπο διαχείρισης ενδεχόμενης υπερεπίδοσης σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους. Ειδικότερα, προβλέπεται η μεταφορά του 30% του πλεονάζοντος ποσού σε ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του χρέους, καθώς και η χρήση ενός πρόσθετου 30% για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες προμηθευτές. Βάσει των προβλέψεων αυτών, εξυπακούεται ότι το υπόλοιπο 40% του ποσού της υπερεπίδοσης θα μεταφέρεται στα αποθεματικά του κράτους.

Στο δε Συμπληρωματικό Μνημόνιο, που υπεγράφη στις 9 Ιουνίου 2016, αναφέρεται (κεφάλαιο 2.1) ότι σε περίπτωση επαρκούς απόδοσης των διοικητικών μέτρων για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να δημιουργείται μόνιμου χαρακτήρα δημοσιονομική υπερεπίδοση έναντι των στόχων, οι ελληνικές αρχές σε συνεννόηση με τους θεσμούς, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Κανείς, σαφώς, δεν αμφισβητεί την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ειδικότερα για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναδείξουμε μια εξίσου σημαντική ανάγκη, αυτή της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, η οποία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια κάτω από ασφυκτικές συνθήκες ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας.

Με το σκεπτικό αυτό και βάσει των όσων έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους εταίρους και δανειστές της, ζητούμε να κατευθυνθεί το προβλεπόμενο ποσοστό του ποσού της υπερεπίδοσης σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους στην αποπληρωμή μέρους των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Τα κεφάλαια αυτά είναι άκρως απαραίτητα για τη συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, που δίνουν σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους.

Παράλληλα, ζητούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μείωση της φορολογίας που βαρύνει σήμερα την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Η διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου φορολογικού περιβάλλοντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, για την αύξηση του εθνικού πλούτου και τη σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την ενθάρρυνση νέων παραγωγικών επενδύσεων, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, ώστε να καταστεί δυνατή μια μόνιμη και βιώσιμη αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Εκφράζοντας το αίτημα του συνόλου της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, για ένα βιώσιμο περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα θετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της αγοράς και στην επιτάχυνση της πορείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Εκ μέρους του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου, σας εύχομαι καλές γιορτές κι ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο