Άρθρο με προτάσεις μέτρων για την κρίση της ενέργειας στην παραγωγή από τον Δ΄Αντιπρόεδρο της Κ.Ε.Ε.Ε και πρόεδρο του Επιμενλητριου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου
Ως ένας από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και ενόψει των δυσθεώρητων αυξήσεων του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις, μεταποιητικών και μη, θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω τα εξής:
Πρώτον: Η ανακοινωθείσα στη Δ.Ε.Θ. από τον πρωθυπουργό επιχορήγηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσεως νοικοκυριών και ορισμένων επιχειρήσεων, σε ποσοστό έως και 80%, κρίνεται ως μία απαραίτητη και οπωσδήποτε θετική παρέμβαση.
Δεύτερον: H υπερβολική αύξηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των επιχειρήσεων, ιδιαιτέρως δε των ενεργοβόρων βιοτεχνικών, βιομηχανικών και εν γένει μεταποιητικών και παραγωγικών επιχειρήσεων, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους τόσο για την βιωσιμότητα τους, όσο και για την συνοχή της κοινωνίας.
Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους: α) Η όποια οικονομική ελάφρυνση από την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών θα εξανεμιστεί από τις τεράστιες ανατιμήσεις του συνόλου των προϊόντων, ιδιαίτερα των ειδών πρώτης ανάγκης, οι οποίες θα προκύψουν, ως φυσικό επακόλουθο, της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής τους.
β) Μεγάλο ποσοστό του συνόλου των επιχειρήσεων θα αντιμετωπίσει το φάσμα της χρεωκοπίας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του λειτουργικού τους κόστους, συγχρόνως με την κατακρήμνιση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
γ) Η κοινωνική συνοχή θα κινδυνεύσει, εξαιτίας της αναπόφευκτης εκτίναξης της ανεργίας και της συνακόλουθης αδυναμίας των πολιτών να καλύψουν βασικές τους ανάγκες όπως θέρμανση, ένδυση ακόμη και σίτιση.
Χρήσιμο θα ήταν σε αυτό το σημείο να παρατεθούν δύο εξαιρετικά διαφωτιστικά στοιχεία.
Πρώτον: H περίπτωση μιας μεσαίας επιχείρησης της Πιερίας, της οποίας το ενεργειακό κόστος εκτοξεύθηκε σε απαγορευτικά, για τη λειτουργία της, επίπεδα και οι πληρωτέοι λογαριασμοί της για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, που αποδεικνύουν την αλήθεια και την ακρίβεια των λόγων μου, είναι στα χέρια μου και στη διάθεσή σας.
Ας αρχίσουμε πρώτα από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η εν λόγω εταιρεία, για τον ίδιο όγκο κατανάλωσης, το μεν Ιανουάριο του 2021 χρεώθηκε για Προμήθεια Ρεύματος (Α) 144.000 ευρώ, ενώ για τον Αύγουστο του ιδίου έτους χρεώθηκε με 268.000 ευρώ.
Η αύξηση με τη οποία επιβαρύνεται η εταιρεία είναι της τάξεως του 86% !!!
Όσον αφορά στην αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου αναφέρουμε μόνο το εξής:
Ενώ η τιμή του κατά τον Ιούλιο του 2021 ήταν 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Ολλανδίας, αυτή θα ανέλθει στα 92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Θα σημειωθεί δηλαδή αύξηση της τάξεως του 513%!!!
Αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση πιστεύει κανείς ότι η Ελληνική Οικονομία θα αποφύγει την κατάρρευση;
Δεύτερον: Είναι πράγματι άξια προσοχής και μελέτης τα όσο επεσήμανε για το ενεργειακό πρόβλημα, ένας ενεργειακός πάροχος της ελληνικής αγοράς, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην από 12/10/2021 συνέντευξή του σε έγκυρη οικονομική εφημερίδα.
Α) Εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν.
Β) Αποφασίστηκε η κατάργηση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς σχέδιο και χωρίς επενδύσεις, οι οποίες θα μας εξασφάλιζαν την επαρκή και σε προσιτή τιμή ενέργεια .
Γ) Ενώ έχει αποφασισθεί ότι το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης προς την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, δεν υλοποιούνται οι απαραίτητες για αυτό το σκοπό επενδύσεις.
Αντιθέτως δημιουργούνται αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τέλος προτείνει, παράλληλα με την μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές οι οποίες θα μας επιτρέψουν να έχουμε σε επάρκεια και φθηνές τιμές φυσικό αέριο και ρεύμα, ώστε η είσοδός μας στη νέα ενεργειακή εποχή να πραγματοποιηθεί ομαλά.
Αφού, λοιπόν, λάβουμε υπόψη τα ανωτέρω για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης, προτείνω την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για παραγωγικούς σκοπούς, μέχρι του σημείου να επανέλθει το κόστος τους στο προ των αυξήσεων επίπεδο, ώστε να είναι σε θέση οι μεν επιχειρήσεις να διατηρήσουν αμείωτο το προσωπικό τους, οι δε πολίτες να αποφύγουν τη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου και την φτωχοποίηση.
Έχοντας εμπιστοσύνη στα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί, τελικά, εξασφαλίζοντας έγκαιρα την απαραίτητη για το σκοπό αυτό χρηματοδότηση, εκμεταλλευόμενη τα πολύ χαμηλά, τουλάχιστον ακόμη, επιτόκια της ΕΚΤ και των αγορών.