Σύμφωνα με τα πορίσματά της, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους ξεπέρασαν τις άλλες κατηγορίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατέγραψαν αύξηση της απασχόλησης κατά 3% το 2022. Επίσης, ορισμένα βιομηχανικά οικοσυστήματα σημείωσαν ανάπτυξη στο πλαίσιο της κρίσης. Ειδικότερα, τα βιομηχανικά οικοσυστήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της λιανικής πώλησης έχουν σημειώσει μακροπρόθεσμη αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους, προς όφελος τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των μεγάλων επιχειρήσεων σε αυτούς τους τομείς. Γενικότερα, η απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε και στα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται σε τομείς που επλήγησαν σοβαρά από περιορισμούς που σχετίζονταν με την πανδημία, όπως ο τουρισμός, όπου η απασχόληση αυξήθηκε κατά 8%.
Ο τομέας υψηλής έντασης γνώσης σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση της προστιθέμενης αξίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης και του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ 2020 και 2022. Επιπλέον, οκτώ κράτη μέλη —το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Σλοβενία— κατάφεραν να επιτύχουν πραγματική αύξηση της προστιθέμενης αξίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το 2022, ακόμη και μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.
Στην έκθεση επισημαίνονται ο άνευ προηγουμένου αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πρόσληψη προσωπικού για να αντεπεξέλθουν στην ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης. Επισημαίνεται επίσης ο αντίκτυπος της απότομης αύξησης του πληθωρισμού, ιδίως όσον αφορά το κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών, καθώς και ο αντίκτυπος των επιτοκίων, τα οποία δυσχέραναν την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, ιδίως το 2022. Η λήξη της δημόσιας χρηματοδοτικής συνδρομής που σχετίζεται με την πανδημία και οι επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας είχαν επίσης επίπτωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν ταυτόχρονα να προσαρμοστούν στη μετάβαση σε μια ψηφιακή και βιώσιμη οικονομία.
Η επανεξέταση των επιδόσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί το κύριο εργαλείο της Επιτροπής για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της προόδου που σημειώνουν τα κράτη μέλη και οι χώρες-εταίροι στην εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα συμπεράσματα περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του 2023 για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα ενημερωτικά δελτία ανά χώρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σχετικό ενημερωτικό δελτίο για την Ελλάδα είναι διαθέσιμο εδώ.