english-flag
Search

Η ΚΕΕΕ ένωσε φωνή συμπαράστασης προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας, στη Γενική Συνέλευση, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ ξεκίνησαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννης Μασούτης, αναφέρθηκε στο ρόλο των Επιμελητηρίων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η εξεύρεση λύσης για την έλλειψη προσωπικού, η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης αποτελούν βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν, προς όφελος των επιχειρήσεων και έχουν συμπεριληφθεί στο υπόμνημα το οποίο απεστάλη στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Μετά από πρόταση του β’ αντιπροέδρου ΚΕΕ, κ. Π. Ραβάνη, η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους πληγέντες στη δοκιμαζόμενη Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορεί να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί από το κάθε Επιμελητήριο, ως μία ελάχιστη κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης.

 

Ακολούθησε η έγκριση πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ (Έδεσσα, 5-6 Μαΐου), καθώς και η β’ τροποποίηση προϋπολογισμού ΚΕΕΕ έτους 2023. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, έκανε έναν απολογισμό του ΕΦΕΠΑΕ από το 2009 έως σήμερα και της δράσης του, μέσω των περιφερειακών μονάδων σε όλη την επικράτεια, κάθετα και οριζόντια σε όλους τους τομείς. Στη συνέχεια, ακολούθησε παρουσίαση του τεχνικού συμβούλου της ΚΕΕΕ, κ. Μανώλη Μπαλτά, με θέμα το χωροταξικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα επιχειρηματικά πάρκα και το ρόλο της ΚΕΕΕ στη θωράκιση και διεύρυνση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 15 χρόνια, η ΚΕΕΕ έχει καταθέσει περισσότερα από 50 υπομνήματα προς την κυβέρνηση με 120 νομοτεχνικά ολοκληρωμένες προτάσεις νόμου (εισηγητική έκθεση και άρθρα νόμου) και 65 από αυτές υιοθετήθηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή και αποτελούν ρυθμίσεις σε εφαρμοστικές αποφάσεις και 18 νόμους της ελληνικής δημοκρατίας. Το συντονισμό των εργασιών είχε αναλάβει ο γενικός γραμματέας της ΚΕΕΕ, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης.

 

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Νίκος Αγγελίδης, αναφέρθηκε στο έργο και τις δράσεις του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), ως παγκοσμίου επιχειρηματικού οργανισμού και συμβούλου του ΟΗΕ σε θέματα επιχειρηματικότητας. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, κ. Γιώργος Καββαθάς, επεσήμανε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως η έλλειψη ρευστότητας και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, και κατέθεσε προτάσεις ώστε να επιλυθούν. Η πρόεδρος του Εμπορικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, υπογράμμισε την υποχρέωση υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με δράσεις και προγράμματα όπως αυτά τα οποία υλοποιεί το ΕΒΕΑ. Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις ως μονόδρομο για την επιστροφή και διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως η ακρίβεια, η φοροδιαφυγή, το κόστος δανεισμού και η αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις προέδρων και μελών Γενικής Συνέλευσης. Όλοι όσοι πήραν το λόγο εξέφρασαν τη βαθιά οδύνη τους και τη συμπαράσταση τους προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας καθώς και την αδήριτη ανάγκη στήριξής τους με κάθε μέσο.

 

Την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023, στις 11:30, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Μασούτης, καθώς και πλήθος προέδρων και μελών διοικήσεων Επιμελητηρίων, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, βρέθηκαν στα περίπτερα 2, 3 και 17 της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων.  Στη φετινή, 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 382 επιχειρήσεις από 48 Επιμελητήρια εκθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες, στους κλάδους τροφίμων και ποτών, μεταποίησης, φιλοξενίας και αναψυχής, τεχνολογίας και media.

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο