english-flag
Search

Η ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας Π. Μαρλαφέκα στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να αποδώσω τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε ένα επίλεκτο μέλος του Επιμελητηρίου μας και της επιχειρηματικής κοινότητας, που πρόσφατα και εντελώς απρόσμενα έφυγε από την ζωή στα 53 του χρόνια. Αναφέρομαι στον Παναγιώτη Τζούδα που υπηρέτησε τον Επιμελητηριακό θεσμό, επί σειρά ετών με συνέπεια και σημαντική προσφορά. Στήριξε δε με όλες τους τις δυνάμεις την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων. Η απώλεια του είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την οικογένεια του Επιμελητηρίου μας.

Όπως σημαντική, ήταν και η απώλεια του εξαίρετου στελέχους της Αναπτυξιακής του φορέα μας, του Παναγιώτη Βαφείδη.

Παρακαλώ να τηρήσουμε, στην μνήμη τους, ενός λεπτού σιγή.

………………………………………

Κυρίες και κύριοι

Ξεκινώντας θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι ο ρόλος του Επιμελητηρίου εκ του νόμου είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός. Συμβουλεύει τους θεσμούς της πολιτείας, δεν τους υποκαθιστά. Δεν υποκαθιστά την κυβέρνηση, δεν υποκαθιστά τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Παράλληλά ο ρόλος του, είναι  και αναπτυξιακός, σε παρεμβάσεις και δράσεις που έχουν αμιγώς επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην περιοχή ευθύνης του.

Στα πλαίσια αυτά, το Επιμελητήριο Αχαΐας, έχει να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα με σημαντικές επιτυχίες, που οι επιχειρηματίες της περιοχής γνωρίζουν, τα οποία θα ειπωθούν αναλυτικά, όταν παρουσιάσουμε τον απολογισμό της θητείας μας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να υπενθυμίσω πως η διοίκηση ενός φορέα όπως είναι το Επιμελητήριο είναι βιωματική και εμπεριέχει σε απόλυτο βαθμό την διάθεση και επιθυμία για προσφορά και μόνο. Αυτή αξιολογείται σε βάθος χρόνου. Το Επιμελητήριο δεν είναι εφαλτήριο για προσωπικές και ευκαιριακές φιλοδοξίες που έχουν σαν αφετηρία προσωπικούς επαγγελματικούς και οικονομικούς στόχους.

Με αυτή την αφετηρία, πριν 12 χρόνια αποδεχθήκαμε την επιθυμία και προτροπή πολλών επιχειρηματιών της περιοχής μας να αναλάβουμε την διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Από την αρχή, κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε ο φορέας να ανακτήσει το κύρος που του πρέπει, που τότε το είχε χάσει για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αξιολογήθηκε από τα μέλη μας, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, και βεβαίως από τα αρμόδια Υπουργεία όλων των κυβερνήσεων. Η εκλογή μου ως Πρόεδρου της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από τα 16 Επιμελητήρια που είναι μέτοχοι,  και ως Προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ που τον συγκροτούν 7 Αναπτυξιακοί φορείς που καλύπτουν το σύνολο της χώρα, με μέλη, τα Επιμελητήρια,  τους Συνδέσμους Βιομηχανιών, τους Συνδέσμους Εξαγωγέων, Τράπεζες , Ενώσεις Ξενοδόχων κ.λ.π. καταδεικνύει σε απόλυτο βαθμό την άριστη αξιολόγηση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Αχαΐας και την αποδοχή του έργου μας.

Και για τον λόγο αυτό το Επιμελητήριό μας έχει καταστεί από τους πλέον αξιόπιστους συμβούλους των Οικονομικών και Παραγωγικών Υπουργείων με προτάσεις και τροπολογίες που εισηγούμαστε και γίνονται τις περισσότερες φορές αποδεκτές.

—————————————————————————————————

Στρατηγικά σαν διοίκηση του επιμελητηρίου Αχαΐας από το 2020 μπαίνοντας, όπως όλη η χώρα βίαια στην πρωτόγνωρη πραγματικότητα του κορωνοϊού και στην εποχή των lockdown πήραμε μια απόφαση. Να επικεντρωθούμε στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να βρούμε τρόπους να τις χρηματοδοτήσουμε προκειμένου να βγουν αλώβητες από την κρίση της πανδημίας.

Τέτοιες μέρες ήταν, το 2020 που ακυρώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία  οι εκδηλώσεις στη χώρα μας, και συνεπώς η διεξαγωγή του πατρινού Καρναβαλιού με αποτέλεσμα να βιώσουμε πρώτοι ως Αχαΐα τις οικονομικές επιπτώσεις.

Ξεκινώντας αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον τότε Υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα , τον Υπουργό ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ Γιάννη Τσακίρη, προσπαθούσαμε να βρούμε λύση στην στήριξη της τοπικής οικονομίας για το πως θα πετύχουμε μία ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις που το είχαν ανάγκη.

Η πρότασή μου ήταν ξεκάθαρη, ότι από τη στιγμή που σταματάμε τη λειτουργία μιας επιχείρησης, αλλά ταυτόχρονα τρέχουν τα πάγια οι μισθοί και οι υποχρεώσεις, οι επιχειρήσεις χρειάζονταν ρευστότητα για να αντέξουν. Η μόνη άμεση λύση ήταν η πηγή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Ήταν μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης που κατάφερε και πήρε έγκριση ώστε τα χρήματα του ΕΣΠΑ από επενδυτικά να γυρίσουν σε χρήματα ρευστότητας.

Από την άλλη θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τον τρόπο διαχείρισης, αλλά και το χρόνο, αφού έπρεπε όλα αυτά να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα.

Ο κλήρος για την διαχείριση του μεγάλου αυτού επιτεύγματος της κυβέρνησης που αφορούσε όλη την Ελλάδα έπεσε σε εμένα αναλαμβάνοντας την προεδρία του ΕΦΕΠΑΕ το Μάρτιο του 2021.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας μπήκε ταγός σε μια μεγάλη προσπάθεια για όλη την ελληνική επιχειρηματικότητα που μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν οι 2 βασικοί άξονες που κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία τις επιχειρήσεις αλλά και τις θέσεις εργασίας.

Θέλω λοιπόν με την ευκαιρία της παρουσίας του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και μου δείχνει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικά αφού για πρώτη φορά είχαμε τόση μεγάλη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ σαν χώρα .

——————————————————————————————————

Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλο επίτευγμα που καταφέραμε να εντάξουμε και να επιχορηγηθούν 6.222 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αχαΐας σε προγράμματα του ΕΣΠΑ  από μόλις 863 επιχειρήσεις την προηγούμενης Προγραμματικής περιόδου, που σημαίνει μία αύξηση κατά 721%, με δημόσια δαπάνη 81 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα.

Είναι χαρακτηριστικό δε πως ωφελήθηκαν το 1/3 των επιχειρήσεων της Αχαΐας. Αυτό επιτεύχθηκε γιατί με την συμβολή μας τα προγράμματα έγιναν πιο ελκυστικά και εντάξαμε και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων που μέχρι τότε δεν έμπαιναν σε προγράμματα ΕΣΠΑ όπως εστίαση και το λιανικό εμπόριο .

Επίσης επιτεύχθηκε διότι ο σχεδιασμός της ενημέρωσης κάλυπτε όλα τα στρώματα των επιχειρήσεων που είχαν ενδιαφέρον για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των εργασιών τους.

Για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Ο ΕΦΕΠΑΕ υλοποίησε 75 δράσεις κρατικών ενισχύσεων

Συνολικά ο ΕΦΕΠΑΕ, (ΕΠΑνΕΚ και ΠΕΠ) έχει μεριμνήσει για πάνω από 185.000 εντάξεις δικαιούχων (περί το 25% των υπαρχουσών επιχειρήσεων στη χώρα),

ο ΕΦΕΠΑΕ έχει καταβάλει έως σήμερα περισσότερα από 2.9 δισεκατομμύρια Ευρώ σε ενταγμένες πράξεις του ΕΠΑΝΕΚ, με τις πληρωμές να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 3,3 δις

Από το σύνολο αυτό κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου, από το 2021 έως σήμερα εντάχθηκαν 168.000 έργα με εκταμίευση 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 90% εντάχτηκε και πληρώθηκε επί των ημέρων της Προεδρίας μου.

Αυτό σημαίνει έμπρακτα στήριξη των επιχειρήσεων.

Και μια λεπτομέρεια που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι για την προγραμματική περίοδο που αναφέρω απαγορευόταν να υποβληθεί επενδυτικός φάκελος σε επιχείρηση που ήμουν μέτοχος εγώ και οι συγγενείς μου Α’ βαθμού !!!

Και αυτό σημαίνει ανιδιοτέλεια !!!

 

Την ίδια περίοδο σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον κύριο Καρβέλη τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ στηρίξαμε την στέγαση, υποστήριξη και την άμεση πρόσβαση των πολιτών με αποτέλεσμα να γίνουν πάνω 190.000 δωρεάν rapidtests σε επαγγελματίες, εργαζομένους αλλά και πολίτες .

Και Αυτό σημάνει κοινωνική προσφορά !!!

 

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στην υποστήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Το προηγούμενο διάστημα έχουμε συμμετάσχει σε εκθέσεις και έχουμε  συμπεριλάβει και επιχορηγήσει 66 επιχειρήσεις σε αποστολές του Επιμελητηρίου σε εκθέσεις εξωτερικού και εσωτερικού, όπως  Sial, Anuga,ProWein, FruitLogistica, Biofach, ΔΕΘ, FoodExpo- OENOTELIA, Πελοπόννησος Expo και άλλες. Τα δε αποτελέσματα για συμφωνίες με νέους αγοραστές είναι εξαιρετικά.

Η Αχαϊα, όπως γνωρίζετε,  είναι από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της χώρας.

Στόχος μας είναι η διαρκής αναβάθμιση του αχαϊκού οίνου, και έτσι η υποστήριξη προς τις οινοποιητικές επιχειρήσεις με την υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ προς τρίτες χώρες, είναι συνεχής με την συνεργασία του Enterprise Greece και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Τα προγράμματα αυτά περιέχουν δράσεις επισκέψεων στις χώρες στόχους των οινοποιών και αντίστοιχα επισκέψεις στα τοπικά οινοποιεία ξένων αγοραστών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

————————————————————————————————

Το Επιμελητήριο Αχαϊας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή του εταιρεία και τα στελέχη της, υλοποίησε 15 Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, στα πλαίσια των οποίων έγιναν

Πλέον των 500 ωρών καθοδήγησης και ωρίμανσης επιχειρηματικών ιδεών.

Πέντε διαγωνισμοί επιχειρηματικής καινοτομίας

50 εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης

30 εργαστήρια συμβουλευτικής

21 επιχειρηματικά βραβεία και δημιουργήθηκαν 2 θερμοκοιτίδες

Για την νέα προγραμματική περίοδο έχουμε υποβάλει 10 προτάσεις στο πρόγραμμα Interreg ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα υποβάλουμε 6 προτάσεις στο πρόγραμμα ERASMUS και 3 προτάσεις στο πρόγραμμα NEXT MED συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000. ευρώ

——————————————————————————————————-

Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου μας, για την προσέλκυση τουριστών στην αγορά της Πάτρας.

 

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ υλοποιεί την δράση CULTURE AND SHOPPING που στοχεύει στο να υποδέχεται στην πόλη μας τουρίστες που έχουν επιλέξει την ευρύτερη περιοχή μας για τις θερινές τους διακοπές. Η δε επίσκεψη περιλαμβάνει τα αξιοθέατα αλλά και αγορές από το κέντρο της πόλης μας.

Στα πλαίσια αυτά εκδίδονται 20.000 ενημερωτικοί χάρτες με συμμετοχή και επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου Αχαϊας, σε 4 γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ρώσικα). Στην δε χειμερινή περίοδο, εκδίδονται και στα Ελληνικά. Περιλαμβάνουν δε αξιοθέατα, πληροφορίες, events και εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι χάρτες αυτοί είναι και οι μοναδικοί που Υπάρχουν στα ξενοδοχεία Αχαΐας και Ηλείας σε ειδικά stands.

 

Οι δε Tour Operators  διανέμουν τους χάρτες στους ταξιδιώτες τους, με τις προγραμματισμένες εκδρομές που πραγματοποιούν προς την Πάτρα.

.

——————————————————————————————————-

Και στο τομέα της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα και την πόλη έχει πρωτοστατήσει το Επιμελητήριο με την Έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ.

Πρόσφατα δε, άκρως επιτυχημένη αποδείχθηκε η 8η διοργάνωση της Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας , η οποία συνδιοργανώνεται από το 2012, από το Επιμελητήριο Αχαίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο,  και  μέσω Προγραμματικής Σύμβασης συμμετέχουν επίσης το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κατά το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, συμμετείχαν  περισσότεροι από 70 εκθέτες  με περίπτερα, μεταξύ των οποίων συμμετείχαν ερευνητικά εργαστήρια των Πανεπιστημίων Πάτρας και Πελοποννήσου, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί κ.ά.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, με πρωτοβουλία και πρόσκλησή μας συμμετείχαν συνολικά επτά (7) Επιμελητήρια όπου φιλοξενήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την καινοτομία που αναπτύσσεται μέσα από τις θερμοκοιτίδες ή τους επιταχυντές που αυτά έχουν. Στόχος μας είναι στην Patras IQ κάθε χρόνο να εκθέτουν ολες οι θερμοκοιτίδες των επιμελητηρίων όλης της χώρας, και εδώ θα χρειαστούμε και τη βοήθεια και του κυρίου Μπρατακου.

 

 

 

Κυρίες και κύριοι,

Το έργο του Επιμελητηρίου Αχαΐας είναι πλούσιο και τα μέλη μας οι επιχειρηματίες μας το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Όμως αναλυτικά θα ειπωθούν όλα στην ώρα τους, όταν θα κάνουμε τον απολογισμό της θητείας μας.

Τελειώνοντας επιθυμώ να αναφερθώ στο σπουδαίο επίτευγμα της τωρινής διοίκησης του Επιμελητήριου μας.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του απολογισμού μας για την πρώτη μας θητεία που έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα του εμβληματικού κτηρίου του Επιμελητηρίου και με αρκετό κόσμο εκτός αίθουσας, έδωσα μια υπόσχεση σε όλους τους παραβρισκόμενους και στο εαυτό μου ¨ότι :

Θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποκτήσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της Αχαΐας ένα χώρο αντάξιο της ιστορίας της , των σύγχρονων αναγκών αλλά  και των μελλοντικών προκλήσεων !

Το νέο επιχειρηματικό μας σπίτι !

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ γιατί μιλάμε με έργα !

Το κτήριο μας  εδώ και λίγους μήνες είναι εργοτάξιο !

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για να γίνει πράξη το όραμα μας !

Ήταν το 1962 όταν ο τότε πρόεδρος Νικόλαος Βέτσος, είχε την έμπνευση και ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανεγείρει το κτίριο με δανεισμό αλλά και επιχορηγήσεις που προσέφεραν όλες σχεδόν οι μεγάλες βιομηχανίες της εποχής.

Έκτοτε εκτός κάποιων παρεμβάσεων δεν είχε υποστεί εργασίες ανακαίνισης με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σοβαρές φθορές, αλλά και να μην καλύπτει πλέον τις σύγχρονες ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και όχι μόνο.

Εμείς κατορθώσαμε με ουσιαστική και στοχευμένη δουλειά ένα μεγάλο έργο, αυτό της ριζικής ανακαίνισης που εξελίσσεται σε δύο φάσεις.

Η πρώτη είναι αυτή που υλοποιείται με τίτλο  «Ενεργειακή Αναβάθμιση Τριώροφου Κτιρίου Επιμελητηρίου Αχαΐας»                                                                                                                            προϋπολογισμού 982.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ  Δυτικής Ελλάδος.

Η δεύτερη φάση είναι αυτή που δημοπρατείται σε λίγες μέρες μετά από προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών με στόχο την                                                                                                     «Δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού υβριδικού κέντρου, εξασφάλιση προσβασιμότητας  ΑΜΕΑ, και εγκατάσταση του PatrasIQ και το γραφείο διασύνδεσης το πανεπιστήμιου,  στο Επιμελητηρίου Αχαΐας, προϋπολογισμού 1.373.266,63 ευρώ, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Φίλες και φίλοι  έχουμε χρέος να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, και ως Διοίκηση να το παραδώσουμε στην κοινωνία, και στην επιχειρηματική κοινότητα του μέλλοντος, το νέο κτίριο,  άρτιο, λειτουργικό και σύγχρονο, που μέσα από αυτές τις υποδομές που θα διαθέτει πλέον θα μπορούμε να υποστηρίξουμε με άρτιο τρόπο της επιχειρήσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και ενημέρωσης…όπως έκανε και ο Βέτσος το 1962-

Κυρίες και κύριοι,

Παρακολουθούμε πολύ στενά, και υποστηρίζουμε με παρεμβάσεις αλλά και με την συμμετοχή μας σαν συμβουλευτικά όργανα , τα αναπτυξιακά έργα υποδομής που λείπουν από την περιοχή μας και τα οποία πιστεύουμε ακράδαντα πως θα αλλάξουν τελείως την φυσιογνωμία της, όπως είναι  το εμπορικό λιμάνι, το φυσικό αέριο, ο σιδηρόδρομος, η Πατρών – Πύργου, η Μαρίνα MEGA YACHTS !

Έχουμε κάνει πολλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με όραμα σχέδιο τεχνογνωσία και πάνω από όλα κοινωνική εν συναίσθηση και χωρίς προσωπικές ατζέντες !.

Μετάβαση στο περιεχόμενο