«Με το Φόρουμ Καινοτομίας, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας απαντά στις πιεστικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Για τρίτη χρονιά, στο Φόρουμ του Ελληνονερμανικού Επιμελητηρίου παρουσίασε ιστορίες επιτυχίας από διάφορους τομείς της οικονομίας με επίκεντρο την καινοτομία, ενώ δρομολογήθηκαν και νέες συνεργασίες», αναφέρει σε άρθρο του ο dr. Volker Treier, στην Καθημερινή της Κυριακής.
Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Είναι μια σημαντική πλατφόρμα, μέσα από την οποία προβάλλεται ιδιαίτερα η δραστήρια κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Είναι λογικό που καταπιανόμαστε με το θέμα της καινοτομίας και το θέτουμε σε διμερές και ακόμη περισσότερο σε διεθνές πλαίσιο, διότι η γερμανική και η ελληνική οικονομία είναι στενά διασυνδεδεμένες όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και διεθνώς, καθώς λειτουργούν μέσα σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και αγορές προμηθειών και πωλήσεων.
Αναζητούνται επειγόντως νέοι τρόποι διαφοροποίησης και αύξησης της ανθεκτικότητας προκειμένου να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση. Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική π ανάγκη για καινοτομίες. Πολλές από τις οικονομικές σχέσεις με προμηθευτές, συνεργάτες ή πελάτες, που χρειάστηκαν χρόνια για να οικοδομηθούν, απειλούνται από τον προστατευτισμό και τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι συνεχείς διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας δυσχεραίνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εδώ και χρόνια. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερους εμπορικούς φραγμούς και αναμένουν ότι οι πολιτικές επιρροές στις αλυσίδες εφοδιασμού θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο μακροπρόθεσμα.
Ως εκ τούτου, αρκετές επιχειρήσεις εξετάζουν ήδη τις δυνατότητες για διαφοροποίηση των σχέσεών τους με προμηθευτές, καθώς και μετεγκατάσταση των υποκαταστημάτων και μονάδων παραγωγής τους. Έτσι, αποδίδεται ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη μείωση των αποστάσεων για την εφοδιαστική, τις μεταφορές, τις προμήθειες και τις πωλήσεις – στο περίφημο nearshoring. Ως προς αυτό, όμως, ισχύουν τα ακόλουθα: To nearshoring συνεπάγεται συχνά μεγαλύτερο κόστος και μπορεί να συντελεστεί μόνο με μικρά βήματα. Πρέπει να αναζητήσει κανείς νέους επιχειρηματικούς εταίρους, να αναπτυχθούν νέες περιοχές ή αγορές με τις οποίες δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Χρειάζεται η οικοδόμηση μιας νέας σχέσης συνεργασίας, η οποία συχνά στο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί χρόνο για να αναπτυχθεί.
Σ’ αυτό το αναγκαίο αλλά επίπονο έργο οι γερμανικές και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν στο πλευρό τους 79 Βιομηχανικά και Εμπορικά Επιμελητήρια στη Γερμανία, καθώς και διμερή Γερμανικά Επιμελητήρια. Μέσα από ένα παγκόσμιο δίκτυο 150 γραφείων σε 92 χώρες, τα Διμερή Γερμανικά Επιμελητήρια προσφέρουν εμπεριστατωμένη συμβουλευτική και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε νερμανικές και ενχώριες εταιρείες».
Τονίζει επίσης ότι «Η Ελλάδα αποτελεί έναν ελκυστικό τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων που προωθεί την καινοτομία Ως κράτος-μέλος της ΕΕ προσφέρει τα οφέλη μιας μεγάλης εσωτερικής αγοράς Εκατοντάδες γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα και αποτελούν πολύτιμα παραδείγματα καλών πρακτικών με την επιτυχημένη πορεία τους.
Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι το πρώτο σημείο επαφής που θα σας κατευθύνει στην ελληνική αγορά και ο κύριος συνομιλητής σας για όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν σε σχέδια συνεργασίας Είναι άριστα δικτυωμένο με τα άλλα διμερή επιμελητήρια σε όλο τον κόσμο και βαθιά ριζωμένο στην Ελλάδα. Στο 3ο φόρουμ Καινοτομίας όσοι και όσες έδωσαν το παρών γνώρισαν το πολύτιμο έργο του ή εμβάθυναν τη γνωριμία μαζί του Επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες του Ελληνο γερμανικού Επιμελητηρίου νια να δικτυωθείτε και να αναπτύξετε νέα έργα».
Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα συνδιοργάνωσαν στις 21 και 22 Nοεμβρίου 2022 το 3ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο: «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Στόχος του Φόρουμ Καινοτομίας ήταν να παρουσιάσει ιστορίες επιτυχίας από διάφορους τομείς με επίκεντρο την καινοτομία, να δρομολογήσει διαδραστικές μορφές ανταλλαγής ιδεών και νέες συνεργασίες, καθώς και να δώσει βήμα στη δραστήρια κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τα τρία τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 1.400 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε αυτή την πρωτοποριακή ανταλλαγή απόψεων κι εμπειριών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Το Φόρουμ Καινοτομίας λειτουργεί ως μία πλατφόρμα μεταξύ εκπροσώπων από τον χώρο της οικονομίας κι εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της έρευνας, με σκοπό τη συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων πάνω σε επίκαιρα και μελλοντικά ζητήματα.