english-flag
Search

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος:Μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στην αγορά

Μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στην αγορά, μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) υπογράφηκε , στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρεμπορίου που συνήλθε διευρυμένα στην έδρα του Επιμελητηρίου Πιερίας με πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου και προέδρου της Θεματικής Επιτροπής Παραοικονομίας και Παρεμπορίου της Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου και του προέδρου της Κ.Ε.Ε.Ε Γιάννη Μασούτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Παρεμπορίου συνεδριάζει εκτός Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν όλες οι απόψεις και οι προβληματισμοί των εκπροσώπων των φορέων σχετικά με τα φαινόμενα παραοικονομίας που πλήττουν το στεγασμένο εμπόριο και τους νόμιμους επαγγελματίες.

“Το θέμα του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου προτάσσεται στην Κεντρική Ένωση γιατί πριν από όλα είναι πολύ μεγάλη αδικία για έναν επιχειρηματία να πληρώνει φόρους και το εμπόριο να μην είναι δίκαιο. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να το προστατέψουμε. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ” σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. Γιάννης Μασούτης

“Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι μας και με όλες μας τις δυνάμεις για την πάταξη της μάστιγας του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου” ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Χατζηχριστοδούλου ο οποίος αναφερόμενος στη δημιουργία της ΔΙ.ΜΕ.Α σημείωσε ότι αποτελεί τη δικαίωση των προσπαθειών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος καθώς και το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ΔΙ.ΜΕ.Α στην υπηρεσία της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς

 

Ο διοικητής και τα στελέχη της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου, που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσίασαν τον τρόπο που δρα η ΔΙ.Μ.Ε.Α. σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου καθώς και αναλυτικά στοιχεία από τα αποτελέσματα της δράσης της.

 

Συγκεκριμένα για τη λειτουργία της ΔΙ.ΜΕ.Α μίλησαν ο κ. Χαράλαμπος Μελισσινός, Διοικητής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς , ο κ. Σπύρος Περιστέρης,  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου και η κ. Ηρώ Καπίδου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Συντονισμού & Διοικητικής Υποστήριξης.

Όπως εξήγησαν η ΔΙ.Μ.Ε.Α. ευθύνεται για την προστασία της εσωτερικής αγοράς η οποία συνίσταται:

α. στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας

β. στην προστασία του καταναλωτή από επικίνδυνα παράνομα αγαθά και υπηρεσίες που διακινούνται και προσφέρονται στο εσωτερικό της χώρας

γ. στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, μέσω της καταπολέμησης των παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών. 

Συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αστυνομία, την ΑΑΔΕ και τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες, όπου εντοπίζεται παράνομη δραστηριότητα σε όλη τη Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τον Αύγουστο του 2020 έως και τις 15/5/22 έγιναν συνολικά 65.123 έλεγχοι που αφορούσαν παράνομο εμπόριο-αισχροκέρδεια και παράβαση μέτρων κατά της COVID-19, βεβαιώθηκαν 5.783 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α είναι ακόμα υπεύθυνη για την εποπτεία του Ηλεκτρονικού Εμπορίου. 

 

Ποιοι συμμετείχαν

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο κ. Ιορδάνης Τσώτσος, Α΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, ο κ. Ιωάννης Βουτσινάς, Οικονομικός Επόπτης της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη, ο κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών και ο κ. Στυλιανός Μωραΐτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

 

Το “παρών” έδωσαν επίσης οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων που μετέχουν στη Θεματική Επιτροπή της ΚΕΕΕ για την Παραοικονομία & το Παρεμπόριο και συγκεκριμένα ο κ. Χρήστος Ζαραμπούκας, Β΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων, ο κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης, Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου  Θεσσαλονίκης, ο κ. Βασίλειος Ζαχείλας,  Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο κ. Ιωάννης Μαραγκός, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας, η κ. Φανή Μπλιούμη, πρόεδρος του τμήματος Επαγγελματιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

 

Επίσης στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν η κ. Μπέττυ Σκούφα, Βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Κώστας Κουκοδήμος και ο εκπρόσωπος του βουλευτή Φώντα Μπαραλιάκου κ. Θανάσης Παπαμιχαήλ καθώς επίσης και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων του νομού. Συγκεκριμένα παρέστησαν και συμμετείχαν στο  διάλογο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων- Διαμερισμάτων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κώστας Ρέχας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών  Ενοικιαζομένων δωματίων & διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής κ. Θωμάς Τουργαΐδης,  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Συμεών Συμεωνίδης και ο  Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Ιωάννης Γκατζής.

 

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία συμμετέχει στις επιχειρήσεις της ΔΙ.Μ.Ε.Α. Συγκεκριμένα συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο Ταξίαρχος Ασημάκης Χριστοδουλίδης, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, o Διευθυντής  της Αστυνομικής  Διεύθυνσης Πιερίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας και ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος  Αντιστράτηγου κ. Γεωργίου Δούβαλη. Τόσο ο κ. Ασημάκης όσο και ο κ. Τζήμας αναφέρθηκαν στην πολύ στενή  και αποτελεσματική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις καταστολής του παρεμπορίου.

 

Συμμετείχαν επίσης ο Πλοίαρχος  κ. Σταύρος Ευαγγελίδης, Λιμενάρχης  Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, ο Υποπλοίαρχος κ. Θεμιστοκλής Αδαμίδης, Διοικητής Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης και ο Υποπλοίαρχος κ. Παναγιώτης Μπατζιάνας, Λιμενάρχης του 4ου  Λιμενικού Τμήματος Πλαταμώνα.

 

Επίσης παρέστη ο  Αντιστράτηγος ΕΟΘ κ. Αθανάσιος Μαντζιούκας. 

 

Λόγω της κομβικής σημασίας των τελωνειακών σταθμών της χώρας για τον έλεγχο του παρεμπορίου το “παρών”  έδωσαν η κ. Αγγελική Γωγάκου, Προϊσταμένη της Περιφερειακής  Διεύθυνσης Τελωνείων Θεσσαλονίκης, η κ. Ησαΐα Φωτιάδου, Υποδιευθύντρια του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης και η κ. Αθηνά Βαλλούς, Διευθύντρια του Τελωνείου Κατερίνης. “Αγκάθι” στους ελέγχους, όπως σημειώθηκε από πλευράς τους, αποτελεί η υποστελέχωση των τελωνειακών σταθμών.

 

Από το Δ.Σ του Επιμελητηρίου Πιερίας συμμετείχαν ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Πεΐδης, ο Γ. Γραμματέας κ. Θανάσης Κόκκινος, η Οικονομική Επόπτης κ. Χάιδω Παπαχατζή, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, η πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών κ. Βίνα Φλογέρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος κ. Δημήτρης Αλμαλιώτης, η κ. Σμαρώ Γιαννούλη, μέλος του Δ.Σ και εκπρόσωπος στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο και τα μέλη του Δ.Σ κ.κ. Μαρία Δέλιου και Μένη Τερζοπούλου. 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο