english-flag
Search

Οι καινοτόμες δράσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων παρουσιάστηκαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του

Με επίσημους προσκεκλημένους τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο, την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και την αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Τρικάλων, στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΝΑΝΤΙ City Resort.

Οι πολυδιάστατες δράσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων που στοχεύουν στην στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του Βασίλη Γιαγιάκο, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση.

Ο κ. Γιαγιάκος, παρουσιάζοντας εκτενώς τις δράσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων υπογράμμισε πως «το Επιμελητήριο Τρικάλων με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις προώθησε την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και αυτό παραμένει πάγια προτεραιότητα η οποία ενισχύεται συνεχώς με νέες καινοτόμες δράσεις που το καθιστούν σημείο αναφοράς σε όλη την χώρα».

Ακολούθως, ο κ. Γιαγιάκος αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις του Επιμελητηρίου στην εκπαίδευση, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, στην διοργάνωση αποστολών και την συμμετοχή σε εκθέσεις για την προώθηση της εξωστρέφειας των μελών του αλλά και στην άριστη συνεργασία με τους υπόλοιπους τοπικούς Φορείς της επιχειρηματικότητας (Ομοσπονδία ΕΒΕ, Εμπορικός Σύλλογος) για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιχειρηματικότητας και την προώθηση δίκαιων αιτημάτων στην κεντρική διοίκηση και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα Μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου για την στήριξη τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Γιαγιάκου αφιερώθηκε στις καινοτόμες δράσεις που υλοποιεί το Επιμελητήριο Τρικάλων τις οποίες εξήρε ο κ. Μπρατάκος, συγχαίροντας προσωπικά τον κ. Γιαγιάκο για τους δρόμους που ανοίγει για τον επιμελητηριακό θεσμό και την επιχειρηματικότητα προτάσσοντας τον αναπτυξιακό τους ρόλο.

Παρουσιάζοντας τις αναπτυξιακές δράσεις του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του, υπογράμμισε πως «παραμένει διαρκής προτεραιότητα μας ο πρωτογενής τομέας και η αγροδιατροφή που   έχουν στρατηγική σημασία για την χώρα και ιδιαίτερα για την Θεσσαλία, καθώς πέρα από την οικονομική δραστηριότητά τους, συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη και έχουν σημαντικό ρόλο για την διατήρηση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και για την ανάδειξή του αγωνιζόμαστε διαρκώς καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις».

Ο κ. Γιαγιάκος αναφέρθηκε στην διαδρομή για την κατάθεση των ολοκληρωμένων προτάσεων για το  «Πράσινο – Μεσογειακό Θερμοκήπιο», για τις δενδρώδεις καλλιέργειες με την δημιουργία από Ομάδα Παραγωγών ενός πρότυπου κτήματος, στις δράσεις για τα αρωματικά φυτά που κορυφώθηκαν με την πιστοποίηση της ρίγανης του Κόζιακα, για τις υπαίθριες καλλιέργειες με διχτυοκήπια και θερμοκήπια, για τον κτηνοτροφικό κλάδο με την πρόταση για την δημιουργία πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας με λειμώνα.

Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε πως «Όλα αυτά όμως, ήταν αρκετά για να αλλάξουν την πορεία αυτού του τόπου; Μπορεί να επηρέασαν σε ένα βαθμό και να έχουμε μια αλλαγή σκέψης και πλεύσης πάνω στον πρωτογενή τομέα και ήδη να υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά μέσα από αυτή την διαδρομή πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχει μια περιφερειακή πρόταση. Ένα ολοκληρωμένο master plan που θα αφορά το σύνολο της Περιφέρειας και όχι μόνο τον Νομό Τρικάλων, μέσω του οποίου θα δοθεί τεκμηριωμένη κατεύθυνση για το μέλλον των 4.500.000 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων της Θεσσαλίας».

Για την υλοποίηση αυτού, ήδη έχει αναπτυχθεί συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γεγονός που αποτελεί κομβικό σημείο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.

Εκτενής ήταν η παρουσίαση, από πλευράς του κ. Γιαγιάκου  και στις δράσεις για τον τουρισμό, επιστέγασμα των οποίων ήταν η δημιουργία του Ενιαίου Τουριστικού Φορέα Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Ως προς αυτό, τόνισε: «Είναι η πρώτη πανελλαδικά συνεργατική δομή Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, οι Δήμοι του νομού, η Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου και οι επαγγελματίες του τουρισμού ενώσαμε τις δυνάμεις μας έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της ομορφιάς, της μοναδικότητας και της αυθεντικότητας του τόπου μας. Προχωρήσαμε με κοινή στρατηγική, με επένδυση σε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο εμπειρίας για τον ταξιδιώτη, αναβαθμίζουμε το τοπικό τουριστικό προϊόν και με προωθητικές ενέργειες που στηρίζονται πρωτίστως σε σύγχρονα ψηφιακά μέσα έχουμε ήδη σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό ότι και αυτή η δράση μας διακρίθηκε στα TOURISM AWARDS 2022 αποσπώντας το ασημένιο βραβείο».

Να σημειωθεί ότι μετά από πρόταση του κ. Γιαγιάκου η οποία υιοθετήθηκε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της οποίας είναι αντιπρόεδρος, εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε μελέτη για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα που θα αποτελέσει το έναυσμα για την πραγματοποίηση ενός διεθνούς συνεδρίου με τη συμμετοχή παραγόντων του τουρισμού από τη χώρας μας αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη που σε μεγάλο βαθμό,  έχουν εξελίξει το τουριστικό τους προϊόν. Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει  την αφετηρία για την εκκίνηση μιας νέας πορείας δράσεων και σημαντικών εξελίξεων για τον τουρισμό στη χώρα μας.

Ειδική αναφορά έγινε στη γαστρονομία η οποία κορυφώθηκε με το METEORISIMO μέσω του οποίου ταυτοποιήθηκε η τοπική γαστρονομική ταυτότητα που επίσης βραβεύτηκε ως καινοτόμα δράση αλλά και στην πρόταση του Επιμελητηρίου, για τη δημιουργία  γεωπάρκου από την περιοχή των Μετεώρων έως και την οροσειρά του Κόζιακα που καταλήγει στο Δήμο Πύλης. Για τη συγκεκριμένη πρόταση ανέφερε: «Για την υλοποίηση της πρότασης ήρθαμε σε επαφή με την Περιφέρεια και με τους Δήμους και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και όλους τους φορείς. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο συνεργασίας, με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική. Ένα έργο με απτά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία  της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής αναφοράς».

Ο κ. Γιαγιάκος, επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για τη δικτύωση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας σε όλο τον κόσμο αλλά και στη συμμετοχή στο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιμελητηρίων της UNESCO (Mirabilia)», εκπροσωπώντας όλα τα Επιμελητήρια της χώρας που έχουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολούθησε η βράβευση των επίσημων προσκεκλημένων κ.κ. Μπρατάκου, Μασούτη, της κ. Ζαχαράκη και της κ. Πατουλίδου με τους οποίους το Επιμελητήριο Τρικάλων έχει κοινές δράσεις και συναντίληψη για την προώθηση των αναπτυξιακών του στόχων.

Τις τιμητικές πλακέτες απένειμαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας, ο  περιφερειάρχης  Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Τρικάλων και ανταλλαγή ευχών για την έλευση του νέου έτους.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο