english-flag
Search

Οι τρόποι ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας συζητήθηκαν στη ΓΣ της ΚΕΕΕ, στη Θεσσαλονίκη

keee_thessaloniki_de

Σε ενωτικό κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης -στο περιθώριο της 85ης ΔΕΘ- η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, παρέστη η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ, αποτελούμενη από τους κκ. Μασούτη Ιωάννη – Α΄ Αντιπρόεδρο, Ραβάνη Παύλο – Β΄ Αντιπρόεδρο, Τσώτσο Ιορδάνη – Γ΄ Αντιπρόεδρο, Ηλία Χατζηχριστοδούλου – Δ’ Αντιπρόεδρο, Βασίλειο Γιαγιάκο – Ε’ Αντιπρόεδρο, Αγνιάδη Παναγιώτη – Γενικό Γραμματέα, Γεωργιάδη Στέφανο – Υπεύθυνο Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ.
Από πλευράς πολιτικού κόσμου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης,  ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ βουλευτής κ. Γιάννης Δελλής, , ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η κυβέρνηση “έχει αποδείξει ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα, διότι με αυτόν τον τρόπο στηρίζει και τον κόσμο της εργασίας”, προσθέτοντας ότι τα Επιμελητήρια αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μεταξύ άλλων τόνισε: 

«Έχουμε ακόμη απέναντί μας αρκετά προβλήματα. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές απειλές και προκλήσεις. 

Έχουμε μια πανδημία που είναι ακόμη εδώ, υπό έλεγχο μεν, αλλά με τις νέες μεταλλάξεις να προκαλούν αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι η αγορά δεν θα αντέξει άλλον ένα χειμώνα όπως τον περσινό. Είναι απόλυτη ανάγκη να διατηρηθεί η κατάσταση σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Είναι ανάγκη να τηρηθούν σωστά τα πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας. Είναι απόλυτη ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, που είναι αυτή τη στιγμή το κυριότερο όπλο μας ενάντια στην πανδημία. 
Πολιτεία, υγειονομικές αρχές, επιχειρήσεις και κοινωνία: οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τις δουλειές μας, τις ζωές όλων μας. 

Έχουμε, όμως, να διαχειριστούμε τα βάρη που ήδη δημιούργησε η πανδημία. Εδώ και ενάμισι χρόνο, όλες οι επιχειρήσεις – άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο – παλεύουν με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. 

Μια από τις σοβαρότερες είναι η διαχείριση του χρέους. Όταν μια επιχείρηση παραμένει κλειστή, όταν οι τζίροι της καταρρέουν ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν, είναι αναμενόμενο να συσσωρεύονται χρέη. Μπορεί οι παρεμβάσεις που εφάρμοσε ως τώρα η κυβέρνηση – όπως οι αναστολές πληρωμών, το πρόγραμμα Γέφυρα κ.ά. – να έδωσαν μια προσωρινή ανάσα. Όμως, στο επόμενο διάστημα, όταν οι τράπεζες και το δημόσιο θα αρχίσουν ξανά να ζητούν δόσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν με τη θηλιά στο λαιμό. 

Κι αυτό ενώ το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορούν να πάρουν δάνειο και δεν έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους. 

Υπάρχει, επομένως, άμεσος κίνδυνος να χαθούν υγιείς και βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις, εξαιτίας μιας κρίσης που κανείς δεν μπορούσε να έχει προβλέψει. 

Κινδύνους δημιουργεί, επίσης, το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων που φτάνει πια και στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη αυξημένα κόστη στα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, οι τελικές τιμές των προϊόντων επιβαρύνονται και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών συμπιέζεται. Ελπίζουμε ότι η αναταραχή θα είναι παροδική, σε κάθε περίπτωση όμως θα απαιτήσει άμεση και αποφασιστική διαχείριση. 

Διαχείριση απαιτεί, επίσης, η τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας.»

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, εστίασε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, μίλησε για την κρίση του εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά και για τη γόνιμη συνεργασία του με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, που έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη αποφάσεων που στηρίζουν το επιχειρείν και τον επιμελητηριακό θεσμό.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στη δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τονίζοντας τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε προγράμματα που θα βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στη στήριξη που θα προσφέρουν στο επιχειρείν 270.000 ψηφιακές υπογραφές.

Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής κ. Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για τους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται κοινωνία και επιχειρήσεις λόγω του κύματος ανατιμήσεων και τόνισε την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους αλλά και της τόνωσης της ρευστότητας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη για όλους.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης εστίασε στη δύσκολη θέση που βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία και τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος, τοποθετήσεις για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού επιχειρείν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ, έκαναν πρόεδροι και εκπρόσωποι Επιμελητήριων.   \

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο