english-flag
Search

Ολοκληρώθηκε η Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών στη Φθιώτιδα

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, η Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη του ΕΕΣΥΜ με θέμα: Πρόσφατες Εξελίξεις σε θέματα Μεταφορών και Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές (City Logistics ) που φιλοξενήθηκε από το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, με την συμπαράσταση του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το STAR Κεντρικής Ελλάδος και το περιοδικό Supply Chain & Logistics.

Η Συνδιάσκεψη εξέτασε τις συνέπειες στις μεταφορές της υγειονομικής κρίσης και του τραγικού πολέμου στην Ουκρανία, τις σημαντικότατες εξελίξεις στο χώρο των μεταφορών σε Διεθνές, Ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο καθώς και τον αναπτυξιακό ρόλο των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών στον σύγχρονο τρόπο ζωής των πόλεων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και επιβεβαίωσε την ετοιμότητα όλων να συνεργαστούν.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Αθανάσιος Κυρίτσης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, καλωσόρισε του εκλεκτούς προσκεκλημένους από όλη την Ελλάδα στη Λαμία και επεσήμανε την ιδιαίτερη αξία της εκδήλωσης ως ευκαιρία για την πιο έγκυρη ενημέρωση γύρω από το κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής στις μεταφορές αλλά και της βιώσιμης κινητικότητας, στο πλαίσιο σειράς ευρωπαϊκών πολιτικών που υιοθετούνται στον τομέα των μεταφορών, για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν, τις βέλτιστες λύσεις και τις καλές πρακτικές που χρειάζεται να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας σαν επιχειρήσεις αλλά και απλοί πολίτες. Ύστερα από μία σύντομη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και η περιοχή στις μεταφορές, αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που παρουσιάζονται στην Λαμία ως σημείο στην καρδιά της Ελλάδας, που μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο ως ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο της χώρας, λόγω της γειτνίασής της με το Εθνικό Σιδηροδρομικό Δίκτυο, τον ΠΑΘΕ, τον Ε65 & την Εθνική Οδό Θερμοπυλών-Αντιρρίου παράλληλα με την προοπτική ανάπτυξης εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών, την αξιοποίηση του λιμανιού της Στυλίδας και του αεροδρομίου της Λαμίας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Θύμιος Καραΐσκος, δήμαρχος Λαμιέων, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει ο Δήμος ώστε να εξασφαλίσει στο μέλλον πιο πράσινες και περισσότερο προσιτές αστικές μεταφορές, για το εγκεκριμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της Λαμίας που περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς, προώθησης των ήπιων τρόπων μετακίνησης, εξασφάλισης προσβασιμότητας, ασφάλειας και προστασίας στο δίκτυο μεταφορών για τους χρήστες, με μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα, προαγωγής της οδικής ασφάλειας, μείωσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, προώθησης της ηλεκτροκίνησης και των εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών, κ.α. Και έκλεισε με την διαβεβαίωση της ετοιμότητας του Δήμου να συνδράμει με την απαραίτητη τεχνογνωσία ενσωματώνοντας ταυτόχρονα στις πολιτικές του τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για βιώσιμη κινητικότητα.

Κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στα Δίκτυα υποδομών & μεταφορών με έμφαση στο Λιμάνι Στυλίδας όπως και σε σημαντικά έργα που έχουν γίνει και τη δυνατότητα για διερεύνηση αξιοποίησης τους, ενώ ο βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, κ. Γιάννης Οικονόμου τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών για την αποτελεσματικότητα στις μεταφορές με προτεραιότητες για τη Φθιώτιδας και έκανε λόγο για τη δυνητική αξιοποίηση του λιμανιού της Στυλίδας και τη σιδηροδρομική σύνδεση με το Λιανοκλάδι. Ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, γεν. γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με τη σειρά του χαιρέτησε την εκδήλωση και επεσήμανε την ανάγκη για διορατικότητα, εξέταση και προσαρμογή πρακτικών από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη στις εμπορευματικές μεταφορές, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής κ. Κων/νος Αποστολόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία των μεταφορών στη δραστηριότητα πρωτογενούς τομέα. Ο κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες εκ μέρους του Ελληνικού Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) και ευχαρίστησε τον προέδρο και τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας καθώς και τον δήμαρχο Λαμίας και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος για την φιλοξενία, και αφού ενημέρωσε για τα κύρια θέματα συζήτησης της Συνδιάσκεψης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση.

Κύριοι ομιλητές της Συνδιάσκεψης στο πάνελ με τίτλο «Πρόσφατες Εξελίξεις σε Θέματα Μεταφορών», που συντόνισε ο κ. Παρασκευάς Φραντζέσκος, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και α΄ αντιπρόεδρος του ΕΕΣΥΜ, στη θεματική Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Εξελίξεις, ήταν ο κ. Μιχάλης Π. Αδαμαντιάδης, πρόεδρος του ΕΕΣΥΜ και ο κ. Γιώργος Εμμανουλόπουλος, συγκοινωνιολόγος μηχανικός, μέλος ΕΕΣΥΜ, και στη θεματική Εθνικές Εξελίξεις οι κ.κ Απόστολος Κενανίδης Πρόεδρος ΟΦΑΕ, αντιπρόεδρος ΕΕΣΥΜ, που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Εμμανουλόπουλο και ο Απόστολος Καμαρινάκης πολιτικός μηχανικός, δνων σύμβουλος Ο.Λ. Ελευσίνας, υποναύαρχος ΛΣ (εα), αντιπρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος ΓΓ ΕΕΣΥΜ.

Οι ομιλητές περιέγραψαν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στα θέματα των μεταφορών, τις συνέπειες της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης και του πολέμου της Ουκρανίας, τις σημαντικότατες πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ΕΕ που σχεδόν στο σύνολό τους στοχεύουν στην ανάδειξη μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέχρι το 2050, με πρώτο ενδιάμεσο στόχο τη μείωση 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – Green Deal, τη Στρατηγική για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα, τις Ηλεκτρονικές πληροφορίες για τις μεταφορές (Digitalization of transport), τη Νέα Ατζέντα της ΕΕ για την Μεσόγειο, την Επέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, την Στρατηγική συνδεσιμότητας «Παγκόσμια Πύλη – Global Gateway» αλλά και τις πρόσφατες Εθνικές εξελίξεις στις μεταφορές και ιδιαίτερα τις οδικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές και τα Ελληνικά λιμάνια, και ενημέρωσαν για τις εξελίξεις της προσπάθειας Πορθμειακής Σύνδεσης Βόλου – Αλεξανδρείας, μίας πρωτοβουλίας του OΛ.ΒΟΛΟΥ – ΟΛ. ΚΑΒΑΛΑΣ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΟΦΑΕ – Ε.Ε.ΣΥ.Μ σε συνεργασία με τις Εθνικές αρχές της χώρας μας και αυτές της Αιγύπτου, ιδιαίτερης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου αλλά και μεταξύ Ευρώπης, με τις χώρες της Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Στο πάνελ με τίτλο «Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές (City Logistics )»’ που συντόνισε ο κ. Δημήτρης Κατσώχης, πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος, senior manager PLANET ΑΕ, (τ) αντιπρόεδρος ΣΕΣ, μέλος ΔΣ ΕΕΣΥΜ, στη θεματική Ανάπτυξη Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών (City Logistics) – Προβλήματα – Προκλήσεις, κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλειος Ζεϊμπέκης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL), μέλος ΕΕΣΥΜ και στη θεματική Εθνικές Προσπάθειες – Μελλοντικές Δράσεις κύριοι ομιλητές ήταν οι κ.κ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, α΄ αντιπρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και Σπύρος Ζαφείρης, επιχειρηματίας Μεταφορών, μέλος Επιμ. Ιωαννίνων και ΕΕΣΥΜ.

Οι ομιλητές περιέγραψαν τα θέματα των αστικών εμπορευματικών μεταφορών στη βάση Ευρωπαϊκών και Ελληνικών πρωτοβουλιών και εμπειριών σε συνέχεια της πρόσφατης επιλογής των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της ΕΕ έως το 2030 μεταξύ των οποίων 6 Ελληνικές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη και Τρίκαλα), που θα αποτελέσουν τους πιλότους και για άλλες Ελληνικές πόλεις, κάτι που αποτελεί αντικείμενο συστηματικής προσπάθειας του ΕΕΣΥΜ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της χώρας (Αρμόδια Υπουργεία, την ΚΕΔΕ, ΚΕΕΕ, Δήμους και Επιμελητήρια,) μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Λαμιέων και το τοπικό Επιμελητήριο, αλλά και άλλους εμπλεκόμενους φορείς Μεταφορών και Logistics, αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των εμπλεκομένων φορέων, επιχειρήσεων και του κοινού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι ομιλητές επίσης ανέλυσαν τα βασικά οφέλη, προβλήματα και προκλήσεις που διαφαίνονται στην προσπάθεια ανάπτυξης του όλου εγχειρήματος, καθώς και την ανάγκη συνέργειας και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των τοπικών αρχών και φορέων καθώς και των μεταφορικών επιχειρήσεων και των πελατών τους, όπως και την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών που αποτελούν από τα βασικά προαπαιτούμενα για τη δημιουργία και την οργάνωση συστημάτων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών. Παρέμβαση έκανε επίσης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ), κ. Παναγιώτης Τεγρέλλης ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών που αναζητούν λύσεις και δήλωσε τη ετοιμότητα του ΠΣΧΕΜ για στενή συνεργασία με τον ΕΕΣΥΜ με στόχο την αντιμετώπιση από κοινού των σημαντικών προκλήσεων του κλάδου, κάτι που έγινε θερμά αποδεκτό από την πλευρά του Προέδρου του ΕΕΣΥΜ.

Την Συνδιάσκεψη τίμησαν με την παρουσία τους επίσης πρόεδροι Επιμελητηρίων καθώς και πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι Οργανισμών Λιμένων Μελών του ΕΕΣΥΜ, εκπρόσωποι Ελληνικών Επιμελητηρίων, Επιχειρήσεων, Φορέων και Προσωπικότητες του κλάδου των μεταφορών και της εφοδιαστικής, μέλη του ΕΕΣΥΜ και μέλη του ΔΣ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο