english-flag
Search

Ομιλία Προέδρου ΚΕΕ & ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου στο 3ο Eu Arab World Summit Μέγαρο Μουσικής

mixalos_17112017

“ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΠΟΛΥ-ΕΠΙΠΕΔΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”

«Η χώρα μας επιχειρεί σήμερα να αφήσει οριστικά πίσω της μια πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση οικονομική κρίση. Από το 2017 η ελληνική οικονομία σημειώνει ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος στήριξης, τον Αύγουστο του 2018, σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας πορείας για την Ελλάδα.

Οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης, έχουν πλέον αντιμετωπιστεί. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη το 2018 και το 2019 είναι θετικές, όπως επιβεβαιώνεται και από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος καταγράφει σταθερή άνοδο, ενώ θετική πορεία ακολουθούν επίσης ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης και οι Δείκτες Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες.

Οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2017, ενώ η ανοδική πορεία συνεχίζεται δυναμικά και το 2018, με διψήφια ποσοστά αύξησης την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου. Οι προβλέψεις παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξες για το σύνολο του έτους, αλλά και για το 2019.

Οι προοπτικές για περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζονται από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Μείζον ζητούμενο για τη χώρα μας, αποτελεί σήμερα η επιτάχυνση της ανάπτυξης, μέσα από την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας της και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Αυτή η προσπάθεια θα υπηρετηθεί από την συνέχιση και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα. Πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, τη φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά, τις ικανότητες και το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού της.

Και σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική και επωφελή για όλες τις πλευρές, την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες του αραβικού κόσμου.

Η Ελλάδα και οι αραβικές χώρες, συνδέονται ήδη με μια ξεχωριστή σχέση φιλίας, κατανόησης και αλληλοεκτίμησης, η οποία στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας κάθε λαού.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις, άλλωστε, έχουν σφυρηλατηθεί τα τελευταία χρόνια σταθερές και γόνιμες επιχειρηματικές συνεργασίες, μεταξύ ελληνικών και αραβικών επιχειρήσεων.

Οι αραβικές χώρες ήταν και παραμένουν ένα ελκυστικό πεδίο δραστηριότητας για ελληνικές εταιρίες, ιδιαίτερα σε τομείς οι οποίοι γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη, όπως οι κατασκευές και η ενέργεια. Σε αυτούς τους τομείς, η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό επιχειρήσεων, με υψηλή τεχνογνωσία, με ευρωπαϊκό προφίλ και ταυτόχρονα βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων της αραβικής αγοράς. Επιχειρήσεις που μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών και δραστηριοτήτων.

Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικά περιθώρια και ευκαιρίες σε μια σειρά από νέους τομείς.

Ένας από αυτούς είναι, βεβαίως, ο τομέας των τροφίμων, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα. Επίσης, θετικές προοπτικές συνεργασίας υπάρχουν στον κλάδο των υπηρεσιών τεχνολογίας και πληροφορικής, καθώς και στον ευρύτερο χώρο της νεοφυούς, καινοτόμου επιχειρηματικότητας, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθιση στη χώρα μας.

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εταίρο επιλογής και για τα Αραβικά επιχειρηματικά σχήματα, που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Η χώρα μας διαθέτει μια προνομιακή γεωπολιτική θέση στην καρδιά της Μεσογείου, επιτρέποντας πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, αλλά και του Παρευξείνιου Τόξου.

Παρουσιάζει δε σημαντικές επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει συστηματικά τις υποδομές της, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, ολοκληρώνοντας νέους οδικούς άξονες και συνδέσεις με βασικούς λιμένες, προωθώντας την κατασκευή μεγάλων, σύγχρονων εμπορευματικών κέντρων.

Το ξενοδοχειακό δυναμικό της αναβαθμίζεται συστηματικά, με το μερίδιο των καταλυμάτων πέντε αστέρων να έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά ακόμη περιθώρια για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι οποίες θα αξιοποιήσουν τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ελληνικού brand name και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.

Και βεβαίως, η χώρα μας διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, με υψηλή κατάρτιση, με ταλέντο και ικανότητες.

Σίγουρα το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να παρουσιάζει προκλήσεις. Ωστόσο, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές είναι πλέον περισσότερες.

Η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη. Διεκδικεί ξανά τη θέση που της αξίζει, ως μέλος του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ισχυρός πόλος ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Θεωρούμε δεδομένη τη διάθεση της αραβικής επιχειρηματικής κοινότητας να τοποθετηθεί εγκαίρως και να διεκδικήσει τα οφέλη που μπορεί να παρέχει η χώρα μας, τόσο ως επενδυτικός προορισμός, όσο και ως εμπορικός εταίρος.

Εξίσου δεδομένη θεωρούμε την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να αποτελέσουν αξιόπιστους, αποτελεσματικούς και χρήσιμους συνεργάτες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας δώσει μια μεγάλη και δύσκολη μάχη απέναντι στην κρίση, είναι αυτές που θα αναλάβουν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στην επόμενη ημέρα.

Είναι αυτές που δεν έπαψαν να κοιτάζουν μπροστά, να σκέφτονται δημιουργικά, να αναπτύσσουν υψηλή τεχνογνωσία και να σχεδιάζουν το μέλλον τους με πυξίδα την εξωστρέφεια.

Η αμοιβαία βούληση για συνεργασία υπάρχει. Μέσα από θεσμούς όπως η παρούσα Σύνοδος Κορυφής, δημιουργούνται επίσης σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη γόνιμων επιχειρηματικών επαφών.

Από την πλευρά μας, ως εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιμελητηριακής Κοινότητας, στηρίζουμε ενεργά αυτή την προσπάθεια, μέσα από τη στενή συνεργασία μας με διμερή επιμελητήρια, αλλά και μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης, δικτύωσης και υποστήριξης της εξαγωγικής διαδικασίας.

Έχω λοιπόν την ελπίδα – και τη βεβαιότητα – ότι η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο δρόμο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών χωρών».

Μετάβαση στο περιεχόμενο