english-flag
Search

Παρέμβαση του Προέδρου Επιμελητηρίου Δράμας στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας & Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης(Ε&Α) της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ κατά την διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης στην Κοζάνη στην ομιλία του, έθεσε το πλαίσιο και τις αναγκαίες κατευθύνσεις για την διαμόρφωση πολιτικών που προωθούν την Έρευνα & Ανάπτυξη στις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις μικρομεσαίες. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός του ταμείου που πληρώνει επενδύσεις από αυτό των επιδοτήσεων αγροτών, σε σχέση με την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ. Τόνισε επίσης την αναγκαία επίλυση θεμάτων για το πλαίσιο λειτουργίας των ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στην βάση των αιτημάτων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας για την Έρευνα & Ανάπτυξη.

«Η Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους βασικότερους παράγοντες για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου. Στην Ελλάδα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), η Ε&Α δεν μπορεί να ακολουθεί αποκλειστικά τα παραδοσιακά μονοπάτια των μεγάλων εταιρειών ή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Χρειάζεται προσαρμογή, διασύνδεση με την αγορά και θεσμική υποστήριξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναδείξει την καινοτομία, την ψηφιακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε κεντρικούς πυλώνες της οικονομικής της πολιτικής, επενδύοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε τομείς Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α).

Στο πλαίσιο αυτό, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), οφείλει όχι μόνο να προσαρμόζεται στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, αλλά να τις αξιοποιεί στρατηγικά. Να εκπροσωπεί τα ελληνικά Επιμελητήρια στις Βρυξέλλες, να διαμορφώνει θέσεις εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και να λειτουργεί ως μηχανισμός σύνδεσης των ΜμΕ με τις ευκαιρίες και τις πολιτικές της ΕΕ.

Η ΚΕΕΕ, εκπροσωπώντας 59 Επιμελητήρια και περισσότερες από 840.000 επιχειρήσεις, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της εγγύτητας προς την επιχειρηματική βάση της χώρας. Το πλεονέκτημα αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε η Ε&Α να πάψει να είναι πολυτέλεια για λίγους και να μετατραπεί σε εργαλείο για όλους. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συστηματικής ενσωμάτωσης της καινοτομίας στον

επιμελητηριακό σχεδιασμό, της ανάδειξης καλών πρακτικών και της ενίσχυσης της διασύνδεσης επιχειρήσεων – έρευνας.

Οι άξονες μιας νέας επιμελητηριακής στρατηγικής για την Ε&Α

1. Ενίσχυση της διασύνδεσης ΜμΕ με την ερευνητική κοινότητα

2. Δημιουργία Επιμελητηριακών Κέντρων Καινοτομίας ανά Περιφέρεια

3. Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Δικτύων

4. Καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας

Η αναβάθμιση του Ινστιτούτου Έρευνας & Μελετών της ΚΕΕΕ (ΙΕΜΕ/ΚΕΕΕ) ως think tank στρατηγικής έρευνας είναι αναγκαιότητα. Το ΙΕΜΕ, σε αυτή τη νέα αποστολή, μπορεί να λειτουργήσει ως το ερευνητικό και πολιτικό «όργανο υποστήριξης» της ελληνικής θέσης στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα. 

Οι Στόχοι του ΙΕΜΕ:

1. Ανάπτυξη πολιτικής τεκμηρίωσης και πρόβλεψης

2. Ψηφιακή βάση δεδομένων επιχειρηματικότητας

3. Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και ευρωπαϊκών συνεργασιών

4. Διεθνή Δίκτυα Συνεργασίας και Επιμελητηριακά Clusters

Η επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη δεν είναι μόνο αναπτυξιακή στρατηγική – είναι επιλογή εθνικής επιβίωσης. Σε ένα διεθνές περιβάλλον που μεταβάλλεται ταχύτατα, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις παθητικά. Οφείλει να τις προλαβαίνει. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενίσχυση των μηχανισμών μετάδοσης καινοτομίας, με τη μετατροπή της ΚΕΕΕ σε κόμβο τεχνογνωσίας και στρατηγικής σκέψης και με την ενεργό αξιοποίηση του ΙΕΜΕ ως think tank της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η πρόκληση είναι μπροστά μας.

Στέφανος Γεωργιάδης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας
Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος»

Μετάβαση στο περιεχόμενο