Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με την ιδιότητά του ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων κάλεσε σήμερα τους συναδέλφους του στην Διοίκηση των Ευρωεπιμελητηρίων να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση που βιώνει όλη η Ευρώπη λόγω κορονοϊού, παρεμβαίνοντας στις κυβερνήσεις τους για την έκδοση ομολόγου που θα δώσει την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της.
Σε επιστολή που απέστειλε στα Ευρωεπιμελητήρια ο κ. Μίχαλος, επισημαίνει:
«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, αλλά και με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 70 ετών.
Χωρίς ένα γενναίο σχέδιο ανάκαμψης, χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, ενώ ακόμη περισσότεροι πολίτες θα βρεθούν στο επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της φτώχειας.
Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο, είναι προφανώς απαραίτητη η εφαρμογή ενός μεγάλης κλίμακας πακέτου στήριξης. Ενός νέου «Σχεδίου Marshal» το οποίο θα συμβάλει στην καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Στόχος του σχεδίου αυτού πρέπει να είναι η προστασία του δημοσίου χρέους κάθε χώρας, η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας για αυτούς που πλήττονται περισσότερο.
Επιβεβλημένη είναι η ενίσχυση των εκατομμυρίων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ευρώπης, που σήμερα συμμετέχουν στην προσπάθεια κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, με κίνδυνο για την ίδια τους την επιβίωση. Οι επιχειρήσεις αυτές να πρέπει να στηριχθούν αποτελεσματικά, τώρα αλλά και την επόμενη μέρα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, να ανακάμψουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που παρέχουν.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σαφώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και μηχανισμοί που διαθέτει η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να θωρακιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία απέναντι στην απειλή της ύφεσης, είναι η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου.
Η έκδοση των λεγόμενων corona bonds είναι απαραίτητη, προκειμένου οι χώρες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, περιορίζοντας την έκθεσή τους σε δημοσιονομικούς κινδύνους.
Πρόκειται για ένα έκτακτο εφάπαξ μέτρο ειδικού σκοπού, το οποίο προφανώς θα συνδέεται αυστηρά με την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης. Αυτονόητη είναι, επίσης, η υποχρέωση των χωρών να επιστρέψουν σε βιώσιμους προϋπολογισμούς.
Ο ηθικός κίνδυνος τον οποίο έχουν επικαλεστεί ορισμένες χώρες στο παρελθόν, πλέον δεν υπάρχει. Στην προκειμένη περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι η αμοιβαιοποίηση κρατικών χρεών που συσσωρεύθηκαν τα προηγούμενα έτη, αλλά αποκλειστικά και μόνο των χρεών που δημιουργούνται σήμερα, με αφορμή την πανδημία. Ζητούμενο είναι η αμοιβαιοποίηση του αγώνα των χωρών και των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και για την αποτροπή μιας βαθιάς ύφεσης στη συνέχεια.
Είναι, λοιπόν, τώρα η στιγμή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συμφωνήσουν στην έκδοση κοινού ομολόγου, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα από τη στείρα άρνηση, τις προκαταλήψεις και τα στεγανά του παρελθόντος.
Στη σημερινή ιστορική συγκυρία, η Ευρώπη οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα, γενναιότητα, συνοχή και αλληλεγγύη.
Διαφορετικά, στο επόμενο διάστημα δεν θα βρεθεί σε κίνδυνο μόνο η ανάπτυξη, αλλά και η ίδια η ύπαρξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Σας καλώ, λοιπόν, να στηρίξετε το αίτημα για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση που βιώνουμε.
Μια απάντηση που θα προστατέψει την ευημερία, την ασφάλεια και το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών.
Μια απάντηση που θα αποδείξει και θα επιβεβαιώσει την αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».