ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ «ΕΞΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»
«Οι παραγωγικές τάξεις και ο επιχειρηματικός κόσμος χαιρετίζουν την προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εκσυγχρονίσει το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και να τον καταστήσει περισσότερο λειτουργικό και ευέλικτο, ώστε να επιτυγχάνονται οι σκοποί του με μεγαλύτερη σαφήνεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Έρχομαι τώρα σε δύο ειδικότερα θέματα:
- Το άρθρο 189 του νομοσχεδίου: To άρθρο αυτό προβλέπει την σύσταση στο Τεχνικό Επιμελητήριο υπηρεσίας ΓΕΜΗ με αρμοδιότητα εγγραφής σ’ αυτό των φυσικών και νομικών προσώπων του άρθρου 39 του ΠΔ της 27-11/14-12-1926, που ασκούν τεχνικό έργο ή δραστηριότητα ορισμένων ΚΑΔ και φυσικών προσώπων, που είναι εγγραπτέα στο Μητρώο Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων του ΠΔ 71/2019.
- Άρθρο 189 + 190: «Η ίδρυση και λειτουργία Υπηρεσίας Μίας Στάσης (ΥΜΣ) και Υπηρεσίας ΓΕΜΗ (Υ.ΓΕΜΗ) στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), θα έχει αρνητικές συνέπειες στην λειτουργία του ΓΕΜΗ και θα οδηγήσει σε:
- Πολυδιάσταση του ΓΕΜΗ, με αποτέλεσμα τη σύγχυση στον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου να απευθυνθούν στην αρμόδια ΥΓΕΜΗ.
- Δυσχέρειες διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων των ΥΓΕΜΗ και κατάταξης σε αυτές των επιχειρήσεων, λόγω μεικτών δραστηριοτήτων επιχειρήσεων (συνύπαρξη τεχνικών και εμπορικών δραστηριοτήτων στην ίδια επιχείρηση).
- Πλημμελή εξυπηρέτηση των τεχνικών επιχειρήσεων, λόγω απουσίας οργανωμένων δομών/υπηρεσιών του ΤΕΕ σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων (πρώην Νομών).
- Δημιουργία προστριβών στις σχέσεις μεταξύ των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και
- Απαξίωση της αποκτηθείσας μέχρι σήμερα τεχνογνωσίας των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων για θέματα ΓΕΜΗ και ΥΜΣ»
Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι τα Άρθρα 189 + 190 του Ν/Σ πρέπει να αποσυρθούν.
- Χαιρετίζουμε επίσης το γεγονός ότι το Υπουργείο ρυθμίζει και το θέμα της νομικής εκπροσώπησης των Επιμελητηρίων.
Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα στην πλειοψηφία τους οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μετά από ένα χρόνο σχεδόν, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και συνεχίζει να προκαλεί «έμφραγμα», όχι μόνο σε άμεσα πληττόμενους κλάδους, αλλά συνολικά στη λειτουργία της αγοράς. Τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχουν δώσει σημαντικές ανάσες, αποτρέποντας μέχρι τώρα ένα κύμα λουκέτων. Οι παρεμβάσεις υπήρξαν άμεσες, στοχευμένες και γενναίες, στο μέτρο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
Θέλω δε ιδιαίτερα να επισημάνω την άριστη συνεργασία μας με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και με τον ίδιο τον υπουργό, τον κ. Α. Γεωργιάδη. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι από την αρχή αυτής της κρίσης, δεν έπαψε να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τους φορείς της αγοράς. Δεν έπαψε να ακούει τα προβλήματα και τις ανάγκες που τα Επιμελητήρια καταγράφουν καθημερινά και μεταφέρουν. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Δεν έπαψε να ακούει τις προτάσεις μας και να προσπαθεί, στο μέτρο του δυνατού, να τις υλοποιεί.
Αυτή η επαφή και συνεργασία έχει βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπιση πολλών μικρών και μεγάλων προβλημάτων, που έχουν ανακύψει στη διάρκεια της πανδημίας. Προβλημάτων, που αν είχαν αγνοηθεί, θα οδηγούσαν σε χαμένες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Οφείλω, λοιπόν, να το αναγνωρίσω αυτό στον υπουργό. Γιατί ειδικά στους δύσκολους καιρούς, αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις δεν είναι οι διαβεβαιώσεις, αλλά οι λύσεις.
- Όσον αφορά, τώρα, στις επιμελητηριακές εκλογές:
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές το γιατί επιβάλλεται η αναβολή τους για ένα έτος. Τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων της χώρας είτε είναι κλειστές, είτε υπολειτουργούν, θα ήταν παράλογο να ξεκινήσει τώρα μια προεκλογική περίοδος.
Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα Επιμελητήρια της χώρας δεν έχουν τυπικό χαρακτήρα. Είναι μια ουσιαστική διαδικασία, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα σε πάνω από 900.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, κάθε μεγέθους και από όλους τους κλάδους, να αποφασίσουν για την εκπροσώπησή τους.
Οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή αγωνίζονται να επιβιώσουν. Δεν έχουν την πολυτέλεια, δεν έχουν το χρόνο ούτε την ενέργεια να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες.
Προτεραιότητα όλων μας είναι τώρα να ξεπεράσουμε την κρίση, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Να κάνουμε όλοι μαζί, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να σωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση εξαιτίας της πανδημίας. Για να σωθούν οι κόποι χιλιάδων επιχειρηματιών, οι δουλειές και το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών.
Εκλογές μπορούμε να κάνουμε του χρόνου, όταν – όπως όλοι ελπίζουμε – θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Τώρα, είναι καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό των μελών μας και να δώσουμε μαζί τους τη μάχη. Και είναι σημαντικό το ότι σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε μέχρι τώρα την κατανόηση και την αμέριστη στήριξη τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης και προσωπικά τον υπουργό, όσο και ευρύτερα από την κυβέρνηση».