english-flag
Search

Πλ. Μαρλαφέκας : Μήνυμα του Προέδρου Επιμελητηρίου Αχαΐας για τις γιορτές

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος.

Με την ευκαιρία των ευχών, επιθυμώ να σας ενημερώσω πως σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι Επιμελητηριακές εκλογές έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τον Δεκέμβριο 2024.

Θεωρητικά, το χρονικό διάστημα των δώδεκα μηνών, που μεσολαβεί, είναι αρκετά μεγάλο για να ασχοληθούμε και να συζητήσουμε για το θέμα αυτό, καθώς προηγούνται άλλα πολύ σημαντικά θέματα προς επίλυση.

Πρόσφατα όμως, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, εκδήλωσαν ενδιαφέρον, «επιχειρηματίες» της πόλης μας, για την διεκδίκηση της προεδρίας του φορέα, ως αποτέλεσμα δε, προσεγγίζουν επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου μας με στόχο την συγκρότηση ψηφοδελτίου.

Οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την συνεδρίαση των εκλεγμένων συμβούλων του Επιμελητηρίου, με την παράταξή μας  «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» με αντικείμενο την  λήψη απόφασης για συμμετοχή ή  όχι στις επικείμενες εκλογές.

Η απόφαση όπως εκφράστηκε  από το σύνολο των μελών ήταν πως θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια της παρούσης διοικήσεως καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά θέματα όπως:

Ο ΚΤΙΡΙΑΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

φωτο 4 1Φώτο 2

Να ολοκληρώσουμε το έργο του κτιρίου του Επιμελητηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1962 και έκτοτε εκτός κάποιων παρεμβάσεων δεν είχε υποστεί εργασίες ανακαίνισης με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σοβαρή φθορά. Η παρούσα διοίκηση κατόρθωσε να το ένταξή. Σε πρόγραμμα με τίτλο  «Ενεργειακή Αναβάθμιση Τριώροφου Κτιρίου Επιμελητηρίου Αχαΐας» Προϋπολογισμού 982.000 ευρώ με ΦΠΑ που εγκρίθηκε και υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και σε πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού κέντρου εσωτερικές διαρρυθμίσεις, και εξασφάλιση προσβασιμότητας  ΑΜΕΑ στο Τριώροφο Κτίριο με Υπόγειο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, προϋπολογισμού 1.373.266,63 ευρώ με ΦΠΑ που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, σημαίνει πως έχουμε χρέος να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό και ως Διοίκηση να παραδώσουμε – όπως έκανε και ο Βέτσος το 1962- το νέο κτίριο στην επιχειρηματική κοινότητα του μέλλοντος, άρτιο, λειτουργικό και σύγχρονο για όλη την επιχειρηματική κοινότητα της Αχαΐας αλλά και στην κοινωνία και όλοι έχετε συμβάλλει σε αυτό απλά και μόνο, που στηρίξατε και στηρίζετε αυτή την παράταξη του επιμελητηρίου, την δική μας παράταξη.

φωτο 1 1φωτο 5 1φωτο 3 1

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΦΕΠΑΕ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όπως σας είναι γνωστό, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, έχω εκλεγεί και πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου. Ο φορέας αυτός έχει την ευθύνη υλοποίησης του συνόλου των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μέσα από την ώθηση που μου έχετε δώσει εσείς με την υποστήριξή σας στο Επιμελητήριο Αχαΐας που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χώρας, χάριν των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η δική μας ηγεσία του φορέα, επιλέχθηκα να αναλάβω την Προεδρία του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα), που έχει την ευθύνη υλοποίησης του συνόλου των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας.

Ο ΕΦΕΠΑΕ υλοποίησε 75 δράσεις κρατικών ενισχύσεων με 211.000 ενταγμένα έργα και εκταμίευση 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.  Από το σύνολο αυτό κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου, από το Μάρτιο του 2021 έως σήμερα εντάχθηκαν 168.000 έργα με εκταμίευση 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ (δηλαδή το 80%). Η δε Διαχειριστική Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020 όσον αφορά την  Αχαΐα ενέταξε 6200 έργα και εκταμίευσε 130 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι καταφέραμε να εντάξουμε σε προγράμματα ΕΣΠΑ 1 στις 3 Αχαϊκές επιχειρήσεις που στο παρελθόν δεν είχαν πρόσβαση μετα από 100% δικές μας πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.

Αξίζει να τονίσουμε ότι από το 2012 και μετά μαζί και με τα άλλα 16 επιμελητήρια που είναι μέτοχοι και στη διοίκηση της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων έγινε πλήρως εξυγίανση της εταιρείας και από τότε δεν υπάρχει καμία καταγγελία στο υπουργείο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οποιοδήποτε πρόβλημα που κάτι στο παρελθόν υπήρξε.

Στα πλαίσια αυτά, έχουμε την μεγάλη ευθύνη της υλοποίησης των δράσεων για την νέα προγραμματική περίοδο, με αντικειμενικότητα, επιμέλεια και ίσες ευκαιρίες για όλους  και αυτή η πορεία δεν πρέπει να ανακοπεί και δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα περίεργο παρελθόν  .

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΝΕΑ

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη όπως τα Ευρωπαϊκά έργα που έχουμε υλοποιήσει και στα νέα που θα συμμετάσχουμε, προσφέροντας υπηρεσίες ενημέρωσης, υποστήριξης και βράβευσης σε πλήθος νέων που έχουν ως στόχο το επιχειρείν. Προσφέροντας παράλληλα σημαντικούς πόρους στο Επιμελητήριο και στην τοπική αγορά.

Όμως όλα αυτά θα ειπωθούν στην ώρα τους και στον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας μας.

Ολοκληρώνοντας αυτή την επικοινωνία μας, σύντομα θα σας προσκαλέσω σε μια συνάντηση με στόχο να ανανεώσουμε την πρόθεσή μας για την διεκδίκηση εκ νέου της ηγεσίας του φορέα μας.

Σας καλώ, εκ νέου να συστρατευτούμε σε μία πορεία που ξεκίνησε από το 2011, όταν παραλάβαμε ένα φορέα ταλαιπωρημένο και απαξιωμένο και με μεγάλες προσπάθειες τον έχουμε φέρει σε θέση ώστε να είναι από τους πλέον αξιόπιστους επιμελητηριακούς φορείς της χώρας μας με σημαντικές επιτυχίες σε Εθνικό και Διεθνές Περιβάλλον

Μετάβαση στο περιεχόμενο