Προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων: Η τελική έκθεση επιβεβαιώνει την καίρια συμβολή του SURE στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας και στη στήριξη της ανάκαμψης
Το 2020, το μέσο SURE της Επιτροπής, μέσω του οποίου διατέθηκαν σχεδόν 100 δισ. ευρώ για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, στήριξε περίπου 31,5 εκατομμύρια εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια εταιρείες. Το SURE βοήθησε αποτελεσματικά τα κράτη μέλη να θεσπίσουν φιλόδοξα και μεγάλης κλίμακας συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοια μέτρα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία έδωσαν τη δυνατότητα στις εταιρείες να διατηρήσουν τους εργαζομένους και τις δεξιότητές τους, ενώ παράλληλα στήριξαν και τους αυτοαπασχολούμενους.
Σύμφωνα με τη σημερινή εξαμηνιαία τελική έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και τον αντίκτυπο του SURE, αυτό διαδραμάτισε καίριο ρόλο τόσο στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας το 2020 όσο και στη διευκόλυνση της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης το 2021, η οποία ήταν ταχύτερη απ’ ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις. Το SURE, το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Στο πλαίσιο του SURE εκταμιεύτηκε συνολική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 98,4 δισ. ευρώ σε 19 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Σλοβακία), ήτοι σχεδόν το σύνολο του προβλεπόμενου για το SURE κονδυλίου ύψους 100 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη ύψους 5 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε σε οκτώ κράτη μέλη το φθινόπωρο του 2022. Η στενή παρακολούθηση συνεχίστηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2023 για να διασφαλιστεί η απορρόφηση του συνόλου της χρηματοδοτικής συνδρομής SURE, η οποία έχει πλέον επιβεβαιωθεί.