Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας με θέμα «Προσδιορίζοντας ένα ανθεκτικό μέλλον» διοργανώνει στις 28 και 29 Ιουνίου, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, η AMBIO A.E. με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας και την επιστημονική συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά από δύο εξαιρετικά επιτυχημένα Συνέδρια το 2018 και 2022, έχοντας πλέον καθιερωθεί ως διεθνής θεσμός, ο κύριος στόχος του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2024, είναι να λειτουργήσει ως οδηγός για τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού μέλλοντος για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο, τις Αραβικές χώρες κι όχι μόνο.
Πρωταρχικοί στόχοι είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις επενδύσεις στον κλάδο, της κλιματικής αλλαγής μέσω της προώθησης βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών στην ιχθυοκαλλιέργεια, η διερεύνηση της τρέχουσας και προβλεπόμενης παγκόσμιας ζήτησης για προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και συμπράξεων.
Στις θεματικές του συνεδρίου έχουν συμπεριληφθεί ενδιαφέροντα θέματα: «Επενδύσεις και Χρηματοδότηση στην Ιχθυοκαλλιέργεια», «Ιχθυοκαλλιέργεια και Κλιματική Αλλαγή», «Διεθνείς Τάσεις της Αγοράς για τα Προϊόντα Ιχθυοκαλλιέργειας», «Υγεία και Ιχθυοκαλλιέργεια» και με τραπέζια εργασίας όπως «Πολιτική και Χρηματοδοτήσεις», «Καινοτομία στην Ιχθυοκαλλιέργεια – Προηγμένη Τεχνολογία», «Διαχείριση της υγείας των ψαριών», «Βιώσιμη Ανάπτυξη – ESG», κατά την πρώτη μέρα (28/6). Και τη δεύτερη μέρα (29/6) στο πρόγραμμα εντάσσονται θέματα για την πρόοδο και την εξωστρέφεια, τις επενδυτικές προκλήσεις αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.
Η παρουσία και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι ουσιαστικός παράγοντας, για την εμβάθυνση στη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού κλάδου και την «κοινωνία» ιδεών προωθώντας τις αρχές των υπεύθυνων και καινοτόμων πρακτικών για την ιχθυοκαλλιέργεια.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και την επιστημονική συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία και συμμετέχουν ομιλητές από τουλάχιστον 16 χώρες.
Παραγωγοί, επενδυτές αλλά και δημόσιοι και επιστημονικοί φορείς θα συναντηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου, στο οποίο θα δώσουν το «παρών» στελέχη των Υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας. Παρουσία θα έχουν και ευρωπαϊκοί δημόσιοι φορείς και Ιδρύματα, όπως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Διεύθυνση DG-Mare της ΕΕ με τον τομέα της Θαλάσσιας Πολιτικής & Γαλάζιας Οικονομίας (MARE.A), η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), η Ένωση Επιχειρήσεων Υδατοκαλλιέργειας της Ισπανίας (APROMAR).
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, στο κατάλληλα διαμορφωμένο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής θα λειτουργούν 31 περίπτερα χορηγών από 11 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ινδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισλανδία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, ΗΠΑ), ενώ ισχυρή θα είναι η εκπροσώπηση τεσσάρων φορέων και 43 παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου. Στους χορηγούς περιλαμβάνονται σημαντικές επιχειρήσεις και άλλων κλάδων (τροφές, κλουβιά -δίχτυα, κατασκευή σκαφών, επιχειρήσεις τεχνολογίας, ιατρικών εξοπλισμών και φαρμάκων κ.ά.), υπογραμμίζοντας των καίριο ρόλο των ιχθυοκαλλιεργειών στην εθνική μας οικονομία.
Για εγγραφές μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://aquaculture-congress.com/