english-flag
Search

Τις σημαντικές προκλήσεις της Επιχειρηματικότητας των Χανίων έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εργασίας τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλη Σπανάκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, έθεσε τις σημαντικότερες προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Επιχειρηματικότητα των Χανίων. Πιο συγκεκριμένα:

«Η Οικονομία της Κρήτης και οι επιχειρήσεις μας βρισκόμαστε ήδη στο απαιτητικό άνοιγμα της νέας Τουριστικής περιόδου. Ο Τουρισμός και ο Πρωτογενής τομέας αποτελούν για το νησί μας το σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης και συνεισφέρουν το 80% του τοπικού Α.Ε.Π., καθώς είναι η κινητήριος δύναμη για τη Χανιώτικη Κοινωνία, η οποία δέχεται τα τελευταία χρόνια σημαντική πίεση από τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις.

Σήμερα, για την Κρήτη κρίσιμη πρόκληση αποτελούν οι 10.000 κενές θέσεις εργασίας με σοβαρές συνέπειες στους βασικούς πυλώνες της Οικονομίας του νησιού  (Τουρισμό, Εστίαση, Πρωτογενή), σε συνδυασμό και με τις σημαντικές ανάγκες εργατικού δυναμικού στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Η έγκαιρη και ολοκληρωμένη πρότασή του Επιμελητηρίου Χανίων από το 2019 είναι η δημιουργία πολυδιάστατου προγράμματος με παροχή πολύπλευρων ισχυρών κινήτρων (π.χ. φορολογικών, ασφαλιστικών, επιδότησης ενοικίου), το οποίο να δίνει τη δυνατότητα  στους Έλληνες εργαζόμενους στοχευμένων περιοχών υψηλής Ανεργίας να απασχοληθούν σε άλλες περιφέρειες υψηλής ζήτησης της επιλογής τους.

Έγινε διστακτικά το πρώτο βήμα και ξεκίνησε πέρσι «πιλοτικά» στην Κρήτη ένα ανάλογο πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο όμως απαιτεί σημαντική ενίσχυση και επέκταση.

Συμπληρωματικά, εφόσον οι ανάγκες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από το εσωτερικό της χώρας μας, ως Επιμελητήριο στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας, παρά τις διαδικαστικές καθυστερήσεις, να προωθηθούν και να λειτουργήσουν τάχιστα οι νέες διακρατικές και στοχευμένες συμφωνίες με τρίτες χώρες, οι οποίες είναι σημαντικό ποιοτικά να διαθέτουν εργατικό δυναμικό με συμβατή επαγγελματική νοοτροπία με αυτή της πατρίδας μας π.χ. Αρμενία, Ουκρανία, Αίγυπτος.

Ως Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  μας, οι οποίες απασχολούν το 70% του εργατικού δυναμικού, κρίνουμε θετική τη διαρκή αναβάθμιση των μισθών των εργαζομένων μας -και εν δυνάμει πελατών μας- και ιδιαίτερα του κατώτατου μισθού (€830), σε συνδυασμό με το  «ξεπάγωμα» των τριετιών, όπως και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το «μνημονιακό»2012, από τη στιγμή που ο δείκτης της ανεργίας προσγειώθηκε στο 10%.

Οφείλει όμως να υπάρχει από την Ελληνική Πολιτεία και η ανάλογη αποφασιστικότητα και για τη μείωση του δυσβάσταχτου πλέον μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων μας (π.χ. προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές & Φ.Π.Α.), ώστε να μην υπονομεύεται πλέον η Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας. Οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού πρέπει να συνοδεύεται από γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας τουλάχιστον κατά 2,5% το 2025-2027.

Επιπλέον, απαιτείται και η σημαντική μείωση φορολογίας της μισθωτής εργασίας. Δεδομένου του ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα το 2022 κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 34,6% (19η υψηλότερη θέση μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ), αποτελεί επιτακτική ανάγκη πλέον η ουσιαστική ελάφρυνση της φορολογίας της μισθωτής απασχόλησης.

Αναμφίβολα, η Ελληνική Πολιτεία κινείται στη σωστή κατεύθυνση  με την απόφαση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών τον επόμενο χρόνο κατά 0,5%, όπως και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μόνο όμως για τους επαγγελματίες.

Τα στοιχεία είναι δραματικά. Τον περασμένο χρόνο το «κόκκινο» ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος είχε εκτοξευτεί στα 260 δισ. ευρώ με τα χρέη σε εφορία στα 113,7 δισ. ευρώ, τις οφειλές προς ΕΦΚΑ 45,67 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια σε funds 87 δισ. ευρώ & μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες 13,2 δισ. ευρώ.

Το Επιμελητήριο Χανίων, βρισκόμαστε με συνέπεια στο πλευρό της Ελληνικής Πολιτείας στον αγώνα για τη μείωση της αντιαναπτυξιακης γραφειοκρατίας της δημόσιας διοίκησης, η οποία σίγουρα είναι αναγκαίο να μετασχηματιστεί ψηφιακά, αλλά όχι εις βάρος των επιχειρήσεών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες υπερβολικές χρονικά  πιέσεις της Πολιτείας στην ανέτοιμη τεχνικά Αγορά για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και με την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιοτική & στοχευμένη κατάρτιση των εργαζομένων, σύμφωνα με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεών μας. Διαρκής στρατηγική μας προτεραιότητα στο Επιμελητήριο Χανίων τα τελευταία χρόνια είναι η έμπρακτη και διαρκής αναβάθμιση, κατάρτιση και πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων εκατοντάδων επαγγελματιών και εργαζομένων της τοπικής μας Οικονομίας.

Και τη φετινή χρονιά συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει από Ευρωπαϊκούς πόρους €1.673.000 από το πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση». Με συνέπεια θα επενδύσουμε στη σύγχρονη κατάρτιση και στην πρακτική επιδοτούμενη άσκηση επιπλέον 500 ωφελούμενων Χανιωτών».

Μετάβαση στο περιεχόμενο