english-flag
Search

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του – Newsletter Νο 17

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του:

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, έχοντας επίγνωση του ρόλου του, όχι μόνο ως σύμβουλος της Πολιτείας και φορέας υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και σαν θεσμός που επικεντρώνεται στην στήριξη της κοινωνίας σε κάθε δύσκολη στιγμή, θα διοργανώσει σε συνεργασία με τον ανθρωπιστικό σύλλογο στην Ελλάδα, με την ονομασία KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, σεμινάριο στις Πρώτες Βοήθειες.
To KSL προσφέρει Δωρεάν Εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων στις Πρώτες Βοήθειες, τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 στις 18.00 – 21.30. Η δωρεάν εκπαίδευση 95.000 περίπου παιδιών και ενηλίκων, η τοποθέτηση και καταγραφή 200 νέων Απινιδωτών σε σχολεία και Δήμους είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά στη ζωή 25 θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Πληροφορίες για τις εκπαιδεύσεις KIDS SAVE LIVES θα βρείτε εδώ:
https://kidssavelives.gr/ekpaideusi/ Link σύνδεσης στο webinar: https://tinyurl.com/y2fhdfga Σε περίπτωση που υπάρξει κάποια δυσκολία, επιλέξτε: https://tinyurl.com/bdw86rf8 Συμβουλές – Προετοιμασία για το webinar:

1. Πριν την συμμετοχή σας στην εκπαίδευση, παρακολουθήστε απαραιτήτως το video Βασικής Υποστήριξης της Ζωής – BLS 2021 στο link https://tinyurl.com/62ayz7cw, το οποίο διδάσκει την Βασική Υποστήριξη της Ζωής σε θύμα καρδιακής ανακοπής. Παράκληση για την ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι Πρώτων Βοηθειών του KIDS SAVE LIVES.

2. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν και ΠΑΙΔΙΑ, ιδανικά άνω των 11 ετών. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ με απλά υλικά του σπιτιού, έτσι ώστε να δουν τις Πρώτες βοήθειες με διασκεδαστικό τρόπο. Δείτε τις οδηγίες εδώ:

3. Σε περίπτωση που χάσετε το μάθημα, επικοινωνήστε εκ νέου με το KIDS SAVE LIVES για να σας δοθεί νέα ημερομηνία.
https://www.youtube.com/channel/UCuSlZcHNiisKxFQPSkQubaw

Ξεκινάει το Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, μια δίμηνη έρευνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής – Η συμμετοχή σας αν και είναι προαιρετική, είναι για εμάς απαραίτητη

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται κοντά στον επαγγελματία και καταγράφει τα προβλήματα και τις απόψεις των μελών του, με το νέο εργαλείο που εγκαινιάζει, το Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, που αν και η συμμετοχή είναι προαιρετική, η παράκληση είναι να συμμετέχουν όλα τα μέλη μας, ώστε να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας στην περιοχή μας.
Μέσω του link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου, αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση, θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν στην επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας. Η συμμετοχή στην έρευνα διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.
Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epichal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων τύπου. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς! Κάνετε κλικ στο link της έρευνας που ακολουθεί για να συμμετέχετε και εσείς:https://ee.kobotoolbox.org/single/d06f00b2fe173dcd67c42d62fe574bb4

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ταξί – myBusinessSupport: Αιτήσεις έως 29 Απριλίου

για όσους δεν υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 15 Απριλίου 2022, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μέχρι την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, καθώς θα ανοίξει άμεσα εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myBusinessSupport” για τις αιτήσεις χορήγησης της αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, ποσού διακοσίων ευρώ (200,00 €). Η αποζημίωση δίνεται σε υπηρεσίες ταξί για τον μήνα Απρίλιο, για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους
Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση είναι, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 83 του ν. 4916/2022, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παράταση ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης στη Δράση «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού»

Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού», σύμφωνα με την οποία η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 και ώρα 15:00, από την Παρασκευή 15 Απριλίου και ώρα 15:00 όπως ίσχυε.

Με την τροποποίηση της Πρόσκλησης προστίθενται και οι ΚΑΔ:

 77.39.19.03 «Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων»
 90.02.19 «Αλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες των τεχνών του θεάματος»
 90.04 «Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες»

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων των κλάδων παροχής υπηρεσιών οργάνωσης συνεδρίων/εμπορικών εκθέσεων, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, εστίασης/διασκέδασης/ψυχαγωγίας, γυμναστηρίων και σχολών χορού, οι οποίες αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ρευστότητα, αλλά υφίστανται επίσης σημαντική οικονομική ζημία, λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19.

React EU – Η Δράση χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της απόκρισης της Ένωσης στην πανδημία COVID-19. Η 2η τροποποίηση της πρότασης είναι αναρτημένη στο Link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/2h_trop_prosklhshs_plhttomenes.pdf

Παράταση ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων στη Δράση «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών»

Δημοσιεύθηκε η Απόφαση  παράτασης ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ « Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών », σύμφωνα με την οποία η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 13/05/22 και ώρα 15:00, από 18/04/22 και ώρα 15:00, όπως ίσχυε. Η Δράση αφορά στην ενίσχυση Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών – Φοροτεχνικών, καθώς και Νομικών Προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα σε ανάγκες ψηφιακού εκσυγχρονισμού τους, λόγω των διευρυμένων και διαρκών αναγκών χρήσης ψηφιακών εφαρμογών για την παροχή των υπηρεσιών τους. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους. Η σχετική απόφαση στο link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/1h_tropopoihsh_prosklhshs_logistes.pdf

Fuel Pass – Επιδότηση καυσίμων : Σε λειτουργία από Τρίτη 26 Απριλίου η εφαρμογή

Σε λειτουργία βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 26/4 το vouchers.gov.gr ( https://vouchers.gov.gr/ ) η εφαρμογή για την επιδότηση καυσίμου. Πρόκειται για την πλατφόρμα Fuel Pass σκοπός της οποίας είναι η ενίσχυση φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης, σύμφωνα με όσα σχεδίασαν και υλοποίησαν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος και ορίζονται στην υπ’ αρ. 2653/12-04-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2030/Β/22.04.2022). Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:
26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Από την 1η.5.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 25.000 ανέργων: Νέοι προσωρινοί πίνακες αναρτήθηκαν μετά από μηχανογραφικό σφάλμα

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναφέρεται ότι :

«Οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης που είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) www.oaed.gr τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 περιείχαν, εξαιτίας μηχανογραφικού σφάλματος της αναδόχου εταιρίας, ωφελούμενους προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης (2017- 2020) που υπέβαλαν αίτηση ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση Νο2/2022 και την με αριθμ. 1.5613/14.12.2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5895/Β/16-12-2021), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου 2022, αναρτήθηκαν νέοι, διορθωμένοι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων για τη δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» με 25.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η Διοίκηση της ΔΥΠΑ ζητάει συγγνώμη για την αναστάτωση και ταλαιπωρία που προκάλεσε το μηχανογραφικό λάθος.

Δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας

Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων περιλαμβάνει τους ωφελούμενους που θα εργαστούν για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους Επιβλέποντες Φορείς ή/και στις Υπηρεσίες Τοποθέτησης, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης. Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση: https://www.oaed.gr/proghramma-koinofelous xaraktira-ghia-25000-atoma-se-dimoys-perifereies-kentra-koinonikis-pronoias-perifereiwn-kkppsinafis-foris-ypiresies-ypoyrghion-kai-allon-foreon

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα στο Link : https://www.oaed.gr/anartithikan-neoi-prosorini-pinakes-ghia-to-proghramma-koinofelous-apaskholisis-25000-anerghon-eksaitias-mikhanoghrafikou-sfalmatos

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων-Ιδιαίτερα αυξημένα κίνητρα-Ενίσχυση των κινήτρων & στο «Πρώτο Ένσημο»

Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά μηνών ίση για κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό για τους ωφελούμενους εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» του Υπουργείου Εργασίας –που «τρέχει» από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία- ώστε η επιδότηση που προβλέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές στο «Πρώτο Ένσημο» θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενδυνάμωση των κινήτρων που δίνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει επιδότηση 1200 ευρώ για έξι μήνες – που κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη- για κάθε νέα θέση με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το «Πρώτο Ένσημο» θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στο link: https://www.oaed.gr/neo-proghramma-toy-oaed-ghia-tin-apaskholisi-10000-neon-anerghon-idiaitera-auksimena-kinitra-eniskhisi-ton-kinitron-sto-prwto-ensimo

ΟΑΕΔ: «Άνοιξε» για όσους διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους πριν το 2022 το ενισχυμένο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία με επιδότηση έως 36.000 €

Από Τετάρτη 9 Μαρτίου, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις όσοι άνεργοι διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα πριν το 2022 για το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία. Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία σε πρώην επιχειρηματίες ώστε να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας. Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 € (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 € (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 € έως 36.000 €, κατόπιν αίτησης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει γίνει πιο ευέλικτο, στοχευμένο και ελκυστικό:

 Τουλάχιστον 40% των θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες
 ΑμεΑ και γυναίκες θύματα έμφυλης βίας λαμβάνουν 60% επιπλέον μόρια
 Επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας λαμβάνουν 40% επιπλέον μόρια
 Επιτρέπεται η συστέγαση σε θερμοκοιτίδες (businessincubators), χώρους συνεργασίας (coworkingspaces) και άλλες δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και η λειτουργία εντός οικίας για ψηφιακές επιχειρήσεις.

Δικαιούχοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 έχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο διάστημα 1/1/2012 – 31/12/2021
 δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α’ ή β’ βαθμού συγγένειας,
 δεν έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα από 01/01/2022 έως τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, και
 έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά 10 € για τουλάχιστον 1 έτος ή την έχουν ρυθμίσει και είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

Στο πρόγραμμα επίσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άνεργοι πρώην επιχειρηματίες που δεν έχουν προχωρήσει σε νέα έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι μετά την κοινοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) του επιχειρηματικού τους σχεδίου από τον ΟΑΕΔ θα προχωρήσουν στην έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ εντός δύο μηνών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 48.000.000 €.

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τις προϋποθέσεις , τους όρους και τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού , παραλίας , όχθης κλπ που θα ισχύει για το 2022 Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1952Β_19.04.2022 η απόφαση «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 47458 ΕΞ 2020/15-05-2020 (Β΄ 1864) κοινής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία 56468ΕΞ2020/05-06-2020 (Β΄ 2198), 66404ΕΞ2020/29- 06-2020 (Β΄ 2697), 77616 ΕΞ2020/16-07-2020 (Β΄ 3072), 51872 ΕΞ 2021/28-04-2021 (Β’ 1798) και 78157 ΕΞ 2021/30-06-2021 (Β’ 2872),όμοιες». Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Οι Δήμοι στη χωρική τους αρμοδιότητα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τόσο τις απευθείας μισθώσεις έκτασης αιγιαλού και παραλίας, όσο και τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών έως την 29/07/2022. Από 01/08/2022 έως 31/08/2022 οι μισθώσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα διενεργούνται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης μέχρι 29/07/2022 από αυτούς, στις αρμόδιες κατά χώρο Κτηματικές Υπηρεσίες έως τις 05/08/2022». Επιπλέον για το έτος 2022 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του υπολογισθέντος ανταλλάγματος».

Δημοσιεύτηκαν τα νέα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις & τα camping στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID – 19

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1223Β_17.03.2022 η απόφαση Αριθμ. 4634 «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 6632/16.04.2021 κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο “Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19” (Β’ 1632) και τη διόρθωση σφάλματος που δημοσιεύθηκε στο τ.Β’ 1996/2021» . Η απόφαση ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως και τις 31.05.2023. Υποχρεωτική παραμένει και απαιτείται για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που ήδη λειτούργησαν το 2021 η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης καθώς και η εκ νέου εκπαίδευση του συντονιστή καταλύματος για τις επιχειρήσεις καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2022.

Τα νέα πρωτόκολλα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK1223V_17_F27340.03.2022EIDIKAVGEIONOMIKAPROTOKOLLAGIATOURISTIKESEPICHEIRISEIsEOS31.05.2023.pdf

Έναρξη της υποβολής αιτημάτων παρόχων για vouchers Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021

Άνοιξε η διαδικασία υποβολής αιτημάτων πληρωμής για τους παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» (καταλύματα και τουριστικά γραφεία), για voucher που εξαργυρώθηκαν κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021.
Συγκεκριμένα:
– Τα vouchers που εξαργυρώθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021 υποβάλλονται από 5/4/2022 έως 12/4/2022
– Τα vouchers που εξαργυρώθηκαν κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 υποβάλλονται από 11/4/2022 έως 20/4/2022
– Τα vouchers που εξαργυρώθηκαν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021 υποβάλλονται από 11/4/2022 έως 30/4/2022
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 58 του ν. 4875/2021, τα ποσά πλέον  καταβάλλονται στους παρόχους ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με οφειλές προς φορολογική διοίκηση και Δημόσιο, ενώ δεν υποβάλλεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Η υποβολή γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Τουρισμού στο  tourism4all.gov.gr .

5ο Συνέδριο Τουρισμού με τίτλο: "Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθιση Όλο το Χρόνο & σε υβριδική μορφή

Τα 4 διμερή Επιμελητήρια:

 Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
 Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο
 Ελληνογερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο και
 Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν το 5ο Συνέδριο Τουρισμού την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, με τίτλο: "Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθιση Όλο το
Χρόνο& σε υβριδική μορφή και ώρες 4μ.μ. έως 8μ.μ. στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης στην ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη.

Το Συνέδριο, που αποτελεί μια εκδήλωση-θεσμό στα οικονομικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδος, επανέρχεται ύστερα από 3 έτη πανδημίας, εστιάζοντας σε επίκαιρα θέματα της τουριστικής μας βιομηχανίας. Η εκδήλωση θα εστιάσει στη χαρτογράφηση του νέου περιβάλλοντος, στις αλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς και θα αναδείξει τρόπους προσαρμογής των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα η εκδήλωση θα επικεντρωθεί σε βιώσιμες πρακτικές και σε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις.

Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες ευνοούν την ανάπτυξη περισσότερων μορφών τουρισμού και προορισμών δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη και να μειωθεί το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους: Νίκος Τσαβδάρογλου: (email: n.tsavdaroglou@amcham.gr τηλ. 2310 286453) Φανή Ζούρου: ( email: f.zourou@amcham.gr τηλ. 2310 286453 ) ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.amcham.gr/events/event/5th_tourism_conference/

ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΕΕ_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TOURCOOP (COSME)

Στο πλαίσιο του έργου COSME «Ενίσχυση της ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού και της ικανότητας των τουριστικών ΜΜΕ μέσω της διακρατικής συνεργασίας και της μεταφοράς γνώσης», δύο από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καλούν ΜΜΕ του τουρισμού να συμμετάσχουν στα καθεστώτα στήριξής τους και να λάβουν άμεση στήριξη σε διάφορα κράτη μέλη.

Πρόκειται για τα έργα SUSTOUR με προθεσμία υποβολής αίτησης από τις ΜΜΕ τις 10 Μαΐου, η οποία απευθύνεται σε όλα τα Κράτη Μέλη ή τρίτη χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα COSME  και ECO-TANDEM με προθεσμία υποβολής αίτησης τις 15 Μαΐου (απευθύνεται σε Ιταλία, Γερμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Αυστρία, αλλά είναι επίσης ανοιχτό στα υπόλοιπα Κράτη Μέλη).

Ακολουθούν επιμέρους πληροφορίες για τα δύο προγράμματα:
SUSTOUR

Πλήρης τίτλος του έργου: Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και της Ικανότητας των ΜΜΕ στον Τουρισμό μέσω της Διακρατικής Συνεργασίας και τις Μεταβίβασης Γνώσης Boosting Sustainable Tourism Development and Capacity of Tourism SMEs through Transnational Cooperation and Knowledge Transfer
Στόχος του SUSTOUR είναι να συνδράμει περισσότερους από 175 τουριστικούς πράκτορες που ανήκουν στην κατηγορία των ΜΜΕ να ενσωματώσουν στις επιχειρήσεις τους και στις εφοδιαστικές αλυσίδες τις αρχές της βιωσιμότητας.  Το SUSTOUR θα παράσχει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες που θα επιλεγούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της βιωσιμότητας. Η ΜΜΕ μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά σχήματα  υποστήριξης: είτε την υποστήριξη προς την πιστοποίηση βιωσιμότητας (διαθέσιμα διαφορετικά επίπεδα) και/ή υποστήριξη για τη βελτίωση ορισμένων τμημάτων της επιχειρηματικής της λειτουργίας, όπως η διαχείριση πλαστικού/ άνθρακα/ εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη διαδρομή προς τη βιωσιμότητα ή που επιθυμούν να βελτιώσουν τις βιώσιμες πρακτικές τους μπορούν να επωφεληθούν από ένα μίγμα καινοτόμων διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολυήμερης εκπαίδευσης με φυσική παρουσία, εντατικής καθοδήγησης (coaching) ομαδικής και ατομικής, καθώς και εκπαίδευσης από ομότιμους −όλα με την επίβλεψη επιλεγμένων εμπειρογνωμόνων της βιωσιμότητας. Η υποστήριξη για την πιστοποίηση θα παρέχεται, όπου υπάρχει η δυνατότητα στα αγγλικά, ελληνικά, κροατικά, γαλλικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, γερμανικά και φιλανδικά. Η υποστήριξη που παρέχεται για τα υπόλοιπα σχήματα θα είναι διαθέσιμη μόνο στα αγγλικά.

Οδηγίες για την αίτηση, καθώς και τη φόρμα που πρέπει να συμπληρώσετε, θα βρείτε στον σύνδεσμό: https://www.travelife.info/sustour/?menu=call-for-smes .
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 10 Μαΐου 2022, 17:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Προϋποθέσεις αίτησης :

Μια επιχείρηση πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια για να μπορεί να κάνει αίτηση:

 Να διαθέτει οικονομική δραστηριότητα ταξιδιωτικού πράκτορα (NACE 79)
 Να είναι μικρή η μεσαία επιχείρηση[1]
 Να έχει την έδρα της σε κράτος μέλος της ΕΕ ή τρίτη χώρα που συμμετέχει στα προγράμματα COSME 1 [2]
 Να μην έχει λάβει εναλλακτική χρηματοδότηση για υποστήριξη σε κάποιο από τα υπόλοιπα έργα COSME TOURCOOP 2 [3]
 Να μην διώκεται για παραβίαση θεμάτων υγείας, βιωσιμότητας, ανθρώπινων πόρων και φορολόγησης.
Το πρόγραμμα στήριξης αναμένεται να διαρκέσει από τον Ιούνιο 2022 ως τις 30 Ιουνίου 2023.

Σύνολο διαθέσιμης χρηματοδότησης: 595.000€

ECO-TANDEM

Το πρόγραμμα EU ECO-TANDEM είναι διασυνοριακό πρόγραμμα για την ταυτοποίηση και αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων στην αλυσίδα αξίας του Ευρωπαϊκού Τουρισμού, με ειδικότερο ενδιαφέρον για την οικο-βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση. Το πρόγραμμα φέρνει σε επαφή ευρωπαϊκές ΜΜΕ του τουρισμού και επιχειρήσεις καινοτομίας (νεοφυείς, καινοτόμες ΜΜΕ) για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις  ECO-TANDEM μέσω της αποκαλούμενης συνεργασίας «TANDEM».
Στόχος της πρόσκλησης συμμετοχής είναι να επιλεγούν οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ του τουρισμού και οι καινοτόμες επιχειρήσεις (τουριστικές ή και όχι),  που θα δημιουργήσουν τα «TANDEM», ζεύγη επιχειρήσεων που ενώνονται και μοιράζονται μια επιχειρηματική συμφωνία, ταυτοποιώντας από κοινού μια πρόκληση (EU ECO-CHALLENGE) που θα αντιμετωπίσουν και συμφωνώντας σε ένα κοινό Σχέδιο Δράσης. Από τα ζεύγη που θα δημιουργηθούν, θα επιλεγούν τα καλύτερα, στα  οποία θα παρασχεθεί τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη που θα διευκολύνουν την πράσινη μετάβασή τους. Η διαδικασία επιλογής παρέχεται χωρίς χρέωση των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν. Θα επιλεγούν εξήντα δύο (62) ΜΜΕ του τουριστικού τομέα για χρηματοδότηση και θα συγχρηματοδοτηθούν από εταίρους της Κοινοπραξίας EU ECOTANDEM. Δεκαέξι (16) από αυτές από τον οργανισμό X23 (Ιταλία), δεκατέσσερις (14) θα συγχρηματοδοτηθούν από τον οργανισμό SocialFare (Ιταλία); Δεκαέξι (16) θα συγχρηματοδοτηθούν από τον οργανισμό ITKAM (Γερμανία), και δεκαέξι (16) από την SBA (Σλοβακία). Το πρόγραμμα θα επιβραβεύσει μέχρι 31 ζεύγη επιχειρήσεων ( 62 επιχειρήσεις συνολικά).

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα περιορίζεται στις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:
EU παραδοσιακές τουριστικές ΜΜΕ (κατηγορίες NACE 55.* , 79.*) (a) {α}
EU Τουριστικές μικροεπιχειρήσεις (κατηγορίες NACE 55.*, 79.*) {β}
EU Τουριστικές νεοφυείς επιχειρήσεις (b) {γ}
EU Μη τουριστικές νεοφυείς επιχειρήσεις (b) {δ}
EU Τουριστικές καινοτόμες ΜΜΕ (a) {ε}
EU Μη τουριστικές καινοτόμες ΜΜΕ (a) {ζ}

Ειδικότερα, οι περιπτώσεις {α}, {β} και {γ} πρέπει να προέρχονται από τις κατηγορίες:

● Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (NACE 55.10)
● Καταλύματα διακοπών και άλλοι τύποι καταλύματος σύντομης διάρκειας (NACE 55.20)
● Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα (NACE 55.30)
● Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων (NACE 79.*)
Γεωγραφική επιλεξιμότητα

Μόνο οι οργανισμοί που έχουν την έδρα σε κράτη Μέλη της ΕΕ είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή στην πρόσκληση, ενώ το πρόγραμμα θα εστιάσει γεωγραφικά σε οργανισμούς που προέρχονται από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη
Σλοβακία.

Επιλέξιμες δραστηριότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι μεταξύ άλλων:

 εκπαίδευση για πράσινη πιστοποίηση και τυποποίηση
 συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε επίπεδο ΕΕ
 επενδύσεις για την υιοθέτηση πράσινων λύσεων
 συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάλυση της αγοράς
 τεχνική υποστήριξη στη ΜΜΕ για εκτίμηση της εφαρμογής καινοτόμων λύσεων
 βελτίωση δεξιοτήτων (εξειδικευμένη κατάρτιση προσωπικού για χρήση καινοτόμων πράσινων λύσεων, για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους, για τη διαχείριση των διαδικασιών με τρόπο περισσότερο φιλικό στο περιβάλλον

Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Μαΐου 2022, ώρα 17:00 Κεντρικής Ευρώπης.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:  https://www.eu-ecotandem.eu/ .

Περισσότερες πληροφορίες για τις αιτήσεις μπορείτε να ζητήσετε με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@eu-ecotandem.eu .
Για επικοινωνία με τους εταίρους της Κοινοπραξίας μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ακόλουθα στοιχεία:
X23 Srl (Italy): Marika Mazzi Boèm (@: marika.mazzi.boem@x-23.org ) Anastasiia Yakush (@: anastasiia.yakush@x-23.org )
Social Fare (Italy) Quynh Nhu Nguyen (@quynhnhu.nguyen@socialfare.org)
Italian Chamber of Commerce in Germany Sonia Barani (@: sbarani@itkam.org )
Slovakia Business Agency Gavalcová Katarína (@: gavalcova@sbagency.sk )

Πληροφορίες για χρηματοδοτικές ευκαιρίες μπορείτε να βρίσκετε στον σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/info/funding-
tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-search .

Έναρξη επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης για εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων» – Π.Ο.Τ.Γ. στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος φορέας την υλοποίηση της Πράξης: «Κατάρτιση Στελεχών Τουριστικών Γραφείων» με Κωδικό ΟΠΣ 5035194, βάσει της υπ’ αρ. πρωτ. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ Α.Π.: 4979/1092/Α3/16.09.2020 (ΑΔΑ: ΨΧΜ746ΜΤΛΡ-ΛΘΔ) Απόφασης Ένταξης της Πράξης στο ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα &Καινοτομία, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την απόφαση με αρ. πρωτ. 981/23.02.2022 (ΑΔΑ:6ΘΓ746ΜΤΛΡ-ΙΝ9). Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων (βάσει του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 17024) σε εργαζόμενους αποκλειστικά του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης που απασχολούνται (αποκλείονται οι άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και δημόσιοι υπάλληλοι). Το έργο απευθύνεται σε 1.273 συνολικά εργαζόμενους του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας, σε όλες τις περιφέρειες (13) της Ελλάδας, που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, να καταρτιστούν και να πιστοποιηθούν σε εξειδικευμένα αντικείμενα, με σκοπό την βελτίωση των δεξιοτήτων τους καθώς και την ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -ΕΚΤ) και την Ελλάδα.

Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα έχουν συνολική διάρκεια 80 ώρες, θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένο φορέα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και θα αφορούν τα εξής αντικείμενα: «Τουριστικός Αντιπρόσωπος», «Υπάλληλο Τουριστικού Γραφείου», «Χειριστής Εφαρμογών Αυτοματοποιημένου Γραφείου». Οι ωφελούμενοι εφόσον ολοκληρώσουν την παρακολούθηση του προγράμματος κατάρτισης και συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εξετάσεις πιστοποίησης, θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400,00 €. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φορέα www.potour.gr , βρείτε την πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος όπου αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα καθώς και την φόρμα Υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής. Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και ανάρτησης των δικαιολογητικών των ωφελούμενων αρχίζει στις 11/04/2022 και λήγει στις 11/05/2022 και ώρα 23:59:59. Πληροφορίες: Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων, Κουμουνδούρου 1 – Λάρισα, τηλέφωνο επικοινωνίας 2410253186, Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 10:00 – 13:00

Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από Δευτέρα 18 Απριλίου έως Κυριακή 1 η Μαΐου 2022

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 1882Β_16.04.2022 η απόφαση  Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.22206 με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας από τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00. Με τη νέα ΚΥΑ, ισχύουν ότι ακριβώς και στην προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης το Υπουργείου Τουρισμού δημοσίευσε Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα έκτακτα μέτρα στην ιστοσελίδα του https://drive.google.com/file/d/1D45SYnr58eY4C0vyRYqv65r0ztCJcn8f/view

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει για πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ

Ο υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας τον οδικό χάρτη για την άρση μέτρων που θα γίνει σε δύο φάσεις, από την 1η Μαΐου και από την 1η Ιουνίου, ανέφερε ότι ουσιαστικά μετά το Πάσχα η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass.

Από την 1η Μαΐου, και για την ακρίβεια από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test. Από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους. Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Έως τις 31 Μαΐου παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, το μέτρο θα αρθεί από την 1η Ιουνίου. Όσον αφορά το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι εφέτος όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκε ότι αίρονται θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : Τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.884 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.593 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 5.714 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.650 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.331 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 3.413 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11.963 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.349 εκατ. ευρώ ή 10,1% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Ωστόσο στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Φεβρουάριο της πρώτης δόσης για το 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 1.718 εκατ. ευρώ, η οποία εισπράχθηκε στις 9 Απριλίου 2022 και θα εμφανιστεί στο Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού μηνός Απριλίου 2022. Εξαιρουμένου του ποσού από το ΤΑΑ τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 369 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου, παρά τα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13.266 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.069 εκατ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου. Εξαιρουμένου του προαναφερόμενου ποσού από το TAA, τα συνολικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 649 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Κατώτατος μισθός – Δημοσιεύθηκε η απόφαση

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2030/Β/21.4.2022 η απόφαση Αριθμ. 38866 σχετικά με τον καθορισμό κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Η απόφαση αναφέρει :
Αποφασίζουμε:

Τον καθορισμό, σύμφωνα με το άρθρο 103 του ν. 4172/2013 (Α' 167), του νόμιμου κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, ως εξής:
α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα επτακόσια δεκατρία ευρώ (713,00 €).
β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα τριανταένα ευρώ και ογδόντα-πέντε λεπτά (31,85 €).

Η απόφαση αυτή ισχύει από 1 Μαΐου 2022.

Δημοσιεύτηκαν οι διαδικασίες διάθεσης των κεφαλαίων σε Πιστωτικά Ιδρύματα από το Ταμείο Ανάκαμψης Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1814Β_13.04.2022 η Απόφαση Αριθμ. 47990 ΕΞ 2022 «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 120536 ΕΞ 2021/30.09.2021 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Καθορισμός της διαδικασίας διάθεσης κεφαλαίων στα πιστωτικά ιδρύματα, των όρων και προϋποθέσεων της διαδικασίας χορήγησης των δανείων στις επιχειρήσεις, εξειδίκευση των κριτηρίων και του τρόπου ελέγχου της επιλεξιμότητας των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ορισμός της διαδικασίας, των όρων και των κριτηρίων ανάθεσης σε αξιολογητές των επιλεξιμοτήτων των επενδυτικών σχεδίων» (Β’ 4522)», όπου αναλύονται οι διαδικασίες με τις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να χορηγούν δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης στις επιχειρήσεις, οι Όροι και οι Προϋποθέσεις της διαδικασίας χορήγησης των δανείων σε επιχειρήσεις , καθώς και τα Κριτήρια και ο τρόπος ελέγχου επιλεξιμότητας επενδύσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους αξιολογητές.

Νέος νόμος Ν. 4919/2022: Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν.4919/2022 (ΦΕΚ 71Α_07.04.2022) με τίτλο "Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Oδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186) και λοιπές επείγουσες διατάξεις."

Νέα παράταση για τις Επιμελητηριακές εκλογές

Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4926_20.04.2022 (ΦΕΚ 82Α) με θέμα «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις» , όπου στο άρθρο 122 «Χρονική μετάθεση της διαδικασίας εκλογής μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιμελητηρίων του ν. 4497/2017» διαδικασία εκλογής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιμελητηρίων της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν. 4497/2017 (Α 171), διεξάγεται σε ημερομηνία μεταξύ της 15ης.11.2023 και της 15ης.12.2023, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου επιμελητηρίου»

Έτσι στα τέλη του 2023 και όχι φέτος, όπως είχε ανακοινωθεί θα στηθούν κάλπες στα Επιμελητήρια της χώρας μετά την νέα παράταση που δίνεται στις νυν διοικήσεις. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η θητεία των διοικήσεων είναι τετραετής και έληγε το 2021, ωστόσο εξαιτίας της εμφάνισης του κορονοϊού αποφασίστηκε οι εκλογές να γίνουν το Νοέμβριο 2022 και πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έκανε γνωστό από το βήμα της Βουλής πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, για παράταση της θητείας των διοικήσεων για έναν ακόμη χρόνο.

ΕΣΠΑ: Σε τροχιά πλήρους απορρόφησης των κονδυλίων

Κοινοτικοί πόροι περίπου 5,5 δισ. ευρώ απομένουν για την πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εμφανίζεται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απώλεια κονδυλίων. Την ώρα που οι αρμόδιες αρχές «τρέχουν» με ικανοποιητικό ρυθμό το πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023, αγωνία επικρατεί για το πότε θα εγκριθεί το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό απορρόφησης του προγράμματος ανέρχεται στο 71,11% (στοιχεία 11/4/2022), που σε όρους «δαπανών ενωσιακής στήριξης» μεταφράζεται σε ποσό 13.340.031.779 ευρώ, με αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη ημερομηνία η Ελλάδα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δεδομένο ότι οι κοινοτικοί πόροι που δικαιούται η Ελλάδα για την προγραμματική περίοδο 2014- 2020 ανέρχονται στα 18.759.36.734 ευρώ, το ποσό που απομένει προς απορρόφηση είναι της τάξεως των 5.419.334.955 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), καθώς λογίζεται ως «αυτόνομο» πρόγραμμα, του οποίου ο κοινοτικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εντός του Απριλίου η χώρα θα προχωρήσει σε αιτήματα πληρωμής προς την Ε.Ε. για το σύνολο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να αιτηθεί την αναλογούσα κοινοτική συνδρομή, με στόχο έως τέλος του 2022 να έχουν πραγματοποιηθεί αιτήματα πληρωμής της τάξεως των 3 δισ. ευρώ περίπου.

 

Από 1ης Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από 1ης Ιουλίου 2022 ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ενώ από 1ης Ιουνίου ξεκινά για όλες τις επιχειρήσεις η πρώτη φάση εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η Κάρτα Εργασίας, που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, διασφαλίζει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, καθώς θα σημάνει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

Για την προετοιμασία των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των εργαζομένων το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνωστοποιεί σήμερα τις βασικές προδιαγραφές υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

– Από 1/6/2022 ξεκινά η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), τις έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου, υπερωρίες και άδειες.

Μετά την υποβολή της δήλωσης, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας ανά Εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη και εργαζόμενο σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό, μέσω του myErgani mobile app ή το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).

– Η απογραφική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022 για όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που θα πρέπει – λόγω εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1ης Ιουλίου – να την έχουν ολοκληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.
– Επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν σύστημα ωρομέτρησης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
– Αναπτύσσεται και θα διατεθεί στις επιχειρήσεις η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani CardScanner, με την οποία θα γίνεται η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση / αποχώρηση από την εργασία και αυτόματη υποβολή της πληροφορίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Η Κάρτα Εργασίας κάθε υπαλλήλου θα είναι διαθέσιμη μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani για τους εργαζόμενους, η οποία θα διατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το ωράριο λειτουργίας στις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος ενημερώνει το αγοραστικό κοινό ότι στις περιοχές που πραγματοποιούνται ενδιάμεσες εκπτώσεις (3 έως 15 Μαΐου), τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά στις 8 Μαΐου ημέρα Κυριακή από 11πμ έως 8μμ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό. Πληροφορούμε επίσης το καταναλωτικό κοινό ότι οι εταιρίες μέλη μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων».

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος συμμετοχής στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τροφίμων & Ποτών «ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», Μαρίνα Αλίμου, Καλαμάκι, Cine Alimos, 25 έως και 29 Μαΐου 2022

Ο στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, εκτός από την προβολή του ελληνικού τροφίμου και ποτού και την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού ενόψει και της τουριστικής περιόδου της νέας χρονιάς, έγκειται και να προτείνουμε στο καταναλωτικό κοινό της ευρύτερης περιοχής της Πρωτεύουσας ποιοτικά εγχώρια προϊόντα μικρών παραγωγών σε προσιτές τιμές, μέσα από μία γιορτή της γαστρονομίας. Παράλληλα με καθημερινά events, δίνουμε έναν τόνο εορταστικής ζωντάνιας σε μια από τις ιστορικότερες και ομορφότερες μαρίνες της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Στο Φεστιβάλ στο οποίο θα προβλέπεται και η άμεση πώληση η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις.

Στα πλαίσια της προβολής του «Παράδοσης Γεύσεις» σχεδιάζουμε την διεξαγωγή προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων στις οποίες εντάσσονται συνεντεύξεις μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Τύπου, αλλά και γευσιγνωσία προϊόντων , όπως: ζυθογνωσία και οινογνωσία με στόχο την προβολή μέσω του Ελληνικού ποιοτικού τροφίμου και ποτού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΛΙΕΣ- ΛΑΔΙ- ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΟΣΠΡΙΑ- ΡΥΖΙ
ΜΕΛΙ- ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ- ΣΑΛΤΣΕΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ-ΨΑΡΙ
ΚΡΑΣΙ- ΜΠΥΡΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΒΟΤΑΝΑ- ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
ΛΙΚΕΡ- ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ- ΧΥΜΟΙ- ΝΕΡΟ ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ
ΑΥΓΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ- ΓΛΥΚΑ
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ
ΤΥΡΙ- ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ STREETFOOD ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ
ΟΣΠΡΙΑ- ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Το Φεστιβάλ, θα στεγαστεί σε καλαίσθητα υπαίθρια περίπτερα, τύπου Παγόδας, ενώ θα υπάρχουν καθημερινές προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα, κληρώσεις με δώρα για τους επισκέπτες (δράσεις που θα προβάλλονται μέσω των Μ.Μ.Ε.). Με βάση τα παραπάνω σας προτείνουμε να στηρίξετε την προσπάθεια μας συμμετέχοντας ως εκθέτης προβάλλοντας το προϊόν σας,
τοπικής παραγωγής, σε μία δράση γαστρονομικού τουρισμού. Ευελπιστούμε θα αγκαλιάσετε την προσπάθεια μας στην οποία σας καλούμε να δώσετε δυναμικά το παρόν με την συμμετοχή
σας.  Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση: τιμοκατάλογο, καταληκτικές ημερομηνίες συμμετοχής, κράτηση θέσεων, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κο Χρόνη Ινιωτάκη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ
Ξενοφώντος 5, Πειραιάς 18543
2155056075, 6946280679
gr ,  com

Διοργάνωση εκδηλώσεων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από τη Βελγική Πρεσβεία στην Αθήνα (2–4 Μαΐου 2022). Σε συνέχεια ενημέρωσης που μας περιήλθε από την Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα, σας γνωρίζουμε ότι, ενόψει της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του Βασιλιά του Βελγίου στην Αθήνα (2-4 Μαΐου 2022), προγραμματίζονται αντίστοιχες εκδηλώσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Η εν λόγω πρωτοβουλία ανήκει στα δύο εμπορικά τμήματα της Πρεσβείας του Βελγίου και στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών και βελγικών επιχειρήσεων γύρω από τους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΑΠΕ, της Κυβερνοασφάλειας και Καινοτομίας καθώς και της εφαρμογής αναδυόμενων Ψηφιακών Τεχνολογιών στον χώρο της αρχαιολογίας και των μουσείων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε απ’ ευθείας επικοινωνία με τους αρμόδιους διοργανωτές, στις κάτωθι διευθύνσεις ηλεκτρ. ταχυδρομείου: athenes@awex-wallonia.com και freya.gikas@fitagency.com .

Ταμείο Ανάκαμψης: Ξεκινά η «μάχη» για τα αδιάθετα 230 δισ. ευρώ

Σύντομα αναμένεται η Κομισιόν να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη-μέλη αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το πώς θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα 230 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αδιάθετα από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Ελλάδα όσο και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη για το συγκεκριμένο ζήτημα και σύντομα αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είχε δηλώσει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν τα 230 δις. ευρώ να αξιοποιηθούν για την υποχώρηση των παράλογων τιμών του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό µε το πλαφόν που έχει προτείνει η Ελλάδα. Μια τέτοια λύση δεν θα αύξανε το δημόσιο χρέος της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το μέγιστο ύψος δανείων που μπορεί να λάβει κάθε κράτος-μέλος στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 6,8% του ΑΕΠ του 2019. Η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει και εξασφαλίσει αυτό το ποσό και μπορεί να προτείνει αναθεωρήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της ιεράρχησης των υφιστάμενων μέτρων, υπό το φως της ρωσικής επιθετικότητας.

Γραφείο ΟΕΥ Βαρσοβίας : Εξαγωγικές δυνατότητες εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων στην Πολωνία

Tο Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βαρσοβία ενημερώνει για τις εξαγωγικές δυνατότητες εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων στην Πολωνία. Ειδικότερα, με βάση τον μέσο όρο εισαγωγών της Πολωνίας περιόδου 2016-2021, υπάρχουν προοπτικές αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στην Πολωνία, στους ακόλουθους τομείς:

 χημικά προϊόντα και κυρίως φαρμακευτικά προϊόντα και ανόργανα και οργανικά χημικά
 αλουμίνιο
 διάφορα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικά, ενδύματα, υποδήματα και όργανα-συσκευές
 είδη διατροφής, όπως ιχθυηρά, φρούτα, ξηροί καρποί, σπόροι και φυτικά έλαια.
Για περισσότερες πληροφορίες: Αναστάσιος Μέμμος, Σύμβουλος ΟΕΥ Ά, Γραφείο ΟΕΥ Βαρσοβίας, τηλ. (+4822) 6229460, 6229461 & email: ecocom-warsaw@mfa.gr

Αίτημα εμπορικής συνεργασίας από εταιρεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Σεράγεβο, η εταιρεία συσκευασίας, εμπορίας και διανομής τροφίμων “SaboPack” ( www.sabopack.ba ), με έδρα το Σεράγεβο, ενδιαφέρεται για εμπορική συνεργασία με ελληνικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, κ. Harun Bećirović (κιν.: +387 62180181), η “SaboPack” αναζητά:

α) να προμηθευτεί προϊόντα από ελληνικές εταιρείες παραγωγής συσκευασιών από γυαλί (φιάλες, βάζα κλπ), προκειμένου να καλύψει αυξημένες ανάγκες πελατών της,
β) εισαγωγικές εταιρείες τροφίμων και αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων, προκειμένου να τους προωθήσει προϊόντα τροφίμων που διακινεί.

Ενημερωτικά αναφέρεται ότι η “SaboPack” συνεργάζεται με τις εταιρείες Coca-Cola, Nestle, Pepsi, Canada dry, Schweppes, κ.α.

ΙΡΑΝ_ Συνεργασία επιχειρήσεων με εταιρείες παραγωγής Φρούτων & Λαχανικών ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ.
Επιχείρηση: TOKA TEJARAT SEPAHAN COMPANY
Τηλέφωνο: 00983136250207
E-mail: 2ka.sepahan.co@gmail.com

Διακήρυξη για την ανάθεση μεταφοράς μαθητών Α’ Βάθμιας & Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Χαλκιδικής για τα σχολικά έτη 2022-2025

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό άνω των ορίων για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, χωρικής αρμοδιότητας Π. Ε. Χαλκιδικής, που αφορά τμήματα δρομολογίων για το σχολικά έτη 2022-2023 , 2023-2024 και 2024-2025 (CPV 60130000 Υπηρεσίες Ειδικών Οδικών Μεταφορών Επιβατών). Η ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, που αποτελεί αντικείμενο του διαγωνισμού, υποδιαιρείται σε τμήματα και οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να υποβάλλουν προσφορά, επί ποινή αποκλεισμού, τουλάχιστον για ένα τμήμα. Μπορούν επίσης να υποβάλλουν προσφορά για περισσότερα του ενός ή για το σύνολο των τμημάτων.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 10.408.524,64 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13 % (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ και χωρίς δικαίωμα προαίρεσης: 6.140.722,50 € ,δικαίωμα προαίρεσης: 3.070361,25€, σύνολο προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένου δικαιωμάτων προαίρεσης: 9.211.083,75 € ΦΠΑ :1.197.440,89 €). Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 36 μήνες (525 ημέρες μεταφοράς).

Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών ορίζεται η 06/04/2022 και ώρα 11:00 .

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 02/05/2022 και ώρα 23:59 .

Η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) Προμήθειες και
Υπηρεσίες του ΟΠΣ ΕΣΗΔΗΣ (Διαδικτυακή Πύλη www.promitheus.gov.gr ).
Περισσότερες πληροφορίες στο Διοικητήριο στον Πολύγυρο , υπεύθυνος κος Ροκανάς Σπύρος, τηλ. 23713 51302, e mail : https://halkidiki.pkm.gov.gr/ .
Διακήρυξη για την προμήθεια νωπών κρεάτων και κατεψυγμένων πουλερικών για κάλυψη των αναγκών του συσσιτίου των Μονάδων- Ανεξ. Υπομονάδων και Υπηρεσιών της ΠΕ της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ

Η 16η ΜHXANOKINHTH ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ (XVI Μ/Κ ΜΠ) προκηρύσσει δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό (ΑΔ: 04/2022), με προσφυγή σε ανοιχτή διαδικασία του άρθρου 27 του Ν.4412/16 και κριτήριο ανάθεσης, την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά που προσδιορίζεται αποκλειστικά βάσει της τιμής (χαμηλότερη τιμή), για την ανάδειξη προμηθευτη/ών Νωπών Κρεάτων και Κατεψυγμένων Πουλερικών, για κάλυψη των αναγκών του συσσιτίου των Μονάδων Περιοχής Ευθύνης (ΠΕ) της ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ και της 50
Μ/Κ ΤΑΞ.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΙΛΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ (CPV) ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ :
(1) 15111000-9, Βόειο Κρέας: 24.000 κιλά για ένα έτος και 36.000 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.
(2) 15113000-3, Χοιρινό Κρέας: 18.000 κιλά για ένα έτος και 27.000 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.
(3) 15112130-6, Κοτόπουλα: 27.900 κιλά για ένα έτος και 41.850 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.
(4) 15115000-7, Αρνίσιο και Πρόβειο Κρέας: 1.000 κιλά για ένα έτος και 1.500 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ : Διακόσιες ογδόντα χιλιάδες ευρώ (280.000,00€) για 12 μήνες μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σε περίπτωση 6μηνης παράτασης, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των τετρακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (420.000,00€), μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ : Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 12 μήνες, με δικαίωμα παράτασης της σύμβασης για έξι (6) [από ένα (1) έως έξι (6)] μήνες] μονομερώς από τη Μεραρχία, με ανάλογο δικαίωμα προαίρεσης 50%. Η Μεραρχία διατηρεί το δικαίωμα για επιπλέον παράταση με τη σύμφωνη γνώμη του προμηθευτή, από ένα (1) έως έξι (6) μήνες, με την προϋπόθεση ότι οι τελικά αγορασθείσες ποσότητες δεν θα υπερβούν τις αξίες που περιγράφονται στην διακήρυξη.

ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ : Η Διαδικτυακή Πύλη του ΕΣΗΔΗΣ www.promitheus.qov.gr
ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΣΗΔΗΣ : 158734
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΣΗΔΗΣ: Δευτέρα 09 Μαΐου 2022 ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ: 23:59:59
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΕ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΡΦΗ (όσων εγγράφων απαιτούνται) : Έως Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, ώρα 09:00

ΧΡΟΝΟΣ & ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ : Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ: 10:00 – Έδρα ΧVI M/K MΠ (Για την
Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού) Έδρες Εταιρειών (Για τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς)
Χειριστής θέματος : Αντισυνταγματάρχης (ΕΜ) Στέργιος Μελιδονιώτης, Τμηματάρχης XVI Μ/Κ ΜΠ/4ο ΕΓ/2, Τηλέφωνο 2553056420,
email: 16mkmp@army.gr .

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf .

Ψηφιακές υπηρεσίες

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες:

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη ( com ) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη.
2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: gr .
3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.
4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform . Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr .

Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.

Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη -epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.

Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής.

 Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr
 Συναλλαγές για ΟΕ – ΕΕ – ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr
 Συναλλαγές για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr
 Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr

Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr

 Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr
 Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr
 Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr
 Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr

Μείνετε συνδεδεμένοι με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και στα social networks: facebook | linkedin | instagram

Η λειτουργία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι, η εξυπηρέτηση κοινού στο Επιμελητήριο γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά ΚΥΑ , απαραίτητα με:
Ι. Πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή ΙΙ. Πιστοποιητικού νόσησης, ή ΙΙΙ.  Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας.
Σε κάθε περίπτωση, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και, κατόπιν συνεννόησης, να αποστείλουν με e-mail τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο