english-flag
Search

Το NEWSletter του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

 

 

Θεσμική και Επιχειρηματική Αποστολή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων «Match-Maker Albania 2025»

στα Τίρανα της Αλβανίας  στις 27, 28, 29 Μαρτίου 2025

 

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων Θεσμική και Επιχειρηματική Αποστολή, στο πλαίσιο του «Match-Maker Albania 2025», την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Μαρτίου, στα Τίρανα και το Σάββατο 29 Μαρτίου στο Αργυρόκαστρο.

 

Στην Θεσμική Αποστολή συμμετείχαν τέσσερα (4) Μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Ι. (Σπυρίδων Μπέκας, Σταύρος Αλέξης, Χρυσούλα Κιτσοτόλη και Χρήστος Τάτσης) και ένα στέλεχος του Ε.Ι. (Άννα Ζέρβα) και στην Επιχειρηματική Αποστολή συμμετείχαν δώδεκα (12)

Επιχειρήσεις-Μέλη του Ε.Ι., εκ των οποίων οι έξι (6) με φυσική παρουσία, ενώ οι άλλες έξι (6) εκπροσωπήθηκαν από τα Μέλη της Θεσμικής Αποστολής του Ε.Ι..

 

Στο πλαίσιο της Θεσμικής Αποστολής πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Μαρτίου, εποικοδομητικές Συναντήσεις με εκπροσώπους της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αλβανία, της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τιράνων, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου, της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας, καθώς και με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Θεμάτων και Οικονομικής Διπλωματίας κ. Εντρίτ Υζεϊράι (Mr. Endrit Yzeiraj).

 

Συζητήθηκαν με όλους τους ανωτέρω Φορείς, θέματα επιχειρηματικότητας και τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην Αλβανίας καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας των Ελληνικών Επιχειρήσεων-Μελών του Ε.Ι. με Αλβανικές Επιχειρήσεις. Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα διοργάνωσης κοινών επιχειρηματικών εκδηλώσεων, τόσο στα Γιάννενα όσο και στην Αλβανία στο άμεσο μέλλον.

Στις συναντήσεις της Θεσμικής Αποστολής συμμετείχαν και οι Επιχειρήσεις-Μέλη της Αποστολής με παρουσιάσεις και συζητήσεις σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους.

 

Η ανταπόκριση όλων των Φορέων ήταν πολύ θετική και εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Η Επιχειρηματική Εκδήλωση Β2Β, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Enterprise Europe Network του Αλβανικού Οργανισμού Επενδυτικής Ανάπτυξης (AIDA) και το Enterprise Europe Network του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Επιχειρηματικής Εκδήλωσης MatchMaker Albania 2025 στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Τιράνων (Pallati i Kongreseve), την Πέμπτη 27 Μαρτίου.

 

Την έναρξη της εκδήλωσης «Match-Maker Albania 2025» χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, τονίζοντας ότι, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στην Αλβανία. “Είμαστε μια πολύ καλή χώρα για επενδύσεις – σε όλους τους τομείς. Μια εξαιρετική χώρα, επίσης, για να φέρει κοντά τοπικούς και διεθνείς επιχειρηματικούς παράγοντες.

Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια της AIDA Laoura Saro ενώ κεντρικές ομιλίες πραγματοποίησαν  ο Υφυπουργός Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας, της Αλβανίας, κ. Endrit Yzeiraj και ο Υπουργός Οικονομίας κ.Blendi Gonxhja.

 

Η εκδήλωση σχεδιάστηκε για να συνδέσει τις Αλβανικές ΜΜΕ με διεθνείς εταίρους για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας, των επενδύσεων και των ευκαιριών εξαγωγών σε βασικούς τομείς:

– Τρόφιμα & Ποτά- Φαρμακευτικά & Αρωματικά Φυτά – Επεξεργασία μετάλλων- Επεξεργασία ξύλου- Τραπεζικά θέματα – Real Estate – Τουρισμός.

 

Στο πλαίσιο των Β2Β επιχειρηματικών συναντήσεων, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες Επιχειρηματικές Συναντήσεις μεταξύ των Επιχειρήσεων-Μελών του Ε.Ι. και Αλβανικών Επιχειρήσεων που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.

 

Τόσο οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις όσο και οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων συμμετείχαν σε τράπεζες θεμάτων με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας, της Αλβανίας, κ. Endrit Yzeiraj καθώς και σε συναντήσεις με επιχειρηματίες που αφορούσαν τα αντικείμενα των επιχειρηματιών από την Ήπειρο.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας – Memorandum of Understanding μεταξύ του Enterprise Europe Network του

Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του Enterprise Europe Network της Albania Investment Development Agency (AIDA), Συντονιστή του Δικτύου Enterprise Europe Network Αλβανίας, από τους εκπροσώπους των δύο Κέντρων, με στόχο την ομαλή και προσοδοφόρα συνεργασία των δύο περιοχών.

 
 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 

Υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Προκειμένου να είναι τα μέλη μας πλήρως ενημερωμένα, ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η υποβολή διοικητικών κυρώσεων, ξεκινούμε μία

«εκστρατεία» ενημέρωσης.

 

Για αρχή, επικοινωνούμε τη σχετική διάταξη του άρθρου 50 Ν. 4919/2022, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, προκειμένου να καταστούν ευρέως γνωστές οι περιπτώσεις υποβολής διοικητικών κυρώσεων και τα πλαίσια αυτών, επί τω τέλει όπως υπάρξει συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις σχετικές υποχρεώσεις τους.

 

Συγκεκριμένα:

Διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται  στους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.

  1. Για παραβάσεις του παρόντος (Ν. 4919/2022), σε συνδυασμό με τις ειδικότερες προβλέψεις για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας, ανά εταιρική μορφή του άρθρου 16, επιβάλλεται πρόστιμο από εκατό (100) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, τον εταιρικό τύπο, την κατάσταση της οντότητας (ενεργή, σε εκκαθάριση ή σε πτώχευση), την κατηγορία της οντότητας (δημοσίου ενδιαφέροντος ή μη) ή την κατηγορία μεγέθους που ανήκει η οντότητα, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4308/2014 (Α` 251).

 

Ειδικότερα:

α) Για παραβάσεις του άρθρου 12, σχετικά με τη σύσταση εταιρείας μέσω της πλατφόρμας e-Υ.Μ.Σ., επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ,

β) για παραβάσεις του άρθρου 16, σχετικά με την παράλειψη εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως δέκα χιλιάδες

(10.000) ευρώ,

γ) για παραβάσεις των άρθρων 22 και 37, σχετικά με παράλειψη εγγραφής των προβλεπόμενων στοιχείων στα έγγραφα και τις επιστολές εταιρείας ή υποκαταστήματος αλλοδαπής, επιβάλλεται πρόστιμο από εκατό (100) έως πεντακόσια (500) ευρώ,

δ) για παραβάσεις του άρθρου 25, σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ., επιβάλλεται πρόστιμο από εκατό

(100) έως πεντακόσια (500) ευρώ,

ε) για παραβάσεις των άρθρων 26 και 38, σχετικά με τις αυτόματες καταχωρίσεις στο Γ.Ε.ΜΗ., επιβάλλεται πρόστιμο από διακόσια (200) έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ,

στ) για παραβάσεις των άρθρων 30, 33, 34, 35, 39 και 43, σχετικά με τα στοιχεία που καταχωρίζονται και δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο Γ.Ε.ΜΗ., επιβάλλεται πρόστιμο από διακόσια (200) έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ,

ζ) για παράλειψη υποβολής των οικονομικών καταστάσεων της περ. ια) της παρ. 1 του άρθρου 34, της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 35, της περ.

θ) του άρθρου 39, της περ. ι) του άρθρου 43 και των άρθρων 44 και 45, επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ,

η) για παραβάσεις του άρθρου 54, σχετικά με την επωνυμία, επιβάλλεται πρόστιμο από διακόσια (200) έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ,

 

  1. Το πρόστιμο επιβάλλεται, από την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ., κατόπιν ηλεκτρονικής ειδοποίησης των υπόχρεων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους, η οποία υπέχει θέση έγγραφης κλήσης προς ακρόαση, με την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α` 45). Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να διατυπώσει τις απόψεις του ηλεκτρονικά, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη της. Σε περίπτωση υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός τριετίας, το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου της παρ. 1 διπλασιάζεται και σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος το ποσό του προστίμου τριπλασιάζεται.

 

  1. Η είσπραξη του προστίμου διενεργείται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α` 190). Το πρόστιμο που εισπράττεται αποτελεί κατά τριάντα τοις εκατό (30%) έσοδο του επιμελητηρίου της Υ.Γ.Ε.ΜΗ. στην οποία υπάγεται ο υπόχρεος και κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Αν το πρόστιμο επιβάλλεται από την Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης, αυτό εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.

 

  1. Το ύψος του προστίμου μειώνεται στο ήμισυ αν ο υπόχρεος, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της διοικητικής πράξης επιβολής προστίμου προβεί σε καταβολή του προστίμου και στην άρση της παράβασης για την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο. Η καταβολή του προστίμου συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της διοικητικής πράξης επιβολής του προστίμου.

 

  1. Η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει πρόσβαση σε όλες τις υποθέσεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων και εποπτεύει την εύρυθμη εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό, δύναται να συστήνει ομάδες με αντικείμενο τον δειγματοληπτικό έλεγχο υποθέσεων που συνιστούν παράβαση κατά την παρ. 1, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή τήρηση των διαδικασιών από τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ..

 

  1. Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου εξαιρούνται οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., το μητρώο των οποίων τηρείται από την Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της υποπερ. αβ) της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 20.»
 
2η Απόφαση Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης στο πλαίσιο της Δράσης

«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας

Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» για αιτήσεις που υποβλήθηκαν

στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες

 

Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) Απόφαση Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων

Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η οποία αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν στις  Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική

Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος).

 

Σύμφωνα με την Απόφαση, από τις 2.082 αιτήσεις των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών, με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 340.794.941,69€ και συνολική δημόσια δαπάνη 182.945.389,88 € εγκρίνονται χίλιες διακόσιες τριάντα μία (1.231) αιτήσεις χρηματοδότησης με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 196.910.717,19 € και Δημόσια Δαπάνη 105.142.733,04 €.

Οι δικαιούχοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά, στη δηλωθείσα στο έντυπο υποβολής ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας (email), μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

 

Οι ενδιαφερόμενοι δύναται, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επομένη ημέρα της κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων, να υποβάλουν διοικητική ένσταση (ενδικοφανή προσφυγή με την έννοια του άρθρου 25 του ν. 2690/1999) αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣΚΕ.

 

Με την απόφαση αυτή ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των 3.154 έργων που υποβλήθηκαν συνολικά στη Δράση. Τα συνολικά εγκεκριμένα έργα στη Δράση ανέρχονται σε 1.728, με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 292.138.568,99€ και δημόσια δαπάνη 146.993.997,01€.

 

Δείτε τη σχετική Απόφαση εδώ

 

 

 

Αρχή Προστασίας Δεδομένων – GDPR: Ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης υποκειμένων και υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων και επαγγελματιών της προστασίας δεδομένων

 

 

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης των υποκειμένων δεδομένων, υπευθύνων επεξεργασίας αλλά και των επαγγελματιών του τομέα της προστασίας δεδομένων, εγκαινιάζει τον ενιαίο χώρο των νέων ψηφιακών της εργαλείων, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Αρχής https://www.dpa.gr/online-toolkits.

 

Τα ψηφιακά εργαλεία αυτά αποσκοπούν στη στοχευμένη ενημέρωση, καθοδήγηση και διευκόλυνση όλων των ενδιαφερομένων για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 

  • Ψηφιακός Βοηθός για την Υποβολή Καταγγελίας

Παρέχει καθοδήγηση για την ορθή υποβολή καταγγελίας, υποδεικνύοντας τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να συγκεντρωθούν για την τεκμηρίωσή της.

  • Ψηφιακός Βοηθός για την Άσκηση Δικαιωμάτων

Διευκολύνει την άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στους υπευθύνους επεξεργασίας, σε περίπτωση που προκύπτουν προβλήματα σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. – Ψηφιακός Βοηθός Αξιολόγησης Περιστατικού Παραβίασης

Βοηθά τους υπευθύνους επεξεργασίας δεδομένων να αξιολογήσουν, μέσω ερωταπαντήσεων, εάν ένα περιστατικό συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων και αν απαιτείται η γνωστοποίησή του στην Αρχή. – byDesign – Ψηφιακός Βοηθός Συμμόρφωσης ΜμΕ

Διευκολύνει τη συμμόρφωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Μια μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να σχεδιάσει τη συμμόρφωσή της με τον ΓΚΠΔ μέσω 10 ερωτήσεων. – byDefault – ColLab – Χώρος DPO & Επαγγελματιών Προστασίας Δεδομένων

Προσφέρει έναν ψηφιακό χώρο για την ανταλλαγή εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας στους επαγγελματίες του τομέα, μέσω συζητήσεων και μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης με υποστηρικτικό υλικό.

– byDesign Guidance Documentation – Βασική Καθοδήγηση και Επεξήγηση Θεμάτων Προστασίας Δεδομένων

Το υλικό αυτό παρέχει ουσιαστική καθοδήγηση σχετικά με τις κρίσιμες απαιτήσεις του ΓΚΠΔ, προσφέροντας πρακτική βοήθεια για τη νόμιμη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και την υλοποίηση της αρχής της προστασίας των δεδομένων κατά τον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ.

 

Ιστοσελίδα των εργαλείων: https://www.dpa.gr/online-toolkits.

 

 

 

 

Πρόσκληση στις επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού για πρακτική Άσκηση Σπουδαστών και

Ημέρες Καριέρας των Τουριστικών Σχολών του Υπουργείου Τουρισμού

 

 

Οι σπουδαστές/σπουδάστριες των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και οι καταρτιζόμενοι/ες των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού πραγματοποιούν, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης-κατάρτισής τους, τρίμηνη αμειβόμενη πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα (ενδεικτικά: ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, τουριστικά γραφεία, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής κ.ά.).

 

Το Υπουργείο Τουρισμού απευθύνει την υπ’ αρ. 3609/4.3.2025 πρόσκληση σε τουριστικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να απασχολήσουν κατά τους θερινούς μήνες του 2025, σπουδαστές/σπουδάστριες των Α.Σ.Τ.Ε. και καταρτιζόμενους/ες των Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού, για πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης, να υποβάλλουν σχετική αίτηση. Η αναλυτική πρόσκληση με τα συνημμένα, σε αυτήν, Παραρτήματα και Υποδείγματα Αιτήσεων, καθώς και περισσότερες πληροφορίες (προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα και σχετικά δικαιολογητικά) αναρτώνται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Τουρισμού (www.mintour.edu.gr).

 

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων υποβάλλονται μέχρι και την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025.

 

Παράλληλα, διεξάγονται πανελλαδικά οι «Ημέρες Καριέρας» στις Α.Σ.Τ.Ε. και τις Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, όπου σπουδαστές/σπουδάστριες, καταρτιζόμενοι/ες, απόφοιτοι/ες και υποψήφιοι/ες εργοδότες/τριες θα μπορούν να έρχονται σε μεταξύ τους επαφή, για την κάλυψη εργασιακών αναγκών και δυνατοτήτων σταδιοδρομίας στον τουριστικό κλάδο.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: Υπουργείο Τουρισμού

 

 

 

Πρόγραμμα χρηματοδότησης για ενίσχυση Επιχειρησιακών Ομάδων υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

 

Πρόγραμμα χρηματοδότησης για ενίσχυση Επιχειρησιακών Ομάδων υπέγραψε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας

. Καθορίζει το πλαίσιο εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-77-3.1

«Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας,

του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027»

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας με τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης  για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027».

 

 Ο προϋπολογισμός της Παρέμβασης (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα δοθεί υπερδέσμευση, ανάλογα με την υπερβάλλουσα ζήτηση.

 

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι τα μέλη των Επιχειρησιακών Ομάδων (Ε.Ο.) Τα μέλη δύναται να είναι φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συμφωνητικό συνεργασίας.

Η Παρέμβαση Π3-77-3.1 του ΣΣ ΚΑΠ εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.

Η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%.

Η ενίσχυση αφορά σε αιτήσεις στήριξης με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό από 200.000€ έως 500.000€.

 

Η παραπάνω παρέμβαση αποσκοπεί στη συνεργασία φορέων με στόχο την:

  1. ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές/κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), στο δασικό τομέα και στον τομέα των τροφίμων (μεταποίηση),
  2. αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  3. αξιοποίηση τεχνολογικών γνώσεων, νέων ή παραδοσιακών πρακτικών, ερευνητικών αποτελεσμάτων και οργανωτικών, τεχνολογικών καινοτομιών και την ενσωμάτωσή τους στην πράξη μέσω πιλοτικών εφαρμογών.

 

Η χρηματοδότηση αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία των Ε.Ο. και στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου (project). Ειδικότερα, η ενίσχυση αφορά σε ενέργειες προετοιμασίας για τη δημιουργία της Ε.Ο., σε ενέργειες για την υλοποίηση πιλοτικής εφαρμογής με σκοπό την ενσωμάτωση συγκεκριμένου ερευνητικού αποτελέσματος, καινοτομίας στην πράξη καθώς και στη διάδοση των σχετικών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν χρηματοδοτείται η ανάπτυξη βασικής έρευνας.

Η Παρέμβαση Π3-77-3.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.).

 

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιευτεί η πρόσκληση προς τους υποψηφίους δικαιούχους στην οποία θα εξειδικευθούν οι όροι και προϋποθέσεις υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης.

 

Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ: https://www.minagric.gr/2013-04-05-10-13-09/ministry-example/ypaat-grafeio-typou/deltiatypou/17746-dt180325

 

 

 

Υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής και για τα νομικά πρόσωπα

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή επεκτείνεται η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής, σε νομικά πρόσωπα, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές, οι οποίοι ενεργούν για λόγους που εκφεύγουν της εμπορικής, επιχειρηματικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

 

Προτεινόμενη διάταξη:

Άρθρο 219

Επέκταση υποχρέωσης αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα σε νομικά πρόσωπα – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 65 του ν. 4446/2016

 

Στο άρθρο 65 του ν. 4446/2016 (Α’ 240), περί υποχρέωσης αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

«5. Τα νομικά πρόσωπα που είναι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.».

 

Περισσότερα στο Taxheaven:

https://www.taxheaven.gr/news/70393/ypoxrewsh-apodoxhs-plhrwmwn-mesw-yphresiwn-ameshs-plhrwmhs-iris-p2bp2p-kai-gia-ta-nomika-proswpa

 

 

 

Απαλλαγή από Ψηφιακό Τέλος για Μέλη Επιμελητηρίων, Ενώσεις, Συλλόγους και Σωματεία

του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται η υποχρέωση καταβολής Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής (άρθρο 19 του ν. 5177/2025), σε χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία από τα μέλη τους.

 

Αιτιολογική έκθεση

 

Άρθρο 213

 

Με τον ν. 5177/2025 (Α’ 21), περί κωδικοποίησης της νομοθεσίας των εμμέσων φόρων και ειδικότερα την παρ. 1 του άρθρου 19, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις συνδρομές ή στα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία από τα μέλη αυτών για τη συμμετοχή τους, χωρίς τα ποσά αυτά να αντιστοιχούν σε ιδιαίτερη αντιπαροχή εκ μέρους του λήπτη της συνδρομής.

 

Με το παρόν προβλέπεται η καθολική μη επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής στα χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία από τα μέλη τους, με σκοπό την οικονομική τους ελάφρυνση.

 

Επιπλέον για λόγους ασφάλειας δικαίου, διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή από την επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής αφορά και στις επιχορηγήσεις των εποπτευόμενων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αθλητικών φορέων του άρθρου 50 του ν. 2725/1999 (Α’ 121).

 

Προτεινόμενη διάταξη

 

Άρθρο 213

Μη επιβολή Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής – Τροποποίηση άρθρου 19 και παρ. 1 άρθρου 23 Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων

 

  1. Στο άρθρο 19 του Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων (ν. 5177/2025, Α’ 21), περί συνδρομών που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) η παρ. 2 καταργείται, και το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 19

Μη επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής στα χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις συλλόγους και σωματεία από τα μέλη τους

 

  1. Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία από τα μέλη αυτών για τη συμμετοχή τους.

 

  1. Καταργείται.».

 

  1. Στο τέλος της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 23 του Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων, περί εξαίρεσεων από την επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής, προστίθεται η φράση «και του άρθρου 50 του ν. 2725/1999 (Α’ 121)» και η περ. δ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«δ) στις συνδρομές, εισφορές, επιχορηγήσεις και κάθε είδους χρηματικές ενισχύσεις που χορηγούνται από το Δημόσιο ή τους φορείς γενικής κυβέρνησης σε κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, καθώς και από τους Ο.Τ.Α. και κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο σε ευεργετικά ταμεία δημόσιων υπαλλήλων, υπαλλήλων Ο.Τ.Α., εκκλησιαστικών υπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων ή εργατών, εκπαιδευτικά, φιλανθρωπικά, εθνωφελή και κοινωφελή σωματεία ή ιδρύματα, ταμεία, οργανισμούς και επιτροπές, καθώς στις επιχορηγήσεις προς νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 2557/1997 (Α’ 271) και του άρθρου 50 του ν. 2725/1999 (Α’ 121).»

 

Περισσότερα στο Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/70392/apallagh-apo-pshfiako-telos-gia-melh-epimelhthriwn-enwseis-syllogoys-kai-swmateia

 

 

 

ΑΑΔΕ: Ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Τρίτη 15/7/2025.

 

Με την απόφαση Α. 1032/2025 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εύρυθμη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στην ψηφιακή εφαρμογή «Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ΦΠ Ε1 – Ε2 – Ε3», ενσωματώθηκαν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και εντάχθηκαν νέες λειτουργικότητες.

 

Ειδικότερα, για φέτος προβλέπεται η αυτόματη υποβολή δήλωσης για 1,5 εκατ. φορολογούμενους, καθώς και η σταθερή ημερομηνία έναρξης και λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι η καταβολή φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με κλιμακωτή έκπτωση.

Από το φορολογικό έτος 2024 καταργείται η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3).

 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ στο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

 

Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου εδώ:

https://www.aade.gr/sites/default/files/2025-03/dt_17.03.2025..pdf

 

 

 

Χορήγηση ή παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

από 01.03.2025 έως 28.02.2026 Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ

Με την εγκύκλιο 7/2025 του e-ΕΦΚΑ παρέχοντες λεπτομέρειες για τη χορήγηση – παράταση Ασφαλιστικής Ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος από 01.03.2025 έως 28.02.2026.

 

Ειδικότερα, γνωστοποιούνται τα εξής:

Α. Σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως ισχύει, η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται ή παρατείνεται για όλους τους άμεσα ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους, υπό τις εξής προϋποθέσεις: 1. Μισθωτοί ασφαλισμένοι

  1. Μη μισθωτοί ασφαλισμένοι(ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες)
  2. Εργάτες γης – απασχολούμενοι σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του π. ΟΓΑ – αμειβόμενοι με εργόσημο

 

Β. Παράταση κατ’ εξαίρεση ασφαλιστικής ικανότητας η κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στα πρόσωπα και στα μέλη των οικογενειών τους, τα οποία υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 5092/2024 (Α’33), παρατείνεται για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2025 έως την 28η Φεβρουαρίου 2026

 

Δείτε την εγκύκλιο στο αρχείο του κόμβου Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/70263/xorhghsh-h-paratash-asfalistikhs-ikanothtas-apo-01032025-ews-28022026-egkyklios-e-efka

 

Σε βελτιώσεις και απλοποιήσεις της διαδικασίας διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης προχωράει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ως αποτέλεσμα του συνεχούς διαλόγου και της συνεργασίας με την επιχειρηματική κοινότητα. Ειδικότερα, με σειρά αποφάσεων του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για την πρώτη περίοδο εφαρμογής (1/4/2025 και έπειτα), επαναπροσδιορίζονται οι ΚΑΔ των Επιχειρήσεων που υποχρεούνται στην έκδοση ψηφιακών παραστατικών διακίνησης αγαθών.

 

Εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακού δελτίου αποστολής συγκεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης, σε αντιστοιχία με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Τροποποιείται η προθεσμία διαβίβασης των δελτίων ποσοτικής παραλαβής για τον λήπτη αποθεμάτων από την αλλοδαπή, καθώς και κατόπιν διαπίστωσης αποκλίσεων η οποία πλέον αρχίζει από τον χρόνο παραλαβής και όχι από τον χρόνο έναρξης της διακίνησης.

Επικαιροποιούνται και εμπλουτίζονται τα πεδία του μορφότυπου της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αποθεμάτων και τέλος, προβλέπεται δυνατότητα ακύρωσης παραστατικών πριν την έναρξη της διακίνησης.

 

Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου εδώ:

https://www.aade.gr/sites/default/files/2025-03/DT._14.03.2025..pdf

 

 

 

ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αποθεμάτων, μετά και από το 01/04/2025 σχετικό Δελτίο Τύπου ΥΠΕΘΟ-ΑΑΔΕ.

 

Με την νέα απόφαση:

α) τροποποιείται η υποπερ. αα), της περ. α), της παρ. 3, του άρθρου 1 και εισάγεται εξαίρεση για την Α’ φάση εφαρμογής, για τις οντότητες που το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια (5.000.000 €) ευρώ, είναι θυγατρικές αλλοδαπής εταιρείας και κάνουν χρήση του εμπορικού/ λογιστικού προγράμματος διαχείρισης της αλλοδαπής εταιρείας.

 

β) Τροποποιείται το άρθρο 4 της απόφασης και

  1. διαγράφεται η υποχρέωση διαβίβασης του ψηφιακού δελτίου από την 1.6.2026 για το Δημόσιο, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τις δραστηριότητες ή πράξεις, τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία.
  2. Μετατίθενται οι σχετικές προθεσμίες έναρξης εφαρμογής της ψηφιακής διακίνησης για την Α’ και Β’ φάση, από 1.4.2025 σε 2.6.2025 και από 1.10.2025 σε 1.12.2025 αντίστοιχα.

 

Δείτε την απόφαση Α.1122/2024 όπως έχει κωδικοποιηθεί και ισχύει

 

Οι φάσεις εφαρμογής και οι υπόχρεες οντότητες αναπροσαρμόζονται ως εξής:

 

  • Α’ φάση: Υποχρεωτικά από 2.6.2025 οι οντότητες:

 

α) με ακαθάριστα έσοδα πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €) εκτός των οντοτήτων που το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια (5.000.000 €) ευρώ, είναι θυγατρικές αλλοδαπής εταιρείας και κάνουν χρήση του εμπορικού/λογιστικού προγράμματος διαχείρισης της αλλοδαπής εταιρείας

 

β) οντότητες (ανεξαρτήτως τζίρου) με ΚΑΔ:

 

ΚΑΔ    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

46.46  Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων

46.71  Χονδρικό εμπόριο στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων και συναφών προϊόντων

46.73  Χονδρικό εμπόριο ξυλείας, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής

 

  • Β’ φάση: Υποχρεωτικά από 1.12.2025 όλες οι υπόλοιπες οντότητες

 

Περισσότερα στο Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/70407/h-apofash-gia-thn-paratash-toy-pshfiakoy-deltioy-apostolhs

 

 

«Ερευνώ στην Ήπειρο»

του Προγράμματος Ήπειρος 2021 – 2027

 

Η δράση «Ερευνώ στην Ήπειρο», χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2021-2027 και ειδικότερα στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 01 «Ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας», του ειδικού Στόχου RSO1.3: «Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜΜΕ, μεταξύ άλλων μέσω παραγωγικών επενδύσεων».

 

Βασικός στόχος της δράσης είναι η υποστήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου, που επενδύουν στην έρευνα και στην καινοτομία, για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων ή / και υπηρεσιών τα οποία προγραμματίζουν να διαθέσουν στην αγορά, καθώς και / ή σε καινοτόμες διεργασίες και διαδικασίες στην παραγωγή των προϊόντων τους, με τους εξής τρόπους:

  • από επιχειρήσεις (μεμονωμένη επιχείρηση ή συνεργασία επιχειρήσεων) οι οποίες δύνανται να υλοποιήσουν τέτοιες δράσεις είτε μέσω σύμβασης με Ερευνητικούς Οργανισμούς είτε με τα ερευνητικά τους τμήματα, ή
  • μέσω της δυνατότητας διαμόρφωσης συνεργατικών σχημάτων συνεργασίας επιχειρήσεων με κατάλληλους Ερευνητικούς Οργανισμούς στο πλαίσιο ερευνητικών κοινοπραξιών μεσοπρόθεσμης διάρκειας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο συνολικός προϋπολογισμός των επιχειρήσεων να είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 40% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου.

 

Η δράση επικεντρώνεται στους Τομείς της περιφερειακής διάστασης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021- 2027 (ΕΣΕΕ), οι οποίες είναι:

  • Βιομηχανία της εμπειρίας και βιώσιμη ανάπτυξη
  • Αγροδιατροφή
  • Υγεία – Ευεξία
  • Περιβάλλον, Ενέργεια και Υλικά
  • Ψηφιακή, Νεοφυής και Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα

 

Η παρούσα δράση υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Ήπειρος και τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού

Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) / Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου Ηπείρου

& Ιονίων Νήσων (ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ).

 

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε ερευνητικού σχεδίου θα πρέπει να είναι ανάλογος με το επιδιωκόμενο ερευνητικό αντικείμενο και μπορεί να κυμαίνεται από 50.000€ έως 300.000€ ή έως 400.000€ εφόσον συμμετέχουν 2 επιχειρήσεις και παραπάνω.

 

Η ένταση της ενίσχυσης κυμαίνεται από 25% έως 80% ανά κατηγορία έρευνας και είδος Φορέα και συνεργασίας μεταξύ Φορέων.

 

Η περίοδος υποβολών των αιτήσεων χρηματοδότησης θα οριστεί στην Απόφαση της Αναλυτικής Πρόσκλησης.

 

Πληροφορίες για την Προδημοσίευση της Δράσης εδώ:

https://www.diaxeiristiki.gr/index.php/ereunw-stin-ipeiro-21-27/5181-prodimosiefsi-tis-drasis-erevno-stin-ipeiro

 

 
Πρόγραμμα για την ενίσχυση του Παραγωγικού Εξοπλισμού και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των

Χειροτεχνικών Επιχειρήσεων

 

Απευθύνεται σε: Επιχειρήσεις και ειδικά σε: Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού Ενημερώνει για παράταση υποβολών αιτήσεων

 

Στήριξη 200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, με στόχευση στις χειροτεχνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αγγειοπλαστικής, υφαντικής και ξυλοτεχνίας, με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών μέσω της στήριξης επενδύσεων σε όλο το εύρος ανάπτυξης και δραστηριότητάς τους.

 

Τι ενισχύεται:

Οι επιλέξιμες δαπάνες, οι οποίες προβλέπονται αναλυτικά στο κεφάλαιο 3 της παρούσας Πρόσκλησης,  αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Εξοπλισμός, και ειδικότερα δαπάνες Παραγωγικού, Βοηθητικού και Ψηφιακού/Τεχνολογικού/Τηλεπικοινωνιακού Εξοπλισμού
  2. Δαπάνες Λογισμικού που υποστηρίζουν την επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητας μέσω σύγχρονων ψηφιακών μέσων, και
  3. Υπηρεσίες, και ειδικότερα δαπάνες παροχής υπηρεσιών Προβολής & Εξωστρέφειας, δαπάνες παροχής υπηρεσιών ανάπτυξης & σχεδιασμού προϊόντων και δαπάνες για Πιστοποίηση Προϊόντων – Υπηρεσιών –Διαδικασιών.

Τα έργα που θα προταθούν προς ενίσχυση στο πλαίσιο του Προγράμματος μπορούν να έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 5.000,00€ έως 50.000,00 €, το ποσοστό ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται σε 70% του Επιχορηγούμενου Προϋπολογισμού και έχει τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.

Ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης του Προγράμματος. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννιά (9) μήνες , από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, και όχι πέραν της 31/12/2025.

 

Συνολικός Προϋπολογισμός: €2.882.610,00

Προϋπολογισμός Ταμείου: €2.882.610,00

Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 10/04/2025 Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την κάλυψη του 120% της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης της Πρόσκλησης και το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 10/04/2025 και ώρα 15:00.

 

Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης: https://www.ktpae.gr/erga/enischysi-psifiakou-metaschimatismou-epicheiriseon-politistikou-dimiourgikoukai-cheirotechnikou-kladou/

 

Υποβολή αιτήσεων: Η Αίτηση Χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) https://opske.gr/el

 

Σχετικά Αρχεία:

Download 9ΣΩ8469Η4Σ-6ΡΛ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ.pdf

Download 1η-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ_.pdf

Πληροφορίες Υπεύθυνου Φορέα

Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε https://www.digitalculturesme.gov.gr | τηλ. επικ.: 210 0084020 | e-mail: culture@ktpae.gr

Ερωτήματα για τεχνικά θέματα υποβάλλονται στο Τμήμα Υποστήριξης (Help Desk) του ΟΠΣΚΕ https://app.opske.gr/

 

 
Πρόγραμμα για την Eνίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων του κλάδου των Παραστατικών Τεχνών

 

Απευθύνεται σε: Επιχειρήσεις και ειδικά σε: Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού Ενημερώνει για παράταση υποβολών αιτήσεων

 

Επιχορήγηση 600 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του κλάδου των Παραστατικών Τεχνών με σκοπό την στήριξή τους για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και διάχυση ψηφιακού, ξενόγλωσσου και εξαγώγιμου περιεχομένου. Η μετάβαση του κλάδου αυτού στην ψηφιακή εποχή, πρόκειται να καλύψει τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και να ενισχύσει την εναρμόνισή του με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας.

 

Τι ενισχύεται:

Οι επιλέξιμες δαπάνες, οι οποίες προβλέπονται αναλυτικά στο κεφάλαιο 3 της παρούσας Πρόσκλησης,  αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Εξοπλισμός, και ειδικότερα δαπάνες Ψηφιακού Εξοπλισμού και Υποστηρικτικού τεχνολογικού εξοπλισμού
  2. Λογισμικά και Υπηρεσίες Λογισμικού, και ειδικότερα δαπάνες για Λογισμικά υποστήριξης παροχής ψηφιακού προϊόντος, Λογισμικά υποστήριξης ψηφιακής προβολής και πωλήσεων, καθώς και για Εφαρμογές γραφείου και λειτουργικής διαχείρισης
  3. Υπηρεσίες, και ειδικότερα δαπάνες αναβάθμισης υπηρεσιών, δαπάνες προβολής, εξωστρέφειας και πωλήσεων και δαπάνες για

Συμβουλευτικές ΥπηρεσίεςΤα έργα που θα προταθούν προς ενίσχυση στο πλαίσιο του Προγράμματος μπορούν να έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 5.000,00€ έως 30.000,00 €.

Ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης του Προγράμματος. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννιά (9) μήνες , από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, και όχι πέραν της 31/12/2025.

 

Συνολικός Προϋπολογισμός: €6.245.650,00

Προϋπολογισμός Ταμείου: €6.245.650,00

Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 10/04/2025 Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την κάλυψη του 120% της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης της Πρόσκλησης και το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 10/04/2025 και ώρα 15:00.

 

Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης: https://www.culture.gov.gr, https://www.ktpae.gr

Υποβολή αιτήσεων: Αίτηση Χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΟΠΣΚΕ Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης https://opske.gr/el

 

Πυλώνας: 4. Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας

Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας

Δράση: 4.6.9 (16293) Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης

Σχετικά Αρχεία:

Download 9ΞΖΞ469Η4Σ-66Ρ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ.pdf

Download 1η-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΩΝ-_.pdf

Πληροφορίες Υπεύθυνου Φορέα Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε https://www.digitalculturesme.gov.gr | τηλ. επικ.: 2100084020 | e-mail: culture@ktpae.gr

Ερωτήματα για τεχνικά θέματα υποβάλλονται στο Τμήμα Υποστήριξης (Help Desk) του ΟΠΣΚΕ https://app.opske.gr/

 

 

 

Υπεγράφη το πρόγραμμα για τη μεταποίηση-εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων

με αρχικό προϋπολογισμό 135.000.000 ευρώ

 

Ενίσχυση από 50% έως 70% ανάλογα με το είδος δαπάνης.

 

Υπεγράφη η απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών λειτουργίας και εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027» από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας με τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη.

 

Η Παρέμβαση αφορά στη στήριξη των δικαιούχων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, εφαρμόζεται οριζόντια σε όλη την Χώρα και συνεισφέρει μεταξύ άλλων:

 

  • Στην αύξηση της παραγωγής/τυποποίησης/μεταποίησης προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ και προϊόντων με εθνικά σήματα πιστοποίησης,
  • Στην ενίσχυση της θέσης των αγροδιατροφικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού,
  • Στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων που ανήκουν σε κλάδους της μεταποίησης,
  • Στην ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας, διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής καθώς και στη χρήση νέων τεχνολογιών, · Στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της παρέμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι η πρώτη ύλη και το παραγόμενο τελικό προϊόν είναι γεωργικά προϊόντα του παραρτήματος Ι της ΣΛΕΕ: ·         Ενισχύεται η μεταποίηση/εμπορία/συσκευασία και/ή ανάπτυξη προϊόντων που ανήκουν στους ακόλουθους κλάδους: Κρέας, Γάλα, Αυγά, Μέλι, Αναπήνιση κουκουλιών, Ζωοτροφές, Δημητριακά, Ελαιούχα Προϊόντα, Οπωροκηπευτικά, Οίνος, Ξύδι, Άνθη, Φαρμακευτικά & Αρωματικά Φυτά, Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό.

  • Ενισχύονται ιδρύσεις, εκσυγχρονισμοί, επεκτάσεις, και μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων. · Ο αιτούμενος προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης, κυμαίνεται από 400.001,00 ευρώ έως 5.000.000,00 ευρώ.

 

Η δημόσια ενίσχυση που θα διατεθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 135.000.000,00 ευρώ (εκατό τριάντα πέντε εκατομμύρια ευρώ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

(ΑΠΔΕ).

 

Η στήριξη καθορίζεται ως εξής:

  • Μικρά νησιά Αιγαίου, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Ρόδος, Σύρος, Λέσβος, Θάσος, κ.α.) πλην Κρήτης και Εύβοιας: 75%
  • Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας καθώς και ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

(ΣΔΑΜ), δηλαδή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας Μεσσηνίας: 65%

  • Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50% · Περιφέρεια Αττικής: 40%

 

Η υπερδέσμευση της Παρέμβασης Π3-73-2.3, αναμένεται να είναι σημαντική, καθώς αποτελεί καθοριστικό επενδυτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

 

Η στήριξη παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης και δύναται να συνδυαστεί με χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιευτεί η πρόσκληση προς τους υποψηφίους δικαιούχους στην οποία θα εξειδικευθούν οι όροι και προϋποθέσεις υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:

https://www.minagric.gr/2013-04-05-10-13-09/ministry-example/ypaat-grafeio-typou/deltiatypou/17551-dt210225

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ,

σε συνέχεια αύξησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, από τη Δευτέρα 10.02.2025 και ώρα 12.00 μμ.

 

 

Το Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, για να παρέχει στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίων κίνησης ειδικού σκοπού με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

 

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου είναι € 200.000.000 και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατά 60% σε κάθε χορήγηση, διαμορφώνεται συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους ~ € 450.000.000.

 

Οι Τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ
  • ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • ALPHA BANK
  • EUROBANK
  • ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • ATTICA BANK
  • OPTIMA BANK
  • AEGEAN BALTIC BANK (μόνο για το Ταμείο Δανείων)

 

Περισσότερες Πληροφορίες: εδώ
   

 

 

 

ελληνικό ΑΦΜ, και δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού με δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον τριτογενή τομέα (εμπορίου και υπηρεσιών και του τομέα του τουρισμού), τη μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

 

Το πρόγραμμα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους ΚΑΔ στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης και του τουρισμού.

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 12/03/2024

Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr Υποβολή αιτήσεων: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr

 

 

μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η.12.2023

Βασικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και των διαδικασιών τους σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στο ΕΣΕΚ, η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αφενός, η χρήση υψηλής ενεργειακής απόδοσης εξοπλισμού αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής επιχείρησης. Αφετέρου, η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται και μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές. Σημειώνεται ότι στόχος του προγράμματος (του οποίου η τήρηση είναι αναγκαία) αποτελεί η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και συγκεκριμένα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά μέσο όρο 30%.

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 22/02/2024

Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/

 

επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους, μέσω και της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκτός ελληνικής επικράτειας στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Στη νέα δράση θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να επιδοτούν τα επενδυτικά σχέδιά τους με ποσοστό έως 50% και ανώτατο όριο επιδότησης τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Επιλέξιμες Επιχειρήσεις:

  • Υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ΚΑΔ μεταποίησης και συνοδευτικών υπηρεσιών.
  • Να έχουν τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να έχουν μία (1) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα με ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών να προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/μεταποιούν ή προτίθενται να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα εντός του χρόνου υλοποίησης του σχεδίου.
  • Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ξεκινά από 80.000 ευρώ.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ιστοσελίδα Προδημοσίευσης: εδώ

 

 

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

 

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (B’ 657/17.02.2025) η με αριθμό 28452/17.02.2025 Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξάνεται κατά 11 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3». Επίσης, παρατείνονται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και η ημερομηνία ολοκλήρωσης της δράσης.

 

Πλέον ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παρατείνεται έως την 30η Ιουνίου 2025 και ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της δράσης ορίζεται η 30η Απριλίου 2026.

Η διάρκειά του μπορεί να συντμηθεί στην περίπτωση που οι διαθέσιμοι πόροι καλυφθούν πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωσής της.

 

Η υποβολή νέων αιτήσεων είναι δυνατή από Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025 στο πληροφοριακό σύστημα της δράσης: https://kinoumeilektrika3.gov.gr/.

 

Νέα διαδικασία εξαγωγής αγαθών εμπορικού χαρακτήρα για συναλλαγές έως 1.000 €

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΑΔΕ

 

Απλοποιείται και ψηφιοποιείται η διαδικασία εξαγωγής αγαθών εμπορικού χαρακτήρα για συναλλαγές αξίας έως 1.000 €, που πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς. Με τη συγκεκριμένη απλοποίηση διευκολύνονται ακόμα περισσότερο οι εξαγωγές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού εκτιμάται ότι πάνω από 2.700 εξαγωγείς κατ’ έτος, πραγματοποιούν 20.000 εξαγωγές αγαθών, κάτω των 1.000 €.

 

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Ε.2011/17-2-2025), καθορίζεται η νέα διαδικασία, η οποία παρέχει:

 

  • Συγκεντρωτική και ψηφιακή υποβολή των απαραίτητων δεδομένων (Πληροφοριακό δελτίο Ζ)
  • Αυτοματοποιημένη διενέργεια ανάλυσης κινδύνου
  • Αυτοματοποιημένη ψηφιακή ενημέρωση των εξαγωγέων και των φορολογικών υπηρεσιών για την επιβεβαίωση εξόδου των εμπορευμάτων, επιταχύνοντας τη διαδικασία απαλλαγής του ΦΠΑ κατά την εξαγωγή.

 

Για την εφαρμογή της διαδικασίας έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες προσαρμογές στις υφιστάμενες λειτουργικότητες του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Τελωνειακών Υπηρεσιών ICISnet.

 

Η άμεση διεκπεραίωση των συγκεκριμένων εξαγωγών απαιτεί την υποβολή στοιχείων από την ταχυμεταφορική εταιρία, μέχρι και δύο ώρες πριν την αναχώρηση του μεταφορικού μέσου, ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη διενέργεια ανάλυσης κινδύνου και η δυνατότητα του τελωνείου για την πραγματοποίηση σχετικού ελέγχου.

 

Η υποβολή του πληροφοριακού δελτίου Ζ, γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή: Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες > ECS-Σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών, με τη χρήση κωδικών TAXISnet.

 

 

 

 

Η πύλη Access2Markets σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε όταν συναλλάσσεστε με τρίτες χώρες, π.χ. σχετικά με δασμούς, φόρους, τελωνειακά καθεστώτα, διατυπώσεις και απαιτήσεις, κανόνες καταγωγής, μέτρα για τις εξαγωγές, στατιστικές, εμπορικούς φραγμούς και πολλά άλλα. Σας επιτρέπει επίσης να έχετε πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες που απαιτούνται για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και για τις επενδύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις σε τρίτες χώρες. Μπορείτε επίσης να μάθετε για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτές, καθώς και να διαβάσετε ιστορίες σχετικά με επιτυχημένες εταιρείες που τις χρησιμοποιούν. Η πύλη Access2Markets είναι εδώ για να βοηθήσει εσάς και την επιχείρησή σας στις εισαγωγές και εξαγωγές.

 

Συνδεθείτε στην πύλη Access2Markets

 

Σχεδιάζει η εταιρεία σας να εξάγει αγαθά εκτός της ΕΕ;

Αυτή η ενότητα σας βοηθά να καταλάβετε αν η εταιρεία σας είναι έτοιμη για εξαγωγή και περιγράφει τα διάφορα στάδια της διαδικασίας εξαγωγής.

 

5 βήματα για την εξαγωγή ενός προϊόντος

 

 

Enterprise Europe Network-Hellas του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

                                                                                                            

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Αποτελείται από περισσότερους από 450 συνεργαζόμενους οργανισμούς, 3.000 εξειδικευμένα στελέχη και 17 ομάδες εμπειρογνωμόνων σε αντίστοιχους επιχειρηματικούς τομείς.

Συνδέουμε επιχειρήσεις με τους σωστούς επιχειρηματικούς εταίρους και προωθούμε τις νέες τεχνολογίες σε παγκόσμια κλίμακα.

Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την επιχείρησή σας;

Επιχειρηματικές Συνεργασίες

Το Enterprise Europe Network μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να βρει τους κατάλληλους διεθνείς συνεργάτες για να αναπτυχθεί και να επεκταθεί στο εξωτερικό.

Το Δίκτυο έχει την εμβέλεια και την τεχνογνωσία για να βρει τους κατάλληλους συνεργάτες για εσάς, έτσι ώστε:

  • να κατασκευάσετε ή να διανείμετε τα προϊόντα σας
  • να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέες αγορές και να προωθήσετε νέες τεχνολογίες σε όλο τον κόσμο
  • να βρείτε την τεχνολογία που χρειάζεστε για να προωθήσετε την καινοτομία στην επιχείρησή σας · να συνεργαστείτε σε έργα έρευνας και ανάπτυξης

 

  1. Επικοινωνήστε

Επικοινωνήστε με το τοπικό σημείο επαφής του Δικτύου στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Ένας ειδικός:

  • κοιτά τις ανάγκες και τους στόχους σας
  • αξιολογεί εάν είστε έτοιμοι για διεθνείς συνεργασίες
  • σας συμβουλεύει πώς να προετοιμαστείτε καλύτερα για τη διεθνοποίηση · εντοπίζει τον καλύτερο τρόπο για να βρείτε έναν συνεργάτη που να ταιριάζει στις ανάγκες σας

 

  1. Αναζητήστε συνεργάτες

Οι σύμβουλοι του Δικτύου αναζητούν πιθανούς συνεργάτες για εσάς, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Αυτοί:

  • επικοινωνούν με τους κατάλληλους ειδικούς
  • αξιοποιούν τη βάση δεδομένων του Δικτύου με επιχειρηματικές ευκαιρίες · σάς βοηθούν να συμμετάσχετε σε διεθνείς εκδηλώσεις και επιχειρηματικές αποστολές

 

Βάση δεδομένων

Το Δίκτυο διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει χιλιάδες αιτήματα και προσφορές επιχειρηματικής, τεχνολογικής και ερευνητικής συνεργασίας από εταιρείες και ιδρύματα έρευνας και ανάπτυξης. Μπορούμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας για να σάς κρατάμε ενήμερους για νέα αιτήματα και προσφορές.

  1. Μείνετε σε επαφή

 

Όταν βρείτε έναν κατάλληλο συνεργάτη, ένας ειδικός θα σας συμβουλεύσει και θα σας υποστηρίξει σε όλη τη διαδικασία της συνεργασίας. Δουλειά μας είναι να φροντίσουμε να πετύχετε τους στόχους σας και να γίνει πιο ανταγωνιστική η επιχείρησή σας. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας σας με το Δίκτυο.

 

Τοπικό σημείο επαφής του Δικτύου στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων:

 

Αγαπητά Μέλη και Συνεργάτες,

Από 25 Μαΐου 2018 εφαρμόζεται ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Στο πλαίσιο του Κανονισμού, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ως υπεύθυνος επεξεργασίας, διαμόρφωσε πολιτική προστασίας, ώστε να εγγυηθεί την τήρηση του νέου θεσμικού πλαισίου και την δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την κείμενη νομοθεσία από τα υποκείμενα των δεδομένων. Παρακαλούμε ανατρέξτε στην πολιτική προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που είναι αναρτημένη στην Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου (Πολιτική

Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων)

Εάν ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ να χρησιμοποιούμε τα στοιχεία επικοινωνίας που μας έχετε δώσει, για να σας ενημερώνουμε για τις δράσεις  της υπηρεσίας, παρακαλούμε να συμπληρώσετε το έντυπο Ανάκλησης – Συγκατάθεσης.

Παρακαλούμε αποστείλετε συμπληρωμένο το έντυπο ανάκλησης συγκατάθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση

Μετάβαση στο περιεχόμενο