english-flag
Search

Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΕ & ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας

mixalos_10052018

«Με χαρά συμμετέχω στο σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία στενότερης προσέγγισης των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Είναι μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση γόνιμων επιχειρηματικών επαφών, με στόχο τη δικτύωση και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών.
Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών άνοιξε μια νέα σελίδα για τη διμερή οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Πάντα οι φιλικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών ευνοούν την επιχειρηματικότητα. Άλλωστε, παρά τις εντάσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, οι εμπορικές σχέσεις ακολουθούσαν μια σταθερή πορεία.
Οι επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων στη Βόρεια Μακεδονία, άμεσες και έμμεσες, υπερβαίνουν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δημιουργώντας περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας. Συνολικά, περισσότερες 330 από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη χώρα, με εκτεταμένο κύκλο εργασιών στον τομέα της ενέργειας, στον κατασκευαστικό και τον μεταλλευτικό κλάδο, τα πετρελαιοειδή, τα καλλυντικά και τα τρόφιμα. Επίσης, έξι επιχειρήσεις ελληνικών ή μικτών συμφερόντων συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των 50 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Ελλάδα είναι, επίσης, ο τρίτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της χώρας, κατέχοντας – το πρώτο εξάμηνο του 2018 – μερίδιο 6,3% επί του συνολικού όγκου του εξωτερικού εμπορίου της. Η αξία του διμερούς εμπορίου, ανήλθε την ίδια περίοδο σε 406,9 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Βόρεια Μακεδονία ξεπέρασαν σε αξία τα 306 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι εισαγωγές από τη γειτονική χώρα έφθασαν περίπου σε 100 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί ζωτικής σημασίας εμπορικό εταίρο, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η σημαντικότερη πύλη για τη διακίνηση των αγαθών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο τμήμα του τζίρου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που αγγίζει σχεδόν το 30%, αφορά σε εμπόριο της ΠΓΔΜ.
Συνεργασία υπάρχει επίσης και στον τομέα του τουρισμού, με την Ελλάδα να παραμένει σταθερά ο πρώτος τουριστικός προορισμός για τους πολίτες της χώρας, με δεύτερο την Τουρκία. Ο αριθμός των διελεύσεων πολιτών της γειτονικής χώρας προς την Ελλάδα ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10%, σε σχέση με το 2016.
Αυτό που έχουν αποδείξει μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, είναι ότι η οικονομία μπορεί να ανοίγει δρόμους συνεργασίας μεταξύ κρατών. Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν γέφυρες συνεννόησης και συνεχίζουν να παράγουν αμφοτερόπλευρα οφέλη, ακόμη κι όταν οι πολιτικές σχέσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις.
Ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, θεωρούμε ότι οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν περαιτέρω. Οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας μπορούν από κοινού να πετύχουν πολλά και να στηρίξουν, παράλληλα, την αναπτυξιακή προσπάθεια των χωρών τους. Είμαστε γείτονες σε μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, για τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του διαμετακομιστικού εμπορίου – και βέβαια της ανάπτυξης των ανάλογων υποδομών. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις, όσον αφορά την τόνωση της εξωστρέφειας των οικονομιών μας. Την ανάγκη για προσαρμογή στις απαιτήσεις της οικονομίας της γνώσης. Την ανάγκη για ενσωμάτωση της καινοτομίας, σε παραδοσιακούς και νέους κλάδους. Για τη βελτίωση του τεχνολογικού περιεχομένου και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Σε όλα αυτά τα ζητήματα, η συνεργασία μπορεί να παράγει ουσιαστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις και ευρύτερα για τις δύο χώρες.
Γι’ αυτό και στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προσέγγισης των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, σε συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών, αλλά με τα επιμελητήρια και τους φορείς εξωστρέφειας της γειτονικής χώρας. Στόχος μας είναι στο άμεσο μέλλον να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που ενδέχεται να ανακύψουν κατά την εφαρμογή στην πράξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό το έργο, άλλωστε, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας, η προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιτροπή διαβούλευσης των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρξει καμία σύγχυση και αντιδικία που θα συνδέεται με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε εμπορικές επωνυμίες, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων κλπ.
Βρισκόμαστε στην αρχή της εφαρμογής των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών και ναι μεν είναι κατανοητό ότι ορισμένες φορές μπορεί να υπάρξουν λάθη ή και καθυστερήσεις στις λεπτομέρειες εφαρμογής των ειδικών διατάξεων, αλλά θα πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχουν θέματα που ήδη έχουν ρυθμιστεί και θεωρούνται αυτονόητα. Όπως το ότι τα σήματα που έχουν κατοχυρωθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγα αυτού, είναι απολύτως προστατευμένα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Είναι λογικό ότι κατά την περίοδο προσαρμογής στους όρους της συνθήκης θα εμφανίζονται ζητήματα καθημερινού ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με την κατάργηση των δασμών, τη διπλή φορολόγηση κλπ.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πρέπει να τα επιλύσουν τάχιστα και εμείς, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής τάξης της Ελλάδας, δηλώνουμε δυναμικά το παρόν να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα αποβλέπει στην προστασία των προϊόντων μας. Θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια των ελληνικών αρμόδιων υπηρεσιών, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, να υπάρχει άμεση παρέμβαση. Η σημερινή συνάντηση μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει πεδίο χρήσιμης ενημέρωσης και γόνιμων επιχειρηματικών επαφών».

Μετάβαση στο περιεχόμενο